Ako sa brániť manipulácii v rodinných vzťahoch?
Ahojte, chcela by som sa spýtať, či nemáte nejaké rady ako sa naučiť vychádzať s matkou. Je menší manipulátor a často citovo vydiera a keď ju človek okríkne a povie nech to nerobí tak sa oduje a robí naprieky... Čo ma štve, je že mám brata a k tomu sa správa úplne inak a argumentuje, že lebo je chlap a ja ako žena mám byť rozumnejšia.. Je to kópia mojej babky, a jej vlastná kamarátka mi povedala a ju aj okríkla, že ako keby videla jej mamu aj vo veciach, o ktorých som ja netušila a toho sa desím, pretože moja babka bola skvelá babka ale všetkých neskutočne buzerovala až manipulovala... Nerobila to vedome ale robila to.. Nerada by som prerušila a obmedzila vzťahy v rodine, bude to to posledné, čo urobím ale ako sa tomuto správaniu braníť? Som citlivejšej povahy a napríklad momentálne plánujem urobiť rodinnú oslavu a plánujem pozvať rodičov na rodinný obed do reštaurácie a potom urobiť doma posedenie pre viac ľudí, kde pozvem viac členov rodiny a ona už mi začala do toho kecať, že na ten rodinný obed mám pozvať aj brata so ženou a ja to nechcem a ona presne vie z akých dôvodov (urobili určité fauly voči mojej osobe) a okrem iného oni ma nikdy nepozvali takto nikam do reštaurácie a oni sú ten typ ľudí, že všetko kritizujú a neskutočne ohovárajú a to majú obaja o 15 rokov viac. Mama mi argumentuje, že si mám udržiavať dobré vzťahy v rodine, len ona toto hovorí len mne.. Bratovi do 30 robila oslavu mama a aj platila. Ja si to celé robím a platím sama a ešte do toho mi kecá. A okrem iného niesom na tom finančne nejak, že si môžem extra vyskakovať a rodičia mi naznačili, že nech vyberiem reštauráciu na úrovni a keby tam pozvem 5 ľudí odišla by som s vysokým účtom.. Vadí mi, že mi začína, celú oslavu znechucovať.. Toto je len príklad jednej situácie..
@pribinak no dokým nieje po jej tak ona robí zlobu a aby človek celý život robil rozhodnutia ktoré nechce akože uff
Tak si dajte pauzu. A keď sa bude pýtať, tak slušne odkomunikovať, že si potrebuješ od nej oddýchnuť
Moja oslava, moj ucet,moji hostia...koniec debaty
A toto aplikuj na vsetko. Zvykne si.
ja vzdy tie vety jednym uchom.dnu a druhym von ...a za tym poviem vzdy, ze bude po mojom, pretoze som.dospela a staram sa sama o seba a svoju rodinu pp vsetkych strankach, takze bud sa zmieria alebo sa mozme aj nerozpravat .... potom frflu a snazia sa dalej hucat cosi a ja zas nevnimam... a zas len poviem ze staci a bude po mojom... a tak dokolecka dokola...najlepsie ked svagrovci nieco vyvedu zmenia objekt zaujmu 😂
Nerozvijaj debatu. Mami, je to moja oslava spravím si ju po svojom, opakuj dokola.
A tu oslavu plati mama, ci ty? Ak ty, tak nie je o com. Vobec by som o tom s nou nediskutovala. Vies, aka je a aj tak s nou preberas tu oslavu. Ved jej len povedz, kam ma prist a kedy a o zvysku jej nehovor.
Cim menej jej povies, tym pre teba lepsie. Naco jej vesias sukromie na nos? Vies o tom, ze to nemusis robit?
To, ze si rodicia nesadnu s UŽ dospelymi detmi, je uplne normalne. To je to, co pisem, ze sa tie male zlste deticky dospelostou uplne zmenia. Denne su tu ponosy na rodicov, ale rodicia by toto iste mohli pisat o dospelych detoch. Vsetko je to o vzajomnej tolerancii, o prisposobovani sa, o tolerancii. O akekolvek vztahy sa treba starat, nielen o partnerske a manzelske. Velakrat si treba zakusit do jazyka, predychat, nebojovat spolu a akceptovat odlisnosti osobnosti. Vzajomne. Lebo boj vedie tak akurat k totalnemu rozvrateniu vztahov.
@0silvia0 ale ona je pozvana na tu oslavu a aj na obed ako jediná 😂 tak asi to logicky zistí nie
@oli18 toto je velmi pekná teoria ale nic do praxe😄
Ja pisem vseobecne, nie ohladom na tuto oslavu. Ked nechces aby sa ti starala do oslavy, tak jej povedz, ze ju platis ty a bude podla teba. Ak ju zaplati ona, tak nech si pozve koho chce kam chce, rada prides, ked to cvakne.
@0silvia0 okej, toto už beriem vdaka 🙂
Musis byt na nu priama, tak ako ona sa nerozpakuje ti pchat nos do tvojich veci, tak ty sa nerozpakuj ju odpalkovat
a načo robíš oslavu,keď ani na ňu nemáš peniaze? Na tvojom mieste by som žiadnu oslavu nerobila,lebo by som sa nasrala,že mi do toho kecá
ja mám peniaze na oslavu ale niesom ochotná platiť za brata a jeho ženu :D a pozývať ich aj na rodinný obed to je celé
a nechcem dávať za jeden obed pre 5 ludí 200+ eur 🙂 keď budem robiť posedenie, kde všetci prídu a tam objednám tortu a všetko 🙂
Autorka, tvoj vzťah s matkou je IBA v tvojej hlave. V skutočnosti ti ona už nič nemôže zakazovať ani prikazovať. Jej moc nad tebou vznikla v detstve a doteraz poťahuje nitkami a ty to živíš a trápiš sa.
Takže tak ... pokým si neprestavíš hlavu, nezlepší sa to.
Žiadnu oslavu nerob, len budeš mať nervy z toho ... kto chce, je u teba vítaný po dohode s tebou vopred. Kúp marlenku, vínko, čipsy a relaxuj....brat predpokladám nepríde a matku prežiješ na chvíľku....
A situácie, kde by to mohlo vybuchnúť eliminuj na minimum ... nič matke nehovor, neraď sa, nespovedaj ... len stručne tesne pred udalosťou oznamuj.
Skús znížiť vplyv na svoj život ... brata pred ňou nekomentuj, usmievaj sa a mysli si svoje...
Po čase získaš silu ... a bude lepšie 🙂
ďakujem Ti za pekný komentár, trafila si úplne klinec po hlavičke..
Budes prekvapena, ale pisem z praxe. Z vlastnej . Lenze to je tazke. Lahsia cesta je odstrihnut sa. Kazdy si musi vybrat, ktorou pojde.
Autorka, ja ťa chápem, toto som prežívala skoro 30 rokov... Neustála manipulácia od matky, zasahovanie do súkromia, bolo by o čom písať hodiny. Ja som to jednoducho usekla. Prestala som oslavovať narodeniny, meniny, nielen svoje, ale aj mojich detí a už žiadne rodinné oslavy a obedy. Takisto som prestala chodiť na oslavy po rodine. Zo začiatku boli naduté papule v rodine, ale potom si na to zvykli.
@januska12323 jj, taktika verklik funguje (a argument, ze to nerobi vedome - ale robi)

Okrikujete sa ako take malé deti na pieskovisku ale efekt žiadny
Dajte si na čas od seba pauzu, oddýchnete si od vzájomnej toxicity a budete si vzácnejšie