icon

Ako riešiť problém so stravovaním dcéry u svokry?

7. jún 2024

Prosim vás čo by ste robili? Moja svokra je super, postráži dieťa, aj sa maju radi, su super parťáčky, ale furt keď tam je, dostáva samé hovadiny na jedenie a na pitie. Minule tam bola na víkend. A keď prišla domov, vôbec nechcela piť čistú vodu, týždeň sme spolu fajtili, aby pochopila že doma sa vida so sirupom nepije. Aby ste to nebrali ako nejakú buzeraciu z mojej strany. Ja jej dám aj sladké, aj tu sladkú vodu, ale rozhodne nie každý deň a rozhodne ju neučím, že je to normálne. Chcem aby sa naučila mať rada prirodzenú chuť potravín, lebo potom to presne takto dopadne, že nezje biely jogurt, nechce piť vodu. Ako to mám svokre vysvetliť? Nechcem aby tam prestala chodiť, ale ak po každom raze budem riešiť to, že mi zacne vypluvat biely jogurt, lebo svokra si mysli, že kostici a Monte su akože jogurt, tak budem musieť nejak zasiahnuť. Už som to svokre hovorila ja, hovoril jej to muž a nič. Jej “nepriestrelný” argument je že veď aj muža mi tak odchovala a zdravý je. Hej asi tak zdravý, že od 28 rokov užíval lieky na tlak a na cholesterol a až to ho prinútilo prehodnotiť svoj postoj k jedlu a priznať si, že toto nie je správne. A na to povedala, že veď to je genetika, to ma tak aj jeho brat aj ona….. a nedá si povedať. Vraj nemám napchávať dieťa čistou vodou keď jej nechuti. A komu by chutila čistá voda keby sa naciedza sirupom a džúskmi od rana? No nikomu

Strana
z2
janababana
7. jún 2024

Pises, ze si neda povedat. Tak pomoze uz len dcere nabalit do batozka aj “zdravsie” varianty toho, co jej svokra dava. Lebo zasa nedat ju tam vobec kvoli stravovaniu by asi bolo horsie.

deedol
7. jún 2024

opakovat a opakovat, ze vy to chcete inak. ukazovat zdravsie sladke alternativy (napr. ovocne koze, oriesky, proste co je pre vas aspon ako-tak prijatelne, pricom stari rodicia budu mat pocit, ze jej dali nejaku mnamku). neviem, kolko rokov ma dcerka, ale casom sa aj ona nauci, ze u starych rodicov je to takto a doma inak. (mam rovnaku skusenost so synom, teraz uz chape, ze my napr sirupy doma ani nemame, takze sirupova voda u nas nie je, a nemusime sa o tom dotahovat.)

petulda333
7. jún 2024

Vies co,moje deti su naucene,ze u babky je to volnejsie,ale doma su ine pravidla a neskusaju na nas nic. Toto ju treba naucit. Moje deti mikuju starych rodicov a len kvoli jedlu by som rozbroje nerobila. Vysvetlili sme im,ze bud to budu respektovat,ze teda u babky nech maju,ale doma nie,alebo tam chodit nebudu. Vybrali si. Doma sem tam skusia a niekedy povolim,ale inak dodrzuju vzdy dohodu

7miriam77
7. jún 2024

Tak toto by mi tiež veľmi vadilo. Moja dcéra má skoro 9 rokov a jediné, čo vypije je čistá voda 😃🙂👍, a ja sa tomu neskutočne teším. Odmieta všetky sladké vody, džúsy, je proste naučená na zdravšiu stravu všeobecne. Veľa sladkého má zlý dopad na zúbky, nadváhu a mnoho ďalších vecí. Dieťa to treba naučiť odmala, 4 ročného už ťažko prerobis. Dieťa to musí brať spontánne a ako samozrejmosť...nie nutnosť. Dohovor svokre, ráznejšie

januska12323
7. jún 2024

Raz za čas jej sladké neublíži, pochopí, že u babky dostane ale doma nie a bude po probléme.
Nehrotila by som to zbytočne keď z tých jedál nemá alergickú reakciu alebo niečo podobné.

