icon

Ako riešiť alkoholizmus v rodine?

vierocka30
31. júl 2025

Ahojte
Ja už neviem ako ďalej.Žijem s ním už 27 rokov.
Máme spolu dvere deti.Dcera má 18 rokov a syn 11 rokov.Uz skoro jeden rok nechodí do práce.
Deväť mesiacov bol na PN a teraz okrem čiastočnej invalidky nemá nič.Kazdy jeho deň je niečo si upratať v garáži a ísť do krčmy medzi svojích.On ich volá kamarátov.Stravi tam bežne aj tri hodiny.
Čo je podľa neho normálne.Da si v priemere 4 až 5 deci vodky.Ked aj mal nejakú robotu alebo sme niekde boli zaparkuje auto a poďme do krčmy.
Nemá záujem o nič.Tvrdi že je to moja chyba.
Nemáme spolu žiaden sexuálny život.
Keď sa spolu o tom bavíme tak on nerobí nič zle.
Je to úplne normálne.
Chcem od neho odísť, ale nemám kam.
Pred 18 rokmi mám babka napísala byt s tým že bude bývať s nami.Kedze som vtedy mala nízky príjem polka bytu je písaná aj na neho.
Babka má zdravotné problémy s chôdzou.
Ďalší problém je, že on sa nemieni o tom ani baviť ako si vysporiadať majetok.
Máme ešte garáž a autá,ale tu je moja najväčšia chyba.Su písané len na neho.
Čo mám robiť ako ho donútiť ísť na protialkoholické liečenie?

pribinak
31. júl 2025

Nedonutis ho. On nemá problém, problém máš Ty

Tu by to chceli bojovú poradu s dobrým právnikom ako vysporiadať majetok

januska12323
31. júl 2025

On problém nemá ani dôvod ísť na liečenie. Ty sa musíš postarať o seba a deti aj za cenu cirkusov z jeho strany.

anonym_00386e
31. júl 2025

denne vypije 0.5l litra?to ma chlapec nasliapnute na vazny problem.

vierocka30
autor
31. júl 2025
@pribinak

@pribinak ja si to už uvedomujem.Len som si stále myslela, že si uvedomí svoju chybu.
Viete aké je to ťažké baviť sa s niekým ráno a potom odísť do práce a byť v kľude .

0silvia0
31. júl 2025

@vierocka30 od alkoholika neocakavaj ziadne racionalne debaty. On si urobil rodinu v krcme.
Ty na neho nepozeraj, ty teraz pozeraj na seba a na deti a podla toho konaj. Verime, ze lahke to nebude.

balerina2025
31. júl 2025

poradila by som sa s pravnikom.

lukbe
31. júl 2025

Ak babka žije a darovala byt, môže mu zrušiť darovanie, aby bol len tvoj. Treba právnika.

pribinak
31. júl 2025
@vierocka30

@pribinak ja si to už uvedomujem.Len som si stále myslela, že si uvedomí svoju chybu.
Viete aké je to ťažké baviť sa s niekým ráno a potom odísť do práce a byť v kľude .

@vierocka30 preto ti Radim bojovú poradu s právnikom aby si poriesila majetok.

pribinak
31. júl 2025
@lukbe

Ak babka žije a darovala byt, môže mu zrušiť darovanie, aby bol len tvoj. Treba právnika.

@lukbe presne tak.

mirko135
31. júl 2025
@pribinak

@pribinak ano, už len pravnik a všetko touto cestou. Niet inej cesty

derdia
31. júl 2025
@vierocka30

@vierocka30 málokto si uvedomí chybu kým nepadne na dno. On toto robí, lebo vie, ze môže. Ty si mu to dovolila!!!!

