Ako nájsť smer v živote a kariére?
Ahojte. Ani neviem, akú radu od vás čakám, no musím to zo seba dostať von.
Začnem tým, že mám 28 rokov a bývam už rok v BA. Pacujem v Kauflande a bývam s ďalšími dvoma (cudzími) ľuďmi. Ukončenú mám učňovku. Problém je v mojej budúcnosti. Neviem, aká budúcnosť ma čaká. Nemám žiadny cieľ. Rozmýšľala som nad doštudovaním školy, ale neviem, čo by som chcela v živote robiť. Akú prácu by som chcela vykonávať. Čo by ma napĺňalo. To je jedna z vecí, ktoré ma štvú. Mám skoro 30 a nemám ani poňatia, čo by som chcela robiť. Aj sa za to hanbím, keď sa ma niekto spýta, "Čo ťa baví? Čo by si chcela robiť?". Nemám na to odpoveď. Pri pomyslení na to, že mám roky stráviť niekde v supermarkete a bývať v zdieľanom bývaní, ma chytá depka.
Som single, bez záväzkov a momentálne žiadne nehľadám. Deti nikdy nechcem, čiže byť matkou nie je to, čo by ma napĺňalo. To aj tak neriešim.
Už neviem, ako prísť na to, čo by som chcela robiť. Ako zariadiť, aby som mala lepší život. Nájsť niečo, čo by ma bavilo. Takto len prežívam. Chcela by som žiť, no to by som musela vedieť, čo v živote chcem, aby som sa mohla aspoň pokúsiť to dosiahnuť.
Kym nieco nevyskusas tak to nikdy nezistis.
Treba vyjst z komfortnej zony a s niecim proste zacat.
Mozno si nemusis hned zacat robit skolu ked ani netusis aku. Skolu by som si v 30 robila uz len s tym ze mam pre nieco vasen,ze ma nieco bavi, ze to potrebujem ku konkretnej profesii. Nie iba tak ze lebo nemam skolu.
Zacni najskor s nejakym kurzom,novym konickom a podobne.
První, co me napadlo- Jak to mas s jazyky? Nechces vyrazit za praci do sveta? Treba by se ti otevrely obzory, nasla bys nove perspektivy, zajimave lidi? 😉
V prvom rade, nie si vôbec sama. Tiež som mala v 28 menšiu krízu, čo ďalej. V prvom rade sa môžeš vrátiť k veciam, čo ťa bavili v detstve. A taktiež môžeš skúšať nové veci. Je kopec nápadov, ktoré môžeš skúsiť a ani nevyžadujú väčšiu investíciu na začiatok. Napr. Pinterest je plný nápadov. A taktiež si nevyčítaj, že to nevieš teraz, pripadne že potrebuješ viac času na to zistiť to. Ja som svoju vášeň našla v 30. Keby mi moje staršie ja povie, že v tridsiatke sa mi otočí svet o 180 stupňov a nájdem to, čo milujem, neverila by som si. Takže nezúfaj 🙂
Ja na tvojom mieste idem do sveta 😅 napríklad Sudtyrol v Taliansku, je tam veľa Slovákov a je tam krásne 🥰 alebo niekde na hotel do Rakúska, teraz je letná sezóna 🥰 chápem ťa, s cudzími ľuďmi bývať nie je žiadna výhra.
Nemusis vediet, co chces. Ale vzdy mozes zit naplno prave to, kde prave si. Ak robis predavacku, mozes byt tou najlepsou predavackou, ktora na ludi zanecha dojem, ktora robi pracu s chutou a usmevom tak, ze si ju kazdy zapamata. Pomahaj inym, pracuj na svojej osobnosti a ako byt lepsim clovekom. Uzivaj si zivot, nechaj ho volne plynut, nech ta sam zavedie tam, kde mas byt. Drzim palce ❤
První, co me napadlo- Jak to mas s jazyky? Nechces vyrazit za praci do sveta? Treba by se ti otevrely obzory, nasla bys nove perspektivy, zajimave lidi? 😉
@elzu Dorozumieť sa viem len angličtinou. To je asi tak všetko. Rozmýšľala som nad tým, no neviem.
isla by som makat von, trebars na vyletnu lod. nemas co stratit, nic tu nemas a ak sa ti tonebude pozdavat za pol roka sa vratis a kaufland ta isto pocka
V prvom rade, nie si vôbec sama. Tiež som mala v 28 menšiu krízu, čo ďalej. V prvom rade sa môžeš vrátiť k veciam, čo ťa bavili v detstve. A taktiež môžeš skúšať nové veci. Je kopec nápadov, ktoré môžeš skúsiť a ani nevyžadujú väčšiu investíciu na začiatok. Napr. Pinterest je plný nápadov. A taktiež si nevyčítaj, že to nevieš teraz, pripadne že potrebuješ viac času na to zistiť to. Ja som svoju vášeň našla v 30. Keby mi moje staršie ja povie, že v tridsiatke sa mi otočí svet o 180 stupňov a nájdem to, čo milujem, neverila by som si. Takže nezúfaj 🙂
@domini404 V detstve som veci, ktoré ma bavili veľmi nemala. Chodila som tancovať, no teraz ma to už nebaví. Bývala som na dedine, mali sme polia, čiže bolo dosť práce.
