Afektovaná svokra a problémy v rodinných vzťahoch
Zdravím mamičky, nie je pre mňa typické písať na MK, ale už si neviem dať rady a potrebujem iný pohľad, názor alebo radu.
Jedná sa o moju svokru, kým sa nenarodilo naše dieťa, tak bolo všetko okej, ale odkedy je na svete, tak sa s ňou nedá vydržať.
Začalo to už v pôrodnici, kde mi začala hovoriť, kam všade ju bude brať a že je to JEJ (meno).
na zaciatku som to brala tak, že ok je to prvé vnúča, ale už mi to lezie hore krkom.
Keď prídeme na návštevu ani sa nestihnem nazdať a už mi ju berie z ruky položí ju na gauč a preafektovane sa s ňou mlazoní a keď jej poviem, že place a musí ísť k mame lebo sa jej ju nedarí utíšiť, tak sa tvári, že ma nepočuje.
Samozrejme že som jej dohovárala, najprv manžel a potom ja - jej argument je, že je to prvé vnúča a je to normálne.
Už teraz mi hovorí, čo bude a čo nebude malá robiť, kam bude chodiť, že sa k nej mame nasťahovať, lebo bude malú voziť na krúžky a podobné. Naposledy keď tu bola svokra a moja mama čiže druha babka, tak ju mala na rukách a ani jej nenapadlo ju dať po hodine napr. mojej mame… Keď ju mám na rukách ja alebo keď ju kŕmim stojí nado mnou a robí jej opičky a nevie si kvoli nej chúďatko ani odgrgnúť ani sa napapať (upozorňovala som ju, ale vždy na ďalšej návšteve robí to isté).
K tomu mi napr. do očí hovorí, že malá je viac po mne a za chrbtom hovori, že sa v nej vidí a naposledy sem naklusala na rodinnú oslavu s albumami, aby ukázala, ako sa mala na koho podoba, choré…. (Pritom to nikoho nezaujímalo a každý si chcel užiť pokec s ľuďmi a nie pozerať stare albumy.)
Keď ideme k ním na návštevu, tak noc predtým nemôžem spať, všimla som si, že mám kvoli tomu ako som vynervovaná menej mlieka, aj keď sa snažím byť nad vecou a začať s ňou odznova, ale vždy sa začne chovat ako jej druha matka a nahnevá ma to.
Hrozne mi záleží na tom, aby sme si vychádzali, aby to bolo normálne, aby som sa na tej návšteve citila dobre, ale už nevladzem z nej, neskutočne si užívam, že ju mesiac nevidím popravde a vidim, že ani mala sa pri nej tak neteší, lebo sa chová k nej ako zmyslov zbavená. AJ s mužom sa kvoli tomu viac hádame, on jej dohovorí, ale ona ho úplne ignoruje a už sa asi z jeho strany viac nedá robiť… Zažili ste niektorá podobnú situáciu? Čo ste robili?
PS Riešim to už teraz keď má len 4 mesiace maličké, lebo môj osobný názor je, že čím bude mala väčšia, môže tým začať trpieť…
@loli27 možno niečo čo nebudeš chcieť počuť, ale obmedziť alebo úplne preťať kontakt, možní sa po čase unormálni. Ako vravíš, tebe samej to nerobi dobre. Treba najskôr myslieť na seba a dieťa.
To sa tak lahko povie, ze uplne obmedzit kontakty, ked je to manzelova mama a nie nejaka suseda odvedla
To sa tak lahko povie, ze uplne obmedzit kontakty, ked je to manzelova mama a nie nejaka suseda odvedla
@venom19 veď práve, ale zároveň aktuálne nie je pre mňa na svete nič dôležitejšie ako moje psychické zdravie a pohoda dcérky a ak to pôjde takto ďalej, tak prečo by som nám ubližovala takýmito návštevami
Normálne sa odstrihni...nie je nič dôležitejšie ako puto matka a dieťa. Takže si toto najkrajšie obdobie v živote, ktoré strašne rýchlo utečie nenechaj nikým znechutiť, ani keď je to manželova matka. Si ešte v podstate čerstvá mammina a tvoja psychická pohoda je najdôležitejšia. Užívaj si chvíle s bábatkom a svokre rázne dohovor nech sa nestavia do pozície matky..