Riešiť sa dá všetko. Nájdi si byt, zober babku, od neho požaduj vyplatiť z bytu.
Mas vybavené. Babka ma dôchodok, ty plat, deti veľké.
Nechaj ho nech si žije ako si vybral.
Ja som mala tiež podobný problém... Moj si ale vybral nás a nebol na tom až tak zle.
Teraz ten problém nemáme. Ale jedno viem NIKDY VIAC BY SOM S ALKOHOLIKOM NESTRAVILA ANI DEN.
To co to teba stojí, je nevycislitelne
..
Zabíja ta den co den.
A uvedom si, ze nič cennejšie nemáš ako život, a život detí.
A hlavne musíš vykročiť vpred a spraviť rázne kroky. Nepredaj svoj život jemu za to, ze su auta písaného na neho.
Čas letí. Ty môžeš zit krasny pokojný život. Sprav teraz to rozhodnutie a nechaj ho zodpovedať za jeho život... Ale nedovoľ aby bol zodpovedný za tvoj. A hlavne prosim ta, konaj. Neplač nad rozliatym mliekom. Ja viem ze to boli... Viem ze ta to dusi. Ale kým nezmeníš podmienky tvojho života bude ta dusiť kým ta nezadusi....

pribinak
31. júl 2025
@mirko135

@pribinak ano, už len pravnik a všetko touto cestou. Niet inej cesty

@mirko135 presne

maminkadeticiek
31. júl 2025

Vyhladaj v okoli najblizsiu bezplatnu pravnu pomoc a porad sa s pravnikom.

7miriam77
31. júl 2025

Ja ti odporúčam zmazať fotky z profilu, dala si to verejne a o chvíľku mu to dá niekto prečítať

derdia
31. júl 2025
@vierocka30

@vierocka30 a uvedom si jedno ZABÍJA TA ZA ŽIVA!!!! A ÚPLNE POKOJNE.
TO JE NAJHORŠIE NA TOM. TO SI NEZASLÚŽIŠ. A hlavne sa neboj. Vid samu seba za mesiac úplne na inom mieste. Usmej sa a vykroc!!!!

cacianka
31. júl 2025

poďme prakticky, doradu.
Nie je to tvoja vina, ani chyba.
Nespíte spolu.
Nemáš kam ísť - prečo by si mala odchádzať z aj tvojho bytu, bytu tvojej babky. Babka ešte žije v byte s vami ? To je jedno, babka by mohla žiadať vrátenie daru od muža, lebo alkoholizmus, to však treba dobrého právnika, aby podľa všetkých podkladov poradil či do toho ísť alebo nie.
Nechápem však, prečo babka prepísala byt aj na neho že ty si mala malý príjem - čo to má sakra s tým spoločné ?!
Ak by ste sa dostali k rozvodu, tak by si ho mala vyplatiť z jeho 50% a on nech si ide. Ja viem že asi nemáš toľko €, ale súdnou cestou by sa dali dosiahnuť aj splátky, starší syn by mohol mať brigádu a zarobiť si na svoje drobné potreby a tak by ti pomohol, ale najskôr poriešte vrátenie daru. A potom po rozvode muža možeš z bytu vyhodiť, nech si žije u kamarátov v krčme.
že on sa nechce rozprávať ako si vysporiadate majetok ? no takú nehrali, súd mu to vysvetlí. tak hlavne pozbieraj doma všetky papiere, doklady, všetko prelustruj a schovaj na bezpečné miesto mimo byt. a hlavne si uvedom, kedy ste garáž postavili/kúpili takisto autá. Je jedno na aké meno sú písané, ale ak to bolo počas manželstva, po dátume sobáša, tak všetko je vaše spoločné, nie jeho. jedine v prípade že by mal doklad, že auto kúpil za peniaze od rodičov, garáž zdedil. ak nemá, tak je to vaše - spoločný majetok, preto schovaj papiere, aby ti to nepredal pod nosom. Dokonca zatiaľ môžeš riešiť aj zrušenie BSM kvôli jeho alkoholizmu, podať neodkladné opatrenie na nakladanie s majetkom, aby kvôli-/ pod vplyvom chlastu a malému príjmu ID niečo nepredal bez tvojho vedomia. aj preto schovaj papiere od áut a nechaj iba nevyhnutné a kópie.
Liečenie- nedonútiš ho, a keby aj, nebude to mať efekt, lebo to nie je jeho rozhodnutie, ani voľba. Sú tu o tom napísané mrte príspevkov, stačí čítať. Liečba nie je záruka, že sa váš rodinný život zmení a chlap sa prerodí.
Sama vidíš, kam to speje, k ničomu dobrému nie. Tak sa sakra postav sama za seba, za deti a nedaj sa deptať. Ty si to nezaslúžiš, takýto život s alkoholikom, a kriplom. Kripel si dovoľujem napísať len preto, lebo neuvažuje ani nekoná normálne, ale ako prepitý a kripľavý jedinec. Chlast a krčmoví kamaráti sú mu prednejší ako rodina a normálny život. Tak nech si ide svoju cestu v krčme.