otazka1
7. jún 2024

Zameraj sa na dceru,nie na svokru. U babky je to takto a u nás takto. Načo si kaziť pekný vzťah kvôli Monte..dopraj jej tam blbosti a doma si to ved po svojom,ona to pochopí určite 🙂 neviem koľko má rokov ale bud si istá že to striktne zakazovanie vedie akurát k tomu,že decka sú v školských bufetoch ako odtrhnuté z reťaze potom. Ak je babka stará skola, už ju neprevychovas,načo to zbytocne hrotit

unicornlady
7. jún 2024

Ako často býva u svokry?
Lebo je rozdiel jedávať nedzravo 1 víkend v mesiaci, a rozdiel je 2x do týždňa napr.

lienka.7
7. jún 2024

Kks, ďalšia biomatka🤦‍♀️ zbytocne to hrotis paneboze. Presne takéto deti, ktoré nic "nezdrave" nemôžu sa potom keď môžu ako pise vyššie doslova utrhnu z reťaze.
Nikde nepises, kolko ma rokov...

banalu
7. jún 2024

Ja mam tiez (zatial) stastie, 2,5 rocna s prehladom odmietne sladene vody ci dzusik, a ak chce (vacsinou v pritomnosti inych deti, ktore chcu) tak sa este nestalo, zeby vypila cely dzusik...
kazdopadne. Myslim si, ze to moc riesis, lebo bud tam malu prestanes davat, alebo sa s tym zmieris. Alebo tam narob take poriadky, ze bude tvoja svokra ako moja svokra.
Ked som sa minule len tak spytala malej, eeej moje cim ta to babka krmi (nie v zlom, len som vysla zo sprchy a pozrelo na mna moje dieta, tak nech rec nestoji), mojej svokre skoro vypadla lyzicka z ruky a so strachom na mna pozrela, ze ale Ocko dovolil pribinacika 🤦‍♀️ tak jej vravim, ze prepana jasne, v pohode... nech ju krmi cim chce, ze ja som to nemyslela v zlom... ale ju uz tak vynervovala svagrina, ze sa boji dat svojim vnucatam aj pohar vody bez opytania sa 🤦‍♀️

dannieja
7. jún 2024

Treba svokre asertívne vysvetliť, že je to vaše dieťa a teda len vy s mužom máte právo rozhodovať o tom, ako sa bude stravovať. Povedzte jej, že vás to mrzí, ale že ak nebude rešpektovať VAŠE stravovacie návyky pokiaľ ide o VAŠU dcéru, budete k nej dávať dieťa oveľa menej ako doteraz. A nie, nie preto, že nejaké dieťa sirupy alebo sladkosti zabijú, ale preto, že vás ako rodičov nerešpektuje. Dôvera a dobré vzťahy sa bez rešpektu budovať nedajú. Uvidíš, či sú svokre presnejšie blbosti na jedenie alebo dobre vzťahy s vami a dieťaťom.

dannieja
7. jún 2024

@lienka.7 nožík sa mi otvára vo vrecku, keď čítam nejaký takýto blud. Tu vôbec nejde o to nezdravé jedlo samotné, veď aj autorka píše, že ani doma to dcére úplne nezakazuje. Ide o to, že ich svokra nerešpektuje. Predpokladám, že autorka tiež nenúti svokre čistú vodu keď chce piť sirup tak nevidím najmenší dôvod, prečo by svokra nemala rešpektovať želania a práva rodičov. Výchova dieťaťa je na nich. Svokra nebude dieťaťu platiť opravu pokazených zubov a X ďalších vecí, ktoré sa na zlé stravovacie návyky môžu postupom času nabaliť.

lienka.7
7. jún 2024

@dannieja hej, aj v skolke, či skole si bude diktovať co jej dieta môže a co nemoze???
Mne sa otvára nozik z takých ako si ty.
Vidím to presne na deťoch svagrinej, ktorá je svacnuta podobne asi ako vy. Doma všetko bio eko raw... a ked sú decka samé hybaj do mekacu ako prve. 👌
Pokial jej nedava niečo vyslovene veku nevhodné, pripadne nema na to alergiu a robí napriek, nevidím dôvod prečo jej nedať obcas aj vodu so sirupom a probinacika, Monte ci kostikov. Nedáva jej to každý den

h2
7. jún 2024

Reálne s tým neurobíš nič a toto svokre nevysvetlíš, ani keby si sa na hlavu postavila. Ja by som toto na tvojom mieste vzdala (pokiaľ dcérka nemá nejaké zdravotné obmedzenia, čo sa jedla týka, ako alergie, či intolerancie).
Čiže jedine vysvetliť dcérke, že u babky sa stravuje nejako a doma sa bude stravovať ináč a na tom trvať a neustúpiť.

