Ako riešiť problém s otcom a širšou rodinou?
prosim vas citim sa pod tlakom a neviem vymysliet riesenie: moj otec ma 69 rokov a žije v inom meste 120 km odo mna. cely zivot bol nauceny tak, ze sa rozhodoval podla seba a robil si co chcel. Mama odisla byvat sama, az ked mala 65 rokov, lebo uz mu naozaj vsetko vadilo. (musela byt potichu, lebo on spaval do obeda, pricom ona vstavala o 5 hod, 10 rokov boli spolu na dochodku kazdodenne, to je naozaj vela) lenze teraz je tato chory, tak ze nechce chodit von. sesetrnice dospele s dospelymi detmi mi volaju, ze mam s tym nieco robit, ze je v zubozenom stave. Lenze ja som prechodne doma so skolkarskym dietatom, ktore ma bolesti hlavy, liecba este do dalsej stredy bude trvat, bere tablety po ktorych jej je zle a ma oslabenu imunitu. s nou nechcem cestovat koli oslabenosti a covid, museli by sme ist vlakom. bez nej nemozem, nema ju kto strazit, moj partner robi vo Viedni a dochadza, pride domov vecer o siedmej, odchadza rano o piatej, nema uz dovolenku koli covid si vybral, nemozeme stratit jeho prijem, takze on nemoze ostat doma s malou. Moja Sestra ktora zije v tom istom meste ako tato ma tiez vseliake problemy, bola v karantene, je veduca v obchodea a ma autisitcke dieta v striedavej starostilivosti a ked jej zavolam ohladne nasho tatu, tiez sa na mna hneva, ze nech to riesim ja, ze vzdy jej pridavam robotu. nase vztahy nie su najlepsie aj ked sa stretavame. co mam robit, nie je nejaka organizacia, ze zaplatim a oni dostanu mojho tatu do nemocnice ak to potrebuje? on sam nechce ist, je protivny na vsetky navstevy. ku mne si ho nemam kam zobrat a on by ani nesiel, ma rodiny dom na ktory je viazany. lenze vzdialena rodina vyvolava a pise mne ze je v hroznom stave, ci ho tak nechame....
vsetci byvaju 120 km, nikto mi nechodi strazit ani ked som ja chora, svokru ani nemam, mozem ist vlakom a nakazim otca aj vlastne dieta a bude este horsie, keby som slobodna bezim...neviem to vyriesit, keby nebol aspon komplikovany a neodohanal ludi...
a oni jak vedia ze je v ubohom stave ked si neracia ho ist navstivit? kokos ale ja byt surodenec tak drzim hubu pokial ja sama nepomaham a preco sestra ktora je v tom istom meste sa ma co hnevat na teba kokos, mate si podelit starostlivost dofrasa s takou rodinou a este tu drzost ze hnevat sa nech drzia usta radsej ti co nppomahaju nic
boli ho pozriet, hned ich privital jedovato ze ci prisli vysetrovat a ze jemu nic netreba...lenze hovoria, ze podla nich asi treba,ze sa pocikava, ale kupil si sam plienky, ale ze hadze ich do rohu. ja som bola naposledy v lete za nim, ked nebola taka situacia covid, lebo my sme z velkeho mesta a je tam riziko..
@denkatn ja sa neskutocne bojim, ze budem mat taketo deti 🤦🏼♀️. Jedna mama dokaze aj 5 deti vychovat, ale 5 deti o mamu sa uz nepostara. Ty aj sestra hladate cestu “ako nie” nie “ako ano”. Ludia chodia za blizkymi do Ameriky, nie to 120 km... kazdy mame svoje problemy, ale nevedela by som sa pozriet do zrkadla, keby moj otec alebo mama boli v zlom stave a ja im nepojdem pomoct. Je to otazka tvojho svedomia...
inac toho covidu by som sa v takom pripade neobavala ak sa ma stat ze sa nakazi nakazi sa ...
@denkatn Tak jediné, čo mi napadlo: "Milá sesternica, mám momentálne choré dieťa, nemôžem prísť, nebola by si taká dobrá a nezašla mi otca pozrieť? (Keď má dospelé deti a zjavne má čas a býva blízko?) Zaplatím Ti (to je samozrejmé, je to starosť Tvoja a Tvojej sestry, nie sesternice, takže zadarmo to nemôžeš chcieť). No a keď odmietne, tak, dnes je piatok, ak muž cez víkend nepracuje, tak bude doma s malou a Ty pôjdeš v sobotu na celý deň za otcom.
@hailey1 vies co, lenze on nebol taky dobry otec, nikdy s nami netravil cas, ja mam s dcerou iny vztah, vstavam k nej k chorej v noci, keby bol dobry, nemusel byvat sam, takze neviem ci sa to da porovnat, chcem mu pomoct, ale neviem prakticky to vymysliet, ze ku svojej malej zavolam cudziu opatrovatelku, ktoru nepoznam a pojdem tam a na jeden raz to nevyriesim?
