Ako pomôcť kamarátovi, ktorý je v núdzi?
Chcela by som sa poradit ohladom mojho kamarata.Obaja sme uz v strednom veku ale on je Este o 15 rokov starsi.Hrozi mu vyhadzov z ubytovne a kym nema zaplateny najom 1,5 mesiaca dozadu mesiac januar a polka decembra 2025.Koli tomu ho majitel ubytovne velmi vyuziva na rozne udrzbarske prace.A nùti ho zadarmo pracovat.Obcas dostane obed ale to je vsetko.Doslova s nim vytiera podlahu.
V minulosti ked mal 45 sa mu stala vazna nehoda .Mal pomliazdene krize a natrhnutu achylovku na lavej nohe.Pobera velmi nizky dochodok,doslova je na hranici chudoby.Velmi sa snazi najst pracu na dohodu ale vobec sa mu nedari a nikde ho nechcu zamestnat.Uz to trva takto dva roky.
Poradte ako mu pomoct?Mam mu zriadit neaky ucet?Zverejnit jeho pribeh a zriadt cislo uctu?
Ano suhlasi
On je nesvojprávny alebo ako,aby si mu ty výzvy dávala 🤔
Mimochodom si to predstavuješ ako hurvinek valku.
A k tej práci na čierno - nemusí to robiť. Neplatí nájom, tak nech odíde. S prácou na čierno nie som ok, ale rovnako tak nevidím dôvod, aby majiteľ ubytovne niekomu poskytoval strechu nad hlavou zadarmo.
Dávka v hmotnej núdzi rôzne prispevky a podobne? Teraz som čítala že k nízkemu dôchodku sa dá vybaviť nejaký príspevok na dorovnanie. Na úrade práce to riešia. Skôr mám pocit že on je taký na kom sa dá aj drevo rúbať a nevie sa za seba postaviť. A tento problém s ním pojde všade. Veď aj teraz pracuje v podstate za skromnu stravu a bývanie. Mal by sa porozprávať s majiteľom ubytovne dohodnut si ako dlh splatí a pobehaj s ním úrady na čo by mal nárok ak to sám nezvládne. Môžeš mu zriadiť zbierku ale to je len krátkodobé riešenie
@melanta veď jasné majiteľ je ešte fér že ho nevyhodil aj keď kľudne mohol a aspoň mu sem tam dá nejakú robotu čo tiez nie je riešenie
@sova7 nie, nie je to riešenie. Ako som napísala, nie som ok s prácou na čierno. Takže keď už, majiteľ mu mohol dať nejakú dohodu s príjmom, ktorý mu pokryje nájom, aby si ten nájom oficiálne odpracoval. Na druhej strane, ja moc neverím tomu, že chlap, ak chce pracovať, si za 2 roky nezoženie prácu niekde v reťazci do skladu a pod.
@sova7 nie, nie je to riešenie. Ako som napísala, nie som ok s prácou na čierno. Takže keď už, majiteľ mu mohol dať nejakú dohodu s príjmom, ktorý mu pokryje nájom, aby si ten nájom oficiálne odpracoval. Na druhej strane, ja moc neverím tomu, že chlap, ak chce pracovať, si za 2 roky nezoženie prácu niekde v reťazci do skladu a pod.
@melanta to som aj ja navrhovala nech sa s majiteľom dohodnu môže ho zamestnat ako údržbára. Len on asi veľmi do reality nebude keď to nechá takto vyhnit a ešte aj za neho niekto riesi veci
Dôležité je to, že ho nevyhodil zatiaľ a sa dohodli
Lebo kde inde bude bývať zadarmo za lepších podmienok?
@alexis41
Sorry kazdy den je tu zobranie uz som cynicka
@melanta to som aj ja navrhovala nech sa s majiteľom dohodnu môže ho zamestnat ako údržbára. Len on asi veľmi do reality nebude keď to nechá takto vyhnit a ešte aj za neho niekto riesi veci
@sova7 je možné, že je to taká stratená existencia. A takým zväčša nepomôže ani keď im niekto cielene pomáha a vodí ich za ručičku, lebo proste nechcú. Autorka musí mať dostatok rozumu, aby vedela posúdiť, či má význam dotyčnému pomáhať. Ak áno, tak v prvom rade mu je potrebné pomôcť zaradiť sa do života, nájsť prácu, obnoviť pracovné návyky hoci so zdravotnými problémami a nie robiť zbierky. Nemôže človek žiť na zbierkach celý život. @alexis41
A keby to bolo také vážne asi ty ako kamarátka by si si ho zobrala k sebe no nie?
Dúfam že pán aspoň fajčí ked nema na najom. Jeho rodina mu nevie pomoct? Ako zil do ueazu? Pracoval? Kde byval? Alebo pol zivota robil na čierno a ruka hore?
aký vek ma teraz znamy
@alexis41 čiže za 2 roky ho neprijali do žiadneho reťazca (Tesco, Billa, Lidl, Kaufland, Jednota) ani len tovar vykladať? Kedy naposledy obehol osobne všetky tieto prevádzky v meste a okolí? A z akého dôvodu mu chceš zakladať účet a žiadať, aby mu ľudia posielali peniaze?
@melanta s takým zdravotným stavom ho nevezmú,veď tam sa ťažko fyzicky maká,ty si to ani nevieš predstaviť,koľko tovaru prejde človeku rukami za 8 hodín
Nepovazovala by som to za zdieranie a ze "obcas dostane obed a to je tak vsetko", ked okrem toho pracuje aj za ubytovanie. A pravdepodobne nerobi 8 hodin denne, mozno 2 alebo 3 denne, co by aj sedelo k vyske za ubytovanie. Vezmi si, ze ubytovanie je pre velku cast ludi najvyssia polozka, ktora ukrajuje nas rozpocet.

Neaky?
On s tým súhlasí ?