icon

Vymeriavací základ na materskú

saeedi
9. máj 2020

Zdravim, ak mi niekto bude vediet poradit budem vam vdacna 😊. Minulý rok k 1.augusta som nastupila do noveho zamestnania so zmluvou na jeden rok. Teraz som zistila, ze som tehotna, predpokladam, ze mi zamestnavatel nepredlzi zmluvu. Termin mam 7.1.2021 Ako mam postupovat, aby som mala vysoke materske? Alebo z coho sa mi bude vypocitavat materska? Rozmyslam ze by som sa zamestnala u znameho s vysokou mzdou, po 90 dnoch by som isla na PN, ale neviem ci je to spravny postup. Dakujem

evittam
9. máj 2020

@saeedi Ak chces vyssiu MD ako z terajšieho zamestnania tak ako pises novy PP u nového zamestnávateľa na minimalne 90dni bez PN a OCR na max.VZ. Odporučam viac nez 90dni nakolko SP to uz vyhodnocuje ako účelové.

saeedi
autor
9. máj 2020

@evittam praveze teraz mam dobru mzdu, neprekazalo by mi, ak by sa vypocitavala z aktualneho prijmu

evittam
9. máj 2020

@saeedi Tak nemusíš nic riešiť. Jedine obdobie kym nastúpis na MD.

saeedi
autor
9. máj 2020

@evittam praveze neviem ako postupovat pocas tych 5mesiacov kym natupim na MD. Mam sa zamestnat a ist na PN, mam sa zamestnat na max mzdu na 90 dni a potom ist na PN...fakt neviem

evittam
9. máj 2020

@saeedi Mas dovod na PN? Ak ano tak môžeš ist kedykoľvek na PN aj bez ďalšieho zamestnania. Dni co na PN nebudeš bud ako samoplatca ZP ale sa hlasit ako nezamestnana.

saeedi
autor
9. máj 2020

@evittam To znamena, ze po skonceni prac. pomeru k 31.7. mozem ist na PN ? Ak sa budem hlasit ako nezamestnsna z coho sa mi vypocita MD? Dakujem za rady

evittam
9. máj 2020

@saeedi Ano môžeš. Z rovnakého VZ.

saeedi
autor
9. máj 2020

@evittam to znamena z priemetu za predchadzajuci rok?

sparkling
9. máj 2020

@saeedi ano ale pozor, tusim do siedmich alebo osmich dni od skoncenia pracovneho pomeru bezi ochranna lehota, dovtedy sa musis dat vypisat, aby ti bola PN vyplacana.

evittam
9. máj 2020

@sparkling To nie je pravda. Je tehotná. Pre tehotné je OL 8mesiacov

evittam
9. máj 2020

@saeedi VZ pre MD bude hruby zdaniteľny príjem od 1.8.2019-31.7.2020, ak sa samozrejme uz nezamestnas na viac než 90dni.

sparkling
9. máj 2020

@evittam aj pri PN, teda pri rizikovom tehu? Teda ukoncim zamestnanie a do osem mesiacov mozem ist na PN? To je super. Ospravedlnujem sa teda za dezinformaciu

sparkling
9. máj 2020

@evittam aj pri PN, teda pri rizikovom tehu? Teda ukoncim zamestnanie a do osem mesiacov mozem ist na PN? To je super. Ospravedlnujem sa teda za dezinformaciu

evittam
9. máj 2020

@sparkling Ano.Vid zakon o SP.

sparkling
9. máj 2020

@evittam tak ja by som sa chcela opytat, zamestanana som u toho isteho zamestnavatela dlhodobo, 6 rokov. Termin mam tiez v januari, avsak momentalne som na pandemickej ocr. Na md by som mala nastupit v decembri. Rozhodujucim obdobim bude pre mna teda rok 2019?

evittam
9. máj 2020

@sparkling Ano. Rovnaký VZ ako máš pre OCR budes mat aj pre MD len z neho 75%

saeedi
autor
9. máj 2020

@evittam ak budem mat narok na PN a vymeriavacim zakladom bude odpracovany rok u terajsieho zamestnavatela, tak nebudem riesit nic...super dakujem za info, ja som z tychto veci uplna lama

evittam
9. máj 2020

@saeedi Ak pojdes na PN po skonceni PP tak VZ budes mať rovnaký pre PN ako aj pre MD.

sparkling
9. máj 2020

@evittam parada, pekne dakujem 🙂