@hailey1 ale asi tam nebude nieco v poriadku ked ho opustila vlastna zena, nevieme ako sa vlastne o svoje deti staral ked boli male ci sa vobec staral, ak je protiva tak tak dopadne. Aj mojej svokry umrel byvaly sam v dome na cirhozu, to sa akoze o ozrana alebo protivu maju znicit ludia nervy?
@denkatn mne mamka zomrela pred 3 rokmi...ja bývam cez 400km od otca a cestujem min. 1x do mesiaca aspoň na vikend k otcovi...a mám 9 mesačne bábo...."kde je vôľa je aj cesta"
@dievcacitajucelist vy si stale meliete svoje vy ste sa starali o laskavu mamu respektive vztahy ste mali v poriadku, aj ja mam s rodicmi vztay dobre, ale proste ozrani a protivy ktore sa o deti nestaraju to si ma znicit nervy kvoli nemu? ste normalni?
@denkatn
@katulienkax ja vam len tolko poviem, ze mam este babku, ktora ma 83 rokov a neskutocne tazkeho alzheimera - zabuda, kde je zachod, tak potrebu urobi kamkolvek, vkuse pada, rozbija si hlavu, zabuda, ze jedla, tak dokaze zjest cely pekac kolaca naraz... rodina sa o nu prikladne stara (prezlecu ju aj 10x za den, vsetci chodia do prace a striedaju sa tak, aby pri nej mohli byt) a ani neuvazuje o tom, aby ju niekam dali. Ak treba pomoct, su tu dalsi surodenci a ked sa zavola, tak sa ide. Babicka nikdy nebola “pohadkova babicka”, pamatam si ju este zdravu a pri sile a nebolo to nikdy med lizat, stale muselo byt po jej atd. hod kamenom kto si bez viny... je to clovek, ktory potrebuje opateru bez ohladu na to, ci bol taky alebo onaky. Je stary a aj my vsetci raz budeme... len aby ste raz vy, baby, nesedeli v plienkach same a vase deti vam povedia, ze nepridu, lebo v noci vstavaju k detom.
@hailey1 mne to nevadi mozno umriem v starobicni taky je zivot ...
darmo sa tu hadat na MK, je rozdiel babka so svojimi nazormi ale starostliva a protiva a alkoholik! Aj moja mama s starala o svoju mamu tiez mala vrtochy apod ale to sa neda porovnat napr aky zivot mala svokra so svojim a jej deti
Ono ak tvoja sestra býva v rovnakom meste ako on, tak by to predsa mohla nejak zabezpečiť nie? Viem že ťa to hnevá, ale ako v tvojej situácii, to nie je len tak možné tam proste vycestovať. Nemá ani nejakú susedu, ktorá by mu mohla pomocť pokiaľ by si tam ty mohla prísť?
@katulienkax to je teda argument.... nebojim sa covidu, co sa ma stat nech sa stane, takze ked nakazi otca a ten zomrie, v pohode, malo sa to stat....kde chodite na taketo rozumy?
@denkatn prečo by si sa vo vlaku mala nakaziť covidom? veď dáš rúško, dezinfikuješ si trebárs aj to miesto na sedenie, ľudí je teraz vo vlaku minimum. Nič v zlom, ale mne sa zdá, že ten covid niektorým veľmi vyhovuje, lebo so všetkým sa dá na to vyhovoriť...
Keď si predstavím všetky tie diskusie, koľko sa tu baby nafňukali, že dva týždne neboli pozrieť rodičov, a bohviekoľko ich ešte neuvidia, že ich nechcú pustiť do nemocnice na návštevu za babkou a podobne, a tu zrazu ešteže máme covid a môžem sa báť nastúpiť do vlaku a neísť si skontrolovať otca...
Nech bol alebo je aký je, je to tvoj otec, iného asi nemáš. Takže buď si nejako zariadiš starostlivosť k malej (určite muž aspoň na jeden deň príde domov, tak nevidím problém aby sa postaral o vlastnú dcéru a ty na otočku išla pozrieť otca) a zbehneš za otcom, alebo ho necháš tak a sesterniciam to povedz rovno, že áno, necháš ho tak, a nech ti už nevolajú.
Inak keď príde muž kľudne by ste mohli aj s malou sadnúť do auta a ísť za otcom - on sa s malou hodinku či dve zabaví niekde v parku a ty si splníš svoju povinnosť voči otcovi.
Buď chceš alebo nechceš - všetko ostatné sú len zbytočné reči.
A nemoze pomoct vzdialena rodina s tym ze im zaplatite? Ked iz nie dobrovolne?
a čo keby pomohla vzdialenejšia rodina? Moja teta tiež ostala sama - zomrel jej manž. , bývala oproti nám , dcéry povydávané v susedných okresoch a keď bolo niečo treba tak len rýchlo prebehla k nám cez ulicu , alebo chodili sme ju pozerať aj my, aj zopár krát cez deň. Nemohla by toto spraviť rodina? Ani keby si ich poprosila, či by ti nepomohli? Aká je to otcovi rodina? Popr. na obecnom úrade v mieste bydliska otca sa skús informovať či nemajú nejakú službu pre dôchodcov....
skús sa informovať aj na fare ak ste veriaci - možno by sa našla dobrá duša čo by pomohla....
