icon

Ako pomôcť švagrovi alkoholikovi k úspešnej liečbe?

25. dec 2024

Dobry vecer, radsej anonymne. Zacnem hned problemom- muzov brat pije. Trva to cca 5-6 rokov, bolo obdobie, ze rok nepil, potom zasa pauza na polroka, no a teraz je to tu opat.
Je lieceny ambulantne, na psych. stretnutia a odbery chodi,ale uz sme ho prekukli, ze vie ako to obabrat a vypit si. Pije sam doma.
Je to mlady clovek, rodina, 8 rocny syn, no manzelstvo nie idylicke, comu nie malo prispieva jeho “hladinkarstvo”. Ked moze 2-3 piva si da, pripadne aj nieco tvrdsie k tomu. V spolocnosti nepije, ale aj tak to vsetci vieme. Odpoved jeho najblizsej rodiny je, ze o tom vedia, ale on sa s nimi o tom nechce rozpravat. Moj drahy muz je iba tichy pozorovatel a mna z toho ide rozhodit. Ved to je jeho brat?!
Slubil ze sa mu ozve a poda pomocnu ruku, pripadne mu budeme vyplnat program. Proste neviem co s nim a trapi ma to kvoli nemu a kvoli synovcovi, ktory by nieco taketo zazivat nemal. O jeho manzelke pomlcim, to je tiez na riadnu diagnozu, ale ona problem nema. Takze syn huckany proti vlastnemu otcovi.
Ja som sa muzovi vyjadrila, ze jeho brat zije smutny a nestastny zivot a dal mi za pravdu. Brat vie, ze ma problem, ale aj tak hlada cesticky ako si vypit. Je to len krocik od cirkusu u nich, co bolo neraz. A teraz otazka- ako mu pomoct? Som si vedoma prvotneho odmietnutia, ale vnucovat sa nechcem.

Strana
z2
lentilka
25. dec 2024

Ťažko sa pomáha niekomu, kto o to nestojí. Bez ohľadu na rodinnú blízkosť.

pieksamaki
25. dec 2024

Co si od toho sľubujes?

autor
25. dec 2024

@lentilka on je typ ze pomoc neziada v nicom, preto to chcem aspon skusit. Pozname sa cez 11 rokov, vnimam ho skor ako vlastneho brata.

autor
25. dec 2024

@pieksamaki akoze co? Pomoct mu. Ci mam ho nechat tak? 🤷🏼‍♀️

aandrea9
25. dec 2024

Vieš ako to skončí? Počúvaj Janko, záleží mi na tebe a chcem ti pomôcť. Pomôcť? A s čím? Ved ja žiadny problém nemám 🤷‍♀️

autor
25. dec 2024

@aandrea9 a teda co? Ruky prec? Viem, ze problem si musi uvedomit clovek sam, ved do centra chodi. Ale aj tak zavislost vyhrava. Podla mna pride situacia ze je mi naprd, dam si. Nepije kazdy den, ma to vypocitane podla kontrol a prace.

aandrea9
25. dec 2024

Veď skús a uvidíš. Aspoň budeš kľudne spávať.

zuzubb007
25. dec 2024

Načo mu chces pomáhať? Nemá to zmysel už teraz, keby chcel sam dá sa, ale on nechce, špekuluje a môžeš mu povedať čo chces má to v hlave nepohnes s nim

lentilka
25. dec 2024

Skús. Prinajhoršom nepochodíš. Poznám viac ľudí, ktorí si problém nepripúšťajú a riešiť ho nechcú, bez ohľadu na to, aká je to závislosť. Čím som staršia a mám viac takýchto "skúseností", tým viac si uvedomujem, že meniť viem akurát tak seba (a vychovávať malé dieťa, tým končím).

mikadooo
25. dec 2024

Ten človek si musí sám uvedomiť, že mu alkohol ničí život/zdravie a vzťahy a musí sám chcieť prestať. Jedine vtedy prestane. Tak mu skús pomôcť, aby na tú múdrosť nejakým zázrakom prišiel a dopracoval sa k tomuto sebauvedomeniu. Predpokladám, že mu to okolie minimálne 1000x povedalo a bol to hrach na stenu. Ďalej predpokladám, že alkohol berie ako niečo pozitívne, uvoľnenie v ťažkej každodennej situácii, nachvíľu sa zbaví nepríjemných a ťažkých myšlienok, chvíľu je život gombička. To len pohľad na alkohol z jeho strany. Veľa šťastia. Väčšinou človek prestane až v kritickej chvíli, napríklad rozvod, alebo nejaké ultimátum, prípadne zdravie ide už total do kytek, atď.

januska12323
25. dec 2024

Nemôžeš pomáhať niekomu kto problém nemá.

soldi
25. dec 2024

Ako je pisane vyssie, kym on sam prestat nechce, tak neprestane. Mozes mu dat najavo, ze si tu prenho, ochotna pomoct, ked bude potrebovat, ale to je asi tak vsetko, co zmozes.
Mrzi ma to, chapem, ze sa preto trapis, bohuzial, Ty sama to zmenit nedokazes, pokial on sam nebude chciet

mima172
25. dec 2024

Nechcem písať detaily, no túto situáciu poznám (len pár detailov je iných) a tiež nás to veľmi trápi, no daný človek svoj problém bagatelizuje. Čiže ťažko ale rozhodli sme sa "stáť bokom" a tú skazu len sledovať. Žiaľ, iné sa nedá (a ver mi, že sme skúsili X vecí).

