icon

Ako ovplyvňuje nezáujem otca psychiku dieťaťa?

2. júl 2025

Ahojte
Prosim odzrkadlilo sa na vasich dcerach, ze od takmer narodenia sa nestretavali alebo len minimalne s otcom a v podstate sa tam nevytvoril ziadny vztah ci citove puto? Zasiahlo im to psychiku? Mam to riesit s detskou psychologickou?
Mna a moje dietatko ex opustil par mesiacov po porode, lebo bol narcista, egoista, zgrlos a hulvat ( bud mu hrablo vtedy zrazu ked nas opustil alebo to na mna tie roky len hral dodnes netusim)
Vztah s dietatom neudrzuje, resp 1x navsteva za 4mesiace, medzitym absolutne ziadny kontakt s dietatkom
Dieta ma 3 roky a nastupuje do skolky, dievcatko, vnima ze ked je na obrazku rodina povie mama, oco,dietatko , ked vidi 3 rovnake zvieratka tiez povie mama oco dietatko
Zacina si to uvedomovat? Podla mna nie lebo inak pomimo to slovo nehovori
Mimochodom, dieta nijako nehuckam, nehovorim o ex, neukazujem fotky, som zastancom co nemas ti nechyba a ze sme kompletna rodina v takom zlozeni ako sme, chcem vyvsrtlit ze sa jednoducho odsahoval a byva prec a nie s nami, to vsak neznamena, ze ju nema rad ( realne asi nema ale tak… 🤷🏻‍♀️ to hovorit nahlas nebudem) a ze je vela deti co nebyvaju s otcom ci mamkou a je to v poriadku a nam dvom nic nechyba alebo ako to dalej riesit
Co vase deticky ak sa na to pozriete s odstupom casu?

tulipanik12
2. júl 2025

Moja dcéra má 26 rokov, jej biologický otec o ňu nejaví záujem od rozvodu v jej 6-tich rokoch vôbec a dovtedy to tiež nebolo nič moc. A nemyslím si, že jej kontakt s jej otcom akokoľvek chýba či chýbal. Bol to ožran a násilník a myslím, že vždy lepšie ako ja čo som síce vyrastala s otcom, no totálnym ožranom a hádky rodičov boli na každodennom poriadku.

domka222
2. júl 2025

Ja ani neviem ako vypadá. Vraj ma videl keď som mala asi dva roky. Nikdy mi nechýbal a je mi jedno,či aj vôbec žije.

anajka266
2. júl 2025

Uvedomenie nastane neskor. Ty jej hlavne nedaj pocitit ani len najmensim slovkom,že je “nechcená”. Určite neskor od nej príde milión otazok typu “prečo”. A ty sa na ne musis riadne pripravit, najlepsie konzultovat s odbornikom s cieľom čo najlepsieho vysporiadania sa so situaciou a jej prijatím. Ak je detom ublizene (aj nechcene), vacsinou neprestanu mat rady tych, ktorí im ublizili, ale prestanu mat rady seba. Otec jej ublizil,tym ze ju nechce, no ona ho neprestane mat rada. Moze sa vinit za to, ze ju nechce. Pozri este je malá, možno si najdes partnera a v ňom uvidí vzor otca, muža. Nic nie je stratene.

luccija
2. júl 2025

Keď máš okolo seba dedka, brata iných chlapov širšiu rodinu, tak nie.ale mužský vzor je pre dievča potrebný, ale nemusí to byť otec

martinka17
2. júl 2025

Mám 16 ročného syna, "otec" a syn sa nikdy nevideli, posledný kontakt so mnou bol na začiatku tehu. Syn nejaví záujem o otca, odmieta o ňom čo i len komunikovať. Rolu "otca" mu nahradili strýko a starý otec, preto necíti žiadnu stratu.

autor
2. júl 2025
@luccija

Keď máš okolo seba dedka, brata iných chlapov širšiu rodinu, tak nie.ale mužský vzor je pre dievča potrebný, ale nemusí to byť otec

@luccija to mam v okolo, to je bez problemov

autor
2. júl 2025
@tulipanik12

Moja dcéra má 26 rokov, jej biologický otec o ňu nejaví záujem od rozvodu v jej 6-tich rokoch vôbec a dovtedy to tiež nebolo nič moc. A nemyslím si, že jej kontakt s jej otcom akokoľvek chýba či chýbal. Bol to ožran a násilník a myslím, že vždy lepšie ako ja čo som síce vyrastala s otcom, no totálnym ožranom a hádky rodičov boli na každodennom poriadku.

