Ako nastaviť hranice a nebyť neúctivá?
Ahojte učím sa sebalaske a všade spomínajú vedieť povedať nie a určiť si hranice. Som ale typ človeka ktorému záleží na druhých a nikdy by som nechcela s nikým jednať bez rešpektu ale ani v neucte k vlastným hraniciam. Aká je stredná zlata cesta? Ako neurobiť zle ani sebe ani druhým? Co vlastne znamená nastaviť si hranice? Či je to len taká moderná fráza dnešných dní?
V tom tkvie to kuzlo. Vediet sa ohradit slusne. Ja to napriklad verbalne aj gestikulaciou zvladam, ale ten ton 😂 tu este na sebe pracujem
ja by som este dodala, ze ozvat sa slusne, raz povedat nie a nevysvetlovat uz dookola. Neospravedlnovat sa stale, preco si povedala nie. Nedvihat dvadsat telefonatov denne s citovym vydieranim. Proste nie a robis si dalej svoje. A nestaras sa ci sa niekto urazi a bude plakat (to je jeho problem, nie tvoj). Casom ten druhy pochopi a zariadi sa podla toho
Odporúčam knihu: Vymezte si hranice a nalezněte klid - Nedra Gloverová Tawwabová.
A nie je to moderná fáza dnešných dní, nastaviť si hranice je naozaj dôležité pre náš pokoj a psychickú pohodu, ja som to dlho nevedela nejako ukočírovať, je pravda že som prišla o pár priateľov, ale už nie som "ticho", len aby som uspokojila druhých na úkor seba.
snažím sa o to už veľmi dlho, ale stále proste sú ľudia, pri ktorých idem aj cez seba, cez svoj pokoj, pretože sú pre mňa nesmierne dôležití a neviem nejako pri nich si to zariadiť, nastaviť tie hranice :/
Ja sa vždy snažim správať tak ako chcem, aby sa ludia správali ku mne. Kolegom alebom cudzim ludom jasne nastaviť hranice a vobec neriešiť, či sa urazia.
Ale s rodinou a priateľmi je to niekedy veľmi tažke nastaviť. Dokonca o veľa priatelov možes prísť ak ich uraziš a rodina tiež s tebou môže prestať komunikovať, alebo ťa ohovarať ak ty nevieš "diplomaticky" reagovať.
Nevies uviesť nejaku konkretnu situaciu, v ktorej si nevedela ako správne zareagovať, tieto situacie sa vacsinou opakuju a ty si vieš "nacvičiť" svoje správanie a odpoved.
Nápomocné moze byť naučiť sa komunikačné techniky ako napr Ja výrok- hovoríš veci cez seba, cez svoje potreby, pocity a nehovorís o druhých t.j je menšia šanca ze sa urazia a pod

Je to jednoduché. Ozvať sa včas, keď mi niečo nie je príjemné, nedrzat ako hluchy dvere. Ohradiť sa jasne a nekompromisne ak niekto prekročí moju konfortnu zonu. To sa dá aj bez toho aby človek vyznel ako hulvat.