alickapusinka
25. dec 2024

Ja som mala kolegu išiel už na dôchodok starobný slobodný starý mladenec a bol až 18 krát na proti alkoholickom liečeni a až na ten 18 krát prestal piť.A druhý prípad tiež z roboty ten bol jediný krát a prestal úplne už viac ako 10 rokov nepije.To nie každý rovnako že pôjde raz prestane veľa krat je recidiva.

unicornlady
26. dec 2024

Asi treba zistiť, čo ho trápi. Veď alkohol je spôsob, ako ľudia "riešia" svoje trápenie, potláčajú emócie, ktoré nechcú cítiť. Manželstvo teda nefunguje očividne. So synom nemá dobrý vzťah.
Je rozvedený, či sú stále spolu? Možno, ak by neboli spolu, ľahšie by sa dal dokopy.
Ale potom by bol zase sám. Ale mal by možnosť stretnúť niekoho lepšieho.

lucka_ke
26. dec 2024

skôr by mu pomohol brat ako ty, keby napríklad začali spolu športovať, tráviť čas, keby si "upratal vzťah" hoci sa aj rozviedol keď nie je šťastný, proste aby mal vyplnený čas a nemal doma dusno, aby nemusel hľadať úľavu v alkohole

martinka13
26. dec 2024

Nemôžeš mu pomôcť, keď on nechce. Čas mu snáď ma vypĺňať jeho manželka a rodina. Nie Tvoj brat.

tibor79
26. dec 2024

Možno by tú pomoc prijal, len nechce dať najavo, že ju potrebuje, nechce ukázať slabosť. Ak nemá pevné zázemie, prečo s tým niečo robiť to je ťažko. Málokto sa lieči najmä kvôli sebe. Skôr sa človek chce dať dokopy pre milovaných. To býva motivácia.

danica2711
26. dec 2024

si trošku príliš iniciatívna, možno až vtieravá - si len švagriná, keď dotyčný nezdieľa svoj problém s manželkou ani s bratom, určite nebude s tebou

barbie79
26. dec 2024

Poslať muža na jeho sedenia alebo za jeho psychiatrom sa porozprávať čo urobiť a áko k nemu pristupovať

melanta
26. dec 2024

Pomohla by som jeho žene, aby aj so synom odišla čím skôr od takého muža. Dieťa v tom vyrastá roky, načase pomôcť, aby konečne nemuselo.

ysseba
26. dec 2024

A ako to vie obabrať, že chodí na odbery a zároveň si vie vypiť? Pýtam sa zo zaujímavosti, fascinuje ma vynaliezavosť alkoholikov 😖

katica06
26. dec 2024

Autorka, mám za sebou nespočetné množstvo kolečiek, u môjho otca alkoholika. Nič, ani rozhovory ani naliehanie, ani liečenie ani ultimátum nepomohlo. Je v poslednom štádiu, neprestane lebo mu to chutí. S odstupom času hodnotím ako premárnený čas. Zbytočné úsilie, už som sa naučila stáť bokom.
Ak chceš/chcete pre pokoj v duši môžete skúsiť, ale ja alkoholikom a ich sľubom už neverím, tak ako teraz ,,obejáva,, pred odberom , takýto človek pôjde vždy tou ľahšou cestou, cestou alkoholu. Kto chce ešte aj v liečebnom ústave si nájde cestu k alkoholu

pieksamaki
26. dec 2024

To závisí od toho.aky je typ človeka.....niekto si da povedať...niekto nie......náznak pomoci by ale mal byť podľa mňa od cudzích ludi......málokedy sa prijime správne pomoc od najbližších....práve kvôli zazitym zťahom, emóciám.....a prichádza k nepochopeniu......nehovorím ze je to pravidlo...ale prirodzené to tak je....nie každý je nastavený na daný pomoc kedy ju my chceme vykonať.

soldi
26. dec 2024

@ysseba vsak jednoducho. Odbery sa robia z mocu, tak sa proste vysti, ked je triezvy, zamrazi, a potom pouzije, ked treba

autor
26. dec 2024

Dakujem za vsetky odpovede. Nieco z toho skusime. On aj chce aj nechce, cele zle. Ale za pokus to stoji. Pekny vecer.

autor
26. dec 2024

@soldi este takto daleko (asi) je, skor si vyrata kolko sa drzi alkohol v moci a kedy ma kontrolu. A tabletku u dr si zrejme uz dava len pod jazyk 🤦🏻‍♀️

autor
26. dec 2024

*nie je

ivangeline
26. dec 2024

Najbližšia rodina by mala byt úprimná a tráviť s ním čas, aby mal dostatok priestoru a možnosti sa vyrozprávať. 🙂

ysseba
26. dec 2024

@soldi Aha, jasné. ja že sa robia odbery z krvi

Strana
z2