@tulipanik12 Dakujem
Tiez si stale opakujem, ze nebyt toho aby nas opustil mali by sme sa horsie obe

autor
2. júl 2025
@tulipanik12

@tulipanik12 myslis ze si si prave pre svojho ptca a vztah s nim vybrala tiez nespravneho partnera?u nas doma je vsetko v poriadku a predsa som si ja vybrala zle 😫

autor
2. júl 2025
@domka222

Ja ani neviem ako vypadá. Vraj ma videl keď som mala asi dva roky. Nikdy mi nechýbal a je mi jedno,či aj vôbec žije.

@domka222 dakujem zze si sa podelila
Ovplyvnilo ta to v zivote?

autor
2. júl 2025
@anajka266

Uvedomenie nastane neskor. Ty jej hlavne nedaj pocitit ani len najmensim slovkom,že je “nechcená”. Určite neskor od nej príde milión otazok typu “prečo”. A ty sa na ne musis riadne pripravit, najlepsie konzultovat s odbornikom s cieľom čo najlepsieho vysporiadania sa so situaciou a jej prijatím. Ak je detom ublizene (aj nechcene), vacsinou neprestanu mat rady tych, ktorí im ublizili, ale prestanu mat rady seba. Otec jej ublizil,tym ze ju nechce, no ona ho neprestane mat rada. Moze sa vinit za to, ze ju nechce. Pozri este je malá, možno si najdes partnera a v ňom uvidí vzor otca, muža. Nic nie je stratene.

@anajka266 neviem, s tym zatial neratam slobodne matky niesu az tak chcene muzmi

domka222
2. júl 2025

Ako ma môže ovplyvniť to,čo som nikdy nemala a nepoznala? Asi len tak,že mamu si vážim nadovšetko

anajka266
2. júl 2025
@domka222

Ako ma môže ovplyvniť to,čo som nikdy nemala a nepoznala? Asi len tak,že mamu si vážim nadovšetko

@domka222 ono ťa to ovplyvní dosť, no ty si to neuvedomujes..

bolarazjedna
2. júl 2025

Prepáč, že ti píšem bez skúseností. Myslím si podľa veľa prečítaného, že ono to môže mať vplyv inak, ako si ty myslíš. Napr pri výbere budúceho partnera. Môže si vybrať emocne nedostupného partnera (náš mozog vyberá, čo je mu dobre známe - z detstva-, či to bolo dobre ci zle... Preto napr deti alkoholika si často nájdu partnera alkoholika, atď). Alebo si môže vybrať o generáciu staršieho partnera, ako náhradu otca. Druhá vec, že možno bude mať problém, ako prejaviť lásku v partnerstve (ak nebudeš mat iný fungujúci vzťah). Keďže nevidí u svojich rodičov, "ako sa to robí".

Podľa môjho nazoru nie je správne hovoriť jej, že ocko ju má rád, keďže nefiguruje v jej živote. Lebo tým učíš dieťa, že je to v poriadku, že sa o ňu nezaujíma, že je to dostatočný prejav lásky. Pre ňu to bude latka, štandard v živote, zase pri výbere partnera - uspokojí sa s minimálnym záujmom zo strany partnera, lebo "ani otec sa o ňu nezaujímal a predsa ju mal rád".
Ja by som jej povedala, keď sa pýta, či ju má rád ocko, že neviem. Ze keď sa s ním stretne, tak sa môže opýtať. Alebo by som sa opýtala, čo si ona o tom myslí. Veľa by som jej rozprávala o tom, čo všetko môže znamenať prejav lásky. A keď jej z toho bude zjavne, že ocko ju nemá rád, ne presviedčala by som ju o opaku, skôr by som sa snažila vstepit do nej, že to nie je jej chyba, ona za to nemôže, že to neznamená, ze nie je hodná lásky.

Inak, môj otec síce bol prítomný v mojom živote, ale reálny záujem som od neho nedostala. Pracoval, keď sme prišli zo školy padlo povinné kolo "ako bolo v škole" a inak nič. Keď sme boli malé, tak veľa s nami srandoval ale s odstupom času mi to prišlo ze z nás si robil srandu. Nechcem ho obviňovať, on pochádza z takej rodiny, kde sa emócie neprejavovali, takže iba toto odovzdáva. No na mňa to malo vplyv - minimálne taky, že ma to dodnes bolí, napr. že dokáže ísť spať bez rozlucenia (celý život), alebo si pamätám, ako raz v čakárni som zachytila rozhovor kamošky s otcom, že aky VŠ odbor si vyberie, ktorý smer by prečo bol vhodný - mňa to veľmi zabolelo, že u nad takýto rozhovor by bol nepredstaviteľny. A celý život sa cítim menejcenná a mám pocit, že som nezaujímavá a túžim po tom, aby si ma ľudia všimli. Určite je to mnohofaktorialne, ale myslím, že aj emocne nedostupný otec mal na to vplyv.