vyrovnanaosoba
7. jún 2024

Pre pána kráľa. Tak bud je tu možnosť, že dcére zakážeš tam chodiť, alebo si zvykneš, že tam sa pije sladká voda a jedia Monte pudingy.
Moje deti pijú aj čistú vodu, aj so sirupom aj jupika, mlieko s grankom. Jedia aj Monte, pribinacika, a predstav si, že zjedia aj biely jogurt s ovocím a cerealiami. Nikdy by ma nenapadlo zakázať mame dat mojim deťom vodu so sirupom.

cipina
7. jún 2024

Jedine sa s tym nejak zmierit, ze dni u svokry to bude takto, svokru v tomto nezmenis. My tiez tak fungujeme, vzdy ma to rozculi, ale viem, ze sa to bude diat aj poza moj chrbat, z coho som samozrejme sklamana. Mat rezim doma a ten nepovolit. Ona bude vediet, ze u babky je to volnejsie a doma inac.

mony38
7. jún 2024

Autorka viem o com píšeš, mam to podobne. Mam takmer 6 a 2 ročnú, už tu nejakú sladkosť typu brumik gumové cukriky alebo nejaká taka sladkosť prehryznem, ale nožík sa mi otvára keď to treba zapiť niečím sladkým typu Džús, sirupov voda, premedovany caj ... a to aj švagrine sú také u nich celkovo cista voda neprichádza v úvahu dávať to mojim deťom. Jedine co ma utesuje ze sme není každý týždeň spolu ale vždy poviem pripominam, ale z ich strany ziadny rešpekt.

0silvia0
7. jún 2024

aspoň tie sladené vody keby zrušila, s ostatným by som sa zmierila. Ja si pamätám, za našich čias sa pili len sirupové vody a ja som nepotrebovala vôbec jesť, vôbec som nepociťovala hlad, stačilo mi napiť sa sirupovej malinovky.

anna777115
7. jún 2024

Mojej dcere som v zivote nezakazovala nič sladke a od malička, nezoberie žiadny koláč, ani keks, proste nič sladké, do ust ani keď by som jej ich natrhla.Ako deti sme pili sladene vody s domacim sirupom a boli sme zdravy a štihli, vybehali sme všetko.

kp7333
7. jún 2024

babku nezmenis. v zaujme zachovania dobrych vztahov treba obcas privriet oci a dcere vysvetlit, ze doma mate ine pravidla ako u babky. predpokladam, ze tam nie je denne.

lucia245
7. jún 2024

Nezmenis to, svokra si pôjde svoje. Buď to pretrpis alebo tam dieťa nedávaj . Inú možnosť nemáš. Možno pri najbližšom zubnom kaze by som jej dala preplatiť blok od zubara, ale pochybujem, že pochopí...

tamtamka26
7. jún 2024

no mne napr tiež vadilo, že u svokry sa nejedlo nič iné, len palacinky. normálne som ich začínala neznášať. a dcéra už bola ako naprogramovaná - u babky sa jedia palacinky. a ona ich mala stále, fakt stále urobené! mne to už potom pripadalo, že jej sa nechce variť, naplieska 10 palaciniek narýchlo (alebo deň pred) a vybavené. za palacinkami keksík, brumík, puding atď.... a doma mi už potom normálne veci nechcela jesť...

7miriam77
7. jún 2024

@lienka.7 moja dcérka sa nikdy veru z reťaze neutrhla, aj keď do troch rokov mala sladkosti minimálne. Odmala je naučená na zeleninu, ktorú má naozaj rada doteraz, a má ju ako prílohu aj k obyčajnemu rožku s maslom. Keď dieťa nenaučis zdravej strave od samého začiatku, potom to už ťažko zmenis. To je základ, čo dávaš dieťaťu. Jasné, že teraz zje aj zmrzku, aj iné sladkosti, no vie si to ustrážiť v zdravej norme. A sama. Sladkosti máme doma vo veľkej krabici na prístupnom mieste, má tam ešte do Mikuláša 😃

kitycat
7. jún 2024

A co kompromis, na pitie cistu vodu a jogurty nechat?

