icon

Ako riešiť bankový účet pri práci v Českej republike?

sisisisi777
19. nov 2024

Ahojte. Rada by som sa opýtala, pokiaľ budem pracovať v ČR a aj naďalej žiť v SR (bývame blízko českých hraníc), prosím, na aký bankový účet je lepšie si nechať vyplácať mzdu? Na účet v SR, alebo si mám vytvoriť nový – v ČR? V podstate, v ČR budem iba pracovať (a čiatočne aj z domu), no fungovať už budem riadne v SR, čiže nakupovať tu, uhrádzať účty (hypotéka) a pod. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpovede.

lin_a
19. nov 2024

Skus si najprv zistit u zamestnavatela, ci by ti bol vobec ochotny posielat mzdu na eurovy ucet v sr, napr formou sepa platby. Ak nie, vytvor si v cr novy ucet, mnoho bank ponuka ucty zadarmo s uzitocnymi vyhodami pre tvoju situaciu (vedenie uctu zdarma, vybery doma aj v zahranici bez poplatku, sepa platby bez poplatku, eurovy poducet atd)

sisisisi777
autor
19. nov 2024

Ďakujem veľmi pekne za radu. 🙂

ak_tak0202
19. nov 2024

Fio

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
sisisisi777
autor
19. nov 2024

Aha, tak o tomto som vôbec netušila a to som prelustrovala už niekoľko webov. Ďakujem vám obom veľmi pekne za radu. Idem to hneď aj pozrieť. 🙂

maranco
19. nov 2024

@sisisisi777 vo FIO si otvor účet v CZK mene tam si daj posielať výplatu, a druhý účet v € mene, CZK si meň na € cez Wise.com, tam dostaneš dobrý kurz, prípadne si ich prepošli na Revolut a odtiaľ na € účet.
Výdavky v Česku plať z CZK účtu.

Zamestnávateľovi oznámiš český tvar účtu ktorý založíš v slovenskej FIO.
Ak máš účet
SK18 8330 0000 0000 2222 1111
tak český tvar účtu je posledných 10 číslic a / 2010
00 2222 1111/2010

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
sisisisi777
autor
19. nov 2024

@maranco Ďakujem veľmi pekne za ďalšie veľmi dôležité informácie. 🙂

maranco
19. nov 2024

@kittykat22 pre väčšie sumy radšej použiť Wise

maranco
19. nov 2024

@sisisisi777 vo FIO máš výhodu v tom že máš okamžité platby jednak do Česka v mene CZK aj do EÚ v mene €

Česká a slovenská FIO sú navzájom prepojené, takže využívaš výhody a funkcie oboch bánk a oboch trhov CZK aj €.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
maranco
19. nov 2024

@sisisisi777 keby náhodou po tebe chcel niekto český IBAN, tak tieto čísla sú jeden a ten istý účet

CZ07 2010 0000 0000 2222 1111
SK18 8330 0000 0000 2222 1111
00 2222 1111/2010 (použiteľné len v Česku)

rozdiel je len cez ktorú banku prídu peniaze, či cez českú alebo slovenskú
https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/iban/kalkul...

sisisisi777
autor
19. nov 2024

@kittykat22 Ďakujeeem. 🙂

sisisisi777
autor
19. nov 2024

@maranco Ďakujem krásne. 🙂

sisisisi777
autor
20. nov 2024

Ahojte. Ešte ma napadlo zosumarizovať niekoľko informácií, ktoré niekomu, kto rieši podobnú situáciu, môžu pomôcť. 😊

Účet v českej banke som si vybavila prostred. telefonického rozhovoru (s tým, že dokumentáciu je potrebné prísť podpísať fyzicky na pobočku banky v ČR). Potrebovala som k tomu iba OP, čiže žiadne české tel. číslo, či českú korešpondenčnú adresu. Pokiaľ by som vedela uviesť aj českú korešpondenčnú adresu, v takom prípade by mi bola vystavená aj riadna platobná karta, no vzhľadom k tomu, že som nevedela uviesť žiadnu takú adresu (a adresu zamestnávateľa pre doručenie platobnej karty som uvádzať nechcela), bude mi vystavená iba virtuálna platobná karta.

Ďalej, čo sa týka vstupnej preventívnej prehliadky u českého obvodného lekára (ktorú je pred uzatvorením pracovnej zmluvy potrebnú absolvovať), tak vzhľadom k tomu, že zmluvu s českým zamestnávateľom v súčasnosti nemám (čiže v ČR nie som zatiaľ ani poistená), obvolala som niekoľkých lekárov (nachádzajúcich sa v pohraničnej oblasti, resp. v blízkosti môjho bydliska) a preventívnu prehliadku si uhradím ako samoplatca (približne v sume 20,00 €), no následne mi zamestnávateľom bude preplatená.

