Ako riešiť nezodpovedných rodičov v rodine?
Manzelova mama nie je prototyp zodpovednej osoby. Urobila v minulosti zlé životné rozhodnutia a skoncila skoro na ulici s exekúciami. Musel ju zachrániť môj muž a teraz žije v byte, ktorý kúpil na hypotéku pre ňu, platí mu len energie. Pracuje na živnosť, platí si minimálne odvody, nemá žiadne úspory. Má vysokú nadváhu, nestará sa veľmi o svoj zdravotný stav. Má pred 60tkou ale nič nevládze kvôli tej nadváhe, ani hrať sa s vnúčatami. Máme obavy, ako to s ňou pôjde ďalej, z čoho bude žiť na dôchodku, keďže sa nestará sama o seba, predpokladáme, že zdravotný stav nebude najlepší.
Nemá snahu niečo zmeniť, jej tento stav vyhovuje. Robí rozbroje medzi svojimi deťmi, ohovára nás a navyše tie veci z minulosti sa nevyriešili a nemá vôbec snahu s tým nič robiť ani o tom s nami nechce komunikovať. Keď sa s ňou manžel chce rozprávať, vždy to končí tým, že sa ľutuje, plače a nikam to nevedie.
My sami máme hypotéku, deti a nevieme, ako to bude ďalej s mamou,.ktorá sa nevie sama o seba postarať. Ako by ste to ďalej riešili?
Neviem ako by sme to riesili. Mame podobnu situaciu, manzelova matka, este aj s psychiatrickou Dg, nenecha si pomoct, dvakrat rozvedena, svojpravna, berie spotrebaky kde sa da, nepracuje, nema ani mindru okrem polovicneho ID. K doktorom samozrejme nepojde a nasilu ju tam nedostanes, uz ma viacero dg a problemov. A to nema ani 60. Stokrat sme sa snazili, stokrat riesili, stokrat pomahali. "Problem" je v tom, ze vzdy ked manzela vytoci svojim konanim, ze si povie ze ju odstrihne, vzdy ju nakoniec tahame z nejakeho pruseru. Pretoze Ti to proste neda, ze Tvoja matka skonci na ulici, aj ked si za to sama moze. Sama som zvedava ako to cele bude, jednak ak skonci ze sa o seba nebude moct postarat, alebo ak nebude mat kde byvat... My s 2 mini detmi, s 1 prijmom, a ostatni manzelovi surodenci nezaujem sa na niecom podielat, slobodni si riesia svoje zivoty. Nepresla nam ani nijaka dohoda skladat sa na zariadenie, ak by sme ju tam dostali...
Tym celym chcem len povedat ze s Tebou sucitim ale vzhladom na to, co s nou zazivame odkedy sme s muzom svoji, som dospela do bodu, ze to povazujem za prakticky neriesitelne. A len mozeme "cakat" co bude dalej...
@anonym_autor kúpiť jej byt nebolo rozumné rozhodnutie, takto neprebrala zodpovednosť sama za seba. Mali ste jej zaplatiť nájom na dva, tri mesiace a potom ju nechať, nech sa stará sama o seba. Dúfam, že na LV toho bytu nie je ona. A brigádovať môže aj s nadváhou, keď len ako vrátnička niekde
Najväčší zdravotný problém, ktorý vyplýva z jej vysokej nadváhy je ten, že sa nevládze hrať s vnúčatami. Stačí mi táto veta a už si urobím obraz o autorke. Nikto sa s nikým nemusí hrať, ani keby mal päťdesiat kg
@anonym_autor kúpiť jej byt nebolo rozumné rozhodnutie, takto neprebrala zodpovednosť sama za seba. Mali ste jej zaplatiť nájom na dva, tri mesiace a potom ju nechať, nech sa stará sama o seba. Dúfam, že na LV toho bytu nie je ona. A brigádovať môže aj s nadváhou, keď len ako vrátnička niekde
@anonym_de8be3 pracu vratnika nenajdes tak lahko
No mala by ísť do podnájmu na nie na hypo jej kúpiť byt. Teraz platíte 2 byty?
@sisska96 áno, platíme dve hypotéky
Najväčší zdravotný problém, ktorý vyplýva z jej vysokej nadváhy je ten, že sa nevládze hrať s vnúčatami. Stačí mi táto veta a už si urobím obraz o autorke. Nikto sa s nikým nemusí hrať, ani keby mal päťdesiat kg
@anna777115 vies, keby sa pani aspon pohrala s vnucatami, zabavila ich na dve hodinky, vytvorila si s nimi nejaky vztah, tak by to bolo aspon nieco. Lenze pani len sedi doma na svojej tlstej riti a sprosto vyuziva a zneuziva svojho syna, obera jeho a svoje vnucata o peniaze, ktore by vedeli vyuzit inak a nema najmensi zaujem nieco urobit sama pre seba a uz vobec nie pre svojich najblizsich. A ak tam ty toto nevidis, tak si asi velmi podobne nastavena voci svojim blizkym, ked si “vytvaras obraz” o tom, kto pomaha nad ramec svojich povinnosti a nie o tom, kto absolutne zneuziva vsetko a vsetkych okolo seba.