Pamätám si detské sny byť herečkou, potom tou, čo kontroluje lístky vo vlakoch. No už to tak necítim, aj keď stále milujem vlaky. S tým herectvom by som to myslela vážne, len keby som bola Američanka alebo Britka.
Neviem, mám pocit, že ak niečo nakoniec nájdem, bude to niečo nové.
Ja uz mam davno po tridsiatke, relativne dobru pracu, muza, pohodlny zivot a aj tak neviem co so zivotom. Nemyslim, ze praca je nieco, co by ti malo dat zmysel zivota, aj keby si studovala a isla na lepsie pozicie. Skor si zacni uzivat kazdodenny zivot. Mne robi radost cvicenie, prechadzky, priroda a vseobecne pohyb a cerstvy vzduch mi dava pocit, ze zijem. Nie nejake karierne plany
To je tak. Ked clovek moze skusat a robit cokolvek, tak nerobi nič. A ked uz nemoze, tak by vedel co by robil, keby mohol cokolvek😃menej ries a viac uzivaj… to nie je o vysnivanej praci, to je o nastaveni byt spokojny a vyrovnany za akychkolvek podmienok😃
Ahoj, na Tvojom mieste (28r, bez zavazkov, s "obycajnou" pracou, bez realnej moznosti nejakeho posunu) a so schopnostou dorozumiet sa anglicky, by som urcite skusila vypadnut do zahranicia.
Keby aj vyskusas len na rok a nepacilo by sa Ti... Co stratis? Do supermarketu a zdielaneho byvania s cudzimi ludmi sa vies vratit hocikedy...
Musis nejak von z Tvojich "kruhov". Vela stastia.
Úprimne si myslím, že nie vždy ti práca musí dávať zmysel života a musíš sa v nej dokonale nájsť. Mám vyštudovanú ťažkú vysokú školu, práca ma aj baví aj nebaví, ale vôbec v v nej nevidím zmysel svojho života. Ale slušne ma uživí, netrpím, to mi stačí. Skús ísť cestou koníčkov, teraz je leto, môžeš skúsiť turistiku, bavia ťa vlaky, tak výlety vlakom, nejaký šport, krúžky sú aj pre dospelých. Nejaké dobrovoľníctvo, s ľuďmi, so zvieratami, možno sa nájdeš v niečom takom. Sesternica robí koncom júna workshop o výrobe keramiky, v BA, môžeš ísť vyskúšať niečo podobné. Kľudne napíš správu. A možno ti koníčky a práve voľný čas ukážu ďalší smer práce, ak ťa takáto práca v obchode nebaví.
Ja som síce vždy vedela čo chcem robiť, ale nevedela som si nájsť niečo mimo práce čo by ma nadchlo.
Potom som si dala jeden rok takú hecovačku, že som sa prihlásila kdetade na čokoľvek čo sa mihlo.
Nakoniec z toho vypadla najlepšia záľuba ever a to počúvaj že .... africké bubny :D
Tým som chcela povedať, že nemusíš ísť hneď do školy, hľadaj rôzne voľnočasové aktivity, možno ťa niečo z toho nadchne tak, že jedného dňa z toho bude podnikanie etc etc.
To je tak. Ked clovek moze skusat a robit cokolvek, tak nerobi nič. A ked uz nemoze, tak by vedel co by robil, keby mohol cokolvek😃menej ries a viac uzivaj… to nie je o vysnivanej praci, to je o nastaveni byt spokojny a vyrovnany za akychkolvek podmienok😃
@anajka266 Viem, ale aj tak proste chcem zarábať aspoň toľko, aby som si mohla dovoliť podnájom garsónky a bývať sama. To s učňovkou a žiadnou predstavou, čo chcem robiť, nedosiahnem. Nemôžem žiť v zdieľanom bývaní večne. A určite si kvôli tomu nebudem hľadáť partnera.
