Ako sa vysporiadať s vydieraním od sestry?
Dobrý deň,
chcela by som sa podeliť o môj problém lebo ja už neviem naozaj čo mám robiť.
Mám 23rokov môj priateľ má 25rokov.Celých 10mesiacov vzťahu chodieval za mňou cez celé Slovensko,pretože je z východu a robí na turnusy v zahraničí -ja som zo západu.
Sestra má 44rokov(áno o 20rokov staršia) a tu nastáva problém.
Sestra má priatela alkoholika ktorý je po infarkte uz asi 2roky,je stále bez prace a majú spolu 11-ročného syna.
Mám dvoch súrodencov ktorí sú na dôchodku (sestra mala cysty na plúcach a brat neni ok-má rozum 10-ročného chlapca).A ešte tam s nimi býva moja 65ročná mama ktorá tiež má už cca 10rokov psychické problémy a pred mesiacom dostala infarkt.
Keď môj priateľ bol u nás doma na 2týždne na turnuse,už sa to mojej sestre nepáčilo,lebo som s ním trávila najviac času a keď som mala volný deň v praci tak sme chodili na výlety...
V marci som sa odsťahovala od našich(zo západu na východ).Sestra mi písala také hrozné správy,začala sa mi normálne vyhražať(že ma nikdy nechce vidieť,že už niesom jej sestra a pod...).Jej 11ročný syn a druhá sestra vraj za mnou plačú ,nič nejedia a keď sa im niečo stane tak budem na vine iba ja.
Po dvoch mesiacoch mi jeden deň zazvonil telefón že mamime sa ťažko dýchalo a sestra musela zavolať sanitku,zobrali ju a zistilo sa že išlo o infarkt.V pondelok ráno som sadla na rýchlik a išla domov.Bola som ,,doma,, pár dni ale to sa nedalo vydržať vkuse hádky,hluk,...Musela som íst domov keď maminu doviezli z nemocnice.Keď bola mama preč kúpila som mame novú postel spod ruky za 100€,kúpila som jej lieky za cca 85€ a sestra povedala že mi to nejako po častiach vráti.
Ubehol už nejaký čas...Včera mi volá že potrebuje minimálne 200€ lebo majú 30€ do výplaty 🤦♀️
Vkuse ma vydiera citovo ja už neviem čo mám robiť.
Dlží mi dokopy 275€ 🤦♀️ Ja tiež nekradnem.Platím im ja chladničku,ktorá som bola donútená zobrať na splátky.Ja neviem kam dáva sestra peniaze z rozpočtu...Jej priateľ mi volal že si objednáva balíky za 140€,každý deň chodia do obchodu, že dali viac ako 150€ mame na lieky(tomu neverím).
Poraďťe mi prosím,čo mám robiť.Teraz 1.6 idem domov lebo idem z mamou do nemocnice(budú jej prepchať cievy) tak ja z opačneho SK budem cestovať celý deň).
Ja tu na východe nepoznám nikoho iba priatelovu rodinu a ešte ma takto psychicky vydiera vlastná sestra.
Ja viem,mám to ťažké ale čo mám robiť?
Čo by ste vy robili na mojom mieste?
Ďakujem za prečítanie.
Ďakujem za prečítanie.
@babybear ahoj, mate celkovo tazku rodinnu situaciu - mama po infarkte a 10 rokov psychivke problemy, sestra na invalidnom dochodku, mentalne postihnuty brat, dalsia sestra ma 11-rocneho syna a muza alkoholika. Si mlada, chces zit svoj vlastny zivot.
Nepises, kto sa doteraz staral o tvojich surodencov a mamu. Mozno vsetko teraz ostalo na tvojej sestre.
Takto.Tie peniaze by som od sestry naspäť nežiadala.Tie veci si kúpila aj pre svoju mamu.To aj od mamy by si ich pýtala?
Keď tam nechceš chodiť tak sa dohodni so sestrou,že jej mesačne budeš posielať nejakú sumu,ktorá ťa nezruinuje a ona sa bude starať o mamu.
Chápem aj tvoju sestru.Musi sa starat
Takto.Tie peniaze by som od sestry naspäť nežiadala.Tie veci si kúpila aj pre svoju mamu.To aj od mamy by si ich pýtala?
