Ako riešiť rodinné problémy s matkou?
Dobrý deň želám. Potrebovala by som sa spýtať na právnu radu Vás znalejších..
Moja matka je problémová, cholerická a arogantná osoba, ktorá má problém s úplne každým v našej rodine. Nemá partnera, nemá priateľky, nemá nikoho, práve preto ako opovrhujúco a nadradene sa ku každému správa. Má jedine matku, ktorá kvôli nej týždenne viackrát plače a bojí sa jej, práve preto ako sa s ňou rozpráva a zaobchádza, v strede rozhovoru bachne telefón alebo sa chytí v strede rozhovoru a treskne dverami. Ja som sa naplakala už dosť a netolerujem jej bezočivé správanie veľa rokov. Asi je nad slnko jasnejšie, že máme dlhodobo nepriaznivé vzťahy. Ak by nebolo mojej malej dcérky, roky rokúce by sme neboli v kontakte. Pri pôrode mi ani nezablahozelala, ani sa neopytala ako sa cítim. Keď som bola v nemocnici, tiež nie. Malej ani na prvé narodeniny nezagratulovala, ci na meniny, lebo sme vtedy neboli zadobre. Zámerne sa jej vyhýbam, pretože viem ze každé stretnutie konci hadkou, ci scénou. Všade vyrába konflikty, ci už na výletoch, v obchodoch, na jarmokoch, hambime sa niekde aj v jej spoločnosti ísť, pretože nás potom posudzujú podľa jej výstupov, s ktorými my absolútne nesúhlasíme. To isté robí aj s malou, keď tam je. Potom mi malá place a prosí ma, že už tam nechce ísť ze nech ju tam neberiem. Odpoveď mojej matky nato? Že jej rozstrihá všetky šaty, čo jej kúpila. No usudte sami. Keďže má len päť rokov, rýchlo nato zabudne a aj tak sa teší, keď ju vidí. Matka vôbec nerešpektuje nás ako rodičov, vozí ju bez sedačky a vpredu, keď idú policajti okolo tak jej nakaze, nech sa zhrbi a podobne veci, mne to potom dcéra povie naspäť, lebo aj päť ročná vie, že to nie je správne. Ja potom urobím cirkus a ona to kľudne odignoruje, lebo "ona môže". Takisto býva na šiestom poschodí s nezabezpečeným balkónom, vyslovene sme jej s manželom povedali, že si neželame, aby ju púšťala na balkón, pretože malá je živé striebro a všade vylieza, dobre že na plafon nevylezie. Akonáhle sme išli pre ňu, malá kričí na celé sídlisko z balkóna,holá stoji medzi tými mrežami. Toto sa opakovalo po každé, čo sme dovolili dcérke ísť k nej. Prosto príkladov by bolo nespočetne, a ja ako matka si myslím, že ja a môj manžel máme právo rozhodovať o tom, kedy kam a s kým naša dcéra pôjde a nepôjde. Takisto si myslím, že konštantné nerešpektovanie našich pravidiel ci prosieb nášho vlastného dieťaťa nie je na mieste, ani keď to je od vlastnej matky. Dehonestuje všetky dobré mravy, ktorej sa malej od malička snažíme vstepit. Moja svokra napríklad v živote nikdy neurobila nič, čo sme zakázali alebo co sme ju poprosili, nech nerobí. Napr.ju neprepcháva čokoládami, keď sme ju o to požiadali, nakoľko i sám doktor nám povedal, že máme obmedziť cukor, keďže je dosť hyperaktivna. Moja matka? Tej to je jedno, pcha do nej čokolády a cukríky i napriek tomu, lebo "ona môže". O zdravotný stav malej sa vôbec nezaujíma ci neinformuje, aj keď má od mojej babky informácie, že je chorá. Tým pádom ani nevedela, keď malá mala molusky. Doktor nám zakázal navštevovať kúpaliská, keďže molusky sú infekčné ochorenie a mohlo sa jej to rozšíriť i na tvár a ohambie. Moja matka ju svojvoľne bez nášho vedomia zobrala na termálne kúpalisko, bez upovedomenia jej kúpila plavky a nablaznila ju, samozrejme malá päť ročná nevie usúdiť, prečo nemôže ísť, my sme sa to dozvedeli až potom, keď prišli z kúpaliska. Nehovoriac o tom, že dcéra nevie plávať a moja matka tiež nie.
