Ukončenie rodičovskej dovolenky. Kedy mi končí?
Chcela by som sa spytat co sa povazuje za ukoncenie RD - je to k datumu kedy som nastupila na MD alebo pri dovrseni 3 rokov dietata? ( tam je tych 6-8tyzdnov rozdiel)
Potrebovala by som to vediet vo vztahu ku zamestnavatelovi - ak som nastupila na MD 1.8. a dieta sa narodilo az v septembri, tak kedy mi konci RD?
Dakujem za rady 🙂
Takze ak ma maly 3 roky koncom septembra, tak do prace by som nastupit az v oktobri, ci ako? booze, som totalne mimo z toho... 😝
ak sa ti narodilo dieta 25.9 tak do prace nastupujes 26.9. ak to teda nie je vikend... ale mozes v predstihu poziadat zamestnavatela o cerpanie dovolenky ak si si ju nedala po skonceni MD preplatit
ak sa narodilo dieta 25.9. tak do roboty sa ide 25.9. lebo RD nie je nahodou do troch rokov dietata cize do 24.9.a nie aj vratane tretieho roku dietata?
Toto som si zistovala tiez, maly je 20.5. bude mat 3 roky a do prace musim nastupit toho 20.5. /aj ked budem pracovny pomer asi ukoncovat/
sveti, podla mna ti dali zlu informaciu, pretoze ja mam uz tretie dieta a aj podla logickeho uvazenia 3 roky dieta dosiahne dnom narodenia, teda ked je narodene 20.5. tak v ten den a do 20.5. mas podla zakona narok na RD a nastupit do prace mas 21.5.
No tak z toho som teda jelen...mne je v podstate jedno kedy anstupim , len mi ide o to, aby som nejak predcasne neukoncila RD, kvoli naroku na podporu , zatial mam v plane ist tam toho 20.5. ☹
a toto mi odpisala v diskusii gapa
v zákone o rodič.príspevku účinnnom do 31.12.09 a aj v zákonníku práce sa píše o dieťati do 3-och rokov. (od 1.1.2010 už je to v zákone o RP spresnené)
Ak sa dieťa narodilo 20.5.2007, t.j. 20.5.2010 má 3roky,
tak na UPSVaR ho považujú za dieťa do 3-och rokov len do 19.5., lebo 20.5. má už 3roky, t.j. nie je to dieťa DO troch rokov.
Ale mzdárky bežne uznávajú, že mamičky majú nárok na RD do troch rokov dieťaťa a to aj vrátane dna, kedy dovrši 3roky. Jedine že by ste mali mzdárku, ktorá predtým robila na UPSVaR
T.j. nastúpiť musíš najneskôr 21.5.2010 (do 20.5. vrátane máš nárok na RD). Nič sa nestane, ak nastúpiš aj 20.5.
Moj mladsi ma 3 roky 8.6 a so zamestnavatelom sme podpisali dohodu o skonceniPp ..."PPskonci dnom 9.6."

vtedy ked sa ti malý narodil. RD je do 3 rokov veku dietata