icon

Ako sa vyrovnať so zmenou po otcovej operácii?

7. nov 2025

Ahojte bývame dočasne u rodičoch v dome. Odkedy bol otec na operácii srdca strašné sa zmenil ,na horšie. Je z neho neskutočny frflos. Mne hovorí že som omyl prírody. Aj keď zo srandy mňa sa to veľmi dotýka. Už nie raz som mu povedala že akože nie je to pekné že takto hovorí on to berie ako srandu. Je strašné vybusny človek sa ho nemôžem nič opýtať. Rátam dní kedy sa nám dokončí dom. Ja viem určite napíšete že sme im narušili súkromie a iné veci. Chápem jednoznačne. Nikdy mu nevadilo že sme u nich. Vlastne ani nie sme. Oni sú v dome a my sme v takom ako keby hostovskom dome. Ale jasné su u nás každý deň kvôli nášmu synovi. Hrozne ako sa zmenil po operácii, teší sa iba z vnuka. Aj na mamu je veľakrát hnusný. Ale keď mi povie že som omyl prírody chce sa mi plakať.

Strana
z2
minenkaa
7. nov 2025

@anonym_autor no asi ho niečo trápi a nezvláda to

lucka_ke
7. nov 2025

ja by som išla radšej na ubytovňu

autor
7. nov 2025
@lucka_ke

ja by som išla radšej na ubytovňu

@lucka_ke vieš čo riešime to ,nie ubytovňu ale dočasný podnájom fakt ma to už veľmi trápi, za vnuka by dal aj život ale ku nám hrozne správanie

autor
7. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor no asi ho niečo trápi a nezvláda to

@minenkaa tak a prečo sa nám nezveri? Veď od toho je rodina pomôžeme si navzájom,kto iný keď nie my ?

minenkaa
7. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa tak a prečo sa nám nezveri? Veď od toho je rodina pomôžeme si navzájom,kto iný keď nie my ?

@anonym_autor možno niečo počas tej operácie prežil a nezvládol to
Ja netuším prečo sa vám nezveri

autor
7. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor možno niečo počas tej operácie prežil a nezvládol to
Ja netuším prečo sa vám nezveri

@minenkaa máš niečo konkrétne na mysli ? Dostal aj transfúziu krvi, tak sa s mamou niekedy bavíme že dostal nejakú krv od nervaka🙂

minenkaa
7. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa máš niečo konkrétne na mysli ? Dostal aj transfúziu krvi, tak sa s mamou niekedy bavíme že dostal nejakú krv od nervaka🙂

@anonym_autor nie ,ale možno mu nesadla infúziách,možno nedokáže spracovať strach z operácie,bolesti potom ,ja netuším

autor
7. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor nie ,ale možno mu nesadla infúziách,možno nedokáže spracovať strach z operácie,bolesti potom ,ja netuším

@minenkaa ďakujem toto by ma nenapadlo až takto do hĺbky že operácia a pod

minenkaa
7. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa ďakujem toto by ma nenapadlo až takto do hĺbky že operácia a pod

@anonym_autor mám ich pár za sebou a ono je to niekedy naozaj ťažké
Skus sa ho opýtať a asi si to zas až tak neber, keď je protivny

autor
7. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor mám ich pár za sebou a ono je to niekedy naozaj ťažké
Skus sa ho opýtať a asi si to zas až tak neber, keď je protivny

@minenkaa s ním sa nedá komunikovať, aj vidím že ho bolia kríže a koleno hovorím nech to rieši začne na mňa že nemám sa o neho starať nech mu dám pokoj,nedá sa s ním vôbec rozprávať. Niekedy ma dní keď to je ok že má dobrú náladu na všetkých. Ale inak katasrofa od operácie

minenkaa
7. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa s ním sa nedá komunikovať, aj vidím že ho bolia kríže a koleno hovorím nech to rieši začne na mňa že nemám sa o neho starať nech mu dám pokoj,nedá sa s ním vôbec rozprávať. Niekedy ma dní keď to je ok že má dobrú náladu na všetkých. Ale inak katasrofa od operácie

@anonym_autor no je to ťažké verím ti ,ja sim napríklad po operáciách tiež dva roky žiadnych doktorov neriešila,som nechcela biely plast ani vidieť

marca12
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Dlha narkoza moze sposobit aj taketo zmeny. Je to napor na mozog. Moj oco ma za sebou niekolko dlhych operacii a vdaka narkozam sa z neho stal uhundrany nervak.

autor
7. nov 2025
@marca12

@anonym_autor Dlha narkoza moze sposobit aj taketo zmeny. Je to napor na mozog. Moj oco ma za sebou niekolko dlhych operacii a vdaka narkozam sa z neho stal uhundrany nervak.

