icon

Ako donútiť ex manžela vysporiadať majetky?

hranolka2
31. jan 2017

Píšem za maminu,ktorá je vo veľmi zamotanej situácii a my už nevieme ako jej pomôcť...v novembri sa rozviedla s otcom. Majetkovo sa,ale neyvsporiadali a tu vyvstáva problém. Majú byt na hypotéku.Od začiatku ho platila len ona.Otec je alkoholik,flákač.je na invalidnom dôchodku. od septembra tam býva otec,mama je na ubytovni. Hypotéka je na ňu takže doteraz každý mesiac platila hypotéku a otec tam býva sám.ALe už to finančne neutiahne a je to hlúposť.Do konca hypotéky je 7 rokov....ona nemá ako vyplatiť jeho,on nemá ako vyplatiť ju. Byt nie je moc v dobrej lokalite,je ťažko ho predať. Navyše otec s tým nesúhlasí..robí jej len prieky. Bola sa pýtať v banke,ale prestať platiť hypotéku sa tiež nedá lebo jej hneď začnú nabiehať penále z úrokov a byt pôjde do dražby a nemajú istotu,že sa predá za toľko čo majú zostatok hypotéky...Ako sa to celé dá riešiť? Dá sa z toho nejako vôbec vymotať? splátka je skoro 400 eur takže nejde o drobné...mama má v starostlivosti ešte 15 ročnú dcéru.Vpred Ďakujem za rady ak viete poradiť. Ďakujem

pribinak
31. jan 2017

Ma právnika?

janci05
31. jan 2017

@hranolka2 S tými splátkami by sa mohla dohodnúť v banke aby jej upravili splátkový kalendár. Vysvetliť im v akej je situácii, to by sa hádam dalo aby platila menej mesačne. No a s tým vysporiadaním bude asi na ďalšie súdne pojednávanie, ak sa nevedia nejako dohodnúť, teda hlavne otec nemá tú vôľu.

janci05
31. jan 2017

Len je to na zaplakanie nad toľkou nespravodlivosťou, že mama platí hypotéku a býva v ubytovni s dcérou a otec si tam vyvaľuje šunky.😖

persica
Odpoveď bola odstránená
duun
31. jan 2017

Rozvod je jedno súdne konanie. Ten iba ukončí BSM - k dátumu právoplatnosti rozsudku o rozvode. Majetok ale nevyporiada. Buď sa manželia dohodnú (aj iba ústne) ale skôr sa robí zápisnica u notára. Ak dohoda nie je možná, potom podanie na súd. Ale za podanie sa platí a tiež sa platí určité % z vyporiadaného majetku ako poplatok.

Možno by mohla skúsiť sa ísť poradiť http://www.centrumpravnejpomoci.sk/

Mne poradili dobre. Nemám minimálny príjem, takže som nespadala do kategórie bezplatnej pomoci, ale platila som za tú hodinu (boli to skoro dve) poradenstva 4,5€ (pred dvomi rokmi). Pomohli mi spísať podanie, poradili čo a za kým ísť vybaviť, napísali kontakty atď.

Inak - banke je to fakt jedno :( a ak sú v tom takéto peniaze.. ten právnik má zmysel - aspoň sa ísť poradiť.

hranolka2
autor
1. feb 2017

@pribinak
právničku má,čo riešili rozvod spolu. Ale tá jej vraví,že ak sa nedohodnú s otcom tak dávať to na súd jej hneď nepomôže. Môže sa to ťahať dlho a tam sa tiež prihliada na to,aby sa dohodli čo otec nechce...
a s tým drsným chlapíkom,to si neviem predstaviť.. do toho by mamina nešla...príde mi,že to je bezvýchodisková situácia a profituje z nej akurát ten zlý ☹
@janci05
@persica
@duun

pribinak
1. feb 2017

@hranolka2 to ked to inak nepojde, tak bude to musiet dat na sud, jednoducho byt budu musiet predat a odpocitat hypoteku. Ak to tato pravnicka nechce riesit, treba najst druhu.

duun
2. feb 2017

Inak.. tomu drsnému chlapíkovi sa to dá iba prenajať.. alebo hoci študentom - prenajímam pol bytu a čiastkové užívanie hygienických zariadení - nájom by bol super, ak by pokryl hypo, alebo aspoň časť. Treba to samozrejme žiaľ pozrieť, ako by to vyšlo z hľadiska daní a odvodov (neviem presne, aké odvody sa z toho odrátavajú, lebo sa to menilo). Proste, aby bola mamina krytá a všetko bolo ok, lebo by to dal obratom na súd ("ona prenajíma a neplatí dane!"). Proste prísť s tým, že ok, ak ma nevyplatíš, tak ja idem prenajať moju časť bytu. Ak nechceš mať v byte podnájomníkov, fajn, ale budeš si odo mňa prenajímať druhú časť ty a teda platiť nájom (ja zaplatím pol energií)... Nie som právnik, takže sú to iba moje špekulácie, ale musí existovať nejaký legálny spôsob ako "vyvinúť nátlak", lebo toto je reálne obohacovanie sa na úkor iného :(

duun
2. feb 2017

Spomínala si dražbu bytu.. to je už veľmi krajné riešenie. Reálne poznám ľudí, ktorí sa dostali k bytu veeeeľmi lacno - existuje celá sieť, čo zarába na bytoch zo zlyhaných hypoték a iba občas takto kúpia byt "normálni", čo sa o dražbe dozvedia. Prvé dražby bývajú za znalcom odhadnutú cenu, potom tuším môže ísť banka aj pod ňu (treba pozrieť zákon o exekúciách). Treba si pozrieť za koľko idú také byty (výmera, orientácia k svetovým stranám, poschodie - či nie je krajný alebo pod strechou, či je výťah, balkón a pod..) a zhruba to by mal byť znalecký. Ale, ak by to bola dražba - exekúcia zlyhanej hypo, potom z toho idú dolu súdne poplatky, trovy exekútora (a tak idú percentá dosť nahor - podľa počtu úkonov). Treba si to spočítať a možno aj za tú cenu sa toho bremena zbaviť - mamina tam bývať nebude.. a ak nebude platiť, tak jej bude banka exekučne zrážať z príjmu :(

Kalkulačku, koľko sa dá zrážať z jej príjmu je napr tu: http://www.exekutordemesova.sk/kalkulacka

Ostane jej určite 198,09 (minimum na mamu) + 49.52 (nepostihnuteľná časť na dcéru) a podľa výšky príjmu ešte zopár euro.. zvyšok jej môže exekútor zraziť až do výšky splátky + navýšenej o penále, pokutu - čiže jej bude brať viac, ako pôvodná splátka :(.. a celých 7 rokov :(((