My spolu nekomunikujeme, aj keď vie, že som tehotná v 26tt so zdravotnými problémami, mam žlčníkove zachvaty a pod.ani keď mi muž volal sanitku, nikdy ju nenapadlo spýtať sa, ako sa mám. Píše mi iba ohľadom malej a práve vo štvrtok sa ma spýtala, či ideme na jednu akciu, lebo keď nie rada by tak malú zobrala. My na tu akciu chodíme pravidelne už niekoľko rokov, mali sme to naplánované aj s ďalšími známymi už dva mesiace a v sobotu sme mali zas plánovanú akciu, kde bola naša rodina a priatelia, "odhalenie pohlavia bábätka". Mali sme na ňu už všetko zabezpečené, od torty po výzdobu, občerstvenie, atď čiže logicky som povedala nie, keď sa pytala ci si ju môže vziať sobotu. Nato sa mi začala vyhrážať, že ma dá na súd, pretože som ako matka rozhodla, že jej ju logicky nedám. Sme mladá rodina, ktorá sa ako každý z vás tešila na dobre počasie a keď konečne prišlo, tak si tiež tvoríme plány na víkend.
To bola už posledná kvapka jej disrespektu voči mne, dobre sme sa pohádali a povedala som jej, že som s nou skončila. Ja sa snažím žiť pokojný a harmonický život, snažím sa eliminovať všetko, čo mi prináša stres do života, nakoľko som citlivá a hneď dostanem kŕče do brucha od nervov, mam stresy, nespim cele noci atď. Moja otázka znie. Ako prosím docieliť, aby takýto toxický človek, čo celý život každému len psychicky ubližuje odo mňa, cez jej matku, cez môjho otca (mal 65kg keď sa rozvadzali, takisto jej priateľ psychicky zničený, keď odchádzal od nej) nám dal POKOJ? Neverím tomu, že musím celý život trpieť jej ponižovanie, slovné útoky, nadradenosť, ten stres, čo mi spôsobuje už len jej prítomnosť a nejakú "Povinnosť" dávať jej moje dieťa, keď sa takto správa??!!! Môžem to nejak právne ošetriť?
Darmo som ju všade zablokovala, minulý pondelok ju vybrala zo škôlky proti mojej vôli, lebo som povedala ze ideme na tanečnú, ako každý pondelok už rok a bez oznámenia išla pre ňu, manžel ich náhodou našiel sedieť na zmrzline. Nemôžem vynechať dôležitý fakt, že pred dvoma týždňami mala moja babka infekčnú bakteriálnu hnačku, ktorá bola tak agresívna, že sa s ňou dostala do nemocnice, už mala naozaj na mále, dostávala tri druhy ATB do žily. Babku tam istý čas držali v úplnej izolácii, všetkých spolubývajúcich presťahovali preč, no moja matka ju aj tak išla navštíviť, s argumentom, že však tam chodia aj sestričky podávať jej lieky a neskôr ju dokonca vzala ešte v infekčnom štádiu domov. To, že ona je dospelá a nezodpovedá, je jej osobná vec, ale i babka sama ju prosíkala, keďže vie čím si prešla, nech sa k nám ani nepribližuje, keby náhodou bola infekčná aj ona. Netrvalo dlho a už mi v noci písala matka, že sa trasie ako osika, vracia a ma črevné problémy. Už v ten večer k nej vyslali sanitku, ktorej pracovníci jej povedali, že sa musí ísť dat vyšetriť. Ona sa rozhodla, že sa vyšetriť nedá a ze sa vylieči