Ako riešiť finančne nezodpovedných členov rodiny?
Financne negramotna mama
Taka som vytocena... predstavte si, ze mate byt, v ktorom ste byvali 3 mesiace, potom vam dosli prachy a tak ste okrem sezonnej prace robili aj mimo sezony -tzv. Zimnu sezonu, len aby boli peniaze na splatku hypo. Zivot vas casom zaviedol do zahranicia.
Teraz tam uz zijem s muzom a cakame druhe dieta.
Pred asi 4 rokmi, ked sme kupovali s muzom byt sa prevalili aj mamine financne priblemy...cca 17tis po roznych instituciach... tak ste navysili hypoteku na ten byt aby ste si nie len zadovazili potrebny vlastny kapital na druhy byt ale aj aby ste vyplatili mame tie dlhy, nech to neskonci zle a ona splatku posiela vam na ucet
V byte si zije, plati tu moju hypo aj tu druhu +naklady spojene s bytom... nech je to 550eur. Zakazdym sa jej pytate ci je financne v pohode, zakazdym vsm povie, ze ano. Ked dojde na navstevu donesie vam jedlo aj ked netreba lebo viete, ze ona nema. A takto tonode a pytate sa a dostavate odpovede, ktore chcete pocut ale asi nie su pravdive. Len ziadate aby setrila, aby nekupovala hracky, aby ked chce nieco kupit nech sa pozre kolko to stoji a tolko odlozi vnucatu bokom (ale nei, ona kupi tu chujovinu- inac sa to neda nazvat), kupi aj oblecenie ale mimo velkost, mimo vkus, ktory ja mam. Skratka ma odlozit peniaze do buducna
No a dnes z nej vypacite, ze ma pozicanych dalsich 5500€ z banky, comu aj tak neverim, ze je to z banky. Dojde tak, ze sa to vlastne dohodne z Vecera do rana a myslite si, ze pride o 11, lebo tak vam povie, ale ona je tu uz o 9 a vy nie ste doma, ste vobku s deckom oebo ved nebudeme sediet doma do 11... tak sa stretnete, ovesana je ako vianocny stromcek, doma najdete v chladnickemaso, klobasu, knedlu, kapustu za 70 eur, klobasy tak 15 kilo, co my neJeme. Ja nasrana do biela, nadavam ako poslwdny dlazdic, ze to uz je posledna kvapka, ze preco nam sem nosi kvanta jedla, ked na to nema, preco nedonesie trochu a my dokupime aj knedlu aj kapustu, lebo zijeme v Brne, v ziadnej Afrike kde by nezohnala
Potom sa este aj urazila a dramaticky sa zacala obliekat lebo som sa neudrzala niekolkokrat a musela si kopnut ako si zije na vysokej nohe na dlh... s bratom sme jej vyplacali 1000€ nedoplatok na domove sluzby a fond oprav, pretoze to neodchadzalo, postu mi nebrala lebo mala novy OP kvoli parkovacim zonam, tak som jej savala TP takze mi len dosiel mail na predzalobnu vyzvu... vdaka tej pani, co to skusila aspon emailom...
No a trvaly prikaz na sluzby neodchadzal ked nemala na ucte peniaze... to bol nedoplatok 2023, za 2024 je vraj len 350 eur haha. Ale nez sby na toto setrila bude nosit, ved nemoze prist s prazdnymi rukami aj ked jej to hovorim 6 rokov, ze nic netreba lebo viem ze nema, muz vie, ze nema, cela rodina to vie, ze nema navyse.
Ten byt chcem casom predat, ale teraz nie kym sa nevratim do prace, tak by sa peniaze na ucte nezjodnocovali tak ako ked su v tom byte. Vyhodit ju nechcem, nech sama uzna, ze na to nema, alw to neuzna...
Iba som si to tu potrebovala odlozit, tento vylev. Mozno ma tu aj niekto podla tohoto aj spozna, ale asi je to jedno... mozno jej dohovoria nech sa spamata konecne. Mozno anonymne som to mala dat, ale na co...
