Vybavovanie materskej 6 týždňov pred pôrodom
Ahojte žienky(aj mužičkovia,ak tu nejakí sú) mám taký problém. 8.11 mám nástupiť na materskú... Teraz marodujem, pracovala som v jednom supermarkete- mala som zmluvu na dobu neurčitú- avšak pracovala som na skrátený úväzok, teda som aj menej zarobila(Necelých 270 eur v čistom). Teraz idem na tú materskú 6 týždňov pred pôrodom....Chcela by som sa opýtať- ako je to s materskou?? Tých 6 týždňov mi zaplatí zamestnávateľ 55% z hrubého príjmu?? Alebo budem tých 6 týždňov bez peňazí?? V prípade, že materská mi výjde malá vzhľadom na nízky príjem- mám nárok požiadať aj o rodičovský príspevok?? Lebo niekde som čítala, že pri nízkej materskej má žena nárok na dorovnanie do výšky materského príspevku... A ak na to nárok mám- môžem si to vybaviť už teraz, alebo až keď sa bábätko narodí a dožije sa 30 dní??? Som vydatá a manžel je študent vysokej školy(študuje denne)- máme nárok aj na nejaké špeciálne príspevky, alebo vôbec nič?? Veľmi pekne ďakujem, za každú radu 🙂 Zuzana

@zuzka_puska Zuzka, doradu. Nárok na materskú dávku ti vzniká od 6. týždňa pred predpokladaným termínom pôrodu. Vypláca ju Sociálna poisťovňa vo výške 65 % vymeriavacieho základu v rozhodujúcom období, takže je to tá istá suma, akú budeš dostávať celých 34 týždňov. Zamestnávateľ nevypláca nič, nie je to ako nemocenské. Určite si zamestnávateľa požiadala o materskú dovolenku na špeciálnom tlačive od gynekológa - to poslal zamestnávateľ soc. poisťovni a oni ti po nástupe na materskú začnú vyplácať dávku, avšak až nasledujúci mesiac, t.j. v decembri ti príde prvá dávka.
Ak by si mala mať materskú nižšiu ako je rodičovský príspevok (199 €), tak požiadaš o dorovnanie do tejto sumy, teraz neviem presne či UPSVaR, asi. Menej ako 199 € teda nedostaneš. Predpokladám, že toto všetko môžeš žiadať až na základe výmeru, ktorý ti príde od SP, na čo máš nárok.
Ďalej budeš žiadať o príspevok pri narodení + príplatok k príspevku, ak sa dieťa dožije 28 dní a preukážeš, že si navštevovala gynekológa. Tieto dávky spolu sú cca 830 €, poskytujú sa jednorázovo a treba žiadať najneskôr do 6 mesiacov veku dieťaťa na UPSVaR.
Ďalšie špeciálne dávky, ktoré by sa viazali k nízkemu príjmu alebo štúdiu v kombinácií s novonarodeným dieťaťom neexistujú. Môžete žiadať o dávku v hmotnej núdzi a na to nadväzujúce ďalšie dávky (na bývanie, ochranný príspevok...), ale to musíte spĺňať podmienky hmotnej núdze.
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
@havana_frost veľmi, veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂 tak v hmotnej núdzi nie sme-keďže ja som pred otehotnením mala príjem, aj keď nízky 🙂 Naozaj veľmi pekne ďakujem 🙂 ten príspevok rodičovský- o tom som niečo zachytila v správach- že pre ženy ktoré pred materskou pracovali, by mali dostávať 256 eur.... alebo sa o tom len uvažovalo a rokovalo,a nakoniec to neschválili,a ostala tá hranica 199 eur??? je to sila, necelé 2 stovky 🙂
@zuzka_puska V prípade, že nedosiahneš pri materskej výšku rodičovského príspevku (199,60 EUR - od 1.1.2014 sa bude RP o "niečo" zvyšovať na výšku 203,20 EUR), tak o dorovnanie do tejto výšky môžeš požiadať na ÚPSVaR od narodenia dieťatka.
@zuzka_puska Áno presne ako hovori dena to je. Chceli to zvyšovať pre ženy, čo pracovali, ale nastala obrovská vlna odporu zo strany matiek, čo boli roky rokúce na rodičovskej a nárok by nemali, takže sa hneď tá myšlienka aj zavrhla. Radšej rovnako všetkým ako odpor voličov 😒 a že my roky pracujeme a odvádzame je vedľajšie.
@dena1973 tiež krásne ďakujem za radu 🙂 tak som teda zvedavá, čo za vybavovanie ma čaká, kvôli tým pár eurám sa treba nabehať...
@havana_frost tak jasné, aj ja by som povedala, že by to bolo o niečo spravodlivejšie.... zvýšiť aspoň tým pracujúcim. Mne strhávali mesačne cca 100 eur kadejaké odvody.... myslím , že 100 eur nie je taká hrozná suma, ale sú aj matky ktoré zarobia viac, teda oveľa viac aj platia štátu.... Ale veď ono je to tak- že pracujúca matka má nárok na materské-teda ak zarábala, mala by materské dostávať viac ako 256 eur nie?? Takže je to asi aj tak jedno, keďže aj rodičovský príspevok aj materská sa súčasne poberať nedajú... škoda 🙂
Manžel by mal dosť sociálne štipendium, kedže je študent a má dieťa + on je bez prjmu aj ty. Pýtajte sa na študijnom
@meg9 ďakujem meg 🙂 ja som sa pytala uz teraz- lenze teraz by nic nedostal, lebo sice je zenaty- ale pokial nema dieta stale sa posudzuje s rodicmi 🙂 takze ked bude mat dieta, tak sa bude posudzovat sam s dietatom? alebo s dietatom aj so mnou??? dakujem
už som rok po škole, tak presne neviem. To že by bol posudzovaný s rodičmi je zvláštne, každopádne ak je ženatý a bude mať dieťa tak by to malo byť inak. Moje spolužiačky pred rokom dostávali a to bývali s mužmi u rodičov, určite to skuste.

🙂