icon

Ako pomôcť mame po rozvode rodičov?

25. nov 2024

Máte niekto niečo podobné v rodine za sebou? Neviem ako mame pomôcť, bojím sa o ňu. Schudla veľmi a zjavne je v depresii-neliečenej. Nechce to nikomu hovoriť, drží to v sebe a len náhodou sa mi podarilo z nej vytiahnuť, že otec niekoho má. Už to dlhšie trvá. Zapieral. teraz neviem či sa jej už otvorene priznal, Mama so mnou o tom nechce hovoriť. Zahovára, keď sa bavím dajme tomu o Vianociam, akoby ani prísť nemali. Vraj už nič neplánuje dopredu. Obaja sú v preddôchodkovom veku, zamestnaní. Mysleli sme si , že sa im naopak vzťahy zlepšili. Viac sa k nemu túli, on ju hladí po chrbte, pomáha jej odrazu,boli spolu na dovolenke, výletoch ,kúpať sa a pod. Podľa všetkého je to však celé lož a neviem, či to robí, lebo má výčitky svedomia ,alebo nejaký súcit k nej ešte má. Netuším,ale proste sa bojím. Navyše sa nedávno odsťahovala sestra od nich a ostali sami. Aj tomu pripisujem zhoršenie jej psych.stavu .Mama je taký starostlivý typ, vždy sa potrebovala o niekoho starať a asi tú samotu nezvláda. Ja bývam dosť ďaleko od nich-niekoľko hodín autom .Ženy ak máte ťažký rozvod za sebou, čo pomohlo, Okrem času?

pininka1
25. nov 2024

Je to smutne, možno to už trvá ozaj dlhšie a tým ze ani sestra tam už nie je, je to pre mamku ešte horšie, myslieť na to. A vianoce budú určite dosť zle, je to taky čas bilancovania. Možno ju presvedčiť aby po rokoch myslela na seba, nasla si nejaký koníček a pod.

la_dolce_vita
25. nov 2024

Moji rodicia sa rozviedli po 32 rokoch, bola som uz vydata a prec z domu. Otec mal znamost a tiez ma to vtedy hnevalo. Teraz na to pozeram inak. Vztah im proste davno nefungoval a on chcel zit inak. Mama ostala sama, zvladla to, ale zila pre vnucata. Preto netreba sa az tak upinat na partnera, treba mat aj vlastny zivot a vediet fungovat aj bez neho.

mimikarol
25. nov 2024

Chudatko mama. Možno by ste jej mohli kúpiť psíka keď už bude sama. Bude donútená chodiť von a bude sa mať o koho starať. Nebude taká osamelá.

vevesh
25. nov 2024

No, ak ma vztah k zvieratam, nejaku zver do domu. A na vianoce sa bud nasackovat k vasim alebo mamu vziat k sebe. Prve vianoce budu najhorsie. Potom casom uz bude lepsie. Ale aj tak jej budete musiet scasti dopomoct vyplnit samostatny cas-vziat von, prist castejsie na navstevu a tak.

cacianka
25. nov 2024

Nechcem spochybňovať, ale takto sa chlap, ktorý má frajerku nespráva. Ty už hneď spomínaš rozvod, ten podnet nevyšiel od rodičov , ale od teba. Takže skús rozhovor aj s otcom. Riešiť mamin stav , pravdepodobne depresie.
Skôr má mama syndróm prázdneho hniezda, cíti sa opustená a nepotrebna, keď už nemá okolo koho behať , + vek a menopauza. Mmch.do vianoc by ani neboli rozvedení, otec by bol dávno preč a na výlety, dovolenky , kúpanie by chodil s frajerkou.

karolinakr
25. nov 2024

Ja na jej mieste idem na cestu okolo sveta.To bol vždy moj sen, alebo nech preda byt a presťahuje sa k moru, slnko, plaže, drinky,to je na depresiu najlepšie a vy budete za ňou chodit v lete ..Idealne je si najsť nejaku skupinu žien, s ktorou sa bude stretávať a nebude sama..Prinajhoršom zvieratko, ale neviem, aký ma vzťah ku zvieratám ona

sense
25. nov 2024

Keby ma niekoho tak by sa k nej tak nesprával ani by s ňou nikam nechodil. To že ma niekoho máš od matky? Ona ako na to prišla. Ak má depresiu skús s ňou ísť k lekárovi. Prípadne nech zváži poriadit si zvieratko ,

tetapetra
25. nov 2024

@cacianka
@sense presne takto by sa správal. Zahodiť 40rokov a ešte mu žena na to dôjde? Chlap má výčitky, čo teraz.

autor
25. nov 2024

Keby mi to sama nepovedala,tak na to neprídem.Ona namiesto toho aby znenávidela sa snaží ako najviac vie aby ju neopustil.Neviem ako sa iný chlap chová v takej situácii a neviem prečo teda toto divadlo.Ale je mi z neho kokotno.Oni nemali harmonické manželstvo,ale on je taký svätý a vymetá kostoly celý život,tak možno to ho brzdilo dávnejšie neodísť.

