icon

Ako riešiť dedičstvo nehnuteľnosti medzi súrodencami?

12. máj 2025

Ahojte baby potrebujem poradiť. Manžel spolu so svojimi dvomi bratmi zdedil nehnuteľnost. Jedného brata vyplatil a stým druhým si nehnuteľnosť rozdelili ( na liste vlastníctva sú dvaja vlastníci) . Ide však oto že manželov brat bol ťažko chorý a nám sa natíska otázka ak by sa nedajbože niečo jeho bratovi stalo ako to bude s polovicou nehnuteľnosti znovu by dedil aj vyplatený brat? Znovu by ho musel môj manžel vyplatiť. Ďakujem

zic
12. máj 2025

Zalezi, aku rodinu ma chory brat (manzelka, deti, rodicia)

autor
12. máj 2025
@zic

Zalezi, aku rodinu ma chory brat (manzelka, deti, rodicia)

@zic jaj zabudla som napísať žiadnu ani manželku ani deti

doriiis
12. máj 2025

Ak manželov chorý brat nemá iných dedičov tak áno,budú znova dediť tvoj muž a jeho druhý brat

adka3321
12. máj 2025

Ak rodicia uz neziju, tak ano, budu dedit surodenci, teda tvoj manzel a druhy brat. Ale tipujem, ze vtedy ten dom dedili na tretiny a tvoj manzel ma teraz 2/3 z domu (kedze vyplatil brata) a choremu bratovi ostala 1/3. Takze ak by sa s nim nieco stalo, tvoj manzel a druhy brat si budu delit tu 1/3, teda kazdy po 1/6, tak by toho brata vyplacal iba 1/6 z hodnoty nehnutelnosti.

cacianka
12. máj 2025

bol chorý - môže napísať závet, kde ustanoví za dediča iba tvojho muža. vtedy by ste nemuseli vyplatiť.
píšeš, že sa obaja podelili, sú na LV, ale nevieme v akých podieloch.
alebo môže švagor svoj podiel darovať bratovi a bude mať doživotné právo bývať v dome. všetko záleží od detailov, aké majú vzťahy, platobné schopnosti, dôveru sa postarať o dom a pod.

tanapeta
13. máj 2025

Samozrejme, že by dedil opäť aj druhý brat. Ale len 1/2 z časti vlastníctva brata, ktorý by zomrel. Čiže vo vašom prípade 1/2 zo 1/3 domu