Nevidím to tak čierne. Nie si úplne sama je vás v byte viac. Na pohromy opravy a podobne. Nesedis večer iba sama v tichom byte. Pre samého človeka je dom alebo byt dosť starosť. Všetky výdavky opravy platby starosti su iba na tebe. Takto si môžes hocikedy zbalit veci a ísť. Nezijes s rodičmi máš robotu aj bývanie. Robota málokedy dáva zmysel slúži na platenie účtov. Málokto vie od malička čo presne chce robiť a ide za tým. Deti z dediny často fungovali ako ty. Najedené oblečené iné potreby a záujmy sa neriešili bolo treba robit. Zvierata záhrada povinnosti. Malo možnosti na nejaké vyzitie kultúru. Život ako automat
To a hento urobiť a podobne. Takže všetky tvoje záujmy sny sa nevyvíjali. Aj keby si nič špeciálne neobjavila nerobila žiješ taký bežný v pohode život čo nie je zle. Skús si urobiť nejaké kurzy. Vyfarbuj omaľovánky chod večer do kina v meste máš kopu moznosti. Skús si nájsť nejaký kurz tanca možno raz za týždeň ti to dobre padne. Kúp si puzzle prečítaj knihu. Netlač na seba. Ber sa ako niekto nový koho si stretla a ideš ho spoznať. Ešte si mladá máš čas vieš že deti nechceš máš ujasnene základné veci v ktorých ženy niekedy tapu ešte v 40 ke. Uháňať chlapa nepotrebuješ čo je tiež fajn. Skús skúšať kurzy aktivity a uvidis. Stačia drobnosti. Občas vyjsť na prechádzku. Ísť do útulku pohladkať macky. Niečo si vyrobit. Učiť sa doma angličtinu alebo ist na kurz. Ak ta aj nič nechyti máš fajn život bez drám tragédii šokov a stresov čo nie je málo. A môžeš skúsiť psychológa nech ti dá testy. Na čo máš predpoklady aku osobnosť mas nadanie a podobne. Aby ti pomohol na začiatok ťa nasmerovať niečoho sa chytiť. Kurzy ti poradia aj na úrade práce
Tak kaufland a BA je zla kombinacia. Ucnovka a dobry plat moze byt pre vela ludi tiez velmi narocna kombinacia. To nejde len nieco chciet. Ale je potreba aj nieco zmenit. Nic nejde zo dna na den. Bud sa prestahuj, alebo si najdi lepsie platenu pracu, studuj dalej alebo skus zahranicie, kde skor nieco odlozis, aj nieco nove zazijes, uvidis. Sustred sa na to, co sa da zmenit.
@anajka266 Viem, ale aj tak proste chcem zarábať aspoň toľko, aby som si mohla dovoliť podnájom garsónky a bývať sama. To s učňovkou a žiadnou predstavou, čo chcem robiť, nedosiahnem. Nemôžem žiť v zdieľanom bývaní večne. A určite si kvôli tomu nebudem hľadáť partnera.
@autorka Nie partnera, ale bohateho milenca 🙂
Jooooj autorka 😀 tiež som myslela, že herečka zo mňa nikdy nebude a hľa 😂 toto leto ma čakajú prvé oficiálne vystúpenia 😀 Nikdy nehovor nikdy. Uvedom si, že máš neskutočnú výhodu, že žiješ v BA. Tuná je kopec aktivít aj zadarmo. Napríklad v nejaký pekný letný utorok sa môžeš prísť pozrieť na radnicu do centra 😉 A nebaví ťa nejaký iný druh tanca? Choď sa pozrieť na Námestie Slobody k fontáne, tam sa tancuje zadarmo tuším štvrtky. Aspoň prídeš na iné myšlienky. A do vlakov tiež stále naberajú, prečo by si si nemohla splniť sen a stať sa sprievodkyňou? A jasné, kľudne aj niečo nové. Ako baby vyššie písali, ide leto, na veľa miestach budú akcie zadarmo, nikdy nevieš, čo ťa osloví. Len treba chodiť von.
Chyba ti partner na zdieľanie života.Na tvojom mieste tu nezostanem ani minútu.Chod na sezónu do Rakúska.Co zarobis tu minies na nájom a stravu a roky ubiehaju
a co tak skusit na zaciatok komparz mozno nejake herecke kurzy ? a popracovat na jazykoch?

Písomný prejav máš dobrý, určite choď študovať. Ak sú dni otvorených dverí na školách, choď pozrieť alebo si pozri študijné plány. Začni chodiť na nejaké krúžky, skúšaj a striedaj. Niečo ťa isto chytí, nevzdávaj sa 🙂 Máš ideálny priestor - sama bez záväzkov, skúšaj čo to čas a financie dovolia.