@venom19 veď práve, ale zároveň aktuálne nie je pre mňa na svete nič dôležitejšie ako moje psychické zdravie a pohoda dcérky a ak to pôjde takto ďalej, tak prečo by som nám ubližovala takýmito návštevami
@loli27 chapem, verim, ze je to tazka situacia. Aj to riesenie a mozno este horsie to neriesit. Poradit neviem, ale drzim palce 🙂
Aké časté sú tie návštevy a ako dlho trvajú?
Aké časté sú tie návštevy a ako dlho trvajú?
@grof_monte_christo Aktuálne tam prídeme tak raz do mesiaca a sme tam tak 3-4 hodiny. Predtým to bolo 1-2x do týždňa.
Normálne sa odstrihni...nie je nič dôležitejšie ako puto matka a dieťa. Takže si toto najkrajšie obdobie v živote, ktoré strašne rýchlo utečie nenechaj nikým znechutiť, ani keď je to manželova matka. Si ešte v podstate čerstvá mammina a tvoja psychická pohoda je najdôležitejšia. Užívaj si chvíle s bábatkom a svokre rázne dohovor nech sa nestavia do pozície matky..
@anonym_8cd10e to bude najrozumnejšie - ono je tak ťažké jej dohovoriť my sme sa snažili naozaj najviac ako sa dalo a ona sa namiesto toho odula a tvári sa, že to jej chovanie je normálne.. ono možno niekto si pomyslí, že som precitlivená, ale ja som to doteraz nikomu okrem manžela nepovedala a nezávisle od toho si to všimli aj ostatní ľudia, tak v tom asi dačo bude
Kolko ma svokra rokov? Ja neviem, ale podobne správanie som zažila ked porodila moja sestra a naša mama sa správala ako keby rodila ona...ale to sme bývali pod jednou strechou.
Neviem ako ďaleko svokra býva, ale nakopilo by som a poslala len manzela s malou tak na hodinu, dve kym dieťa nevyhladne a ty si zatial oddýchni.
Mozno má len kopec reči a nakoniec z toho nič nebude, podla mna je to len počiatočný ošiaľ. A tiež si myslím že to možno až príliš vďaka hormonalnym zmenám v tvojom tele prežívaš.
Toto nedokážeš vydržať raz do mesiaca? Až tak veľa toho nedokáže pokaziť za tri hodiny.
Za tie 4 mesiace ste sa asi nestretli ktovie ako často. Babka sa teší z bábätka, nechaj ju nech malú trošku užije aj ona. Neboj sa, ona ti ju nezje ani nezoberie
to si treba trošku zvyknúť, aj svokra sa časom zmení. Treba si uvedomiť, že dieťa sa nenarodilo len tebe, ale aj im vnúča. Proste jej preplo z toho trošku. A hlavne si treba uvedomiť, že ona to nemyslí zle. Čo by niektoré za to dali.
Toto nedokážeš vydržať raz do mesiaca? Až tak veľa toho nedokáže pokaziť za tri hodiny.
@anonym_1e3675 doteraz sme tam chodili častejšie, ale keďže nás ignoruje, tak sme tam boli naposledy pred cca mesiacom.
to si treba trošku zvyknúť, aj svokra sa časom zmení. Treba si uvedomiť, že dieťa sa nenarodilo len tebe, ale aj im vnúča. Proste jej preplo z toho trošku. A hlavne si treba uvedomiť, že ona to nemyslí zle. Čo by niektoré za to dali.
