Ako ochrániť majetok pred gamblerom manželom?
Dobrý deň, mám manžela gamblera. Sme zosobášení, ale byt v ktorom bývame je napísaný na neho (nie je v BSM) nakoľko ho kúpil pred uzatvorením manželstva ale hypotéku už splácame spoločne niekoľko rokov, z účtu napísaného na neho, pričom na daný účet chodí aj moja výplata. Ako ochrániť majetok pred ním? resp. môžem napísať byt na mňa polovicu a druhú polovicu na jeho sestru a popritom spísať dohodu s jeho sestrou, že byt je jeho?
on je majitelom, bez neho neurobis nic... splacas hypoteku a nie si majitelom?
@user62056819 tipuje
Prijem v manzelstve je spolocny, takze autorka v pripade rozvodu bude mat narok na polovicu splatok hypoteky tak ci onak.
Kazdopadne autorka, podla mna ano, majitel ti vie byt darovat, pripadne su asi aj ine moznosti. Len pri zmene majitela myslim treba informovat aj banku, ktora s tym musi suhlasit.
Jediny majetok ktory mozes teoreticky ochranit bez jeho suhlasu je prostrednictvom sudu zrusit BSM, pravna teoria presne uvadza dovody ako napr alkoholizmus, gamblerstvo a ine. Ale nemozes ochranit ty ako tretia osoba cudzi majetok co v tomto pripade je jeho byt. Jedine, zeby sa pre teba opat s jeho suhlasom zriadilo vecne bremeno vtedy to stazi aj pripadnu exekuciu nakolko by museli nehnutelnost predat aj s vecnym bremenom - tebou. Alebo potom opat s jeho suhlasom vziat byt do spolocneho vlastnictva. Ako manzelka na vsetky take podstatne ukony ako prepis nehnutelnosti atd potrebujes suhlas manzela o to viac ked je vlastnikom inak je dany ukon neplatny.
Podaj na sud navrh na zrusenie BSM za trvania manzelstva. Muz moze byt darovat, predat, obdarovanych alebo kupujucich si urci. To sa vsetko da, treba sa informovat aj v banke, ale nemal by to byt problem, pokial sa ine skutocnosti nemenia, len vlastnik bytu.
Ale ta dohoda, ze polovica bytu napisana na sestru, ale byt je jeho, je nezmysel. A nie, nesuhlasila by som, aby to napisal na sestru. Uz na skutocnost, ze aj tvoje peniaze idu na hypoteku. Nech napise byt na teba. Alebo na teba a deti. Alebo na deti. Pri detoch vsak treba rozhodnutie sudu na vsetko. Pokial mu este ostal kusok rozumu, napise to na teba.
Este je tu skupina pravne poradenstvo, napis tam, tam dostanes pravnu radu.
@katarinaba deti nie sú
@werci89 pisem na teba, alebo ... ked deti nie su, tak vyber moznost na teba. Tak ako som to pisala dalej. Urcite nie na sestru. Ani desatinu bytu. Mozete tam dat dozivotne pravo uzivania pre manzela.
Najprv si prehoď výplatu na iný účet
@werci89 nech podpíše na obecnom úrade Žiadosť o zápis do registra vylúčených osôb https://www.urhh.sk/web/guest/reg_vylucenych_osob minimálne polroka bude mať zákaz
@werci89 v prvom rade si založ účet a daj výplatu tam, aby si sa raz nezobudila a nemala týždeň čo jesť.
@user62056819 nie je to moj pripad, ale vraj vysoke stavky, predtym boli aj dlhy
Ja ti napisem len z pohladu banky. Najprv sa treba informovat tam. Avsak ja to vidim ako dost velky problem, technicky on zmeni majitela nehnutelnosti (za predpokladu, ze financovana aj zakladana nehnutelnost je ta ista), je nepodstatne ze to budes ty. Je to vlastne to iste ako keby nehnutelnost predaval. Pojde to znovu do schvalovacieho procesu, kde budete figurovat obaja ako manzelia spoluziadatelia, takze zarucene to v banke kvoli manzelovej historii neprejde. Ak by ste aj predtym zrusili BSM, musis sa kvalifikovat sama ako ziadatel prijmom, plus splnit ine podmienky, a kedze ti chodi prijem na jeho ucet, odkial predpokladam aj stavkuje, tak nevidim sancu, ze by vam to preslo...tolko moja uvaha.
Nemas deti a manzela gamblera, este mu posielas vyplatu na ucet… najostrejsia tuzka v peracniku nebudes. Ale ma byvanie a je chlap. Pokial mas kusok rozumu zaloz si vlastny ucet, pozbieraj €, ktore si investovala do jeho bytu a hypoteky a hladaj stastie inde a postavila sa na vlastne nohy. Pokial nie, investuj cas a € do pravnika, aby Ti poradil, ked sa neochranis aj dlhy su spolocne … ked skoncite za par rokov na ulici,tvoja volba
Velka chyba platit hypoteku, ked nie je nehnutelnost tvoja (teda polovica). Ty splacas jeho byt, on gembluje, tak je mozne ze o ten byt aj pridete. A este tvoja vyplata chodi na jeho ucet. Toto v prvom rade pories, svoje peniaze si daj posielat na vlastny ucet a prestan mu platit hypoteku - prispej na energie jedine tak. Nech si gembluje z toho co mu ostane a nie este z tvojich penazi.
Ako si môžeš nechať posielať svoju výplatu na účet chlapa, ktorý gembluje🤦
To mu tak hlboko veríš, že tvojej výplaty sa nedotkne?
To zo samej lásky si taka naivná?
Aby ste neskončili na ulici, a nedočkás sa ani tých splátok, ktoré si zaplatila. Nechaj ho platiť si jeho hypotéku.
@werci89 dobre chápem že už niekoľko dobrovoľne splácaš hypo gamblera ešte s ním aj žiješ? To je pre mňa už vysoký level
@katica06 súhlasím to je iny vysoky level toto trpieť a obdarovať, povedala by som, ze žena tiež nemá rozum, najlepšie ako ochrániť všetko je rozviesť sa s gamblerom byt je celoživotná výhra
autorka ty mas velmi zvlastne zmyslanie.. platis hypo na dom, ktory nie je tvoj a este ti aj vyplata chodi na jeho ucet? z akeho dovodu? a este ti ani jedno z toho nepride cudne..?
Čisto teoreticky môže dôjsť k tomu, že:
1. banka vám zoberie byt
2. nebudeš mať na jeho účtu tvoju výplatu
3.budeš ako manželka spouzodpovedná za jeho dlhy a budeš ich musieť splácať.
Takže otvor si účet a tam si dávaj posielať svoju výplatu.
Prestaň mu platiť hypo
Vysporiadajte si vy dvaja, aby si bola spolumajiteľa bytu
Prípadne právnika, ako sa ošetriť, ab ysi zaňho nemusela platiť jeho dlhy, kdyby nec

Bez jeho súhlasu? asi ťažko...