Prestala by som ju dotovať.Narobila si problémy tak nech si ich rieši je to dospela osoba.Príklad splatiš to čo vzala teraz a bude vidieť že no super tak si pôjdem požičať 100 tisic.Však to predsa nejde.Neuč ju splacať jej dlhy vami.Raz vám tie peniaze budu chybať nie neplatial by som jej dlhy.Skonči na ulici jej problém.Však ONA si s teba a tvojej rodiny robí srandu. len dojite peniaze a splacate a ONA len požičiava a požičiava. Príde TI to normálne mňe nie.VY splacate dlhý a ONA si vezme dalšiu pôžičku.Pre mňa nepochopiteľne takto dotovať dospelu osobu.Nikdy nevieš čo sa stane môže prisť aj k najhoršiemu kto to bude všetko splacať.Tie tisice.ONA si mysli že ked ste jej dlhy vyplatili môže si robiť dalšie zle si to vysvetlila.Ja na mieste tvojho muža stopne a zastavim kohutiky.Nepovie príklad dlho pracovala dôchodok malý tak treba na lieky niečo sa pokazilo tak áno ale takto svojou nezodpovednosťou skonči jedneho dňa na ulici.
@kitycat je veľmi ťažké prizerať sa, ako sa rodič valí šialeným tempom do ekonomickej a existenčnej záhuby. Viem, mama je mama, ale počítaj s tým, že čím bude staršia, tým to bude horšie a problémy sa budú nabaľovať. Zjavne sa jej vždy všetko prepečie a stále jej to s tebou (s vami) úspešne vychádza. Tu treba nastoliť rázny poriadok, určiť pravidlá a kontrolný mechanizmus, pohroziť exekúciou, bezdomovectvom, starobou, nákladmi do budúcnosti, jasne pomenovať fakty a plány s bytom. Nech čelí realite... Ešte mi napadlo, keď tvoja mama tak vo veľkom nakupuje, nemá nejakú formu OCD, strach z nedostatku, alebo silne kompenzačný mechanizmus, že touto formou dokazuje lásku, lebo ináč nevie?
Prepac, ale myslim, ze mama je nielen financne negramotna. Mas to tazke, lutujem ta, co si z nou este zazijes. Tazko radit, nenapisala si, kolko ma rokov.
Zrejme taka bola.cely život, alebo? Tiež poznám ľudí, čo d si doprajú aj keď na to nemajú, čiže na úkor dlhov
@hortenziaj poplatit to bolo treba lebo je to vedene na mna... brat so zenou deti nemaju, on ma starsiu zenu a su tak spokojni, byvaju bez hypoteky, takze tam sa to tiez ticho prechadza... brat je este o nieco zhovievavejsi. Vravim, byt vhcem predat, ale tak za 3 roky... predavat terqz, tak mi cena penazi klesa si myslim aj ked by sme si usetrili dost nervov. Moj muz tvrdi, ze si to musim s nou skratka vyriesit ja
naucila si ju ze jej dlhy jej splatis, ako sa jej paradne teraz zije! teraz tazko nastolis poriadok. nezaplat za nu uz ani cent. to ti nie je blbe voci muzovi ze platis mame dlhy a este aj na svoje meno a tym padom je ohrozeny majetok vas oboch? nebojis sa ze ty si poberies hypoteky/pozicky kvoli tvojej mame a nieco sa nedajboze stane?
viem ze je to takze ked je to tvoja mama ale neviem v akom vesmire by chronickemu neplaticovi co nevie narabat s penaizmi pomohlo ked mu niekto vyplatil dlhy... ved to je prenho jedinecna sanca narobit si dalsie dlhy a rychlo napoziciavat dalsie peniaze!
