Vznikne mi nárok na tehotenské?
Ahojte, prosím vás viete mi poradiť? Momentálne poberam rodičovský príspevok. U kamaráta vo firme som bola zamestnaná od 3.7. do 30.11. (150 dní). Po tomto dátume ma mala účtovníčka prihlásiť do mojej firmy no ako som sa práve dozvedela, neurobila tak. No s manželom sme by sme sa chceli začať snažiť o bábätko, preto by som chcela poradiť od kedy "môžeme", aby mi vznikol nárok na tehotenské. Ďakujem
@melanta kludne, ja vo firme aj reálne pracujem a nemám v pláne prihlásiť sa na obrovské odvody
Tak potom úplne v pohode. Čo sa týka toho času, že kedy - to je ťažko povedať. Teraz máš 150 dní, čiže chýba ti 120. Ale otázka je, ako rýchlo otehotnieš. Môžeš hneď prvý mesiac a môže to trvať dlho a ak budeš čakať dlho s platením v takom prípade, nestihneš do 13tt nazbierať 270 dní.
@melanta no najhoršie, že skôr ako vo februári ma neprihlási a to že som stratila 2 mesiace, čo je dosť, tak to už nikoho nezaujíma. Nevadí. Tak budem musieť manželovi povedať, že budeme musieť ešte chvíľku počkať
Tak to je smola žiaľ, že účtovníčka urobila chybu. Hej, počkala by som na tvojom mieste, ak teda je to tehotenské pre teba dôležité. Spočítaj si totiž, koľko dáš na odvodoch a koľko sa ti vráti v rámci tehotenského. Pri materskej nie je o čom, tam sa to oplatí určite, už len kvôli vyššiemu rodičáku. Ale pri tehotenskom neviem, či a koľko budeš v pluse.
@melanta oplatí sa mi to. Odvody mám okolo 105€ momentálne a najnižšie tehotenske okolo 280€

Na nárok na tehotenské potrebuješ mať splnených 270 dní poistenia k 13tt. Na materské k termínu pôrodu. Ak budeš prihlásená vo svojej firme, pozor na doklady. SP takéto veci kontroluje, či nie sú účelové, môže prísť skontrolovať dochádzku a podobne, aby zistili, či človek naozaj pracoval.