sama. Nemala teda žiadne lieky a infekčná chodila do obchodov, na samozber jahôd, a v neposlednom rade VYZDVIHNÚŤ MOJE DIEŤA PROTI MÔJMU ZÁKAZU ZO ŠKÔLKY. V tom čase jej ju vydali, už sme v škôlke s manželom zakázali vydávať jej ju. Dva dni nato sa naša dcéra začala cítiť zle a nasledujúci deň v škôlke začala aj ona vracať, triasla ju zima a ihneď ju poslali zo škôlky domov. Vracala asi 20x za deň a v 39C horúčkach ležala dva dni. Okamžite sme kontaktovali doktora, navigoval nás cez telefón. Predtým, ako naša dcérka vykazovala znaky tejto črevnej infekcie, u nás však bola jedna spolužiačka a dnes tú istú spolužiačku poslali domov s veľkými bolesťami bruška a tiež zvracanim. Pani učiteľka dnes zavesila oznam na edupage, že viacerí z našej triedy vykazujú známky črevnej infekcie a poprosila rodičov, nech nechajú deti doma. To všetko ako následok mojej nezodpovednej matky a jej rozhodnutia ohroziť našu dcéru a tým pádom aj nás, aj ostatné deti v škôlke. To už bol pre mňa vrchol všetkého a už viac neodpustím, aby nám robila zo života konstatné peklo.
Mám obrovský stres a nervy a toto by som nemala zažívať, ani keby nie som tehotná, nie ešte keď som na rizikovom. Prosím poraďte mi, aké kroky môžem podniknúť. Naozaj chcem len jediné, dať bodku za jej ublizovanim, mať pokojný život. Keďže má jej správanie privádza do šialenstva, vždy som z nej nervózna a neskôr sa to prenáša i do nášho manželského života a háda sa celá rodina. Za každý názor či radu ďakujem.
Nehnevaj sa tvoja matka je jedno ho*ado. To s tou škôlkou už bol čistý vrchol. Ja keby som rodič nejakého nakazeneho dieťaťa tak za seba nerucim. Vrchol arogancie, sebeckosti, disrespekt voči zdraviu druhych a zdraviu maličkých deti. To s balkónom tiez paráda..a odpoved rostriham ti saty… Dávno by som ju mala vsade zablokovanu a po tej škôlke zvazovala súdny zákaz styku s vnučkou. Otras. Hanba. A tebe sa čudujem, že sa s ňou vôbec ešte bavis. pre dobro seba a svojej rodiny, takeho toxického človeka len odrezať
Prečo jej dávaš dcéru ??
Prísny zákaz vyzdvihnutia dieťa .
(Ja som síce do škôlky písala kamarátku tetu a svokrovcou ale po konfliktoch som učiteľkám povedala nech ich odtiaľ vymažú .a že si neželám pre bezpečie dieťa aby bola vydané ani jednej z osôb ktorá ju môže vyberať kým to ja sama nepoviem ráno /nezavolal že príde niekto iný .)
@monsterablue téma žiaľ nie je vymyslená, veľmi aktuálna. Práve preto som povedala, že dosť! Môže aj pán boh z neba zostúpit toto už tak nenechám a ze ešte ona sa mi ide vyhrážať súdom to už bol vrchol
Prísny zákaz vyzdvihnutia dieťa .
(Ja som síce do škôlky písala kamarátku tetu a svokrovcou ale po konfliktoch som učiteľkám povedala nech ich odtiaľ vymažú .a že si neželám pre bezpečie dieťa aby bola vydané ani jednej z osôb ktorá ju môže vyberať kým to ja sama nepoviem ráno /nezavolal že príde niekto iný .)