@kitycat ak predas byt tak mama pôjde na ulicu,alebo si ju vezme brat? Mrzí má v akej neľahkej situácii sa teraz nachádzaš. Na jeden strašne je hlúposť platiť jej dlhy,na druhej strane je to tvoja mama. Neviem akoby som sa zachovala ja. Máš to veľmi ťažké. Ona asi nerozmýšľa,že že vás oberá o financie v tak ťažkej dobe a človek nikdy nevie čo bude o mesiac a rok. To niesu 100 eur to sú tisíce. Vyplatis jeden dlh,spraví další a tak dookola,lebo vie,že ju nenechas v sr… Vlastne ani neviem čo ti mám poradiť. Držím ti však palce,aby si to nejako vyriešila.
toto je typ, čo žije nad pomery, citi sa na koni a nemá na to..presne poznam takeho človeka, čo zdedil 70 000€ a išiel si zobrat pôžičku k tomu a minul to na jedlo, alkohol dovolenky
Tak ako ty ma člena rodiny, ktory hasi problemy a vyplaca dlhy..nema hypo, len 130€ najom a nevychadza každy mesiac si požičiava a rozhadzuje
Ked vidim jeho život a porovnam s tvojim, chybu vidim v tom, že pribuzný hasia problémy a splacaju ich dlhy a nezodpovedne spravanie..Napriek tomu, že rozhadže zas a znova platia..že aktivne naňho nevplyvaju, aby si našiel iny spôsob ako sa dostat k peniazom, ked ma vysoky životny štandard, na ktory nema a v tomto pripade su to 2 práce alebo praca v zahraniči..že si tito ludia nevedia zratať 2+2..že sa prepadaju do priepasti, že z 3iz bytu v centre mesta do garsonky v okrajovej štvrti a ešte ani to ich nehatí utiahnuť kohutik...že tito ludia radšej rozsekaju všetko, a potom si radsej pôjdu ĺahnut na kolajnicu, akoby si utiahli opasok..nema tvoja mama obsedantnu poruchu? neprejeda sa? nepije? nefajči? nehryzie nechty? nehra gembling? nutkave spravanie
na tvojom mieste dam jej knihu finančnej gramotnosti a zaplatim jej sedenie so psychologom..musite odstrániť príčinu, nie nasledky
alebo padne na uplne dno a dostane lekciu, alebo si narobi dlhy, ktore nikdy nesplati..ona sa jednoducho musí popáliť, aby začala na sebe pracovať
alebo nech ti každy mesiac pošle 200€, ktore ty budeš odkladat na jej meno a ked pride pruser, vytiahneš 2000€ a zaplatišz jej uspor
inak to nemáš ako riešiť chronickeho vyrabača dlhov
a inak ti poviem 17 000 by som nikdy za nikoho neplatila, to je obrovsky peniaz, alebo za podmienok presne stanovenych - kazdy mesiac ukaže vypis z učtu a dohodneme, kde sa da ako ušetriť, pokiaĺ by odmietla, tak by som jej peniaze nedala..ja viem, že je to mama, ale ked nezvlada samu seba, vidim to aj na tom.mojom znamom, že pribuzní lejú peniaze do čiernej diery a on sa i tak stále neobmedzuje, nekrotí..na poslednom.stretnuti zas jeho pribuzna platila dlh, ktory mal este 7 rokov splacať
a mysliš, že sa poučil? on do nebankovky chodí ako na klavír 🙂
@karolinakr to ako pani v tomto seriáli https://play.joj.sk/player/e2dpfB8sGnCNidu7AFgm... mala splácať pôžičku 6 rokov z dôchodku lebo poslala peniaze podvodníkovi, a aj keď niekedy nemala ani čo jest, ak dostala honorár z TV 2500€ hneď ho znovu poslala podvodníkovi
@maranco toto už je horšie než zle
@karolinakr tie nebankovky to je čisté inferno
Prečo to neriešiš osobným bankrotom? Veď žiaden majetok nemá, nie? A aspoň jej potom nikto nepožičia...
Je to na dlho ale skúsiť ju zbaviť svojprávnosti v oblasti právnych úkonov a aby nemohla sama narábať s peniazmi. Ma nejaku porucha spojenu s patologickým klamanim možno duševná choroba možno porucha osobnosti. Ona sa cíti v poriadku. Možno bipolarna porucha, maniodepresivna psychóza v mánii ľudia porobia neuveriteľné veci. To bez liečby alebo zásahu zvonka same neprejde plus ma nejakú patologicku osobnostnu vadu. Skús sa poradiť so psychológom psychiatrom právnikom. Inak vás zadlži na sto rokov toto dohovorom neporiesite ani krikom sľubmi. Ona nie je schopná samostatne žiť postarať sa o seba nemá kontakt s realitou a bude to horšie a horšie. Ale riešiť to bude na dlho.
