Ako riešiť vydedenie kvôli manipulatívnemu súrodencovi?
Co by ste robili, ak by vas rodicia vydedili kvoli tomu, ze ich zmanipuloval surodrnec? Rezignovaly a nechali majetok tak (dom, pozemky, lesy) alebo absolvovali dlhorocny sud?
Predpoklad ci vyhráš sud....si môžeš uvedomiť uz teraz....sú dame zákonné podmienky, a pravnik by ti poradil ako sa brániť, alebo podať námietku voči dedeniu
Tak to sa dá napadnúť na súde. Ak by to stálo zato. Predpokladám, že rodičia ešte žijú, či?
Predpoklad ci vyhráš sud....si môžeš uvedomiť uz teraz....sú dame zákonné podmienky, a pravnik by ti poradil ako sa brániť, alebo podať námietku voči dedeniu
@pieksamaki No ja sa pytam inak. Co by robili citatelia fora, ak by sa to stalo im.
No to záleží od celkovej situácii.
Tak to sa dá napadnúť na súde. Ak by to stálo zato. Predpokladám, že rodičia ešte žijú, či?
@gribka1 Ja sa pytam, co by urobili citatelia v ich situacii a s ich rodicmi.
zoberie ti to roky zivota...nechala by som to tak
Nechala by som to tak. Ja si svoje majetky budujem sama a za rodicovske by som sa netrhala, zblast keby ma vydedili
Uz rozumiem, admin opat zmenil nadpis. Povodny bol Ako by ste riesili vydedenie.
Ak by išlo čisto o manipuláciu zo strany súrodenca, tj.musel by rodicom nahovoriť nepravdivé veci, ja za seba by som sa súdila
Fakt záleží od okolností, asi by som to nenechala len tak.
Záleží co im súrodenec povedal. A rodičia ci si overili pravdivosť toho, co im nataral súrodenec.
Ináč kebyže viem, že súrodenec rodičov oklamal, tak by som to riešila.
kamarátka tak chodila 7 rokov pre majetok dočkala sa tak akurát choroby zvanej rakovina zo stresu dostala na štitnu žľazu presudila kopu penazi čo dali rodičia majetok jej bratoví 0. Otec potom čo dali synovi majetok a mojej kamarátke nič nahle zomrel.A mama kamáratky ostala sama opustena skončila v DD.Samozrejme syn ju nenaštevuje nezabudaj že presúdiš potrebuješ právnika ten si korálky a cečka nevezme súd sa bude naťahovať roky a TY budeš len platiť platiť. A ak je to zo závete tak budeš musieť dokazať že ich zmanipuloval.To nie je len tak.Ako dokažeš že ich tvoj brat ich zmanipuloval.
a aky ti dal rodic dovod do listiny o vydedeni?
my sme toto zazili v rodine nic pekne ale teda nechali sme to tak nesudili sme sa
Spytat sa rodicov, preco tak spravili?
Pokial viem, vydedit sa len tak lahko neda, aj napriek "zelaniu" rodicov, akceptovane su len niektore dovody. Co bolo uvedene?
Na vydedenie musia byt splnene pravne podmienky aj v pripade vydedenia zo zakona aj v pripade vydedenia zo zavetu, pokial by neboli tak by to bolo neplatne takze nezaujimalo by ma to. 🤣 Len by som sa snazila aby som svojim spravanim este za ich zivota nenaplnila podmienky, ktore ma mozu pravne vydedit lebo tak by som len urobila to, o co im resp. surodencovi islo.
kamarátka tak chodila 7 rokov pre majetok dočkala sa tak akurát choroby zvanej rakovina zo stresu dostala na štitnu žľazu presudila kopu penazi čo dali rodičia majetok jej bratoví 0. Otec potom čo dali synovi majetok a mojej kamarátke nič nahle zomrel.A mama kamáratky ostala sama opustena skončila v DD.Samozrejme syn ju nenaštevuje nezabudaj že presúdiš potrebuješ právnika ten si korálky a cečka nevezme súd sa bude naťahovať roky a TY budeš len platiť platiť. A ak je to zo závete tak budeš musieť dokazať že ich zmanipuloval.To nie je len tak.Ako dokažeš že ich tvoj brat ich zmanipuloval.