@dory11 to sme už opatrili hneď po tomto, ako do mňa začala skákať ze ma da na súd aby jej akože bolo napriek môjmu NIE umožnené, aby k nej malá chodila..ale to ju nezastaví
Nehnevaj sa tvoja matka je jedno ho*ado. To s tou škôlkou už bol čistý vrchol. Ja keby som rodič nejakého nakazeneho dieťaťa tak za seba nerucim. Vrchol arogancie, sebeckosti, disrespekt voči zdraviu druhych a zdraviu maličkých deti. To s balkónom tiez paráda..a odpoved rostriham ti saty… Dávno by som ju mala vsade zablokovanu a po tej škôlke zvazovala súdny zákaz styku s vnučkou. Otras. Hanba. A tebe sa čudujem, že sa s ňou vôbec ešte bavis. pre dobro seba a svojej rodiny, takeho toxického človeka len odrezať
@kristinka92 presne o to sa snažím, lenže ja to chcem aj na papieri nie len tak ze ju zablokujem na soc.sietiach..presne o takú radu tu žiadam, ako postupovať kam sa obrátiť
Však ale aj keby to dala na súd, že jej brániš v styku. Nemá ziadny právny nárok na to. Čo riešiš. Daj sa do kľudu a požiadaj ty o súdny zákaz styku. V škôlke oznám, že pokiaľ učiteľkám nepovieš ty/tvoj muž, že dieťa vyzdvihne niekto iný, tak nech dieťa nevydajú - ani nemôžu.
Tu ak nevadí sa autorka rada pridám myslím že sa mi to bude veľmi blízkej dobe hodiť
Tak že rada si prečítam či sa dajú takéto veci právne ošetriť
V škôlke ste objasnili situáciu? Že babka to tam priniesla? Lebo to je úžasný dokaz na prípadný súd o zákaze styku. Zároveň by som sa ospravedlnila najuprimenjsie ako by som vedela, že ma cela situácia mrzi, ale tiez si s ňou neviete rady, je dospela a zodpovedná za svoje konanie. A rovno poprosiť učiteľky aby informovali aj zastupujúce učiteľky, že jej nemajú dieta vydať zo skolky. Všetko zablokovať, ukončí to už kvôli svojmu (nie len) psychickému zdraviu. A poriešiť súdny zákaz styku.
Však ale aj keby to dala na súd, že jej brániš v styku. Nemá ziadny právny nárok na to. Čo riešiš. Daj sa do kľudu a požiadaj ty o súdny zákaz styku. V škôlke oznám, že pokiaľ učiteľkám nepovieš ty/tvoj muž, že dieťa vyzdvihne niekto iný, tak nech dieťa nevydajú - ani nemôžu.
@denkabemommy Bohužiaľ babka právny nárok má, preto pisem dôkazy dôkazy dôkazy. Akonáhle dôjde sud na to umyselne roznesenie infekčného ochorenia do skolky, tak nebude mat ziadnu šancu vyhrať. To je vekmi závažná situácia čo spôsobila.
@denkabemommy Bohužiaľ babka právny nárok má, preto pisem dôkazy dôkazy dôkazy. Akonáhle dôjde sud na to umyselne roznesenie infekčného ochorenia do skolky, tak nebude mat ziadnu šancu vyhrať. To je vekmi závažná situácia čo spôsobila.
@kristinka92 však ona to proste poprie, že nemá na papieri, že bola infekčna, pretože sa ani neunuvala ísť k doktorovi. Ešte jej stoji na veľko
V škôlke ste objasnili situáciu? Že babka to tam priniesla? Lebo to je úžasný dokaz na prípadný súd o zákaze styku. Zároveň by som sa ospravedlnila najuprimenjsie ako by som vedela, že ma cela situácia mrzi, ale tiez si s ňou neviete rady, je dospela a zodpovedná za svoje konanie. A rovno poprosiť učiteľky aby informovali aj zastupujúce učiteľky, že jej nemajú dieta vydať zo skolky. Všetko zablokovať, ukončí to už kvôli svojmu (nie len) psychickému zdraviu. A poriešiť súdny zákaz styku.
