Život v zahraničí a rodičák zo SR
Ahojte , muž dostal pracovnú ponuku v zahraničí, pravdepodobne pôjdeme aj so synom s ním.
Budem naďalej dostavať rodičovský príspevok, ak daná krajina takú dávku nevypláca, pretože tam ani neexistuje?
A prosím premotivované ženy, ktoré ste vstali hore riťou, aby ste sa domňa neobuvali že len natahujem ruky a pýtam peniaze od štátu , mám na to rovnaké právo ako každá jedna z vás.
Ďakujem
@9lf9 lenže tam taká dávka neexistuje , iba rodinne prídavky 20€ či koľko neviem presne o pár EUR a centov viac. A to si môžu nechať teda
To je jedno pokial sa vy rozhodnete zit v danej krajine mate narok na davky ako ktora kolvek ina zena ktora tam ma.dieta. Este aj vela zalezi ci sa jedna o krajinu v EU alebo nie lebo tam je to rozdiel a ti nie je uvedene.
napíš si dotaz na stránku SP, tam ti dajú zaručenú info či máš nárok alebo nie.....
ono záleží na ako dlho tam chceš odísť a či dieťa bude mať stále pediatra na Slovensku, lebo prísť na to ti môžu len tak že s dieťaťom nebudeš chodiť na potrebné kontroly a očkovania......
oprava nie SP ale UPSvR
@mogaa Nechcem im veľmi písať s takouto vecou lebo budú ma mat zaznačenu a neni to 100% a budú ma buzerovat naháňať😂
A trvá ti pracovný pomer na Slovensku? O akú krajinu sa jedná? Skús niečo bližšie napísať...
@lavender21 nie netrvá.
Ale už som sa Dočítala na upsvar že musí jeden s rodičov žiť na Slovensku
To je to čo písala
@mogaa že to by mi zistili iba tak že by som nechodila na prehliadky a očkovanie s malým
Tažko poradit ked nepišeš konkretnu krajinu. Davky su v každej krajine inak nastavene a treba pozriet konkretnu krajinu. Maloktora krajina ma 3 roky matersku jak slovnesko. Budeš musiet vyriešit aj prepoistenie v zdravotnej poistovni ak sa rozhodneš tam žit alebo budes zo synom behat pokažde na slovensko. Lebo slovenka poistka ti v štaroch eu poskytuje len neodkladnu zdravotnu starostlivost. Nepišeš aky stary je syn?
@stefi_k má 10mesiacov a do Španielska do Madridu by sme mali ísť
Sa mi tak zda, ze to riesila @aylinn, skus ju oslovit, ak si zle pamatam, tak pardon🥺
Alebo tusim @amelie2017 zije v tejto krajine.
Myslim si ze nie, nakolko my sme po navrate zo zahranicia museli dokladovat ukoncenie zmluv v praci, potvrdenia o tom ze nepoberame nic v zahranici( rodinne atd), museli sme byt poisteni na sk mat trvaly pobyt na sk a maly musel mat detsku dr tu na sk. Najlepsie info ti daju na upsvar.
Ahoj, v Sk zakonoch sa moc nevyznam, len co som pochytila tu na konovi, ale pokial si ty nezamestnana a manzel bude mat pracovny pomer v Spanielsku s poistenim tam, tak na rodicak nemas narok. Akonahle podpise zmluvu, musi sa odhlasit na SK z poistovne a tym padom tu nebudete platit odvody a narok nemas. Keby si bola stale zamestnana, narok by si mala.
A teda sklamem ta, v Spanielsku nie je ani tych 20€. Jedine damove ulavy 100€ mesacne pre matku pracujucu do 3 rokov dietata.
Ale ak chces, skus sa pridat na FB do skupiny Ceske a Slovenske maminky ve Spanelsku. Tam ti baby mozno poradia nejaku fintu.
1. ak mas pracovny pomer na SK a si len momentalne na MD a RD tak budes mat nadalej narok na vyplacanie rodicovskeho.
2. pokial si nezamestanana a momentalne na MD alebo RD tak mas dve monosti. Bud na UPSVAR oznamis ze sa stahujete a ze sa budete zdrziavat v zahranici tak narok stracas.
3. Pokial si nezamestnana a uz Ti bezi rodicovsky prispevok na SK tak to nikomu nahlasovat ani nemusis kde sa zdrziavas s dietatom, trvaly pobyt si nechajte tu, aj lekarku tu nechaj malemu, vase positenie sa uz na muzove neviaze ako to bolo kedysi,nepotrebujete ani zahranicnukarticku poistenca, idete za muzom len na dovolenku a pobezi Ti aj rodicovsky.
Ak chces napisem Ti do IP ako som to vyriesila ja, rodicovsky prispevok poberam a som aj poberala pi kazdom dietati aj pri tych co sa na Slovensku ani nanarodili. Muz robi uz roky v zahranici my vacsinu casu smes nim.

Zalezi ci tebe na Sk trva PP, ak nie+ muz bude mat odvody v zahranici a vy sa tam ako rodina budet aj zdrziavat/zit narok na davky zo Slovenska nemas a budes mat narok na davky v danej krajine ako kazda jedna zena tam.