icon

Vyratáva sa materský príspevok z dvoch príjmov?

ja_nka
11. sep 2013

Ahojte,
chcem sa len informovat, ci ked mam dve zamestnania, tak sa materska vyratava z obidvoch prijmov alebo len z jedneho? Dakujem 🙂

pillinka
11. sep 2013

vyratava sa zo vsetkych prijmov, z ktorych sa plati nemocenske poistenie - to mi povedali tento tyzden v socialnej poistovni, ked som to bola zistovat 🙂

zalka
11. sep 2013

ja_nka materská sa vypočítava z každého poistenia, z ktorého je splnená podmienka 270 dní poistenia ... dôležitá je táto podmienka. Ak splňaš z oboch zamestnaní túto podmienku tak treba MD požiadať 2x pre každého zamestnávateľa

gapa
12. sep 2013

Nárok na materské sa zistuje z každého nem.poistenia zvlášť. Ak splnaš z každého 270dní nem.poistenia v období dva roky pred pôrodom (dni akéhokolvek ukončeného nem.poist. sa môže k trvajúcemu prirátať) a toto poisteie trvá alebo trvá aspon ochranná lehota po jeho ukončení (ochrananá lehota prestane plynúť, ak po ukončení nem.poistenia vznikne nem.poistenie, napr. jeden prac.pomer po druhom). Samozrejme je tam ešte viac vecí podla konkrétnych údajov. Ak nárok z daného nem.poistenia vznikne, tak sa stanoví tzv. rozhodujúce obdobie pre toto nem.poistenie (nemusí byť rovnaké pre všetky nem.poistenia), z ktorého sa vyráta výška denného vym.základu, z ktorého sa materské vyráta. Až následne sa zrátajú denné vym.základy zo všekých nem.poistení, z ktorých nárok vznikol a z tohoto súčtu denn. vym.základov sa vyráta materské (je ale stanovený max. denný vym.základ, ktorý nemožno prekročiť, tj.ak je v súčte viac ako maximum, tak sa vypláca z maxima)