@kristinka92 ešte nie, pretože toto všetko sa stalo minulý týždeň v piatok a dnes som zistila, že dievčatko, ktoré sa bolo u nás hrať dnes poslali domov a dnes poobede písali učiteľky na edupage, že viaceré detičky vykazujú tie znaky atď..budem to riešiť s učiteľkami, keď pôjde mala do škôlky. V piatok ráno manžel prikázal vystrknut babku zo zoznamu povolených ľudí vyzdvihovat našu dcéru, no nakoľko ony nevedia, ktorá babka je ktorá, tak zákaz majú obe. Jedine, ze po upovedomeni vopred svokra bude môcť ju vyzdvihnúť..ale to nestačí, ona je schopná proste pristúpit k nej keď ju uvidí na jarmokoch ci na návšteve u babky a potom moja mala bude plakať, že tam chce ísť k nej a ja budem ta zla, že nedovolim
Popierať môže. Ale personal ju videl že chodila k lôžku infekčnej, ona sama si musela privolať sanitku. Aj o to. je záznam že odmietla hospitalizáciu a vyšetrenie. Dúfam že keď dcéra mala infekciu ste s ňou boli u doktorky a máte záznam že po “kontakte s babkou” a následne aj škôlka by potvrdila že sa u nich bohužiaľ rozšírila infekcia. Prepáč, ale toto bol za mna už vrchol všetkého, a nenechala by som to tak.
Toto nemoze byt pravda, alebo ty tiez nie si kompletna, lebo davat male dieta ku osobe, ktora vraj robi taketo chobotiny je tiez vizitkou nejakeho postihu
@monsterablue lenže ja ten papier k dispozícii samozrejme nemám..ona bude tvrdiť, že infekčna už nebola lebo ona radšej umrie akoby mala uznať to, že niečo spravila nesprávne..v jej očiach ona je nadboh
@kristinka92 nemá, lebo sa vždy koná v záujme dieťaťa. Ak dieťaťu spôsobuje traumu (na zistenie stačí jedno sedenie u dobrého psychológa) tak nárok padá. Ale stačilo by 1 svedectvo o tom, že sa autorkina matka správa ako 🍑a (pzn. Broskyňu čítaj v angličtine) a právny nárok padá.
@denkabemommy kde sa prosím takýto zákaz styku rieši? Akože aký je postup tak myslím? Osloviť právnika a spísať nejakú žiadosť?
@denkabemommy kde sa prosím takýto zákaz styku rieši? Akože aký je postup tak myslím? Osloviť právnika a spísať nejakú žiadosť?
@autorka podáš na súd návrh ale nie len tak hala bala, lebo ty chceš. Dolož aj papiere ako vyšetrenie od psychológa, svedectvá o nevhodnom správaní, ak sa ti podarí dostať aj záznam z výjazdu sanitky - musia mať všetko spísané a prepojiť to s hnačkou dcéry i to, že nakazila celú škôlku - stačí napr ten oznam z Edupage a pod. Proste potrebuješ zhromaždiť čo najviac papierov. Ideálne by bolo, ak by svedčili aj učiteľky o tom, že prišla dcéru vybrať, bez tvojho vedomia zo škôlky.
@autorka podáš na súd návrh ale nie len tak hala bala, lebo ty chceš. Dolož aj papiere ako vyšetrenie od psychológa, svedectvá o nevhodnom správaní, ak sa ti podarí dostať aj záznam z výjazdu sanitky - musia mať všetko spísané a prepojiť to s hnačkou dcéry i to, že nakazila celú škôlku - stačí napr ten oznam z Edupage a pod. Proste potrebuješ zhromaždiť čo najviac papierov. Ideálne by bolo, ak by svedčili aj učiteľky o tom, že prišla dcéru vybrať, bez tvojho vedomia zo škôlky.
@denkabemommy nemyslím si, že mám šancu získať papiere zo sanitky. Ani neviem z akého stanoviska mala sanitka výjazd, ani nevidím dôvod prečo by mi ho sanitka mala poskytovať. Tiež učiteľky nemajú odkiaľ vedieť, že som vravela matke do telefónu nie, keďže ten zákaz sme dali až v piatok. (Manžel im vravel, že koli tomu, že ani v pondelok sme nevedeli, že ju vyzdvihla).