@marca12 fakt ? Toto by som si vôbec nespojila že dlhá narkóza. Tá transfúzia áno. Ďakujem za takúto informáciu

autor
7. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor no je to ťažké verím ti ,ja sim napríklad po operáciách tiež dva roky žiadnych doktorov neriešila,som nechcela biely plast ani vidieť

@minenkaa ďakujem za názor, otvára mi to oči aj v týmto smerom alebo ako to napísať

anonym_362fdd
7. nov 2025

@anonym_autor "Otec, toto mi strasne ublizuje, ze mi toto hovoris. mrzi ma to, ale ak mi to este raz povies, uz s tebou nebudem v jednej izbe, nebudem s tebou uz hovorit.
Naozaj si musim chranit moje psychicke zdravie, prosim respektuj to."

A dodrzat slub.

... asi by pomohlo keby sa otec mohol vyrozpravat a prebrat co sa s nim deje s niekym velmi chapavym, kto prezil to co on,
alebo so skusenym terapeutom, ktory takychto ludi dobre pozna.

anonym_63c3cb
7. nov 2025

mala som to podobne. môj otec vnuka miloval a mne neraz škaredo pred mojim dieťaťom nadal. nie vulgárne - len tak do trúby, hlupani. bola som hromozvod jeho neúspechov.

anonym_f031d2
7. nov 2025

Kazda narkoza jenzataz na mozog, cim starsi clovek, tym je lahsie, ze sa nieco narusi. Takisto v narkoze alebo pri operacii moze dojst k nejakemu vypadku dychania alebo srdca a nieco sa moze poskodit - kym je to minimalne podstate to sice pristroje zaregistruju, ale vsetko sa obnovi - lekari uz zmeneny charakter nepocitia. Inak v narkoze moze mat aj ulet, ze prezije akoby vo sne nieco strasne/ alebo aj prijemne … ale je to len nieco, co prislo z jeho podvedomia. Mozno stara hadka atd.. Narkoza moze spustit aj Dg … zvysena agresivita, moze byt aj prejav dezorientovanosti … takze ak sa da, trochu sa odosobni a skus si vsimat, ci je len frflos alebo je tam aj nieco ine. Mam za sebou nejaku tu narkozu a komu a su veci, o ktorych som sa rozpravala len s jedinou osobou, o ktorej som vedela, ze prejavi pochopenie … a pre zvysok, sa obcas spravam velmi divne …

anna777115
7. nov 2025

Takato tažská operacia a keď je ešte mimotelovy obeh zanechava na mozgu, hlavne u takichto starsích ludí nesjutocne zmeny.Oni sú dlho držaní v narkoze a umelom spanku. To je normálne zmena osobnosti. Mojej mamine robili 5 cievny bajpas a čo som si ja s ňou zazila, to by som knihu napisala. Tri mesiace po operacii mi ju prepustali domov s otvorenymi hnisajucimi ranamy na zomretie. Teraz v oktobry bolo sedem rokov od operacie.

lentakyterapeut
7. nov 2025

Rodicia starnu, pomaly sa menia, cim starsi tym horsi, na jednej strane si to nemozes pripustat. Na druhej ak sa ta to ozaj tak dotyka odist. Mat svoj klud

anonym_27e1f5
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nám otec tajil 1 rok, že ma metastazy po vybere nádoru a nedozvedeli by sme sa to do dnes, keby nepoznam lekara, ktorého som mu vybavila. Napriek tomu vraví, koľko ma ešte casu, ale nemá. Mamina ani nechce poznat pravdu, chce pocuvat tieto optimistické scenáre. Tiež niekedy nemiestne vtipkujem, je to obranný mechanizmus k tragédii, ktorá nás ide postihnúť. Niečo za tým urcite bude, nezmenil sa len tak…

autor
8. nov 2025
@anonym_27e1f5

@anonym_autor nám otec tajil 1 rok, že ma metastazy po vybere nádoru a nedozvedeli by sme sa to do dnes, keby nepoznam lekara, ktorého som mu vybavila. Napriek tomu vraví, koľko ma ešte casu, ale nemá. Mamina ani nechce poznat pravdu, chce pocuvat tieto optimistické scenáre. Tiež niekedy nemiestne vtipkujem, je to obranný mechanizmus k tragédii, ktorá nás ide postihnúť. Niečo za tým urcite bude, nezmenil sa len tak…

@anonym_27e1f5 prisahám že aj toto ma. napadlo že takí nejakú chorobu

autor
8. nov 2025

Ďakujem vám za reakcie, vôbec by ma nenapadlo že narkóza môže takto ovplyvniť správanie fungovanie a všetko ostatné

autor
8. nov 2025
@anonym_362fdd

@anonym_autor "Otec, toto mi strasne ublizuje, ze mi toto hovoris. mrzi ma to, ale ak mi to este raz povies, uz s tebou nebudem v jednej izbe, nebudem s tebou uz hovorit.
Naozaj si musim chranit moje psychicke zdravie, prosim respektuj to."

