icon

Získanie nároku na tehotenský príspevok a materskú

1. jan 2023

Viem že diskusii je tu milión, prešla som si a vygooglila čo sa dalo a rada by som info od niekoho kto s tým robí alebo to podobne vyriešil. Rozmýšľame nad druhým dieťaťom ale nemám momentálne nárok na tehotenské ani materskú. Počas pracovného pomeru som otehotnela a 2.11.2021 som nastúpila na materskú. 16.12. 2021 sa malá narodila. Mala som splnené všetko potrebné keďže som posledných skoro 10 rokov stále pracovala. Počas korony som musela zmeniť pracovné miesto lebo firma skrachovala a v novej práci som bola na dobu určitú, pracovná zmluva mi skončila koncom 6/2022. Kvôli zdravotným problémom a veku mi bolo odporučené ak chceme druhé dieťa otehotnieť čo najskôr. Finančne si to predstaviť neviem, rada by som to vyriešila tak, aby mi vznikol nárok na tehotenské aj materskú. Viem že potrebujem k 13. týždňu aktívne ZP a 270 dní platených odvodov za posledné 2 roky. Chápem správne že by mi stačilo zaplatiť si aspoň 90 dní dobrovoľne ako samoplatca alebo mať zamestnanie aby mi vyšiel rozumný vymeriavací základ a potom PN až do pôrodu a budem mať nárok? Zamestnať by som sa mohla u rodiny s tým že si za zaplatím náklady na zamestnanca. Čo sa mi oplatí viac? Je aj dáka lepšia alternatíva?

mogaa
1. jan 2023

Lepšia alternatíva ako zamestnať sa nie je....zároveň treba počítať s tým že rodina-nerodina, ani oni nebudú za teba chcieť platiť odvody za zamestnávateľa, hlavne ak si tam určíš vyšší plat....otázne je aj, kedy sa ti podarí otehotnieť a kedy ťa lekár nechá na PN, ak nebudeš mať rizikové tehotenstvo tak lekár ťa nenechá doma pol roka ak nebudeš mať žiadnu diagnózu a samozrejme aj kontroly zo SP chodia aj počas tehotenstva...., každého lekára kontroluje posudková lekár a ten si pravidelne prezerá dlhodobé PN, ten vie zrušiť vychádzky počas PN ale aj celú PN ak zhodnotí že na ňu nie je dôvod...

accountant2022
1. jan 2023

ZP nema nic spolocne s nárokom na tehotenské a materské.

autor
3. jan 2023

@mogaa na PN mám dôvod, mám dlhodobo celkom vážne zdravotné problémy a stav mám čoraz horší preto mi je aj odporúčané neodkladať prípadné ďalšie tehotenstvo keďže je pravdepodobné že neskôr , inak by som o PN ani neuvažovala... a odvodov som si vedomá v akej výške sú, preto sa snažím nájsť zvládnuteľnú alternatívu.

autor
3. jan 2023

@accountant2022 samozrejme som myslela nemocenské poistenie nie zdravotné

accountant2022
3. jan 2023

Tak ty si pisala o ZP

lienka.7
3. jan 2023

@autorka pokial chces len matersku, tam to stačí 90 dni nech ta rodina zamestna. Pokial aj tehotenske, tam musis mat podmienky uz k 13tt aby si mala narok. Treba si spočítať kolko dni poistenia vlastne mas a co je pre teba výhodnejšie
Osobne by som si zaplatila konzultáciu u Mihala, ten ti presne povie/spocita co a ako a urcite ti to za to stoji. Zelam pevne zdravie najmä 👌🍀

accountant2022
3. jan 2023

@lienka.7 K naroku na MD potrebuje 270dni NP za posledne dva roky pred pôrodom, na tehotenske 270dni do 13.tt. 90dni je len o tom, ze bude mat narok na MD z toho VZ a odporucam viac nez 90dni, inak to SP moze vykázať ako účelové.

lienka.7
3. jan 2023

@accountant2022 asi vie ci ma tie potrebne dni alebo nie...