denkabemommy
2. júl 2025

Poviem ti ako dieťa, ktoré malo prítomného otca bez záujmu. Ak si dieťa vyberie iný mužský vzor, tak je šanca, že z nej vyrastie úplne v poriadku človek, s normálnymi - zdravými preferenciami vo vzťahu.

eternity24
2. júl 2025

Ahoj. Ja nemôžem povedať aké je vyrastať bez otca, ale mám rovnaký model ako ty. Tiež sme s malou samé. Jej otec sa rozhodol mať inu rodinu počas môjho tehotenstva. Dcérka to vnímala tak , ako tvoja. Vedela, že sú rodiny s otcom aj mamou. Napr moja sestra. Viac to vnímať a aj sa pýtať začala až v škôlke. Modelové odpovede máš pripravené dobre. No podľa mňa nesprávne je jej povedať, že jej ocko ju lubi. Nedávaj jej falošne nádeje a ani zle vzorce do budúcna. Tak ako na ex nenadavas, ani mu nepripisuj pozitívne vlastnosti, ktoré nemá. Jednoducho dcérke zopakuj iba hole fakty, nebýva s vami. Ak sa opýta prečo? Lebo sa tak rozhodol. Atd. Ja som to konzultovala so psychologickou a ta mi odporucilaponuknut dieťaťu jednoduché odpovede na otázky, ktoré položí. Čiže nemáš jej hneď rozpovedať vás celý príbeh, keď sa spýtať pre o nemá otca. Ale iba jednoducho a krátko zodpovedať jej otázku. Keď sa opyta ďalej, zase stručne zodpovedať ďalšiu otázku. Či to jej správanie ovplyvní to je ťažko povedať. Myslím, ze bolarazjedna to zhrnula úplne vyčerpávajúco a správne. Ty sa snaž dcerke vysvetliť, že sú všelijaké rodiny, je predsa aj kopu detských rozprávok, kde ma hrdina iba jedného rodiča a hlavne jej daj pocit, že je milovaná tými osobami, ktoré v okoli ma, či uz sú to krstný rodičia akebo babka s dedkom.

tulipanik12
2. júl 2025

Nie, nemyslím si, že to bolo tým, už som vydatá druhýkrát a druhý manžel nepije a ani nie je agresívny, no tiež to nie je ideálne. Snáď do tretice všetko dobré 🤣

nelka93
3. júl 2025

Ja som vyrastala bez otca a nie psychiku to vôbec nezasiahlo. Radšej bez otca ako s debilom, že ty budeš trpieť

nelka93
3. júl 2025

Autorka, slobodné matky nie sú chcene len nezrelymi mužmi.

donnechka
3. júl 2025

Najdôležitejšie je, ako sa k situácii postavíš ty a akým vzorom dieťaťu budeš.
Ja som ako dieťa mala psychologické problémy, ktoré veľa ľudí pripisovalo tomu, že som z domácnosti slobodnej matky a že sme to nemali jednoduché. Ako dospelá som vyhľadala pomoc psychológa a takmer všetko sme napokon identifikovali nie ako následok absencie otca, ale ako následok postoja mamy k tomu, že bola opustená. Mne otec nechýbal, chýbala mi mama, ktorá by pre mňa predstavovala bezpečie a stabilitu.
Ešte jedna vec - nepočúvaj reči, že by si si mala niekoho nájsť lebo dieťa potrebuje otca. Pri malých deťoch to môže byť nebezpečné, a staršie potrebujú čas, aby si zvykli.

autor
3. júl 2025
@donnechka

Najdôležitejšie je, ako sa k situácii postavíš ty a akým vzorom dieťaťu budeš.
Ja som ako dieťa mala psychologické problémy, ktoré veľa ľudí pripisovalo tomu, že som z domácnosti slobodnej matky a že sme to nemali jednoduché. Ako dospelá som vyhľadala pomoc psychológa a takmer všetko sme napokon identifikovali nie ako následok absencie otca, ale ako následok postoja mamy k tomu, že bola opustená. Mne otec nechýbal, chýbala mi mama, ktorá by pre mňa predstavovala bezpečie a stabilitu.
Ešte jedna vec - nepočúvaj reči, že by si si mala niekoho nájsť lebo dieťa potrebuje otca. Pri malých deťoch to môže byť nebezpečné, a staršie potrebujú čas, aby si zvykli.