@sasa1310 ja som to tolerovala doteraz, ale keď sme tam, tak mám pocit, že sa narodila len vnučka a nie dcérka
Za tie 4 mesiace ste sa asi nestretli ktovie ako často. Babka sa teší z bábätka, nechaj ju nech malú trošku užije aj ona. Neboj sa, ona ti ju nezje ani nezoberie
@mimikarol Ja som jej matka a ona musí taktiež aspoň trochu tolerovať matku dieťaťa a nie byť ignorant, nie? To potom čo ako keď bude staršia, tak mi bude robiť veci za chrbtom? Takto to v živote nefunguje
Nevenujú sa vnúčencom zle je, venujú sa ešte horšie
@mimikarol Ja som jej matka a ona musí taktiež aspoň trochu tolerovať matku dieťaťa a nie byť ignorant, nie? To potom čo ako keď bude staršia, tak mi bude robiť veci za chrbtom? Takto to v živote nefunguje
@loli27 keď bude staršia a budeš potrebovať jej pomoc sa na teba vydlabe,potom tu budeš zas nariekať, že vás ignoruje
Nevenujú sa vnúčencom zle je, venujú sa ešte horšie
@anonym_97ab48 venovať sa a privlastňovať si ich je sakra rozdiel nemyslite?
Odosobni sa. Vôbec by som tie jej reči nevnímala. Keď budeš chcieť počas návštevy dcéru mať pri sebe tak sa postav a normálne si ju od nej vezmi. Vôbec nerozmýšľaj nad tým čo ona hovorí. Zbytočne sa potom pajediš.
ja neviem , odstrihnut svokru kvoli tomu ze raz kesacne sa tesi s dietatka ? vsak nerobi nic zle , len sa tesi ... tiez mi toto svokra robila ked sa mi narodila mala, a to ku nam chodili raz do tyzdna ... alebo my tam ... no co tie tri hodiny som prezila aj ked mi to sem tam liezlo na nervy, ale nemala som pocit akoby si moje doeta niekto provlastnoval .... ja som bola ta, co snoi travila dni a noci, a vsetci ostatni sa len tesili ked ju videli ... mozno odlisny nazor ako 90% zien, ale mne to skor pride tak, ze v poslednom case to naozaj nie je o svokrach ktore si myslia ze su najmudrejsie a provlastnuju deti, ale skor o tych mamickach ktore sa az tak chorobne viaziu na dietia, ze sa boja aj toho, ked ide manzel prebalit, nie to este nejaka svokra ....
@loli27 keď bude staršia a budeš potrebovať jej pomoc sa na teba vydlabe,potom tu budeš zas nariekať, že vás ignoruje
@anonym_97ab48 lebo všetky matky, ktoré nemajú pomoc od svokry, sú úplne bezradné a dávajú deti na adopciu, To čo sú za názory? Nech sa babka s dieťaťom poteší, pomazná, ale ka by nerešpektovala mňa, ako matku a plánovala, že sa k nej máme nasťahovať a ako ju bude vláčiť na krúžky, tak by som ju veľmi rýchlo upratala
ja neviem , odstrihnut svokru kvoli tomu ze raz kesacne sa tesi s dietatka ? vsak nerobi nic zle , len sa tesi ... tiez mi toto svokra robila ked sa mi narodila mala, a to ku nam chodili raz do tyzdna ... alebo my tam ... no co tie tri hodiny som prezila aj ked mi to sem tam liezlo na nervy, ale nemala som pocit akoby si moje doeta niekto provlastnoval .... ja som bola ta, co snoi travila dni a noci, a vsetci ostatni sa len tesili ked ju videli ... mozno odlisny nazor ako 90% zien, ale mne to skor pride tak, ze v poslednom case to naozaj nie je o svokrach ktore si myslia ze su najmudrejsie a provlastnuju deti, ale skor o tych mamickach ktore sa az tak chorobne viaziu na dietia, ze sa boja aj toho, ked ide manzel prebalit, nie to este nejaka svokra ....
@simona1306 raz mesačne tam chodia až teraz, keď babka nevie, čo so sebou, chodili tam dva krá týždenne a dobre urobili, že to zredukovali
@anonym_97ab48 venovať sa a privlastňovať si ich je sakra rozdiel nemyslite?
@loli27 z toho co pises si tqkq ta slusna osoba co chce byt s kazdym zadobre, ze? Mala som nieco obdobne ale ja som drza, teda asertivna som chcela povedat 🤣 ked ti ju berie, ok na chvilu potom beriem dieta k sebe, robi sa ze nepocuje tak zvysim hlas. Je dotierava? Vezmem dieta a idem do 2.miestnosti a zavrem jej pred nosom. Tlaci sa ti do vyatrihu? No co babka date jej vy mlieko ci ani nie? Chaoem ze nie kazda ma na to povahu, ale hranice treba stanovit. U nas sa tiez babka nejak nespamatala ze nie je matka kym nenarazila na mna. A vysledok? Respekt voci mne.
