Ako riešiť dedičstvo nehnuteľnosti medzi súrodencami?
Ahojte baby potrebujem poradiť. Manžel spolu so svojimi dvomi bratmi zdedil nehnuteľnost. Jedného brata vyplatil a stým druhým si nehnuteľnosť rozdelili ( na liste vlastníctva sú dvaja vlastníci) . Ide však oto že manželov brat bol ťažko chorý a nám sa natíska otázka ak by sa nedajbože niečo jeho bratovi stalo ako to bude s polovicou nehnuteľnosti znovu by dedil aj vyplatený brat? Znovu by ho musel môj manžel vyplatiť. Ďakujem
Zalezi, aku rodinu ma chory brat (manzelka, deti, rodicia)
@zic jaj zabudla som napísať žiadnu ani manželku ani deti
Ak manželov chorý brat nemá iných dedičov tak áno,budú znova dediť tvoj muž a jeho druhý brat
Ak rodicia uz neziju, tak ano, budu dedit surodenci, teda tvoj manzel a druhy brat. Ale tipujem, ze vtedy ten dom dedili na tretiny a tvoj manzel ma teraz 2/3 z domu (kedze vyplatil brata) a choremu bratovi ostala 1/3. Takze ak by sa s nim nieco stalo, tvoj manzel a druhy brat si budu delit tu 1/3, teda kazdy po 1/6, tak by toho brata vyplacal iba 1/6 z hodnoty nehnutelnosti.
bol chorý - môže napísať závet, kde ustanoví za dediča iba tvojho muža. vtedy by ste nemuseli vyplatiť.
píšeš, že sa obaja podelili, sú na LV, ale nevieme v akých podieloch.
alebo môže švagor svoj podiel darovať bratovi a bude mať doživotné právo bývať v dome. všetko záleží od detailov, aké majú vzťahy, platobné schopnosti, dôveru sa postarať o dom a pod.
Samozrejme, že by dedil opäť aj druhý brat. Ale len 1/2 z časti vlastníctva brata, ktorý by zomrel. Čiže vo vašom prípade 1/2 zo 1/3 domu

Zalezi, aku rodinu ma chory brat (manzelka, deti, rodicia)