icon

Výpočet materskej

22. máj 2023

Ahojte baby, stala sa taká vec, že som otehotnela aj napriek ochrane (zrejme sa roztrhol kondom čo sme si ale nevšimli). Väčšinou sme okrem kondomu praktizovali aj prerusovanu suloz, no teraz keďže to bolo deň po skončení menzesu sme použili len kondom. Hold smola, dieťatko sa k nám chcelo dostať, tak sa dostalo a napriek prvotnemu šoku sme šťastní.

Patram už pár dni, no neviem sa v tom vyznať a skôr ako zájdem na socialku sa chcem spýtať vás, možno mi to vysvetlite po lopate.
Po ukončení školy som sa zamestnala 1.9., avšak musela som ho ukončiť k 30.4.dohodou (kedy som nevedela že som tehotná), okolnosti si to vyžiadali, bohužiaľ.
Predtým (1.7.-31.8.) som mala dohodu o pracovnej činnosti, takže by som mala spĺňať tých 270 dni.
Teraz nastupujem žiaľ tiež len na dohodu (lepsie nejaký príjem ako žiaden).
Moja otázka znie- budem mať nárok na nejakú materskú? Alebo je lepsie riešenie aby isiel manzel na materskú?
Ono, finančne nás muž zabezpečiť vie, ale predsalen ten jeden príjem by ešte pomohol.
Prosim, nepíšte mi komentáre aká som nezodpovedná, sama som bola nešťastná do akej situácie sme sa dostali, ale to zvládneme.

lucka_ke
22. máj 2023

potrebuješ mať 270 dní ku dňu pôrodu, čiže aj tá dohoda, ktorú máš teraz sa ti počíta, čiže dni podľa mňa OK, len výška materskej asi nebude vysoká
muž môže ísť najskôr na otcovskú a potom aj na materskú, určite nech to využije

autor
22. máj 2023

@lucka_ke ďakujem za rýchlu odpoved 🙏🏽
Aj keď nebude vysoka materská, aspoň niečo.. aj to pomôže… super, to zrejme muž využije, keď sa dá

veronikam33
22. máj 2023

Ak by si sa vedela na minimálne 90 dni pred nástupom na materskú zamestnať tak, aby si mala čo najvyšší plat, materská by sa ti počítala z tohto platu. 90 dni bez PN a OČR.