icon

Život v zahraničí a rodičák zo SR

20. dec 2020

Ahojte , muž dostal pracovnú ponuku v zahraničí, pravdepodobne pôjdeme aj so synom s ním.
Budem naďalej dostavať rodičovský príspevok, ak daná krajina takú dávku nevypláca, pretože tam ani neexistuje?
A prosím premotivované ženy, ktoré ste vstali hore riťou, aby ste sa domňa neobuvali že len natahujem ruky a pýtam peniaze od štátu , mám na to rovnaké právo ako každá jedna z vás.
Ďakujem

9lf9
20. dec 2020

Zalezi ci tebe na Sk trva PP, ak nie+ muz bude mat odvody v zahranici a vy sa tam ako rodina budet aj zdrziavat/zit narok na davky zo Slovenska nemas a budes mat narok na davky v danej krajine ako kazda jedna zena tam.

autor
20. dec 2020

@9lf9 lenže tam taká dávka neexistuje , iba rodinne prídavky 20€ či koľko neviem presne o pár EUR a centov viac. A to si môžu nechať teda

9lf9
20. dec 2020

To je jedno pokial sa vy rozhodnete zit v danej krajine mate narok na davky ako ktora kolvek ina zena ktora tam ma.dieta. Este aj vela zalezi ci sa jedna o krajinu v EU alebo nie lebo tam je to rozdiel a ti nie je uvedene.

mogaa
20. dec 2020

napíš si dotaz na stránku SP, tam ti dajú zaručenú info či máš nárok alebo nie.....
ono záleží na ako dlho tam chceš odísť a či dieťa bude mať stále pediatra na Slovensku, lebo prísť na to ti môžu len tak že s dieťaťom nebudeš chodiť na potrebné kontroly a očkovania......

mogaa
20. dec 2020

oprava nie SP ale UPSvR

autor
20. dec 2020

@mogaa Nechcem im veľmi písať s takouto vecou lebo budú ma mat zaznačenu a neni to 100% a budú ma buzerovat naháňať😂

lavender21
20. dec 2020

A trvá ti pracovný pomer na Slovensku? O akú krajinu sa jedná? Skús niečo bližšie napísať...

autor
20. dec 2020

@lavender21 nie netrvá.
Ale už som sa Dočítala na upsvar že musí jeden s rodičov žiť na Slovensku
To je to čo písala
@mogaa že to by mi zistili iba tak že by som nechodila na prehliadky a očkovanie s malým

stefi_k
20. dec 2020

Tažko poradit ked nepišeš konkretnu krajinu. Davky su v každej krajine inak nastavene a treba pozriet konkretnu krajinu. Maloktora krajina ma 3 roky matersku jak slovnesko. Budeš musiet vyriešit aj prepoistenie v zdravotnej poistovni ak sa rozhodneš tam žit alebo budes zo synom behat pokažde na slovensko. Lebo slovenka poistka ti v štaroch eu poskytuje len neodkladnu zdravotnu starostlivost. Nepišeš aky stary je syn?

autor
20. dec 2020

@stefi_k má 10mesiacov a do Španielska do Madridu by sme mali ísť

0silvia0
20. dec 2020

Sa mi tak zda, ze to riesila @aylinn, skus ju oslovit, ak si zle pamatam, tak pardon🥺
Alebo tusim @amelie2017 zije v tejto krajine.

selest
20. dec 2020

Myslim si ze nie, nakolko my sme po navrate zo zahranicia museli dokladovat ukoncenie zmluv v praci, potvrdenia o tom ze nepoberame nic v zahranici( rodinne atd), museli sme byt poisteni na sk mat trvaly pobyt na sk a maly musel mat detsku dr tu na sk. Najlepsie info ti daju na upsvar.

amelie2017
21. dec 2020

Ahoj, v Sk zakonoch sa moc nevyznam, len co som pochytila tu na konovi, ale pokial si ty nezamestnana a manzel bude mat pracovny pomer v Spanielsku s poistenim tam, tak na rodicak nemas narok. Akonahle podpise zmluvu, musi sa odhlasit na SK z poistovne a tym padom tu nebudete platit odvody a narok nemas. Keby si bola stale zamestnana, narok by si mala.
A teda sklamem ta, v Spanielsku nie je ani tych 20€. Jedine damove ulavy 100€ mesacne pre matku pracujucu do 3 rokov dietata.

Ale ak chces, skus sa pridat na FB do skupiny Ceske a Slovenske maminky ve Spanelsku. Tam ti baby mozno poradia nejaku fintu.

matapo
21. dec 2020

1. ak mas pracovny pomer na SK a si len momentalne na MD a RD tak budes mat nadalej narok na vyplacanie rodicovskeho.
2. pokial si nezamestanana a momentalne na MD alebo RD tak mas dve monosti. Bud na UPSVAR oznamis ze sa stahujete a ze sa budete zdrziavat v zahranici tak narok stracas.
3. Pokial si nezamestnana a uz Ti bezi rodicovsky prispevok na SK tak to nikomu nahlasovat ani nemusis kde sa zdrziavas s dietatom, trvaly pobyt si nechajte tu, aj lekarku tu nechaj malemu, vase positenie sa uz na muzove neviaze ako to bolo kedysi,nepotrebujete ani zahranicnukarticku poistenca, idete za muzom len na dovolenku a pobezi Ti aj rodicovsky.
Ak chces napisem Ti do IP ako som to vyriesila ja, rodicovsky prispevok poberam a som aj poberala pi kazdom dietati aj pri tych co sa na Slovensku ani nanarodili. Muz robi uz roky v zahranici my vacsinu casu smes nim.