@sisska96 áno, platíme dve hypotéky
@anonym_autor čo vám taká blbosť napadla? Mama bude pokračovať v rozhadzovaní peňazí keď ani bývanie nemusí platiť. Dúfam aspoň, že je to váš byt na papieri a nie jej.
@anonym_autor uprimne, ak by ma niekto, komu platim byt, ohovaral a robil zle, tak ho vykopnem a viac ho nepoznam. Len lahko sa radi a tazko sa spravi, ked sa jedna o vlastnu mamu (manzelovu). Byt predpokladam je vas, takze to sa da brat ako investicia, ale ak by boli vydavky navyse, tak bud sa na tom budu podielat vsetci surodenci, alebo ani vy. Ak ma dlhy, riesila by som osobny bankrot.
Drzim palce, je to extremne tazka situacia pre vas.
@anonym_autor čo vám taká blbosť napadla? Mama bude pokračovať v rozhadzovaní peňazí keď ani bývanie nemusí platiť. Dúfam aspoň, že je to váš byt na papieri a nie jej.
@januska12323 je to napísané na manžela, kupoval to ešte keď sme neboli spolu, jednoducho nemal srdce nechať mamu len tak na ulici, keď nemala kam ísť. Teraz je nám to skôr na príťaž, nemôžeme to predať, nič z toho nemáme, len platíme hypo.
@januska12323 je to napísané na manžela, kupoval to ešte keď sme neboli spolu, jednoducho nemal srdce nechať mamu len tak na ulici, keď nemala kam ísť. Teraz je nám to skôr na príťaž, nemôžeme to predať, nič z toho nemáme, len platíme hypo.
@anonym_autor byt nepredavajte, vzdy sa zide. Manzelovi surodenci si zvykli, ze vy vsetko vyriesite. Zodpovednost sa musi rozdelit medzi vsetkych.
@anonym_autor mala by Vám platiť nájomné aj ked symbolické a mohli ste to odkladať,
@anonym_autor mala by Vám platiť nájomné aj ked symbolické a mohli ste to odkladať,
@alenka58 nehrozí, ona nemá na nič peniaze. Žiadne úspory, nič. Nechapeme, kde to dáva, myslíme si, že má nejaké exekúcie o ktorých nám nepovedala.
@alenka58 nehrozí, ona nemá na nič peniaze. Žiadne úspory, nič. Nechapeme, kde to dáva, myslíme si, že má nejaké exekúcie o ktorých nám nepovedala.
@eva8 neviem, nevyznám sa v tom, to ma napadlo ako prvé, ale určite sa nájde aj brigáda pre imobilnejšie ženy, veľa ich niečo vyrába, môže sedieť na zadku a niekomu niečo predávať na trhoch.
@anonym_autor ak jej platíte bývanie, máte právo vedieť, kde dáva peniaze. To, že je na LV manžel je dobre, hypo platíte vy, predpokladám, že zbytok za byt si platí ona. Ja by som jej nedala navyše ani cent, matka, nematka. v jej veku majú ženy aj dve zamestnania, makajú, aby si prilepšili k dôchodku
@anna777115 upokoj sa, autorka to dala ako príklad. To, že sa jej svokra nehrá s vnúčatami, je jej najmenší problém, nemyslíš? Zaujímavé, ako si z jednej vety dokážeš urobiť o človeku obraz, čo keby sme si ho urobili o tebe z tvojho príspevku?
@anonym_autor ja by som sa s ňou necrcala, vy ste jej už urobila veľkú službu, že môže bývať v byte, ktorý kúpil tvoj muž. Chce to rozhovor, ona, ty a tvoj manžel. S papierom a perom v ruke a sypať na ten papier cifry, aby to mala pred očami. Keď sa začne ľutovať, hneď ju stopnúť, lebo aj vy sa môžete ľutovať. Každá mesiac máte menej o to, čo by ste mali z nájmu za ten byt, za rok je to slušná suma, toto jej treba povedať. Zistiť na SP, aký bude mať dôchodok a spýtať sa jej, ako bude zvládať platiť energie, starvu, drogériu, prípadne lieky potom. Treba jej to vyčísliť, či jej vôbec vystačí na základné veci. Pripraviť ju na to, že si bude musieť hľadať nejaké zariadenie, lebo vy nemáte na to, aby ste živili seba, dve deti a ešte ju. Normálne natvrdo. A hneď vytasiť pred ňu zoznam nejakých DSS v okolí, nech jej je jasné, že to myslíte vážne. Aj keď ešte do dôchodku nejde, čakacie doby sú dlhé.
Mala by platiť aspoň minimálne nájomné inak ju vlastne každý mesiac dotujete.
