Výška materskej
Zdravím Vás, isto sa tu nájde osoba, ktorá mi bude vedieť poradiť, ako my vypočítajú materskú.
Od 3/2020 som pracovala u zamestnávateľa č.1 …od 4/22 som bola na PN na rizikovom tehu do konca 8/22, o dieťatko sme prišli a ja som sa so zamestnávateľom dohodla, že pomer ukončíme, nakoľko do budúcnosti by som túto prácu nemohla vykonávať zo zdrav.dôvodov.
Od 9/22 som nastúpila do novej práce, ktorá je ok aj vzhľadom na moje zdravie…no teraz som zistila, že som tehu… ak sa bude dať, rada by som bola v práci a vyhla sa PN…ako mi prosím vás vypočítajú materskú, ak by všetko dobre dopadlo? Od 9/22 do 12/22 bude moje rozhodujúce obdobie ? V prípade že by ma lekárka dala na PN napríklad od decembra tak bude moje rozhodujúce obdobie aké? Pýtam sa aj na túto alternatívu, nakoľko mám za sebou 3 potraty a ak to bude nevyhnutné, uprednostním zdravie…som v 8tt…ak všetko dobre dopadne pôrod vychádza na júl…
Ďakujem….
@anne_mary2 Ďakujem, myslela som si že to bude 9-12/22, lebo viem že je potrebných tých 90 dní, uvidíme či sa ešte niekto vyjadrí ak by som išla v tom decembri na PN, no pevne dúfam, že to nebude nutné, aspoň mi tie dni plné strachu zbiehajú rýchlejšie keď som v práci
@iamdomibella nie, @anne_mary2 radí zle. Ak by si namaterskú nastupovala dajme tomu 6/23, tvoje rozhodujúce obdobie bude 9/22-5/23, s tým,že musíš mať odvody za min 90 dní. Pokiaľ by si išla skôr ako po odrobenych 90 dňoch na PN, tak by sa vychadzalo z roku 2022 z toho predchádzajúceho zamestnania,ak si tam stihla odrobiť 90 dní bez PN
@lilinka88 Ďakujem za upresnenie, áno aj u bývalého zamestnávateľa bolo v roku 2022 viac ako 90 dní, nech už to bude akokoľvek, hlavne nech je všetko v poriadku 🙂
@lilinka88 Ak ešte môžem otázku, ak by som predsa bola ešte v tomto roku PN, tak na PN mám stále výmer z 2021 či ?
@iamdomibella záleží či budeš mať u tohto nového zamestnávateľa tých 90 dní. Ak áno, bude sa počítať PN z toho. Čiže ak by si napr nastúpila v decembri na PN a mala by si už odpracovaných 90 dní, tak by sa počítalo z 9/22-11/22. Ak by si nemala 90 dní, tak rozhodujúce obdobie je minulý rok
@lilinka88 Veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂

@iamdomibella ahoj ano rozhodujuce obdobie bude 9-12/22 , pn vplyv mat nebude, ale teda myslim ze to odvody musia byt min 3 mesiacenod noveho zamestnavatela, ak by si sla ha pn uz v decembri tak to neviem ci a aky to ma vplyv