@alickapusinka odkial mas toho brata?nikde sa to nepise...nedomyslaj si fakty
Pokial viem, vydedit sa len tak lahko neda, aj napriek "zelaniu" rodicov, akceptovane su len niektore dovody. Co bolo uvedene?
@colsami Prosim este raz pisem. Zaujima ma, co by urobili citatelia.
záležalo by aký velký majetok by to bol, podla toho by som sa rozhodla
išla za pravnikom dobrým nech to zhodnoti či do toho íst
za väčší by som určite sa bila už len z principu , však na pojednavania nemusíš všetky chodit , len zase mat prachy na pravnika noo
Ja by som asi nerobila nic. Majetok rodicov nepovazujem za svoj a nesla by som sa on bit. Bolo by mi ale neskutocne luto, akeho mam surodenca, to by ma mrzelo ovela viac ako majetok a ani sudom sa to neporiesi.
Súdiť sa, ja by som to súrodencovi nedarovala (ale to som ja)
pýtaš sa hypoteticky,alebo už také niečo nastalo?Rodičia ešte žijú a ty si sa to dozvedela alebo už prebehlo dedičské konanie?
A ešte otázka,oni umreli naraz? Lebo ako RODIČIA ťa vydediť nemôžu,iba ako OTEC a MATKA.
Alebo to bola darovacia zmluva? Lebo veľa ľudí si myslí,že darovanie jednému dieťaťu je vydedenie toho druhého
Ja by som sa asi súdila.....závisí samozrejme od povahy, ........ ak by som cítila,že som sa podieľala počas života na tvorbe hodnôt rodiny, ....cítila by som nespravodlivosť......
Nesúdila by som sa. Ak by som čelila tejto situácii, zrejme by medzi mnou, rodicmi a súrodencom uz boli natrvalo zlé vztahy. A toto by bola posledná bodka. Ale rodicom by som odkázala, ze sa tesím ze ich bude mat kto doopatrovat. (irónia)
Mňa vydedil otec kvôli jeho manipulatívnej partnerke 🤣 doslova prepísal všetko na jej syna. Čo robím? Nič, žijem ďalej. V živote som sa zaobstarala sama tak, aby mi nechýbal majetok niekoho iného.
Ja som vydedená nebola, ale majetok bol všetok darovaný súrodencovi. Nič som s tým nerobila a vedela som to dlho predtým než sa to prepísalo. Vzťahy ostali dobré aj naďalej. Nešlo však o žiadne závratné sumy - dom, nejaké pozemky, lesy. Keby tam boli vily, chaty v Tatrách, zlaté tehly tak by som chcela podiel na dedičstve.
@autorka Ak by ma vydedili zo zákonných dôvodov, ktoré by sa zakladali na pravde, ani by som nepípla...
Poručiteľ môže vydediť potomka iba z dôvodov, upravených priamo v § 469a ods. 1 Občianskeho zákonníka. Dôvody vydedenia sa môžu vzťahovať i na deti potomkov (vnuci, pravnuci). Tými dôvodmi sú, a teda poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) V rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) O poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) Trvalo vedie neusporiadaný život.
Keďže ani jeden dôvod nespĺňam keby to rodičia urobili (čisto hypoteticky) úplne racionálne a s chladnou hlavou by som sa šla súdiť. Vyslovene neznášam (roky rokúce...) ak rodičia robia rozdiely medzi potomkami, alebo ak sa nájde medzi súrodencami chrapúň, ktorý zožerie všetko, ale opatriť na starobu má ten, ktorému ostala z koláča diera 🤷♀️ No to určite, v mojom prípade nehrozí... Som dosť poučená z okolia aj rodiny.
PS: zabezpečila som sa sama, skôr by mi šlo o princíp. Neznášam keď sa nehrá fair play 🤔

A ako vydedili? Závet, či darovali?