@anonym_autor toto sa fakt úplne zle číta. Neviem si to predstaviť. Toto je otrasná matka. Mne deti vyčítajú kadečo niekedy aj čo sme nespravili, nepovedali, alebo ako žijeme, ale prešustrovať svoje peniaze a vlastne budúcnosť svoju a poznačiť a ovplyvniť aj budúcnosť deťom je vrchol. Ste na ňu až veľmi dobrí.
@anonym_autor toto ma riešiť tvoj muž, a nie ty ako nevesta. Ale ako vidím, tak tebe veľmi vadí ze svokra býva v byte, ktorý kúpil tvoj muž. Toto sú tie "úžasné" nevesty.
No je to naprd situácia. Ja by som byt predala, vyplatila hypo a mamička do domu dôchodcov alebo do podnájmu
@anna777115 vies, keby sa pani aspon pohrala s vnucatami, zabavila ich na dve hodinky, vytvorila si s nimi nejaky vztah, tak by to bolo aspon nieco. Lenze pani len sedi doma na svojej tlstej riti a sprosto vyuziva a zneuziva svojho syna, obera jeho a svoje vnucata o peniaze, ktore by vedeli vyuzit inak a nema najmensi zaujem nieco urobit sama pre seba a uz vobec nie pre svojich najblizsich. A ak tam ty toto nevidis, tak si asi velmi podobne nastavena voci svojim blizkym, ked si “vytvaras obraz” o tom, kto pomaha nad ramec svojich povinnosti a nie o tom, kto absolutne zneuziva vsetko a vsetkych okolo seba.
@sissy27 To, že syn pomohol finančne svojej matke, bolo jeho slobodne rozhodnutie, ako aj to či babka zábava deti alebo nie. Každý sme nastavený inak a inak ak rozmýšľame a uvažujeme. Keby sme mali čakať za všetko, čo pre koho urobíme odmenu, alebo odvetu, tak celý život môžeme stráviť v jednej čakárni.
@sissy27 To, že syn pomohol finančne svojej matke, bolo jeho slobodne rozhodnutie, ako aj to či babka zábava deti alebo nie. Každý sme nastavený inak a inak ak rozmýšľame a uvažujeme. Keby sme mali čakať za všetko, čo pre koho urobíme odmenu, alebo odvetu, tak celý život môžeme stráviť v jednej čakárni.
@anna777115 strasne si vyberas len to co sa ti hodi. Mimochodom, vies o tom, ze existuje aj vyzivovacia povinnost deti voci rodicom? A napriek tomu, ze tento chlap asi nemal uplne idealne rodinne zazemie ako dieta (lebo z pani matky sa toto urcite nestalo po 40), tak z neho vyrastol zodpovedny jedinec, ktoremu to napriek vsetkemu neda a nenecha matku na ulici. A vyzera to, ze ma pri sebe aj podobne nastavenu manzelku. Ja im drzim palce, aby to ich vztahu neublizilo a nasli spolocne riesenie tejto nezavideniahodnej situacie.
A ty si z tohto celeho pribehu kludne odnes len to, ze babka nema povinnost hrat sa s vnucatami. Vypoveda to o tebe vela 🤷♀️
@anonym_autor toto ma riešiť tvoj muž, a nie ty ako nevesta. Ale ako vidím, tak tebe veľmi vadí ze svokra býva v byte, ktorý kúpil tvoj muž. Toto sú tie "úžasné" nevesty.
@anonym_9c2df9 🍄❗a preco jej to nema vadit❓❓❓ten byt by im vynasal 500*12...6 000€ rocne, o tieto prachy obera rodinu a pcha ich do mamky, kde si surodenci robia z neho prdel, vsak blbecek riesi, my nemusime... To sa ti zda fer?
Ked z toho bytu vylezie na nakup, gemblenie, vymen zamok a vyloz je veci pred vchod. Ty si sa uz staral. Nech sa staraju ini. Si v tisicovych minusoch, zober rodinu do NY, ked o rok budes mat vytazok z bytu.
Pozri, vyzivovaciu povinnosť voči nej mate, ak sa o seba nevie postarat, skôr sa dohodnite so surodencami, aby na ňu tiež prispievali. Ja mám tiež taku svokru, ktorej trebalo finančne pomahat, nakoniec jej nejakým zázrakom vyšiel dochodok,(za poslednych skoro 30 rokov robila 1,5roka), ktorý jej pokrýva špecializované zariadenie daleko od nás, nemá veľa rokov a je na salat. Nestarala sa o manzela, nepracovala, nič za zivot nevybudovala, uplna zbytočná existencia.. aby som nasla pre ňu riesenie, má stalo zdravie, treba sa jej elegantne zbaviť, pomôcť jej, ale odstrihnúť ju

No mala by ísť do podnájmu na nie na hypo jej kúpiť byt. Teraz platíte 2 byty?