@loli27 z toho co pises si tqkq ta slusna osoba co chce byt s kazdym zadobre, ze? Mala som nieco obdobne ale ja som drza, teda asertivna som chcela povedat 🤣 ked ti ju berie, ok na chvilu potom beriem dieta k sebe, robi sa ze nepocuje tak zvysim hlas. Je dotierava? Vezmem dieta a idem do 2.miestnosti a zavrem jej pred nosom. Tlaci sa ti do vyatrihu? No co babka date jej vy mlieko ci ani nie? Chaoem ze nie kazda ma na to povahu, ale hranice treba stanovit. U nas sa tiez babka nejak nespamatala ze nie je matka kym nenarazila na mna. A vysledok? Respekt voci mne.
@eeffka ani nie ze za dobre, ale už vidím, že sa to tu dosť zvrháva a že ja nedovolím babke potešiť sa jasne že dovolím a nie len babkam ale aj iným členom rodiny prepana, ale ona to neskutočne preháňa tým, že si mysli, že je dôležitejšia ako druha babka alebo mi posiela videá, že babky sú lepšie ako mamy, veď toto je choré… ja by som bola najradšej byt s každým za dobre, ale za to že je niekto babka neznamená, že teraz sa okolo nej točí celý svet, tak ja asi viem, ako to vyzerá na tej návšteve… teraz nemyslím zle voči Vám ale ohradzam sa voči ženám asi tiež babkam, ktoré to tu komentujú.
Nie som konfliktný typ len hľadám radu ako to poriešiť 🙂
@anonym_97ab48 lebo všetky matky, ktoré nemajú pomoc od svokry, sú úplne bezradné a dávajú deti na adopciu, To čo sú za názory? Nech sa babka s dieťaťom poteší, pomazná, ale ka by nerešpektovala mňa, ako matku a plánovala, že sa k nej máme nasťahovať a ako ju bude vláčiť na krúžky, tak by som ju veľmi rýchlo upratala
@anonym_a91d09 asi tak - ono teraz je to malé bábätko, ale potom čo? Ja poviem dcére toto sa nerobí a ona jej povie robí a bude mi skákať po hlave kvoli nej? Preto to riešim už teraz, lebo už vidim, ako to dopadne a to nechcem
@eeffka ani nie ze za dobre, ale už vidím, že sa to tu dosť zvrháva a že ja nedovolím babke potešiť sa jasne že dovolím a nie len babkam ale aj iným členom rodiny prepana, ale ona to neskutočne preháňa tým, že si mysli, že je dôležitejšia ako druha babka alebo mi posiela videá, že babky sú lepšie ako mamy, veď toto je choré… ja by som bola najradšej byt s každým za dobre, ale za to že je niekto babka neznamená, že teraz sa okolo nej točí celý svet, tak ja asi viem, ako to vyzerá na tej návšteve… teraz nemyslím zle voči Vám ale ohradzam sa voči ženám asi tiež babkam, ktoré to tu komentujú.
@loli27 radu mas vyssie, ozvat sa, jasne a razne. Len vela ludom je to proti povahe.
@anonym_97ab48 to je tak trápna veta že až mi je smiešno.. sú aj rodičia kt si vedia so svojim dieťaťom poradiť bez toho aby ho museli niekomu vesat na krk.. my bývame od rodiny asi hodinku autom, za 5 rokov sme pomoc potrebovali presne 1x-ked som rodila.. od vtedy nič a to mám doma 2 deti, veľký dom, veľký dvor a 2 psov (verim že zodpovedných rodičov je viac)
@loli27 ale veď vtip, že babky sú lepšie ako mamy je tu už desaťročia. "Kazime deti na počkanie" napríklad tiež.

@loli27 prestat tam chodiť zrušiť kontakt a spameta sa ak ešte chce vidieť prvé vnúča (ak nič iné nezaberá)