Po doložení českého čísla účtu a potvrdenia od českého lekára o absolvovaní vstupnej prehliadky (a ďalších potrebných náležitostí, ktoré zamestnávateľ požaduje) mi bude vyhotovená pracovná zmluva, ktorú je potrebné odniesť na UPSVaR (na SK) a zároveň je potrebné sa odhlásiť zo zdravotnej poisťovne (keďže od DD.MM.YYYY už budem mať pracovnú zmluvu v ČR a zamestnávateľ má automaticky od tohto dňa prihlási na českú zdravotnú poisťovňu, čo znamená, že od tohto dňa už budem poistená iba na území ČR). Avšak, aby som mohla využívať zdravotnú starostlivosť aj na území SR (a taktiež aj v ČR), je potrebné požiadať o vystavenie formulára S1. Ďalšie informácie o priebehu riešenia tohto formulára doplním, až o tom budem mať aktuálne vedomosti (keďže k tomu potrebujem mať podpísanú pracovnú zmluvu a to mám naplánované uskutočniť v priebehu niekoľkých najbližších dní). 😊

bennn
20. nov 2024

@sisisisi777 super len pokračuj, velmi ma to zaujima, možno viaceri budu riešiť to iste v buducnosti.

juraj_7
12. apr 2025

Ahojte,
ako Slovák som pracoval v českej republike 7 rokov. Mám teda takúto skúsenosť:
1. Kedže som bol počas niekoľkých rokov zamestnaný iba v ČR, tak zdravotné ako aj sociálne poistenie som mal automaticky odvádzné zamestnávateľom v ČR. Na slovensku som bol vyradený zo zdravotnej a sociálnej poistovne. Samozrejme s tým formulárom S1 od zdravotnej poistovne je tu výnimka.
2. Pokiaľ som chcel byť lekárom ošetrený aj na Slovensku tak mi bolo trebapožiadať o formulár (názov toho formulára si nepamatám...možno je to ten istý ako S1, neviem).
3. Po príchode do ČR je povinnosť nahlásiť sa na cudzineckú políciu, kde Vám vystavia doklad o tom, že sa tam zdržíte dlhšie časové obdobie. Vačšina ľudí to však nerieši. Spoliehajú sa na to, že im na to neprídu. V prípade, že sa na to príde, platí sa pokuta. Ja som o tejto povinnosti nevedel. Zistil som to až po 2 rokoch práce tam. Kvoli čestnosti som sa nahásil, zaplatil som pokutu a vybavené - fungoval som ďalej. Vďaka dokladu, ktorý mi na cudzinekej polícií vystavili som si mohol založiť rozne doplnkové sporenia v banke (najme dochodkové sporenie). Bez toho mi to systém banky neumožnil.
4. Nájomná zmluva. Tú mi vačšinou český majitelia bytov nechceli poskytnúť. Ja som ju potrebal buď do banky, alebo kvoli daňovému priznaniu na Slovensko. Kvoli tomu so sa mnohokrát musel sťahovať až kým som nenašiel človeka čo mi nájomnú zmluvu poskytol a dovolil mi prezentovať sa s ňou na potrebných úradoch.
5. Daňové priznanie. Kedže som mal neustále miesto trvalého pobytu na Slovensku riešil som to nasledovne:
a/ prvá možnosť - V Česku som podával dańové priznanie z príjmov, ktoré som mal v tejto krajine (tu som odvádzal daňe). Na Slovensku som zas podával daňové priznanie s odpočítanou čiastkou daní z českého daňového priznania. Inak povedané na Slovensku som podával danové priznanie s nulovou čiastkou.
b/ druhá možnosť - neskor som sa dozvedel o inej možnosti. V Česku sa podá klasické daňové priznanie z príjmov v ČR. Na Slovensku sa potom už nemusí podávať daňové priznanie s nulovým slovenským príjmom. Stačí iba priniesť daňový domicyl. Je to dokument, ktorý Vám vydajú v Česku o tom, že ste daňovým rezidentom v Čechách. Na tento dokument ú potrebné len dve veci: pracovná zmluva a nájomná zmluva (vystavenie dokumentu trvá pár dní...).
6. Trvalý pobyt v ĆR. Na jeho splnenie je potrebný 5 ročný neprerušovaný pobyt v ČR

juraj_7
12. apr 2025

7.Bankový účet: Ja som mal Českú sporiteľnu kde som mal zriadený sporiaci účet a dochodkové sporenie + mal som ešte FIO banku. Tú tu odporúčajú viacerí a majú pravdu. Vo FIO banke nie sú žiadne kritériá na splnenie nulových poplatkov. Pri prevode penazí na Slovensko sa vo fio taktiež neplatia žiadne poplatky (prepočítava sa iba menový kurz). A ako výhoda je tu tiež možné žaložiť účet v roznych menách (CZK alebo SK). Vo Fio je možné zriadiť si aj sporiaci účet....ale tu platí rovnaké pravidlo ako na Slovensku. Akýkoľvek sporiaci účet má vačšinou nízky úrok (všetko je nastavené tak aby mala banka z toho výhody). Preto je lepšie tiež zvážiť možnosť investovania aj do nebankových subjektov.