@karolinakr prečo by sa poučil keď vždy niekto za neho jeho problém vyrieši.
Uplne ta chapem, moja mama takto zije cely zivot.
Vzdy si poziciavala peniaze na veci, ktore nikdy nebolo treba, ked som bola mala, tak kozuchy, topanky, kabelky, ale aj ine veci do domacnosti. Ucty, ktore mala ona na starosti boli casto nevyplatene, lebo na zaciatku mesiaca to minula doslova na rarohy, potom otec doplacal, ked prisli upomienky, niekolko krat nas aj vypli. Cely zivot bola v minuse v banke a jednu dobu mala napoziciavana aj v tych nebankovkach. Fakt hrozne to je. Vzdy zarabala priemerne az dobre, ale nasetrene nema ani euro. Pre mna uplne odstrasujuci priklad.
Kym zil otec, latal to za zu. Vzdy slubovala, ze to je posledny raz. Ja som od toho dala ruky prec a nedam jej ani na pomoc s domom, sestra chodi sezonne do domu, vyuzivaju to ako chalupu tak teraz to za nu lata ona, ale dobrovolne, lebo je v tomto rovnaka.
@morpheuss osobny bankrot? Ten by jej podla mna ani nepresiel. Navyse ma auto, na co cestovat MHD, to je asi pod uroven. Exekuciu teraz asi nema a ak by mala, tak ma prepisany podiel na rodicovskom byte, ktory by to asi pokryl. Ten podiel by som chcela aby mi prepisala, ale nie... vsak ona si to preflaka
@tanicka907 hrozne. Ja by som bola najradsej, keby povedala, ze malo zaraba, ze ide byvat ku rodicom a byt nech predam alebo prenajmem, byt je v Ba v super lokalite. Nemam ani euro zisku a ani to si nevazi. Iba co mu stupla hodnota, kupila som pred 10 rokmi
A chodí do prace mama? Asi áno, keď je päťdesiatnicka. Nemôže jej brat pomôcť spravovať peniaze? Že by jej výplatu rozpočítal a všetko základne s ňou poplatil.
@namornicka u nas taketo nieco skoncilo este vacsimi klamstvami a horsimi pozickami ….
Autorka najlepsie spravi si s mamou sadnut, vysvetlit jej ako sa veci maju a nechat to tak ako sa len da. U nas to pokohla apson v tom, ze mama vie, ze ju z dlhov nikto nevykupi, podla mna nenakupuje menej, ale aspon vie, ze ked sa jej pokazi vhladnicka, bude bez chladnicky.
Ale to presne ako keby si o mojej mame pisala 🤣
@kitycat nijako to neporiesis, snažím sa 15 rokov. Prvé dva roky som robila co ty, hlásila problémy. Teraz ich s prepáčením seriem. Každý druhý mesiac im vypnú paušál. Dom mali mať splatený pred rokom a pol a keď nič Nedožery doplatia ho v júni. Tri dni po výplate (spolu 2000€) už nemajú ani cent, v malých potravinách si berú na dlh, mesačne na 200-400€ ale z 2/3 sú to len cigarety. Bohužiaľ s nimi musí žiť ešte neplnoletý súrodenec. Tomu zabezpečujeme my, dospelé deti, od oblečenia, cez dobíjanie čip karty, po výlety a školské pomôcky úplne všetko. Nech nežije ako my, že v 22 rokoch som najďalej bola v meste o 7km ďalej, kde som chodila do školy. Nikdy sme neboli na výlete, ani len v sprostej zoo...
potom je tu ešte jeden môj súrodenec, tri deti vo veku mojich, ktorý im platí polovicu z ich výdavkov a keď nie, tak robí aspoň potravinové nákupy... A potom si odomna, každý mesiac požičiava 100-150€ (ale narozdiel od rodičov vždy všetko poctivo vráti)
A ďalší súrodenec žijúci v DE, tvariaci sa ako bohatá primadona ich 6 rokov dotoval tak, že aktuálne mu na život s dieťaťom ostáva 15€. Ešte šťastie, že má partnera, ktorý platí hypo, jej splátku za auto, a vlastne všetky výdavky...