U nás minule prišlo susedé dievčatko cca 15 r. a prišla sa opýtať či by nemohla pomáhať môjmu otcovi ktorý má už vysoký vek - lebo že je v nejakom krúžku ktorý pomáhajú starým ľuďom.... tieto krúžky bývajú pri školách.... aj to lepše ako nič...
Na ÚPSVaR v mieste bydliska sa opýtaj tak isto o asistenta.... chodil by každý deň aspoň na pár hodín...
@denkatn ja by som pockala, pripadne zatial poziadala sestru a sesternicu s tym, ze im vysvetlim situaciu ako na tom si s dietatom, ak mas v danom meste nejakych znamych nevedeli by ti poradit, mozno vedia o nejakej osetrovatelke, ktora by 2-3 x do tyzdna zbehla za otcom, pripadne pogoogli, co mama? ta uz s otcom vobec nekomunikuje? ved boli dlhe roky manzelmi a maju spolu deti.....
@katulienkax príklad moja najlepšia kamoška (poznáme sa od škôlky) mala otca, ktorí bol všetko len nie dobrý otec...jej a jej bratovi zanechal nepekne spomienky na detstvo....bol veľký "hrdina" no prišla staroba a starecka drmencia...vieš kto sa o neho staral až do jeho smrti? Moja kamarátka...varila mu, prala...jej manžel ho chodil kúpať...nebol jej dobrým otcom, ale ona mu bola dobrou dcerou...a na sklonku svojho života, keď mal svetlé chvíľky pochopil, že bol zlým otcom....vieš čo je pointa? Sme len ľudia....rodičmi sa stávame bud planovane, alebo neplánovane...nikto nám nepovie toto rob tak a toto tak....ja mám 3 deti a tiež si niekedy myslím, že som mohla reagovať lepšie a pod. je to predsa jej otec on ju vychoval....staral sa o ňu...tak neviem, ale tak zaslúži si trošku milosti od vlastneho dieťaťa.....
Tu nejaka jednorazova navsteva raz za tyzden nepomoze. K nemu treba opatrovatelku na par hodin denne, alebo najst zariadenie, kde sa onho budu starat, ak to sam nezvlada.
@dievcacitajucelist ano, ved keby som nemala vnutorny boj, ze chcem pomoct, tak sem nepisem, len neviem do akej miery , lebo tato si objektivne sposobil to ze byva sam, on ma velky dom dvojgeneracny a chcel prenajimat, takze sme si so sestrou hladali vlastne byvanie... a teraz platime pozicky a ja robim po nociach, moj partner po 12- ke v robote ma strazit chore dieta teraz?, ale pomozem tatovi, svedomie mi neda, len to musim vymysliet
Mozno by si si mala dat stretko so sestrou a dohodnut sa spravodlivo aspon po troche opatery o otca. Sesternice ked su premudrete tak nech aspon nakup spravia strykovi.
Mas to tazke ked je chore dieta, ale pomoze ti priatel cez vikend.
Skus esre zohnat nejaku pani na opatrovanie. Myslim ze existuje aj opatrovatelsky prispevok. Pytsj sa na urade. Drzim palce nech sa vsm podari trochu kolegialnejsie spolupracovat.
Ved teraz je vikend, tak v klude mozes ist otca zajtra pozriet s dietatom moze byt muz. Navstiv rovno aj sestru a dohodnite sa, ako situaciu vyriesite. A prepac, 120 kilometrov je fakt kusok.
Kym ti dieta vyzdravie tak by aspon jednorazovo mohla sestra zajst k otcovi na "kontrolu" aby zistila zhruba co asi bude potrebovat a potom sa skuste ist opytat na mestsky/obecny urad ci neponukaju opatrovatelske sluzby, u nas chodili opatrovatelky domov nakupit pomoct s cim treba starsim ludom, sice to nieco stalo ale nebolo to vela. Ja to aj chapem kedze som sama op a videla som rozne vztahy v rodinach a niektori ti klienti boli strasne komlikovani kedze odmietali kazdu pomoc napriek tomu ze ju ozaj potrebovali. A velakrat boli este aj agresivni voci rodine ktora sa im snazila pomoct. Je to tazke, da sa to chapat ak ma starcek diagnozu ale ak je to len protivna povaha tak to sa potom tazko pomaha. Drzim palce

@denkatn tak sama si odpovedz na otázku, či chceš, aby ti raz deti povedali "nedá sa, nemám čas, je to komplikované"...
Nemôže ti prísť mama k malej na 2-3dni, svokrovci nepomôžu? aby si zbehla za otcom.
A keď sa nedá nijako, tak sa proste nedá, veď nebude prvý ani posledný, na ktorého vlastné deti nemajú čas...