icon

Ako byť budhista popri rodine?

25. mar 2023

Pozrela sim si pribeh Budhu a dost som sa v jeho filozofii nasla.Som vychovavana ako krestanka ale ideologicky mi je blizsi Budhizmus.Len kde zacat.Je tu niekto ,kto sa tomu venuje? budhizmus nehlada Boha ale vychodisko z utrpenia,co hlasa po smrti?

Strana
z5
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
25. mar 2023

@zoro9836 ano,verim ze prave Budhizmus to je.

sisaka
25. mar 2023

@zoro9836 pravdivé je pre každého niečo iné.

To by nebola téma o náboženstve, aby nejaký horlivý krestan neprišiel kázať o pravdivosti JEHO viery. 🙄
Vieš čítať? Názov je budhizmus, nie kresťanstvo 🤦‍♀️

ningningie
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
25. mar 2023

Pravda je relativna, vo filozofickom vyklade tohto slova, a tu patri aj otazka viery/neviery, je pravda relativna.

autor
25. mar 2023

@zoro9836 suhlasim,pre teba je to nieco ine ,ako pre mna.Prajem ti pekny den.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
maminkadeticiek
25. mar 2023

A preco riesis rodinu?Vypisujete snad nejaky dotaznik na rodinnych stretnutiach?Jedine co by si mala riesit je najst si partnera,ktory ma pre tvoju vieru pochopenie a ostatnym netreba nic vysvetlovat.

madeline1
25. mar 2023

ved budhizmus je nabozenstvo, viera tiez v boha...a ako mas? na slovensku tahsie, nemame na to priestory...ale tak citaj, alebo navstiv podobne priestory, aj popri rodine ludia praktizuju vieru, este som sa nestretla s takou otazkou...

mb2021
Odpoveď bola odstránená
viestta
25. mar 2023

@mb2021 budhizmnu je jedno z polyteickych nabozenstiev, ako take bohov ma, ale viacerych

autor
25. mar 2023

@elizabet173 O to vobec nejde,skor ci mozem byt budhista a zaroven mat rodinu,tusim som kdesi cital ze budhisti mozu byt len mnisi.Oni az dokazu byt osvieteni,a neviem ci Budhizmus nepodporuje zivot po smrti.A uvital by som,keby niekto napisal aj skusenost,ako mu tato filozofia pomohla.
Kedze mi tato teoria z vsetkych nabozenstiev pride najrozumnejsia a hlavne sa v nej nespomina ziaden Boh .

autor
25. mar 2023

@viestta To si skor mylis s hinduzizmom,odkial mohlo vznilnut.Budhizmus sa nezaobera otazkou Boha ale otazkou utrpenia a vychodiska von z utrpenia.Zaroven je velmi empaticke k utrpeniu inych.

autor
25. mar 2023

@maminkadeticiek No ci sa da zosuladit.Aj sam Budha ked dospel k osvieteniu,opustil rodinu.Tak neviem ci sa to da aj popri rodine.

aliziana
25. mar 2023

samozrejme, ze "mozes" byt budhista, prvy odkaz z googlu: Ide o jedno z najrozšírenejších svetových nábožensko-filozofických hnutí, ktoré vyznáva 300 – 500 miliónov ľudí, hlavne v Číne, Bhutáne, Japonsku, Kambodži, Laose, Mongolsku, Mjanmarsku, na Srí Lanke, v Kórei, Thajsku, Tibete a Vietname.
Asi o tom nabozenstve moc nevies, ked si myslis, ze to mozu byt len mnisi 🙂

madeline1
25. mar 2023

@mb2021 kazdy Boha nazyva inak, je to nabozenstvo bez inych bohov, ale ma tiez svoju pravdu, vieru, nadej, lasku, rozlisuje dobro a zlo, riesi otazku bytia po...

viestta
25. mar 2023

Moze byt, podrobnosti neviem

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
autor
25. mar 2023

@jabadabadu No Karle ved to ze to nieje myslienk dna,ale rokov.V skratke krestanstvo ma pre mna vela zadrhlov a polopravd ako aj podobne viery,zidovska,moslimska a pod.Ale myslienka budhizmu je nadcasova.Mozno je to skor psychologicky smer ,preto.

canany
25. mar 2023

Nasiel si nejake dobre knizky k buddhizmu? Tiez ma to zaujalo. V knihkupectve sa mi zapacila jedna knizka, Velka panda a maly drak, aj som si ju musela kupit. Krasne myslienky su tam. Chcela by som sa pozriet hlbsie na buddhizmus, len je tolko kniziek, ze clovek nevie vybrat. Ze vraj lama ole ma dobre a asi bude aj dalajlama mat.
Dnes je zla doba a hladam nieco co mi da nejaky zmysel, navod, pomocne lano

pipistrel13
25. mar 2023

@sisaka a kde zoro spomina krestanstvo?
to ny nebola tema o nabozenstvach kde by bezdovodne neutocili na krestanov😉

ckocka
25. mar 2023

Buď láskavá ku všetkému živému, neubližuj, nebuď závistivá a želaj každému šťastie. A máš budhistické minimum, to sa dá dodržať vždy a všade.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mb2021
Odpoveď bola odstránená
alex49
25. mar 2023

môžeš veriť aj v špagetovú príšeru, pokial nikomu neubližuješ, ver si čomu chceš

filodendron
25. mar 2023

Trochu ti nerozumiem.
1. Najprv pises v zenskom rode, potom muzskom...
2. Pises, ze je to pre teba myslienka niekolkych rokov. Teda sa o budhizmus zaujimas uz niekolko rokov? Alebo si zhliadol/la film a "cvaklo" ti nieco v hlave a teraz pises na fore?
3. Budhizmus ako taky praktizuju miliony ludi v Azii, samozrejme aj s rodinami. Je to ich viera/filozof. smer, ktory nemoze byt ovplyvneny tym, ci ma clovek rodinu, alebo nie. Ale ak sa pytas, ci mozes byt budhistickym mnichom a mat rodinu, tak nie. Precitaj si najprv pravidla, ktore musia mnisi dodrziavat, je ich celkom dost.

teleskop
25. mar 2023

@zoro9836 😅

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
teleskop
25. mar 2023

@viestta Followers of Buddhism don’t acknowledge a supreme god or deity. They instead focus on achieving enlightenment—a state of inner peace and wisdom. When followers reach this spiritual echelon, they’re said to have experienced nirvana.

Strana
z5