A dodrzat slub.

... asi by pomohlo keby sa otec mohol vyrozpravat a prebrat co sa s nim deje s niekym velmi chapavym, kto prezil to co on,
alebo so skusenym terapeutom, ktory takychto ludi dobre pozna.

@anonym_362fdd ku terapeutovi by som ho nikdy nedostala,je to stará zaryta škola ten keď sa aj niečo ho bolí nepôjde k lekárovi zatne sa. Operáciu by nemal nebyť mami, všetko sa to zistilo na preventívnej prehliadke na ktorej bol po rokoch

aurelia2000
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_362fdd ku terapeutovi by som ho nikdy nedostala,je to stará zaryta škola ten keď sa aj niečo ho bolí nepôjde k lekárovi zatne sa. Operáciu by nemal nebyť mami, všetko sa to zistilo na preventívnej prehliadke na ktorej bol po rokoch

@anonym_autor Museli nastať nejaké zmeny na mozgu, existujú lieky na poruchy správania u starých ľudí, lenže predpisuje ich psychiater a zase len tak ich nepredpise, väčšinou to je tak, že personál v nemocnici potvrdí narušené správanie. Bude to ťažké s ním, kým sa dostane do štádia, že mu dajú lieky.

autor
8. nov 2025
@aurelia2000

@anonym_autor Museli nastať nejaké zmeny na mozgu, existujú lieky na poruchy správania u starých ľudí, lenže predpisuje ich psychiater a zase len tak ich nepredpise, väčšinou to je tak, že personál v nemocnici potvrdí narušené správanie. Bude to ťažké s ním, kým sa dostane do štádia, že mu dajú lieky.

@aurelia2000 ďakujem áno bude aj je jediné potešenie mu robí vnuk, inak nikto nič

kacena4
8. nov 2025

no evidentnee depresia z ochorenia, ak clovek prekova tak vaznu operaciu casto prehodnoti svoj zivot a asi nie je v jeho silach vysporiadat sa s tym, stary ludia su uz taky frflavy... chce to trpezlivost a pokrociku ich nahovat k lekarovi drzim palceky PS urcite by som si s nim otvorene pohovorila co ta zranuje

autor
8. nov 2025
@kacena4

no evidentnee depresia z ochorenia, ak clovek prekova tak vaznu operaciu casto prehodnoti svoj zivot a asi nie je v jeho silach vysporiadat sa s tym, stary ludia su uz taky frflavy... chce to trpezlivost a pokrociku ich nahovat k lekarovi drzim palceky PS urcite by som si s nim otvorene pohovorila co ta zranuje

@kacena4 skúšali sme , začal na nás vrieskať že nie sme normálne nech mu dáme pokoj

kacena4
8. nov 2025
@anonym_autor

@kacena4 skúšali sme , začal na nás vrieskať že nie sme normálne nech mu dáme pokoj

@anonym_autor tak mu skusne napisat list, stary ludia nie su radi konfrontovany s problemovou situaciou a brania sa utokom. list si precita v klude tichu sam a moze reagovat ako uzna za vhodne, vratit sa k precitaniu znova a zamysliet sa drzim palceky

aurelia2000
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A toto bude také náročné na vašu psychiku, že sa budú striedať fázy nervne s chvilami dobrými. Držím vám palce 🙏, absolvovala som toto so svokrou a aj tak mi chýba, lebo to zlé človek zabudne, no skoro ma to znicilo.
Môžu to byť aj depresie, ako píše @kacena4
Spravnu diagnózu určí len psychiater a tam ho dobrovoľne nedostanete ☹️ až keď vám jedného dňa skončí na urgente ☹️
Držte sa❤️

margotka17
8. nov 2025

@anonym_autor určite pred operáciou prekonal stres, či to zvládne, či sa preberie, či dobre dopadne zákrok, ako bude fungovať potom. No a to všetko sa v ňom naakumulovalo a teraz kypi ako sopka. Skôr by som mu odporučila niečo na ukludnenie a kúpeľnú liečbu, kde by prišiel na iné myšlienky. Tiež sme tým prešli v rodine a vidíme, že napriek jeho odmietaniu kúpeľnej liečby to splnilo účel nie len zdravotný, ale aj psychicky. Prve 2 týždne v kúpeľoch bol ešte nevrlý, zadudrany, všetko odmietal, no tretí týždeň sa to už dalo do normálu a už si pochvaľuje, že je tam super všetko. Ešte ma týždeň pred sebou, tak sa tešíme, že opäť sa vráti ten, ktorý sa po operácii stratil. Treba vyskúšať všetko, držím vám palce 👍.

Strana
z2