autor
25. nov 2024

Povedala mi že má termín u psychologičky.A to s prázdnym hniezdom-áno sedí.Čiže prežíva naraz oboje.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
mamatroch
25. nov 2024

Suhlasim s nazormi vyssie, ak je mamina starostlivy typ a ma rada zvieratka, psik by bol dobrym riesenim, pokojne aj z utulku. Vidim to na manzelovej mame, uz ma cez 80 a psik ju drzi, chodi s nim niekolkokrat von na cerstvy vzduch, tam s jednou susedou prehodi slovko, tam s druhou... Keby ho nemala, isto by tak casto nechodila von. Takto ma aj pohyb aj spolocnost a ona sa s tym psikom aj porozprava, venuje sa mu.
Nuz a hlavne mamine pomoze, ak bude citit zaujem z vasej strany o jej zivot, castejsie jej zavolajte, pytajte sa jej, aky ma dnes den, takisto jej dajte najavo, ze ju stale potrebujete, vypytajte si niekedy radu typu ako sa robi ten a ten kolac, co robieva alebo co by ona robila vo vychove pri takej a takej situacii, co prezivate a riesite prave teraz.
Na vianoce by som maminu zavolala k sebe, pripadne nejakych par dni skor nech pride a este spolu nieco upeciete - skratka aby to nebolo take, ze z nej robite chuderku, od ktorej sa caka, ze si len sadne za stol, jednoducho aby mala pocit, ze je dolezita a uzitocna.
Lebo ked by ste sli vy k nim, co bude s otcom? Budete sa pri stole tvarit, akoze nic? Tym, ze by ste pozvali maminu k vam, sa tejto dilemy zbavite. Pozvete maminu a hotovo.
A neviem teda, aky je mamina typ, ale mozno by som jej na vianoce darovala spolocny vikend, Ty a ona, pripadne vsetci surodenci bez rodin a mama - uz podla jej zaujmov a osobnosti - wellness, turistika alebo nejake europske velkomesto, hoc aj len Vieden ci Budapest... skratka jej ukazala, ze zivot nekonci ani tym, ze ste vy vyleteli z hniezda a ani tym, ze sa otec nevie ovladat a krotit svoje pudy a vasne.

karolinakr
25. nov 2024

@mamatroch 👍

darmasiswa
25. nov 2024

mam znamu, 55+, jej manzel 59, obaja pracujuci, on si nasiel milenku, a pekelne sa zalubil, moja znama to vie, najprv sok, potom si zacala zvykat a zacala si zit svoj zivot. Uznala, ze aj ked sa zdal ich vztah v poriadku, uz davno pred tym spolu nezili ako muz a zena, a jeho zalubenie bolo len otazkou casu. Dokonca sa doma uz aj rozpravaju o jeho vztahu. Jeho milenka chce, aby sa rozviedol. On zatial nechce, lebo nechce prist o majetky. Moja znama sa nebude rozvadzat dovtedy, kym jej manzel plati reziu domu a prispieva na domacnost. Ak by vsak prestal platit, vrhne sa ona do boja o majetky, a nedaruje mu ani cent. A on to vie. Je ako medzi mlynskymi kamenmi. Milenka ho tlaci do rozvodu, manzelke je to jedno dovtedy, kym ma z neho platene seky, dokonca chodia aj spolu za vnuckou ako rodina. Ak je nahodou on doma, tak sa aj zasmeju, aj porozpravaju. Ale vztah uz nemaju. Je to len obchod. treba byt racionalny.

yoxinka
25. nov 2024

Známej rodičia sa rozviedli po 40 rokoch. Mama šla do kúpeľov, keď sa vrátila domov, otec bol preč. Všetky veci vysťahované. A áno, odišiel za frejerkou o 20!!! rokov mladšou. Tiež by som neverila, že sa také čosi môže stať. Nasledoval rozvod. Mama v hroznom stave. Deti ju donútili chodiť na terapie, bola aj u psychiatra, nejaký čas brala antidepresíva. Ostala sama v dome, kde žili celý život. Na pohľad ich vzťah vyzeral ideálne. Inteligentí ľudia, obaja super práca, deti majú skvelé, veľmi dobre vychované, deti s rodičmi veľmi pekné vzťahy. Ale kamoška mi hovorila, že mama FURT všetkých chcela len dirigovať a vždy muselo byť iba po jej. Otec jej vždy všetko znášal, vždy sklopil uši a robil, čo nakázala až do momentu, keď mu to prerástlo cez hlavu a už tak žiť nechcel. No … smutné. Je to už niekoľko rokov, mama už vyzerá byť OK.

katulienkax
25. nov 2024

@mimikarol preboha len nie psa be jej suhlasu !

katulienkax
25. nov 2024

@yoxinka ako bonus, ked skapal mojej svokry byvaly, tak musela riesit jeho pohreb, bebilovi akemusi, ako chlapi radi zdrhnu, ale ked nebodaj ostane chory a frajerka sa nanho vysere, tak nech ide skapat kadelahsie

tetapetra
25. nov 2024

@mamatroch tvojej svokre zomrel muž alebo si našiel milenku? Ono to je dosť podstatný rozdiel