icon

Ako sa účinne zbaviť lajdáctva?

16. dec 2024

Ahojte.
Prosím o radu, lebo už sa na seba strašne hnevám.
Vždy som bola typ, čo musí mať všetko tip top. Aj doma aj v práci. Všetko 5 krát skontrolovať. Faktúry zaplatiť hneď, ako prídu, nič som nikdy nenechávala na poslednú chvíľku.
Nechápem ako, kedy a prečo sa zo mňa stal lajdák. Občas mám už aj doma prach. Minule som neumyla kúpeľňu, skrátka zabudla som, nedošlo mi to.
Prácu flákam tiež. Dorabam na poslednú chvíľku, zabúdam na niektoré veci, odkladám, apod.
Každý deň si musím napísať, čo treba urobiť, dopodrobna, inak to neurobím. Ale nie, že by som nechcela, skrátka mi to nedôjde.
Ako z toho von?
V práci mám možno už na háku, nejak podvedome, lebo tento týždeň končím, v januári nastupujem inde, ale bojim sa, že to bude pokračovať aj tam a tá nová práca bola dobrá ponuka. Nerada by som ich sklamala.
Trvá to už asi dva mesiace, neviem presne.
Ako z toho von. Pls pomoc. Ďakujem

lenkit
16. dec 2024

Tie dva mesiace si vo výpovednej dobe?
Neboj, nie je ti to prirodzené a vrátiš sa späť "k sebe". Nefocusuješ teraz svoju myseľ na zmenu, ktorá ťa čaká?
Ja mávam také obdobie, ak som unavená tak psychicky a veľa o veciach rozmýšľam. Potom sa to ustáli a je to OK. 🙂

jarinka33
16. dec 2024

podla mna je to len obdobie. tie zoznamy su skvely napad, ja si ich tiez robievam, lebo inak pozabudam vsetko. a normalne si skrtam, ked to splnim. a nakonci tyzdna sa aj odmenujem 😀

deti95060810
16. dec 2024

zoznamy si robím tiež . ale v súkromí.... načo zbytočne držať priveľa vecí v hlave...

ola101
16. dec 2024

Pocula som ze cvoeku staci 21 dni na to aby si osvojil nejaky zvyk a stal sa mu automaticky - aspon teda pri cviceni je to vraj tak. Nebude na skodu nieco vyskusat co budes robit aj keby stereotypne.

autor
16. dec 2024

@jarinka33
@deti95060810 bez tých zoznamov by som bola úplne stratená

autor
16. dec 2024

@ola101 inak, keď píšeš o cvičení, tak to flákam tiež strašne 🙊. Fakt si asi musím urobiť nový zvyk

autor
16. dec 2024

@lenkit no v podstate áno, to je výpovedná lehota, ale neviem, presne kedy to začalo. Je možné, že som to v sebe uzavrela a prestala sa snažiť, ale fakt sa bojím, že mi to zostane a ja budem flakac

madeincssr
16. dec 2024

AUTORKA, je velmi nepravdepodobne, aby sa svedomity, zodpovedny clovek zmenil na "flakaca". Je to len stav a ten pominie. Teraz si v takom "uzemi nikoho", chystas sa na zmenu, mozno trosku stracas motivaciu, je zima, kratky den, malo slnka... Nic sa neboj, to ☀️ opat vyjde.

moonlight1210
16. dec 2024

Moze stat, ze clovek, co bol pracovity a svedomity, proste vypovie a zacne flakat. A potom ma stavy, ked nabehne na stary rezim a zas vypovie. Take vlny.
Lebo ono to flakanie je navykove. Dava ti pocit pohody, bez stresu, mozog je kludovom rezime, vela toho neriesi, lebo nemusi. A ta lenosiaca pohoda mu dava dopamin - hormon odmeny, dobrej nalady.
Preto sa mu potom nechce znova rozbehnut, lebo by sa tym porusila situacia, za ktoru je odmenovany.

A ty to musis zas nastartovat, aby sa viazal ako odmena za vykonane cinnosti, pracu. Lebo teraz sa viaze na tu lenivost.

Tak aj doma si vytvaraj povinnosti, ktore splnis a odmenis sa. Aby si sa vytrenovala zase k byvalemu fungovaniu.
Po troske, nic velke, lebo to ta v prvej chvili nabudi, a potom je to demotivujuce. Takze drobnosti.

Daj si trebars do kalendara pripomienku na kazdy utorok - utriet prach. V ten den nic viac. Len ten prach. Ale dokladne a vsade.
Na kazdy prvy pondelok si daj pripomienku uhradit poplatky za vodu, elektriku, najom, ... A nic ine na ten den.

Postupne to rozsiris o viac poloziek na den. Nakoniec budes tam, kde predtym. Lebo budes citit uspokojenie z toho, ze toho tolko stihas a mas vsetko vcas urobene.

A ber do uvahy, ze spociatku ta bude mozog pokusat sa na to vsetko vykaslat, odkladat to (vsak len jedna vec, to urobim aj zajtra) a dopriavat si dopamin cestou najlahsieho odporu - lezanim na gauci. On je taka potvora.

lacibo
16. dec 2024

Vyzera to ze mas depresiu alebo syndrom vyhorenia..tam su presne tieto priznaky..v akej sfere pracujes? Zazila si v poslednej dobe nejake tazsie obdobie..v rodine, vo vztahoch? Pomoze zverit sa priatelom, porozpravat sa s ludmi, ktori to zazili..pomoze naplanovat si kazdy den a drzat sa plánu..daj si vysetrit krv u lekara, zver sa aj jemu..hladaj pomoc vsade kde sa da..otvorene vyjadruj svoje pocity..neuzatvaraj sa do seba, to je to najhorsie

gypsomilka
16. dec 2024

Ja vyuzivam hodne kalendar v telefone. Mam odsledovane kedy co treba umyt aky interval som zhruba co umyvala cistila,prezliekala periny polievala kvety atd. Mam napr jeden den poliat len kvety,dalsi den napr umyt kupelnu atd. Niektore veci ako prezliekanie perin mam cca kazde dva tyzdne nastavene. Prach poutierat raz za tyzden. Okna raz za pol rok. Proste vsetky prace som si dako nastavila a vychadza mi to zatial.

autor
16. dec 2024

@madeincssr duuufam. Už ma poráža zo seba.

autor
16. dec 2024

@moonlight1210 toto je dobré. Vôbec by mi to nenapadlo dať takto do súvislostí. No, musím sa toho čo najskôr zbaviť, nech si nezvyknem úplne. Ďakujem

autor
16. dec 2024

@lacibo toto úplne neviem. Ešte stále normálne komunikujem s ľuďmi. Bývalá kolegyňa už ani telefón nevedela zdvihnúť ani sa neukazovala klientom...
Robím s ľuďmi, milion rozhovorov a telefonátov denne, s tým problém nemám, len potom, keď sa na niečom dohodneme, mám problém to dotiahnuť do konca, niekde sa zamotam.