Ako pomôcť synovi závislému od alkoholu?
Dobrý deň. Čo je to ústavná liečba?? Môj syn je alkoholik.Jed3n deň sa chce liečiť, druhý deň sa opije. Neviem si s ním už rady. Chcem mu pomôcť. Pozbavenie svojpravnosti, nato nemá diagnózu. Kde sa lieči alkoholizmus okrem prednej hory?? Ďakujem. Prosím poraďte mi , čo treba robiť, ako mu pomôcť?? Aké mám ja možnosti???
v prvom rade to musi chciet on a nie jeden den ano druhy nie. liecit sa da aj v pezinku v pinelovej nemocnici
ty s tým neurobíš vôbec nič
Poraď sa s obvodným lekárom. Ale bohužiaľ, ak on bude odmietať liečbu, ty sa môžeš postaviť aj na hlavu.
@enmery Radil som sa s obvodným aj s psychiatrom, ale nedostal som žiadnu odpoveď. Ale ústavná liečba je liečba nariadená súdom??
liečba by bola nariadená súdom až vtedy, ak by svojim správaním pod vplyvom ohrozoval seba alebo ostatných, aj to nie vždy. Bohužiaľ, tu možností nemáš, ak sám nechce. A nie, ústavná liečba nie je liečba nariadená súdom. Ústávná liečba znamená aj to, že sa pod zámok nechá zatvoriť sám dobrovoľne (ideálne). Držím palce! Je to ťažký boj.
Ustavna liecba znamena ze bude v ustave- nemo nici alebo z zariadeni pre alkoholikov. Niektori sa totiz liecia ambulantne- zvacsa ti co to podchytia v zaciatkoch. Treba oslovit zafiadenie kam chcete ist/ kde je miesto lebo vacsina zariadeni ma bohuzial poradovnik.
Koľko má rokov? Je finančne sebestačný alebo ho živíš ty? Býva u teba alebo samostatne?
Ak je celkom nezávislý a sebestačný ťažko ho k niečomu donútiš, kým sám nechce tak sa ani nevylieči.
Koľko má rokov? Je finančne sebestačný alebo ho živíš ty? Býva u teba alebo samostatne?
Ak je celkom nezávislý a sebestačný ťažko ho k niečomu donútiš, kým sám nechce tak sa ani nevylieči.
@maranco Býva u mňa, bez práce momentálne. Ničí mňa aj manželku. My už nevládzeme.Nikto ho už nechce ani vidieť. Ako píšem, jeden deň sa chce liečiť, druhý deň sa opije
@maranco aj keby nebol úplne nezávislý a sebestačný, tak by ho nedonútil. Maximálne ho môže vyraziť z domu a hodiť mu TP na úrad. To je tak všetko. Na liečenie ho aj tak nedostane.
Ísť na obecný úrad zrušiť mu trvalý pobyt.
Keď príde opitý, nepustiť ho domov veď ani útulky neberú opitých bezdomovcov, teraz nemrzne prežije to vonku.
Keď sa bude dobíjať domov volať políciu, musí pocítiť následky svojho konania že to čo robí nie je v poriadku.
Odkial ma peniaze na alkohol? Ak od vas, treba ho prestat financovat. Ono lahko sa radi, tazsie realizuje. Zavolajte na linku pomoc alkoholikom, poradia vam. https://www.otvorene-srdce.sk/
To ze sa chce ist liecit, a na druhy den sa opije je "bezne" u alkoholikov. 99% z nich nastupuje na liecenie opitych, ved posledny krat tak poriadne. Zapis ho na poradovnik a trvajte na lieceni. Tam sa mu dostane odborna pomoc od psychologov, lekarov. Najhorsie je nastupit, potom vacsinou ostanu v programe ( asi 3 mesiace). A potom treba "len" vydrzat.
pozri anonymní alkoholici.sk
Myslím ze Veľké žalúzie, alebo panelová nemocnica.....oddelenie závislosti....
Myslím ze Veľké žalúzie, alebo panelová nemocnica.....oddelenie závislosti....