cacianka
31. júl 2025

mmch. zmaž si osobné údaje, fotky detí, lebo ťa niekto spozná a dá mužovi echo, čo riešiš, a on sa pripraví a od.rbe ťa, lebo mu poradia šťtamgasti v krčme´, ako ťa obrať a oklamať. V krčme radia kamaráti riadne sračky, tak bacha. A okrem toho tvoje deti tiež niekto spozná a bude im rozprávať, čo a ako to majú doma, a čo ich matka vypisuje na koníku, po internetoch. To chceš ?

marryliese
31. júl 2025

@vierocka30 je mi úprimne ľúto že musíš riešiť takúto vec. Mali sme v rodine alkoholika na ktorého manželka veľmi škaredo doplatila. Rieš čím skôr. Je mi jasné, že on debatovať nechce, ako písali už ostatné, on problém nemá. Alkoholik nevie, že je alkoholik. Treba mu rázne rozkázať že buď s tým prestane a budete ďalej rodina, s tým, že mu pomôžeš ako budeš môcť to prekonať, alebo že príde o teba aj o deti. Skúsila by som najprv takto, až potom by som riešila rozvod a delenie majetku. Ale pokiaľ on sám nebude chcieť, bohužiaľ, neurobíš nič.

anonym_5012e5
31. júl 2025

@vierocka30 toto je jeho problem, nie tvoj, on musi ist na liecenie sam. Ty potrebujes zacat zit pre seba a robit sebe radost. Odid do Bratislavy , na kraj v Ruzinove do podnajmu.
Do garsonky.
Byvaj sama alebo so synom v lacnom byte na kraji Blavy a chodievaj do prace.

Druha moznost:
Pridaj sa k animatorom na Kanarskych ostrovoch, na Cypre, v Taliansku, bud pracovne proste v zahranici niekolko mesiacov. Na Kanarskych mozes byt aj cely rok.

Syn nech ide s tebou alebo nech par mesiacov ostane u niekoho z rodiny. A potom sa vratis a vezmes ho so sebou.

Tretia moznost: Chod na par mesiacov s nejakou charitou, cirkvou, Greenpeace, na dobrovolnu akciu s ubytovanim niekam.
Cistit lesy, chranit tulene v Namibii, pomahat Romskym detom na vychode slovenska.

Proste odid daleko od neho aspon na par mesiacov a pocas tej doby si pripravis dlhodobejsi plan na rozvod.

vierocka30
autor
31. júl 2025

Ďakujem za vaše rady a máte všetky pravdu.
Jediná možnosť je ísť ďalej ináč ako sa stále nikomu prosiť.

dariaaa
31. júl 2025
@vierocka30

Ďakujem za vaše rady a máte všetky pravdu.
Jediná možnosť je ísť ďalej ináč ako sa stále nikomu prosiť.