thoughtfulweirdo
7. jún 2024

@lienka.7 Aaaale prosím ťa. Ja som teda skutočne nijako "eko bio raw" vychovávaná nebola, sladkosti u nás doma šli na kilá, fastfood sme takisto mali aj s rodičmi, nebola to pre mňa teda žiadna vzácnosť, a predsa keď bola možnosť, tak rovná čiara do mekacu, lebo to proste bolo kúl 😅 to je snaha zapadnúť a držať sa trendu, nie snaha "utrhnúť sa z reťaze".

realny
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
8. jún 2024

Tak ja som eliminovali pri malej kadečo, ale čistý biely jogurt by som ani ja nezjedla.

autor
8. jún 2024

Prepáčte, že sa ozývam až teraz, včera to bol hekticky deň. V prvom rade by som chcela uviesť na pravú mieru to ako to vlastne mame. Ja malej normálne dávam sladké, aj džús dostane. Ale je to niečo výnimočne, v žiadnom prípade to nie je náhrada pitného režimu alebo v prípade dezertov s sladkosti náhrada normálnej stravy, respektíve desiaty. Je ešte mala na to aby si vo veľkom zvykala na sladkú chuť, takže to dosť obmedzujem, nahrádzam zdravými variantami ale nejdem do extrému, že by musela jesť niečo čo jej vyslovene nechuti len preto že to je zdravé, alebo že by som infarktovala z jedného pribináčika. Len mi nepríde správne ho mať každý deň. Ak to tak niekto robí, je to v poriadku, su to vaše deti, vaša zodpovednosť a všetky robime to čo pokladáme za najlepšie.
Ďalšia vec je, že reálne vidím aký dopad mala jej výchova na môjho muža a jeho vzťah k jedlu a že jej to príde úplne normálne.
Rada by som to urobila tak, že u starkej je voľnejšie, lenže to u nás nefunguje. A hlavne ona malú ešte hucká proti mne, že jej nič nedovolím a dáva jej natajnáša strašne veľa sladkosti už len preto, lebo sa mi to nepáči. Rešpekt nula bodov, ale to tak je vo všetkom. Ona je inak super babka, obe sme mali dieťa mladé takte nemá ani 50, vládze, baví ju starať sa. Ale baví ju strašne robiť ľudom naprieky. Nie len mne, ale celkovo.
Akože v konečnom dôsledku je to take prežiteľné, nie je to niečo kvôli čomu by som sa uchyľovala k radikálnym riešeniam, ale asi sa s ňou veeeeľmi rázne porozprávam.
K tomu ako mi bude v puberte vymetať bufety a fastfoody sa nevyjadrujem. Stať sa to môže, ale oveľa väčšia pravdepodobnosť je, že pri prístupe mojej svokry by som vychovala ďalšie obézne dieťa ktoré sa nevie napiť normálnej vody.
Inak ma tu zaujala jedna vec, neviem už kto to písal, že sa v škôlke dávajú normálne piť sladené nápoje. To ako fakt? Akože celý deň každý deň?

vevesh
8. jún 2024

My mame dohodu- u nas doma inac, u babky si mozu dat cokolvek- cize na ranajky palacinky s dzemom a slahackou, desiata monte, obed spagety/prky s kecupom, olovrant -zmrzka, mila, horalka, popcorn, zapit gastanovou, pupavovou vodou vecera krupica s grankom maslom skoricou, a zaklincovat to hranolkami a kecupom.....ALE doma neexistuje.
PS: k babkovcom chodia na tyzden-dva raz za jeden rok, tak nech si uzije babka s dedkom, ze mozu vsetky somariny dat/nakupit a deti, ze to mozu zjest....🫣🤪🤪

bambulka98765
8. jún 2024

chapem ta, tiez to tak mame, u nas nic nepomaha, stale pcha oreo keksy, lentilky lizatka, caj s cukrom🙈a pecene buchty z obchodu🙈Obaja so svokrom su taki.....Snazim sa to aspon doma vykompenzovat 😀

bambulka98765
8. jún 2024

este doplnim, hlavne ze svokra sa pcha ovsenymi vlockami, granolou a acidkami.....
cize blba nieje🙈

Strana
z2