icon

Výpoveď a materská

barboracom
5. nov 2021

Ahojte. Zaujíma ma ci je alebo bol niekto v podobnej situácii ako ja. Som v 18 tt, gynekológ ma odmieta nechať na pn, bola som u obvodného a on mi ju tiež nedá lebo ze 15 týždňov ma nemôže nechať ( co nieje celkom pravda ale nevadí ) idem k veci. Robím v pekárni kde je ťažká robota, fyzicky veľmi náročná. Šéfka sa mi snaží co najviac pomôcť ale veľmi nemá ako keďže je to len jeden typ práce. Ide o to ze nemôžem spávať, niekedy hodinu denne, niekedy dve a mávam aj také dni ze niekoľko dní za sebou nespím ani minútu. Chudnem, nemôžem jest, nevládzem stáť na nohách, zo všetkého je mi zle, bolia ma nohy a mam neskutočné migrény. Napriek tomu ma nikto nechce nechať na PN. Tým pádom rozmýšľam nad výpoveďou, lebo už naozaj nevládzem zit a pomaly už ani nechcem. Ako ro ovplyvní moju materskú? Z čoho mi ju budú rátať? A potom aj rodičovský príspevok. Budem mať nárok na pôrodné a po výpovedi aj na dávku v nezamestnanosti? Ak dám vypoved z vlastnej vôle. Ďakujem

1angelika
5. nov 2021

mala by si mať nárok na materskú ak si bola za posledné 2 roky minimálne 270 dní nemocenky poistená. Ostatné zaujíma aj mňa, tak sa pripnem 🙂

anne_mary2
5. nov 2021

@barboracom zasadne je ako dlho tam pracujes, ak ti vyjde tych 270 dni za 2 roky pred porodom, na matersku mat narok budes / aj na tehotenske , kedze ochranna lehota tehotnej je 8mesiacov.. nikto neskuma dovod ukoncenia pracovneho pomeru.
Narok na podporu nas ak mas odrobene 2 roky.
A neviem ake porodne myslis, asi prispevok po narodeni dietata- ten nie je viazany na ziadny pracovny pomer ale iba na to ci dieta dozili 28 dni po porode.
Mozno je na mieste novy gynekolog….. 🤷🏼‍♀️

anne_mary2
5. nov 2021

@barboracom ak si otehotnela pocas trvania pracovneho pomeru,resp do porodu mas 8 mesiacov od vypovede ( ochranna lehota) co ano, tak narok na tehotenske; matersku , vyssi rodicak mas.. ak splnas ze mas odpracovanych 270 dni / 2 roky.
takisto ked das vypoved mozes ist na pn nie na urad prace a bola by pn platena, ale to je zase rezim atd atd.. zalezi ci mas zmluvu na dobu urcitu ci neurcitu, ak na neurcitu urcite by som to riesila pnkou pocas zamestnania..

alenah31
5. nov 2021

@barboracom pokiaľ spĺňaš podmienku potrebných dní NP tak na materskú nastúpiš z OL. Predpokladám, že ak si túto istú podmienku spĺňala aj ku koncu 13tt už si požiadala o tehotenskú dávku. Pokiaľ ťa nikto nechce vypísať na PN - zrejme majú dôvod - takže to neriešim. Po ukončení PP môžeš na ÚP a požiadať o podporu - ak spĺňaš podmienku min. 730 dní PvN za posledné 4 roky. Akým spôsobom bol PP ukončený nerieši nikto. Ak spĺňaš podmienky na materské po ukončení obdobia MD nastúpiš na RD a bude ti vyplácaný vyšší RP - akurát budeš k žiadosti o RP potrebovať papier zo SP, že si mala nárok ja na materské. Po narodení dieťaťa si na ÚPSVaR pôjdeš s RL vybaviť PnD a keď sa dieťa dožije 28 dní požiadaš žiadsoťou na ÚPSVaR o príspevok pri narodení dieťaťa - tlačivo potvrdzuje gynekológ, aj pediater. Držím palce!

vevapeto
5. nov 2021

@barboracom ja by som sa obzrela po inom gynekológovi. Na PN máš nárok koli práci, v pekárni je veľmi namáhavá práca a nepochopím postup ani tvojho lekára. Ja som zdravotná sestra, hneď ako som zistila tehu hneď na PN ( dvíham pacientov, infekčné prostredie a stres).

ailiba
5. nov 2021

@barboracom ja by som zmenila gynekológa. Co je to za človeka? Véd PN je presne na to. Ja som tiež už v 6.mes. Nezvládla prácu a chudla som, lekárka ma hneď vypísala, keď som jej to povedala.

