icon

Vzťahuje sa na mňa ochranná lehota pre materskú?

25. mar 2026

Ahojte, chcem sa spýtať.... 22.12.2025 som ukončila pracovný pomer dohodou. V práci som si vyčerpala ešte pred týmito dátumom 21 dní dovolenky. Predtým som bola na materskej a na rodičovskom príspevku. Vo februári som zistila že čakám bábätko. Vzťahuje sa na mňa tá ochranná lehota? Na podpore som do 22.6. a termín pôrodu je 22.10, takže na materskú by som mala ísť v septembri. Ako mám vykryť obdobie od 22.6 do nástupu na materskú? Respektíve aké mám možnosti a či budem mať aspoň minimálnu materskú? Ďakujem vám za odpovede.

anonym_063aa2
25. mar 2026

Ved mozes byt ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, stat plati zdravotku

autor
25. mar 2026

Netreba tam nejaký zdravotný dôvod?

anonym_063aa2
25. mar 2026
@anonym_autor

Netreba tam nejaký zdravotný dôvod?

@anonym_autor aky, kde? Nie nepotrebujes dovod, ale samozrejme nedostavas ziadne peniaze. Starsie dieta je v skolke? V tom pripade moze byt len na 4 hodiny

autor
25. mar 2026

Nie je v škôlke ide až od septembra. Aj to ju tam asi nebudem dávať, až mi nenosí choroby k malému.... Skôr až od januára. Ale materská mi asi nevyjde keďže som bola predtým na rodičovskej....

zalka
25. mar 2026

@anonym_autor máš nárok aj na materské aj na tehotenske aj nemocenské z OL.
Vyrátane budu z prijmov roku 2024.

autor
25. mar 2026

V roku 2024 som nepracovala, mala sa narodila v novembri 2022. Potom som išla na materskú a rodičovsky do jej 3 rokov.

anonym_063aa2
25. mar 2026
@zalka

@anonym_autor máš nárok aj na materské aj na tehotenske aj nemocenské z OL.
Vyrátane budu z prijmov roku 2024.

@anonym_autor nekonspiruj, citaj co ti pise
@zalka ona sa tomu rozumie

zalka
25. mar 2026
@anonym_autor

V roku 2024 som nepracovala, mala sa narodila v novembri 2022. Potom som išla na materskú a rodičovsky do jej 3 rokov.

@anonym_autor ten rok som napísala preto aby si neočakávala MD z platu po RD pred podporou.
Ak si nemala príjem tak MD vyrátajú z predpokladaného VZ.

lilinka88
25. mar 2026
@zalka

@anonym_autor ten rok som napísala preto aby si neočakávala MD z platu po RD pred podporou.
Ak si nemala príjem tak MD vyrátajú z predpokladaného VZ.

@zalka bude sa jej to počítať pravdepodobného VZ za december 2025, ktorý sa vypočíta z reálne dosiahnutých príjmov za 12/2025. Ak tam má preplatenú zostatkovú dovolenku, odstupné,... to sa z výpočtu vylúči

autor
25. mar 2026

Preplatenu dovolenku ani odstupné nemám.... Bola mi vyrátana najnižšia podpora pretože som musela vyčerpať celú dovolenku (nariadenie zamestnavatela), takže predpokladám že ani materská nebude bohviečo ale dúfam že aspoň nejaká vyjde. Ďakujem vám dievčatá.

lilinka88
25. mar 2026
@anonym_autor

Preplatenu dovolenku ani odstupné nemám.... Bola mi vyrátana najnižšia podpora pretože som musela vyčerpať celú dovolenku (nariadenie zamestnavatela), takže predpokladám že ani materská nebude bohviečo ale dúfam že aspoň nejaká vyjde. Ďakujem vám dievčatá.

@anonym_autor podpora nie je minimálna, je stanovena len maximálna výška. Takže ti vyšla taká, na akú máš nárok zo svojho platu. Čiže z toho budes mať vypočítanú aj materskú. Aký si mala plat, také sú aj dávky