Ale, akonáhle sa dostane trošku k peniazom (odmeny a pod ) tak 1/3 dá na nejaké splátky navyše a za zvyšok sa je*be na dovolenku 2-3x do roka. Ale nie hocijaku... Práve sa vrátili z týždňového pobytu v Benátkach, o mesiac letí do portugalská, v lete ide na 3 týždne do Calabrie, na jeseň ešte to thajska...
A potom večer zavolá, či nemám helfnut 50€ aby mohli ísť ráno na kúpalisko 🙄
A nepočúvam nič, len to, aká som skúpa, že mám kopec peňazí a zabudla som už na rodinu a a z akej pi*i som vyšla, že len ticho sedím doma a sucham nohami a počúvam čo mi povie manžel...
Že ona sa nikdy, žiadneho svojho partnera nepýtala či môže rodičom pomôcť, jednoducho im pomohla a to nie malými sumami. Ale 5000€ na okná, 8000€ na fasádu, 13000 na strechu, každý rok kupuje nový bazén za 200-300€ bicykel, korčule, a najnovšie aj kopačky za 200€... Okrem toho, sme sa starší súrodenci dohodli, že najmladšie mu na Vianoce kúpime mobil. Mala som vybrať ja. Vybrala som xiaomi 13. Už mi jedna sestra poslala peniaze, čakala som za druhou, keď mi zrazu volá sestra, že pošli mi peniaze späť, tá koža kúpila bratovi najnovší Iphone. Tak prosím pekne 15 ročný brat má 1600€ mobil... Len aby sa ukázala. A pritom dlhov viacej ako ja zostatok hypotéky
17 000e je naozaj velmi vela na to, aby mala pozicanych dalsich 5.500. Ja to trochu poznam taketo spravanie z rodiny, mama mala takto pozicanych 6000 ale z banky. Bolo to pozicane na viac x a navysovane. Vsetko si ale pomaly splaca, este jej chyba doplatit mozno 2.500e. Je mozne, ze jej s tym pomozem aj nakolko jej to z dochodku vobec nevychadza splacat, ale som si ista, ze dalsiu pozicku uz nevezme. Ak by bola situacia ze zoberie dalsiu pozicku, nedala by som ani cent. A trochu mi tvoja mamina pride ako z tej relacie koniec hry aj ked tam ta pani posielala peniaze cudzim ale tiez to bolo okolo 20 000e s tym, ze mala prazdnu chladnicku, nizky dochodok a tam mi to uz prislo aj ako nejaka diagnoza.. nutkanie posielat peniaze, ktore nemam.. nejako som sa nedocitala, ci tvoja mamina pracuje. Podla toho opisu si neuvedomuje svoje spravanie, teraz mam tak nakupim kopec zbytocnosti a je mi jedno, ze mi dcera splaca vysoke dlhy.
A chodí do prace mama? Asi áno, keď je päťdesiatnicka. Nemôže jej brat pomôcť spravovať peniaze? Že by jej výplatu rozpočítal a všetko základne s ňou poplatil.