Ťažko sa to vysvetľuje ci predstavuje, keď človek nepozná osobne moju matku, aká toxická je. Ale tu nejde Len o túto jednu situáciu, to sú už roky problémov, ktoré mne ublizovali tieto veci sú už len taka čerešnička na torte. Ja chcem aby dala pokoj najmä aj mne, nie len malej.. Lenže bez papiera to nepôjde.
autorka, ty si musis najskor poriesit seba. ty si zo svojej mamy uplne vynervovana, vystresovana a mam pocit, ze aj "pokakana" (prepac, nenapada mi o tomto case lepsie slovo). v tom uvodnom prispevku si toho popisala tolko zleho, a stale si tam tu malu davala a stale ste sa stretavali? mne by stacili zo dva taketo zazitky (dieta same na balkone, infekcna na termalnom kupalisku, ta skolka ani nehovorim) a dost, proste nestretavame sa, ziadne navstevy, nic. ja nechapem, preco to riesis az teraz.
najdi si pravnika, ktory sa venuje rodinnemu pravu, vysvetli situaciu a on/a ta uz nasmeruje. pripadne tu v pravnej poradni.
Ideálne to máš riešiť cez právnika, ja som ti len napísala, čo z toho, čo si tu vypísala, by mohlo zavážiť. Informácie sa proste dajú vypýtať - môže si ich pýtať aj samotný sudca,… proste možnosti sú ale naozaj sa informuj u právnika. Ja na to vzdelanie nemám.
autorka, ty si musis najskor poriesit seba. ty si zo svojej mamy uplne vynervovana, vystresovana a mam pocit, ze aj "pokakana" (prepac, nenapada mi o tomto case lepsie slovo). v tom uvodnom prispevku si toho popisala tolko zleho, a stale si tam tu malu davala a stale ste sa stretavali? mne by stacili zo dva taketo zazitky (dieta same na balkone, infekcna na termalnom kupalisku, ta skolka ani nehovorim) a dost, proste nestretavame sa, ziadne navstevy, nic. ja nechapem, preco to riesis az teraz.
najdi si pravnika, ktory sa venuje rodinnemu pravu, vysvetli situaciu a on/a ta uz nasmeruje. pripadne tu v pravnej poradni.
@deedol áno je to tak, keď vidím jej auto úplne už má boli žalúdok, že zas sa s ňou musím stretnúť, od 17 rokov nežijem doma, odišla som do zahraničia a žila tam dlhé roky a bolo mi tam úžasne. Ako som spomínala, kontakt sme držali len skrz maličkej, ale aj to nie v štýle ako sa máš, čo máte nové, nič podobné. Pokakana nie som, mam hnusnu papulu na ňu - to, čo dávaš, to dostávaš. Jedine to ma dokáže rozcitit, keď ideme okolo jej bydliska, čo je pomerne často a malička hneď ukazuje, že tam býva babka a chce ísť k babke a začne plakať, prosiť, nerozumie okolnostiam.. A potom tie reči od blízkej rodiny, však to je babka, však to nie je pekné a kto na to dopláca? Ta malá...
Teraz už mi to je jedno, čo je pekne a nepekne, nech sa najprv zamyslia, čo má k tomuto dohnalo
@deedol kde tu prosím nájdem tu právnu poradňu? Som tu nová a ozaj stratená. Ja som už jedného právnika kontaktovala, len som ešte nedostala odpoveď a napadlo mi, čím viac hláv, tým viac skúseností / rozumu. Preto som to uverejnila i sem, zatiaľ
https://www.modrykonik.sk/group/1900/
tuto je skupina, tam sa pridaj, precitaj pravidla a mozes sa pytat.
a ked s babkou utnete vsetky kontakty, malicka postupne zabudne. mohli ste to urobit davnejsie, zabudla by rychlejsie, ale zabudne aj teraz. len treba mat na to "gule".
načo chodíš s dcérou okolo matkiného bydliska

Stačí nedávať dcéru ku nej keď sa nevie o ňu postarať, ale nech sa s ňou stretáva len pod vaším dohľadom niekde vonku na ihrisku a ak bude vyvádzať tak ju dlhšie neuvidí a nech si podá žiadosť na súd.