icon

Ako pomôcť kamarátovi, ktorý je v núdzi?

alexis41
Dnes o 13:38

Chcela by som sa poradit ohladom mojho kamarata.Obaja sme uz v strednom veku ale on je Este o 15 rokov starsi.Hrozi mu vyhadzov z ubytovne a kym nema zaplateny najom 1,5 mesiaca dozadu mesiac januar a polka decembra 2025.Koli tomu ho majitel ubytovne velmi vyuziva na rozne udrzbarske prace.A nùti ho zadarmo pracovat.Obcas dostane obed ale to je vsetko.Doslova s nim vytiera podlahu.
V minulosti ked mal 45 sa mu stala vazna nehoda .Mal pomliazdene krize a natrhnutu achylovku na lavej nohe.Pobera velmi nizky dochodok,doslova je na hranici chudoby.Velmi sa snazi najst pracu na dohodu ale vobec sa mu nedari a nikde ho nechcu zamestnat.Uz to trva takto dva roky.
Poradte ako mu pomoct?Mam mu zriadit neaky ucet?Zverejnit jeho pribeh a zriadt cislo uctu?

anonym_07c032
Dnes o 13:39

Neaky?
On s tým súhlasí ?

alexis41
autor
Dnes o 13:46

Ano suhlasi

anonym_a92f08
Dnes o 13:49

On je nesvojprávny alebo ako,aby si mu ty výzvy dávala 🤔
Mimochodom si to predstavuješ ako hurvinek valku.

melanta
Dnes o 13:49

@alexis41 čiže za 2 roky ho neprijali do žiadneho reťazca (Tesco, Billa, Lidl, Kaufland, Jednota) ani len tovar vykladať? Kedy naposledy obehol osobne všetky tieto prevádzky v meste a okolí? A z akého dôvodu mu chceš zakladať účet a žiadať, aby mu ľudia posielali peniaze?

melanta
Dnes o 13:50

A k tej práci na čierno - nemusí to robiť. Neplatí nájom, tak nech odíde. S prácou na čierno nie som ok, ale rovnako tak nevidím dôvod, aby majiteľ ubytovne niekomu poskytoval strechu nad hlavou zadarmo.

sova7
Dnes o 13:51

Dávka v hmotnej núdzi rôzne prispevky a podobne? Teraz som čítala že k nízkemu dôchodku sa dá vybaviť nejaký príspevok na dorovnanie. Na úrade práce to riešia. Skôr mám pocit že on je taký na kom sa dá aj drevo rúbať a nevie sa za seba postaviť. A tento problém s ním pojde všade. Veď aj teraz pracuje v podstate za skromnu stravu a bývanie. Mal by sa porozprávať s majiteľom ubytovne dohodnut si ako dlh splatí a pobehaj s ním úrady na čo by mal nárok ak to sám nezvládne. Môžeš mu zriadiť zbierku ale to je len krátkodobé riešenie

sova7
Autor odpoveď zmazal
melanta
Dnes o 13:52
@sova7
Odpoveď bola zmazaná

@sova7 ale to majiteľa ubytovne nemusí trápiť. Takže áno, hoci aj pod most. Ty máš u seba ubytovaného niekoho zadarmo, lebo je chudobný?

sova7
Dnes o 13:53
@melanta

@sova7 ale to majiteľa ubytovne nemusí trápiť. Takže áno, hoci aj pod most. Ty máš u seba ubytovaného niekoho zadarmo, lebo je chudobný?

@melanta veď jasné majiteľ je ešte fér že ho nevyhodil aj keď kľudne mohol a aspoň mu sem tam dá nejakú robotu čo tiez nie je riešenie

melanta
Dnes o 13:55
@sova7

@melanta veď jasné majiteľ je ešte fér že ho nevyhodil aj keď kľudne mohol a aspoň mu sem tam dá nejakú robotu čo tiez nie je riešenie

@sova7 nie, nie je to riešenie. Ako som napísala, nie som ok s prácou na čierno. Takže keď už, majiteľ mu mohol dať nejakú dohodu s príjmom, ktorý mu pokryje nájom, aby si ten nájom oficiálne odpracoval. Na druhej strane, ja moc neverím tomu, že chlap, ak chce pracovať, si za 2 roky nezoženie prácu niekde v reťazci do skladu a pod.

sova7
Dnes o 13:58
@melanta

@sova7 nie, nie je to riešenie. Ako som napísala, nie som ok s prácou na čierno. Takže keď už, majiteľ mu mohol dať nejakú dohodu s príjmom, ktorý mu pokryje nájom, aby si ten nájom oficiálne odpracoval. Na druhej strane, ja moc neverím tomu, že chlap, ak chce pracovať, si za 2 roky nezoženie prácu niekde v reťazci do skladu a pod.