@pieksamaki Veľké zálužie a Pineľova nemocnica🤓
@pieksamaki Veľké zálužie a Pineľova nemocnica🤓
@hedviga2 klávesnica mi prepisala slovo.....ale je to vtipne
@hedviga2 klávesnica mi prepisala slovo.....ale je to vtipne
@pieksamaki veľké žalúzie alebo panelová nemocnica by mu ozaj pomohli
😀

ked sa syn nebude chcieť dat liečit, mate možnosti - skončite na praškoch s manželkou na mizine, lebo ťažkí alkoholici veľa prepijú, ak nepracuje ešte horšie, može narobiť dlhy, ak je pisany na byte, exekucie na byt a možte prisť o dom
väčšinou plati ak sa on nechce liečiť, neprinutite ho nijak, ale možte ho z bytu vyhodiť, alebo skusit s nim nejake liečenie, ale ak z neho ujde zas nič sa nevyrieši
ja odporučam, vymeniť zamok na dverach
tuto je link na ambulantnu liečbu v Bratislave na Hraničnej v Petržalke
Je viac zariadení na Sk pre liečbu závislostí, BB, Hronovce, predná hora, Veľké Zálužie, pinelova nemocnica v Pezinku a i. Psychiater so zameraním na liečbu, tzv. adiktolog by ma poradiť, alebo si pozri stránky spomenutých liečební.
Ambulantná liečba - pacient dobrovoľne dochádza na pravidelné sedenia do ambulancie lekára
Ústavná liečba - pacient je prijatý na uzatvorené psychiatricke oddelenie, na vic týždňovú liečbu.
Obe formy môže absolvovať, alebo sa aj vykašľať.
V prípade že ohrozuje seba aj okolie, môže mu súd nariadiť ústavnú liečbu, ale z tej už odísť nemôže. To sa však vybavuje veľmi zdĺhavo a zriedka.
Ak chcete synovi pomôcť, v stave za striezva mu striktne a rázne vysvetlite kde je problém, pobalte mu veci a vyprevadte ho za dvere. Je na jeho rozhodnutí ako naloží zo svojim životom . Pomôcť mu môžete, ak ho nebudete neustále zachraňovať, pomáhať, ak chce pozbiera sa, ak nie padne na dno.
Ale uvedomte si, že musíte byť obaja rodičia silní a obaja zdieľať rovnaké rozhodnutie. Kým ho nevyhodite a nezrusite trvalý pobyt, bude vás stále ťahať na dno, utrapite sa viac ako on, schytate psychické aj fyzické choroby, prídete o € na základný život aj o strechu nad hlavou. Zachráňte sa vy dvaja, už ste ho živili a vychovávali dosť rokov, vaše ľudské aj zákonné povinnosti dávno skončili a hlavne vy obaja už potrebujete liečbu u odborníkov, lebo ste spoluzavisli. Vyhľadajte si výrazy z môjho textu, dosť vám to pomôže. Ak sa nerozhybete, skončíte v riti všetci. A to chces ? Nezaslúžite sa taký život, si uvedom.
V Pezinku
Máte viac detí?
Odkiaľ ste? Chcete liečbu niekde poblízku, či ďalej?
Prešla som tým, nikto ho nedonúti sa dobrovoľne liečiť, lebo liečba je dobrovoľná. Ústavná znamená, že je v ústave, nedochádza iba k psychiatrovi ambulantne. Postup je taký, že najprv mu musí psychiater stanoviť diagnózu F, potom odosiela ziadanku do niektorej z liečební, môže si pacient zaziadat aj sám, ale vždy to musí byť podložené už stanovenou diagnózou od odborneho lekára - psychiatra.
Jediné, čo donúti človeka ísť sa liečiť, je motivácia, ktorá sa ale často u závislého človeka nenájde. Napríklad na Prednej Hore je nádherne, nie je to žiadna basa, pestrý program, výlety, túry, prechádzky, šport, pekný zrenovovany interiér, kvalifikovaný personál, úžasní doktori a ešte aj dobre varia
To ze sa chce ist liecit, a na druhy den sa opije je "bezne" u alkoholikov. 99% z nich nastupuje na liecenie opitych, ved posledny krat tak poriadne. Zapis ho na poradovnik a trvajte na lieceni. Tam sa mu dostane odborna pomoc od psychologov, lekarov. Najhorsie je nastupit, potom vacsinou ostanu v programe ( asi 3 mesiace). A potom treba "len" vydrzat.
@zuzinka888 svata pravda
Ak mu chces pomôcť, tak ho výhod z domu a nepomáhaj mu ani Ty, ani jeho manželka. Veď prečo by sa mal snažiť, keď nemusí.
Pezinok, veľké Zálužie,, pripadne skupiny anonymných alkoholikov... Avšak, jedno a dôležité ak on nechce, nepomôžeš mu

Poraď sa s obvodným lekárom. Ale bohužiaľ, ak on bude odmietať liečbu, ty sa môžeš postaviť aj na hlavu.