@donnechka dakujem ❤️ tvoju odpoved si ulozim ❤️🍀

autor
3. júl 2025
@nelka93

Autorka, slobodné matky nie sú chcene len nezrelymi mužmi.

@nelka93 len zreleho najst 😂😂😂

autor
4. júl 2025
@bolarazjedna

Prepáč, že ti píšem bez skúseností. Myslím si podľa veľa prečítaného, že ono to môže mať vplyv inak, ako si ty myslíš. Napr pri výbere budúceho partnera. Môže si vybrať emocne nedostupného partnera (náš mozog vyberá, čo je mu dobre známe - z detstva-, či to bolo dobre ci zle... Preto napr deti alkoholika si často nájdu partnera alkoholika, atď). Alebo si môže vybrať o generáciu staršieho partnera, ako náhradu otca. Druhá vec, že možno bude mať problém, ako prejaviť lásku v partnerstve (ak nebudeš mat iný fungujúci vzťah). Keďže nevidí u svojich rodičov, "ako sa to robí".

Podľa môjho nazoru nie je správne hovoriť jej, že ocko ju má rád, keďže nefiguruje v jej živote. Lebo tým učíš dieťa, že je to v poriadku, že sa o ňu nezaujíma, že je to dostatočný prejav lásky. Pre ňu to bude latka, štandard v živote, zase pri výbere partnera - uspokojí sa s minimálnym záujmom zo strany partnera, lebo "ani otec sa o ňu nezaujímal a predsa ju mal rád".
Ja by som jej povedala, keď sa pýta, či ju má rád ocko, že neviem. Ze keď sa s ním stretne, tak sa môže opýtať. Alebo by som sa opýtala, čo si ona o tom myslí. Veľa by som jej rozprávala o tom, čo všetko môže znamenať prejav lásky. A keď jej z toho bude zjavne, že ocko ju nemá rád, ne presviedčala by som ju o opaku, skôr by som sa snažila vstepit do nej, že to nie je jej chyba, ona za to nemôže, že to neznamená, ze nie je hodná lásky.

Inak, môj otec síce bol prítomný v mojom živote, ale reálny záujem som od neho nedostala. Pracoval, keď sme prišli zo školy padlo povinné kolo "ako bolo v škole" a inak nič. Keď sme boli malé, tak veľa s nami srandoval ale s odstupom času mi to prišlo ze z nás si robil srandu. Nechcem ho obviňovať, on pochádza z takej rodiny, kde sa emócie neprejavovali, takže iba toto odovzdáva. No na mňa to malo vplyv - minimálne taky, že ma to dodnes bolí, napr. že dokáže ísť spať bez rozlucenia (celý život), alebo si pamätám, ako raz v čakárni som zachytila rozhovor kamošky s otcom, že aky VŠ odbor si vyberie, ktorý smer by prečo bol vhodný - mňa to veľmi zabolelo, že u nad takýto rozhovor by bol nepredstaviteľny. A celý život sa cítim menejcenná a mám pocit, že som nezaujímavá a túžim po tom, aby si ma ľudia všimli. Určite je to mnohofaktorialne, ale myslím, že aj emocne nedostupný otec mal na to vplyv.

@bolarazjedna dakujem za nazor
Chcem aby to bolo v poriadku, moje dieta je skvele, sikovne a vobec nemoze za to, ze jednoducho jej bio otec tak ako velmi zo zaciatku dieta chcel ho to po narodeni velmi rychlo preslo a nezvladol celu situsciu a radsej usiel ( doslova jeden den bol druhy den nebol)

bolarazjedna
4. júl 2025

Veľmi ma to mrzí a prajem ti, aby si našla milujúceho partnera aj otca pre dieťa, ktorý sa nebude báť čeliť zodpovednosti za rodinu ❤️

autor
4. júl 2025
@bolarazjedna

Veľmi ma to mrzí a prajem ti, aby si našla milujúceho partnera aj otca pre dieťa, ktorý sa nebude báť čeliť zodpovednosti za rodinu ❤️

@bolarazjedna dakujem
❤️ robim co viem, nie je to idealne ale napzaj robim co viem.. moje dieta nestrada momentalne nepritomnost otca len mi to pride luto niekedy
Ja skor chcem najst pokoj a klud
Pretoze naozaj s nim by sme stastne neboli