Keď tam nechceš chodiť tak sa dohodni so sestrou,že jej mesačne budeš posielať nejakú sumu,ktorá ťa nezruinuje a ona sa bude starať o mamu.
@doriiis moznoze sa chceli akoze zlozit.
Zamysli si nad tym, ze by si sa mala v rovnakej miere podielat na starostlivosti o mamu a rodinnych prislusnikov, ktori su odkazani na pomoc, ako tvoja sestra. To, ze si daleko je tvoje rozhodnutie a ze si odisla neznamena, ze teraz ma byt vsetko na tvojej sestre. Ona ako k tomu pride? Ano, vydierat ta nema, ale mozno uz nevie ako dat najavo, ze tiez to nema lahke a chybas jej tam.
Zamysli si nad tym, ze by si sa mala v rovnakej miere podielat na starostlivosti o mamu a rodinnych prislusnikov, ktori su odkazani na pomoc, ako tvoja sestra. To, ze si daleko je tvoje rozhodnutie a ze si odisla neznamena, ze teraz ma byt vsetko na tvojej sestre. Ona ako k tomu pride? Ano, vydierat ta nema, ale mozno uz nevie ako dat najavo, ze tiez to nema lahke a chybas jej tam.
@anjelok tak toto by mali urcite spolu prebrat. ja som sa vyjadrila len k peniazom.
@doriiis Ja keby som jej poslala nejaké € ,tak prvá vec čo by bola tak by dala tomu alkoholikovi na cigarety a pivo.Ona sa len ,,akože,, stará o nich,pretože dôchodky im berie ona a hospodári s peniazmi ona.Príde s práce a nespraví nič absolutne ani nenavarí🤦♀️
@babybear ahoj, mate celkovo tazku rodinnu situaciu - mama po infarkte a 10 rokov psychivke problemy, sestra na invalidnom dochodku, mentalne postihnuty brat, dalsia sestra ma 11-rocneho syna a muza alkoholika. Si mlada, chces zit svoj vlastny zivot.
Nepises, kto sa doteraz staral o tvojich surodencov a mamu. Mozno vsetko teraz ostalo na tvojej sestre.
@janetinka27 Doteraz som sa starala o nich aj ja.
Nemohla som ísť von ,až keď bolo navarené,porobené,popratané.
Sestra s bratom niesu postihnutí ale oni si nevedia uvariť nič.
@babybear Takto sa to ťažko radí,ja by som riešila ak tak domov dôchodcov,prípadne opatrovateľksý a vziať mamu k sebe prípadne chorého brata a tej sestre nechať sestru a nech sa starajú o seba nepomáhať im,raz si im pomohla z posteľou a liekmi a teraz viac a viac chcú od teba treba im vysvetliť,že ty nezarábaš na nich nech si zadelia svoje ako vedia.Určite rieš nejako opatrovanie mamy a súrodencov aby si mala od tej sestry a jej rodiny pokoj aby si mohla žiť svoj život.
@doriiis Ja keby som jej poslala nejaké € ,tak prvá vec čo by bola tak by dala tomu alkoholikovi na cigarety a pivo.Ona sa len ,,akože,, stará o nich,pretože dôchodky im berie ona a hospodári s peniazmi ona.Príde s práce a nespraví nič absolutne ani nenavarí🤦♀️
@babybear Vieš ak sa ona stará o nich tak ich nechaj tak...prípadne časom pošli na nich sociálku ak by mali zdravotné ťažkosti zo zanedbania starostlivosti a vezmú ich do ústavu kde sa budú o nich starať.Nemôžeš im robiť celý život slúžku a na toľkých pracovať,nech sa naučia neboj časom sa naučia...len neskáč ako pískajú.Lebo tvoje zdravie sa podlomí.