@melanta to som aj ja navrhovala nech sa s majiteľom dohodnu môže ho zamestnat ako údržbára. Len on asi veľmi do reality nebude keď to nechá takto vyhnit a ešte aj za neho niekto riesi veci

anonym_a6ddcc
Dnes o 13:58

Dôležité je to, že ho nevyhodil zatiaľ a sa dohodli
Lebo kde inde bude bývať zadarmo za lepších podmienok?

anonym_1fa182
Dnes o 14:00

@alexis41
Sorry kazdy den je tu zobranie uz som cynicka

melanta
Dnes o 14:01
@sova7

@melanta to som aj ja navrhovala nech sa s majiteľom dohodnu môže ho zamestnat ako údržbára. Len on asi veľmi do reality nebude keď to nechá takto vyhnit a ešte aj za neho niekto riesi veci

@sova7 je možné, že je to taká stratená existencia. A takým zväčša nepomôže ani keď im niekto cielene pomáha a vodí ich za ručičku, lebo proste nechcú. Autorka musí mať dostatok rozumu, aby vedela posúdiť, či má význam dotyčnému pomáhať. Ak áno, tak v prvom rade mu je potrebné pomôcť zaradiť sa do života, nájsť prácu, obnoviť pracovné návyky hoci so zdravotnými problémami a nie robiť zbierky. Nemôže človek žiť na zbierkach celý život. @alexis41

anonym_a6ddcc
Dnes o 14:05

A keby to bolo také vážne asi ty ako kamarátka by si si ho zobrala k sebe no nie?

anonym_b1e7cf
Dnes o 14:11

Dúfam že pán aspoň fajčí ked nema na najom. Jeho rodina mu nevie pomoct? Ako zil do ueazu? Pracoval? Kde byval? Alebo pol zivota robil na čierno a ruka hore?

alickapusinka
Dnes o 14:12

aký vek ma teraz znamy

rozculena
Dnes o 14:39
@melanta

@alexis41 čiže za 2 roky ho neprijali do žiadneho reťazca (Tesco, Billa, Lidl, Kaufland, Jednota) ani len tovar vykladať? Kedy naposledy obehol osobne všetky tieto prevádzky v meste a okolí? A z akého dôvodu mu chceš zakladať účet a žiadať, aby mu ľudia posielali peniaze?

@melanta s takým zdravotným stavom ho nevezmú,veď tam sa ťažko fyzicky maká,ty si to ani nevieš predstaviť,koľko tovaru prejde človeku rukami za 8 hodín

lopka1313
Dnes o 15:15

Nepovazovala by som to za zdieranie a ze "obcas dostane obed a to je tak vsetko", ked okrem toho pracuje aj za ubytovanie. A pravdepodobne nerobi 8 hodin denne, mozno 2 alebo 3 denne, co by aj sedelo k vyske za ubytovanie. Vezmi si, ze ubytovanie je pre velku cast ludi najvyssia polozka, ktora ukrajuje nas rozpocet.

anonym_76c1ef
Dnes o 16:02

Kamarát ešte môže byt rád, že mu majiteľ dovolí si bývanie odpracovať, ani sa nedá na to pozerať ako na prácu, skôr na výpomoc za to, že majiteľ pomáha jemu so strechou nad hlavou… zbierku môžete skúsiť založiť, ale nemyslím, že toto je prípad, kde sa veľa ľudí bude hrnúť pomáhať… viac mu pomôžeš, keď si sadnete, napíšete pekné CV a pomôžeš mu ich poposielat, rozniest kde sa dá

ekira1
Dnes o 17:51
@melanta

@melanta máš dosť skreslené predstavy o zamestnancoch v reťazcoch. Nikdy to nie je len vykladať tovar a je to dosť náročná práca psychicky i fyzicky. Skôr vrátnik a pod.