icon

Vyjde mi materská, ak študujem na phd, ale budem si platiť nemocenské?

trnicka
10. nov 2020

Ahojte, rada by som sa s vami poradila, ak sa niekto v tom vyzna viac ako ja. Som na phd studiu, tak som sa rozhodla od polovici jula platit nemocenske. Som tehotna, momentalne som v 6 tyzdni, este je to cerstve a nik okrem manzela o tom nevie. Rozpravali sme sa, ako by to bolo s materskou ale nejako sme zostali z toho zmateny. Myslite ze mi vyjde materska? V podstate mam zaplatene:polku jula, august, september a kedze sa pocita tehotnost pocita od poslednej ms tak od oktobra som uz tehotná a Velmi dakujem za vase rady 😊

ivkazba
10. nov 2020

Akože si platíš nemocenské? Samotné nemocenské sa platiť nedá. Nemýliš si to so zdravotným? V každom prípade, aby si mala nárok, potrebuješ mať nemocenské 270 dní.

trnicka
autor
10. nov 2020

No myslim to tak ze som dobrovolne nemocensky poistena, cize si to platim sama spolu s dochodkovym. Zdravotku si neplatim, to si nemusim ako studentka. Ale lazdopadne viem ze je to tych 270 dni, len neviem odkedy sa to pocita.. Ci od nastupu, alebo od porodu, alebo ako..

zalka
10. nov 2020

@trnicka áno nárok na MD mať budeš ak ostaneš poistená a budeš si platiť nadalej DNP aby si získala 270 dní poistenia. Až na 271 deň môžeš ísť napr. na PN.

trnicka
autor
10. nov 2020

Dakujem vam velmi pekne 😊

oli18
10. nov 2020

@trnicka len ci sa ti to financne oplati? Z akeho vz platis? Kolko to je mesacne?

zalka
10. nov 2020

@oli18 nezabudaj aj na rozdiel v rodičáku 100 e mesačne spraví za 2,5 roka slušnú sumičku ...

ivkazba
10. nov 2020

@zalka ty mi poradíš určite. Som szčo, ročne si robím daňové s paušálnymi nákladmi, takže mi vychádza nízka daň a tým pádom aj nízke odvody. Termín pôrodu mám 6.7.2021, nemocenské platím dlho ako szčo, ale teda nízke. Ak sa od januára zamestnám a budem si cez zamestnávateľa platiť vysoké odvody, bude sa mi MP počítať z TPP (živnosť ostane)? TPP môžem zrušiť ešte pred MD či potrebujem potiahnuť až na MD?

zalka
10. nov 2020

@ivkazba nemôžeš tak, lebo by ti nárok z TPP nevznikol ... ak by si to chcela takto spraviť musíš zrušiť živnosť.
Si krátko tehu, zamestnaj sa už teraz ... 2x dohoda pravidelný príjem ... v priebehu januára dohody zruš. A zamestnaj sa od januára ako si chcela na TPP s vysokým príjmom ... TPP potom zruš až po nástupe na MD alebo skôr až po pôrode.

ivkazba
10. nov 2020

@zalka živnosť nemôžem zrušiť, lebo TPP by som mala len na papieri (sama by som platila tie odvody zamestnávateľovi), zarábať s tým čo robím môžem len na živnosti. A viem to nejako poriešiť cez vyššie odvody ako szčo?

zalka
10. nov 2020

@ivkazba nie ako szčo si nezvýšiš odvody, ved som ti návod napísala ako to máš urobiť ...

oli18
Autor odpoveď zmazal