prečo ma ona posielat domov peniaze? myslim si, že je jasne, kde idu peniaze, priatel nepracujuci a alkoholik, peniaze idu do alkoholu, treba si zratať najom, energie, strava, kolko dostava mama a brat invalidny, plus sestra, vydelit tromi..to nie je taka tažka matematika, prečo 20ročna ma živit 40 -50 ročnych ľudí? najde si alkohoLIKA a plače, že nema peniaze
normalne si vyrataj ich prijmy dokopy, vydavky a neposielaj im nič, alkoholik nech si najde pracu
ja by som sestre poradila namiesto, aby pytala peniaze, nech sa rozide s alkoholikom, toto by som jej dala ako prvú radu
ja by som sestre poradila namiesto, aby pytala peniaze, nech sa rozide s alkoholikom, toto by som jej dala ako prvú radu
A nereaguj na jej správy a tak ako vyššie píše:
@karolinakr
Nech sa rozíde z alkoholikom a nebude mať problém z peniazmi a nech idú pracovať všetci.Určite nebehaj domov z východu na západ...manipuluje s tebou tá sestra.Stoj si za svojím nemáš čas,prípadne si vymysli,že si v práci,alebo,že nemáš na cestu nech ti pošle peniaze čo Ti dĺži a potom ich navštíviš,neboj viac sa neozve,lebo nebude mať Ti z čoho poslať.A ak by písala,že sa niečo stalo z mamou over si to cez niekoho od susedov neleť hneď domov.
teraz som si čitala tie tvoje druhe spravy, čiže sestra čo kupuje cigarety a pivo nema peniaze na mamu a ešte je leniva, lebo neuprace, nenavarí, všetky peniaze dava do alkoholu a čaka, že ty ju budeš financovať
ako prve, nech si mama spravi poriadok doma a nedava dôchodky tejto osobe do ruky vôbec.
ak nie je pri rozume, nech im plati obec opatrovatelku alebo spravuj peniaze ty, všetky platby možu sa strhavať z účtu pravidelne, donašky jedla robi Tesco, lieky sa daju objednať z lekarne cez internet, stači si ich na meno vyzdvihnuť v pobočke , to dokažu aj oni, platby za energie sa daju nastaviť v internet bankingu pravidelne každy mesiac
to,že sestra spravuje peniaze, je donebavolajuca hlluposť, pretože financuje nepracujeho priatela, čo fajči a pije...ty budeš do smrti pracovat na ich alkohol a nenašetriš nič
brat nech ide do stacionára denného, mama ak potrebuje opatrovatelku, to by sa dalo na urade prace a socialnych veci asi vybaviť, sestru odstrihni od peňazí
ja nechapem, ako došli tieto veci až do takehoto stavu ale maš slučku na krku a bremeno, že sa raz pod nim prepadneš
celé zle
nejak sa v tom stracam, neviem, kto je a neni pri rozume, ale toto by bolo treba riešiť s nejakym odbornikom, lebo dopadnete katastrofalne
@karolinakr Ja som jej asi pred rokom rozprávala bud tu zostane bývať on alebo ja.
Nič sa s ním nerobilo,bola som doma ako služka.
On sa opil a nadával mi do kur*ev a do p....
Prišla sestra okolo 18tej z roboty a všetko zrádzal kto čo robil za ten cely deň.A to nehovorím o tom,ako sa vyjadrujú na môjho priatela. Vždy keď prišiel z turnusu ku mne,sestra povedala že či môj pôjde s nou na nákup.Ani raz nepovedal nie.Stále nám strkali malého aby išiel s nami.A este moja sestra povie že on býval u nás zadarmo. 🤦♀️
Za dobrotu na žobrotu
@karolinakr Ja som jej asi pred rokom rozprávala bud tu zostane bývať on alebo ja.
Prišla sestra okolo 18tej z roboty a všetko zrádzal kto čo robil za ten cely deň.A to nehovorím o tom,ako sa vyjadrujú na môjho priatela. Vždy keď prišiel z turnusu ku mne,sestra povedala že či môj pôjde s nou na nákup.Ani raz nepovedal nie.Stále nám strkali malého aby išiel s nami.A este moja sestra povie že on býval u nás zadarmo. 🤦♀️
Za dobrotu na žobrotu
@babybear všetci byvate v jednom byte? vy mate zlu dynamiku vzťahov v celej rodine, brat nech ide do stacionara, mamu zober ku sebe a henti dvaja nech zomru v špine, však to neni možne
si si vedoma, že neni normalne, ako tvoja rodina žije, tam ste žili desiati v jednom dome či byte? ked alkoholik nebude pracovat, nikdy nezbohatnu, to si zapamätaj! a ty nie si povinna sa nechať nimi vydierať
ide len o mamu, tu by som zobrala k sebe, brat asi bohužial do ustavu a ostatni, nech mi daju pokoj
neviem, ako inač by sa to dalo v tvojej situacii riešiť, lebo nechať ožranovi na starosti postihnutych ľudi, to je velmi nebezpečne, nema navarene, upratane, peniaz na idu na alkohol
tam by aj socialka mala zasiahnuť, ale su to všetko dospelí ľudia....