@vierocka30 precitaj si aj 5x co ti poradila @cacianka.vsetko nasleduj.Babka nech zrusi dar sudne.To sa da,ked napise dovody.S tym ti poradi pravnik.Su aj bezplatni. Ak bolo auto kupene za manželstva, je jedno,že je napísané na neho.Doklad o tom,že ho kúpil z peňazí co mal nasetrene pred manželstvom alebo dar,určite nemá.Polka patri tebe zo vsetkeho,čo ste nadobudli spoločne.Viac mu nevar,neper.Vsetko len pre babku a deti.Dobre ti radíme,odid.Trpia deti a babka a to nechceš.Vzdy je cesta.Az keď zatvoris jedny dvere,ver,že sa otvoria postupne ďalšie.Viem o com hovorím.Mam to za sebou.Len chod do toho.Nechci,aby deti išli touto cestou,lebo co vidia doma,si pózuje obrat zo sebou do budúcna.Mozno nie,ale aj áno. Uvidis,ako sa ti rozjasní. Never,ze je to tvoja chyba.A ne yhrazaj samu rozvodom.To nema vyznam.Neuveri ti.Veeelmi drzim palce.

cacianka
31. júl 2025
@dariaaa

@vierocka30 precitaj si aj 5x co ti poradila @cacianka.vsetko nasleduj.Babka nech zrusi dar sudne.To sa da,ked napise dovody.S tym ti poradi pravnik.Su aj bezplatni. Ak bolo auto kupene za manželstva, je jedno,že je napísané na neho.Doklad o tom,že ho kúpil z peňazí co mal nasetrene pred manželstvom alebo dar,určite nemá.Polka patri tebe zo vsetkeho,čo ste nadobudli spoločne.Viac mu nevar,neper.Vsetko len pre babku a deti.Dobre ti radíme,odid.Trpia deti a babka a to nechceš.Vzdy je cesta.Az keď zatvoris jedny dvere,ver,že sa otvoria postupne ďalšie.Viem o com hovorím.Mam to za sebou.Len chod do toho.Nechci,aby deti išli touto cestou,lebo co vidia doma,si pózuje obrat zo sebou do budúcna.Mozno nie,ale aj áno. Uvidis,ako sa ti rozjasní. Never,ze je to tvoja chyba.A ne yhrazaj samu rozvodom.To nema vyznam.Neuveri ti.Veeelmi drzim palce.

@dariaaa preto radím takto prakticky, lebo som si podobne prežila,časť osobne, časť v blízkej rodine u kolegýň. Takže dlhoročné skúsenosti

dariaaa
31. júl 2025
@cacianka

@dariaaa preto radím takto prakticky, lebo som si podobne prežila,časť osobne, časť v blízkej rodine u kolegýň. Takže dlhoročné skúsenosti

@cacianka aj ja.A presla som si podobnym.A to som mala kadejake myslienky,lebo som vedela,ze to na 99%nezvladnem,prehram.Ale ked som podala ziadost o rozvod,vsetko sa to nejak samo zacalo poddavat a riešiť. A nikdy mi nebolo lepsie.Jedine co dodnes lutujem je,ze som to neurobila skor.Ked bol syn malý. Nemusel byt svedkom jedneho hovada ozrateho,ktory narobil este viac zla.Vdaka alkoholu.Bala som sa,ze to nezvladnem sama.Nebola som sama.Mala som rodinu

anonym_112a33
31. júl 2025

@vierocka30 prakticke veci ti poradili. Ja ako dcera alkoholika radim este terapiu, tebe. Nie je tvoja chyba. Nedonutis ho ist na liecenie. Moj otec urobil sakra pruser, ked bol opity ( ututlali to aj pred poziarnikmi). Bola to jedina sanca dostat ho na liecenie,prvykrat sme ako rodina mali poradu a co myslis? Isiel? Nie. Ja jedina som trvala na lieceni nakoniec, brat aj mama, ze to zvladne. Kde myslis, ze bol po 3 mesiacoch od incidentu? Tam kde predtym. Ak alkoholik nechce, nezmeni sa. Uz len skrz deti by som od neho odisla.