@namornicka my sme obaja mimo todne mesto, sama si je paniou
@namornicka my sme obaja mimo todne mesto, sama si je paniou
@kitycat no a čo teda, ako to budeš riešiť
@kitycat nijako to neporiesis, snažím sa 15 rokov. Prvé dva roky som robila co ty, hlásila problémy. Teraz ich s prepáčením seriem. Každý druhý mesiac im vypnú paušál. Dom mali mať splatený pred rokom a pol a keď nič Nedožery doplatia ho v júni. Tri dni po výplate (spolu 2000€) už nemajú ani cent, v malých potravinách si berú na dlh, mesačne na 200-400€ ale z 2/3 sú to len cigarety. Bohužiaľ s nimi musí žiť ešte neplnoletý súrodenec. Tomu zabezpečujeme my, dospelé deti, od oblečenia, cez dobíjanie čip karty, po výlety a školské pomôcky úplne všetko. Nech nežije ako my, že v 22 rokoch som najďalej bola v meste o 7km ďalej, kde som chodila do školy. Nikdy sme neboli na výlete, ani len v sprostej zoo...
potom je tu ešte jeden môj súrodenec, tri deti vo veku mojich, ktorý im platí polovicu z ich výdavkov a keď nie, tak robí aspoň potravinové nákupy... A potom si odomna, každý mesiac požičiava 100-150€ (ale narozdiel od rodičov vždy všetko poctivo vráti)
A ďalší súrodenec žijúci v DE, tvariaci sa ako bohatá primadona ich 6 rokov dotoval tak, že aktuálne mu na život s dieťaťom ostáva 15€. Ešte šťastie, že má partnera, ktorý platí hypo, jej splátku za auto, a vlastne všetky výdavky...
Ale, akonáhle sa dostane trošku k peniazom (odmeny a pod ) tak 1/3 dá na nejaké splátky navyše a za zvyšok sa je*be na dovolenku 2-3x do roka. Ale nie hocijaku... Práve sa vrátili z týždňového pobytu v Benátkach, o mesiac letí do portugalská, v lete ide na 3 týždne do Calabrie, na jeseň ešte to thajska...
A potom večer zavolá, či nemám helfnut 50€ aby mohli ísť ráno na kúpalisko 🙄
A nepočúvam nič, len to, aká som skúpa, že mám kopec peňazí a zabudla som už na rodinu a a z akej pi*i som vyšla, že len ticho sedím doma a sucham nohami a počúvam čo mi povie manžel...
Že ona sa nikdy, žiadneho svojho partnera nepýtala či môže rodičom pomôcť, jednoducho im pomohla a to nie malými sumami. Ale 5000€ na okná, 8000€ na fasádu, 13000 na strechu, každý rok kupuje nový bazén za 200-300€ bicykel, korčule, a najnovšie aj kopačky za 200€... Okrem toho, sme sa starší súrodenci dohodli, že najmladšie mu na Vianoce kúpime mobil. Mala som vybrať ja. Vybrala som xiaomi 13. Už mi jedna sestra poslala peniaze, čakala som za druhou, keď mi zrazu volá sestra, že pošli mi peniaze späť, tá koža kúpila bratovi najnovší Iphone. Tak prosím pekne 15 ročný brat má 1600€ mobil... Len aby sa ukázala. A pritom dlhov viacej ako ja zostatok hypotéky
@majulino sucitim, tiez dobra komedia. Ja som si normalne spomenula, ze ked som este len brigadovala a potom na polovicny robila, dosla mi od banky ponuka na pozicku, 2000€ iba tak. Tak ze nech pozicam, ze to sa zide... no hadaj kto tomplatil z toho polovicneho uvazku a hadaj kto to minul ani neviem kde 🙈
@kitycat no a čo teda, ako to budeš riešiť
@karolinakr asi sa strelim do hlavy ja 🥲
2x som jej napisala, nech sa teda vyjadri a tvrdi, ze ona si svoje dlhy plati ( neplati), som teraz 3t do terminu, takze potom ked sa ustalime a pojdeme na SK sa pozrem ako vyzera byt, ja tam totiz nechodim lebo sa akurat nastvet

Veď keď jej poplatite všetko,tak sa nenaučí nikdy, veď ju nechaj trochu,však je dospelá a má.niest následky za svoje činy.
A čo tvoj muž a žena tvojho brata na to ? Vieš ako,ja keď si to predstavím, stáli by ma to,lebo toto bude donekonečna,nie je to len jednorazová záležitosť, a peniaze mladej rodine sa zídu na iné veci, aj šetriť deťom na školy a pod