icon

Ukončený pracovný pomer a nevyšiel mi tehotenský test

barborkakr
24. feb 2022

Baby prosim poradte mi, nechcem sa este pytat nasho uctovnika,(rodinneho) nech to nezakriknem. Hned po rodicaku, ktory mi skoncil 28.11.2021 som sa po vypovedi nahlasila na urad prace, Dnes mi vysiel //, no neratala som s touto situaciou, pretoze nebudem mat teraz narok na matersku? Cely zivot som poctivo pracovala, zial teraz firma krachla. Samozrejme, to sme sa dohodli a poberam najvyssiu podporu, baby ukludnite ma prosim🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙈🙈🙈

e1i
24. feb 2022

@barborkakr je to tak. Musis obnovit nemocenske poistenie bux zamestnanim sa alebo platenim si dnp

barborkakr
autor
24. feb 2022

@e1i mozemtinapisat?

e1i
24. feb 2022

@barborkakr ja som neni odbornik v tom ale baby to tu dost casto pisu. Na to aby si mala narok na matersku musis mat aktivne nemocenske poistenie v case nastupu na nu

vandica
24. feb 2022

@e1i ja by som na tvojom mieste prihlásila na vyššie DNP, keď máš max podporu, môžeš to z toho platit.

barborkakr
autor
24. feb 2022

@vandica ano toto mi napadlo, len kde najdem daku tabulku kedy zacat platit? kolko? kolko mi vyjde materska? nemusim prerusit podporu? som jelen uplny v tomto...

e1i
Autor odpoveď zmazal
e1i
24. feb 2022

@vandica to asi autorke patrilo

vandica
24. feb 2022

@e1i bože prepáč, áno jasné, bolo to jej, nevšimla som si že som zle označila

vandica
24. feb 2022

@barborkakr podporu prerušiť netreba, a na DNP sa treba prihlásiť najneskor do konca 7tyzdna, musíš to platiť 26tyzdnov, aby si mala materskú z tej sumy ktorú si zvolis. Napr keď budeš platiť nejakých 660€ tak materská bude 1500€. Je na tebe aky vymeriavací základ si zvolis. Pri tomto príklade čo som ti napisala je to tuším 2000€ VZ.
Ale otázka je koľko si pracovala po tom rodicaku, musíš mať tých 270dni. Čiže 26tyzdnov tohoto DNP + cca 90dni ešte predtým by si mala mať zaplatené.

barborkakr
autor
24. feb 2022

@vandica hned ako mi skoncil som bola dva dni po rodicaku v praci a potom vypoved "dohodou", aj tak mozem si platit a mat matersku? ked mi ukazalteraz test asi budem v 4tt tak stiham este :D

vandica
24. feb 2022

@barborkakr no tak to ti nevyjde 270dni NP za posledné dva roky. Takže bude aj zbytočné sa hlásiť na dobrovoľné poistenie.

barborkakr
autor
24. feb 2022

@vandica vies mi sem postnut pls taku nejaku tabulku,kde si najdem kolko platit-tolko dostanem?: dakujem 🙂 mozno aj menej ako 660 by som prijala 🙂

vandica
24. feb 2022

@barborkakr nemám tabuľku k tomu, len som ti napísala príklad ako som to mala ja, preto viem tie čísla. Ale ako som písala vyššie zrejme nebudes mať 270dni NP. Skús napísať do skupiny Návrat do práce po MD a RD.

barborkakr
autor
24. feb 2022

@vandica oki dakujem

zanetakovacsova
24. feb 2022

@barborkakr nie sú tehotné ženy kryté nejaký čas?

vandica
24. feb 2022

@zanetakovacsova áno, ak žena otehotnela ešte počas prac.pomeru, je tam ochranná lehota 8mesiacov.

tehula2016
24. feb 2022

@vandica ale ved aj obdobie rodicovskej dovolenky sa rata do 270 dni NP napriek tomu,ze je vtedy prerusene..

barborkakr
autor
24. feb 2022

@tehula2016 vsak toto a otehotnela som az po pp

vandica
24. feb 2022

@tehula2016 to som nevedela, myslela som, že nie, tak potom jej to vyjde s DNP.

vandica
24. feb 2022

@barborkakr nechcela som ti zle poradiť, tak potom sa prihlas na to DNP a bude materská 👍

barborkakr
autor
24. feb 2022

@vandica ja Ti dakujem vobec za reakciu 🙂

vandica
24. feb 2022

@barborkakr ❤️

ivinkapink
24. feb 2022

@barborkakr ahoj, treba si to dobre prepocitat, ja som bola v podobnej situacii, za posledne 2roky pred datumom porodu musis mat zaplatenych minimalne 270dni nemocenske poistenie, cize v tom obdobi dvoch rokov sa ti pocitaju dni kedy si bola na rodicovskej dovolenke a dni kedy si mala trvaly prac.pomer, zvysne dni mozes vykryt dobrovolnym nemoc.poistenim tak aby to bolo spolu min.270dni, pozor nato, ze ak chces mat vysku materskej taku aku si zvolis musis DNP platit min.26tyzdnov! Vsetko je popisane na stranke socialnej poistovne, su tam aj priklady, dokonca infolinka/email, kde polozis otazku, celkom promptne odpovedaju, je tam aj "kalkulacka"kde zadas z akeho zakladu budes platit a vypocita to odvody a zistis tak vysku materskej. Tie odvody su brutal vysoke ale ked si to prepocitas tak stale natom ziskas...

barborkakr
autor
24. feb 2022

@ivinkapink brutal vysoku su okolo 600? Aj menej? Dakujem🙏🏻

hickupps
Autor odpoveď zmazal
hickupps
Autor odpoveď zmazal
barborkakr
autor
24. feb 2022

@hickupps dakujem ideal by bol tusim za 450 e ta 1000 materska😊 urcite to stihnem do 7.tt