ivkazba
5. nov 2021

@vevapeto @ailiba jej práca nie je dôvodom na PN. Dôvod na PN musí byť medicínsky. Že mnohí lekári vypisujú PN je jedna vec, ale nie je to ich povinnosť kvôli tomu, že má žena ťažkú prácu. Ak má žena náročnú prácu, slúži na riešenie tejto situácie zákonník práce, ktorý tehotnú chráni. Dokonca, ak by SP zistila, že lekár vypíše tehotnú len preto, aby nemusela chodiť do práce, lebo má ťažkú prácu, môže pokutovať lekára, plus zruší vyplácanie PN a je možné, že osoba poberajúca PN by musela vrátiť už aj vyčerpanú PN. Navyše, riešiť túto situáciu (ťažká práca) v zmysle zákonníka práce a nie PNkou je oveľa výhodnejšie - jednak ide plný plat a nie PN a jednak nie je tehotná obmedzená vychádzkami.

@barboracom z pohľadu zákona je v poriadku, že ti lekár nedá PN. Ale ak tvoja práca ohrozuje tehotenstvo, je potrebné získať od lekára potvrdenie, že danú prácu vykonávať nemôžeš. V zmysle § 162 Zákonníka práce ťa zamestnávateľ musí preradiť na inú prácu. Ak takú prácu nemá, musí ťa nechať doma, pričom ti od zamestnávateľa pôjde plná mzda. Takže podľa mňa škoda, aby si dávala výpoveď. Jednak prídeš o peniaze + ak by si mala druhé dieťa v priebehu najbližších 3 rokov, v prípade výpovede by si nemala nárok ani na materské, ani na tehotenské a mala by si iba nižší rodičák. Takže ak za tvoj zdravotný stav, ktorý popisuješ môže naozaj práca (že tam nie je iný dôvod), tak žiadaj od lekára potvrdenie, že túto prácu počas tehotenstva vykonávať nemôžeš. Ak lekár odmietne, tak treba hľadať iného. Je okej (či sa nám to páči alebo nie), že ti nedá PN ak na to nie je medicínsky dôvod, ale ak je zrejmé, že práca ti škodí a odmietne ti dať potvrdenie, tak to by pre mňa bol dôvod na zmenu lekára.

anne_mary2
5. nov 2021

@ivkazba ano ale len ak ma zmluvu na dobu urcitu, ak ma na urcitu, tak ci tak pri druhom dietati bude mat velke nic..
Znie to pekne, ale osobne som nepocula o pripade kedy ked by zamestnavatel nemal vhodnu pracu pre zamestnanca bol doma a bezal mu plat…. cest vynimkam avsak z mojho okolia vsetky zeny v takej situacii dali vypoved, “museli” podpisat, sli na pn alebo sa trapili dalej v praci.
Samozrejem ohladom PN s tebou suhlasim, ale teda cakat ze zamestnavatel najde riesenie aj ked autorka vie ze nema na vyber… asi nie no

ivkazba
5. nov 2021

@anne_mary2 poznám X žien z koníka, ktoré boli doma a išiel im plat. Je to normálna vec. Stačí, aby človek nebol srab. A sorry, ale "museli" podpísať? Čo im držali pištol pri hlave? "Musieť podpísať výpoveď z vlastnej vôle" nemusí nikto, iba kto sa nechá. Stačí byť asertívny a vyžadovať to, na čom mám v zmysle zákonníka práce nárok. A ak to neviem, tak o to požiadať právnika. Žiadna tehotná sa nemá trápiť a ani nie je potrebné, aby dávala výpoveď. A už nie z donútenia. Stačí, ak si bude stáť za svojim alebo si nechá pomôcť niekým, ak sama nevie za seba dostatočne bojovať.

ailiba
5. nov 2021

@ivkazba na jednej strane súhlasím, ale z ľudského hľadiska, keď jej nie je dobre, chudne.... Podľa mňa netreba čakať na to, kedy prídu problémy. A nejaký dôvod by jej lekár určite vedel napísať. Nemyslím si, že tehotné sa extra prešetruju. Pretože, podľa mňa, to ze musí podať výpoveď, vlastne kvôli tehotenstvu znamená, že nejaká prekážka tam je.

mogaa
5. nov 2021

@ailiba Tehotná má rovnakú PN ako netehotná, čiže v prvom rade na PN musí byť riadna diagnóza a ano prešetrujú sa všetky PN-ky aj tie "tehotenské".....Za vystavenie PN zodpovedá lekár a len málo lekárov ti dá fiktívnu PN bez riadnej diagnózy....Tehotenstvo nie je diagnóza.....