Založenie živnosti počas rodičovskej
Ahojte, som na rodičovskej a plánujem si založiť živnosť, nakoľko mám klientov na sociálnych sieťach ohľadom správy profilov a podobne.
Chcela by som sa preto informovať ako funguje založenie živnosti počas rodičáku? Správne chápem, že počas prvého roka sa neplatia odvody do zdravotnej ani sociálnej poisťovne? Viete mi niekto poradiť ako to ovplyvní prípadnú ďalšiu materskú? Rodičák mi končí budúci rok v máji, na budúci rok by sme chceli ďalšie bábätko. Zakladali ste si niektorá živnosť za poslednú dobu?
Ako sa píše vyššie. Treba si dať ale pozor na výšku odvodov do SP. Ak budeš platiť minimálne odvody, tak materská bude taktiež minimálna. Odporúčam sa dopredu poradiť v SP alebo s nejakou účtovníčkou.
@anonym_autor si zamestnaná na rodičaku?
@zalka nie
@anonym_autor ak chceš mať nárok na MD tak môžeš aj teraz sa dobrovoľne poistiť aby si mala 270 dní poistenia potrebných na tehotenské a potom aj materské.
Ak by si dnes založila živnosť a do koča roka mala trzba viac ako 9144e tak by ti od júla 2026 vznikla povinnosť platiť odvody do SP. Ak budeš už vtedy tehu tak nárok na MD mat nebudeš.
Treba si teraz začať dobrovoľné platiť.

@anonym_autor Zdravotka sa platí vždy - ale teba sa to netýka keď si na RD, lebo vtedy ju za teba platí štát, SP je prvý rok dobrovoľná, ak chceš do budúcna materskú, tak je potrebné si SP platiť (aspoň 9mes pred pôrodom).