@babybear všetci byvate v jednom byte? vy mate zlu dynamiku vzťahov v celej rodine, brat nech ide do stacionara, mamu zober ku sebe a henti dvaja nech zomru v špine, však to neni možne
si si vedoma, že neni normalne, ako tvoja rodina žije, tam ste žili desiati v jednom dome či byte? ked alkoholik nebude pracovat, nikdy nezbohatnu, to si zapamätaj! a ty nie si povinna sa nechať nimi vydierať
ide len o mamu, tu by som zobrala k sebe, brat asi bohužial do ustavu a ostatni, nech mi daju pokoj
neviem, ako inač by sa to dalo v tvojej situacii riešiť, lebo nechať ožranovi na starosti postihnutych ľudi, to je velmi nebezpečne, nema navarene, upratane, peniaz na idu na alkohol
tam by aj socialka mala zasiahnuť, ale su to všetko dospelí ľudia....
@karolinakr Rodinný dom máme z velkou záhradou...
Ja by som aj tú sociálku zavolala ale oni by vedeli že som ju zavolala ja.
Dáva mi za vinu že som išla preč a že mama dostala infarkt kvôli mne lebo som išla preč.
Ja som aj rozmýšlala že by som sa vrátila na západ ale to by bolo horšie🤦♀️ Stále by mi vypisovali príď,príď.
Aj včera mi sestra povedala že keď je môj v práci v zahraničí,tak prečo sa nezbalím a nejdem domov pomôcť ,však som na východe sama.
Dáva mi za vinu že som išla preč a že mama dostala infarkt kvôli mne lebo som išla preč.
Ja som aj rozmýšlala že by som sa vrátila na západ ale to by bolo horšie🤦♀️ Stále by mi vypisovali príď,príď.
Aj včera mi sestra povedala že keď je môj v práci v zahraničí,tak prečo sa nezbalím a nejdem domov pomôcť ,však som na východe sama.
@babybear o to ide, že v tebe mali služku a lacnu pracovnu silu, zrejme si neodvravala a ešte ti deti dali na starosti, a mama mala infarkt, lebo ostala alkoholikovi a lenivej sestre na krku
ty si nič nevyčitaj, mama dobre vie, ako to je, len asi nema rozum alebo silu zasiahnuť..
tvoj švagor alkoholik, sestra a syn by sa mali urgentne odsťahovať z domu,
by ich mama mala vyhodiť, peniaze nepatria im, tych nech sa nedotykaju a dalšia sestra, neviem, či je rozumna a zodpovedna, ta by to mohla riešiť, brat do stacionara..
ine ti poradiť neviem
@babybear alebo mamu dajte do domova dôchodcov, tam bude mať kľud, brat do ustavu asi, a henti, nech si tam kraluju
musíš vymyslieť rôzne riešenia, ale takto to nie je dobre, čo sa tam deje teraz
@babybear tvoja mama prečo ich nevyhodí?
bud rada, že si z toho pekla odišla, chod von za priateľom
neviem, kto tam ma rozum a nema rozum, ale ti traja by mali z domu vypadnúť
Za dobrotu na žobrotu
Uprimne - ja lutujem aj tvoju sestru:
- na krku a dobrovolne s alkoholickym agresivnym frajerom
- zivot, ktory sama nechce zit
- extremna vycerpanost z tohto vsetkeho
Ty si sa zdvihla a zariadila a si spokojna. Ona dobrovolne podstupuje celu tu torturu, lebo veri tomu, ze "musi".
Mozno by bolo vhodne si spolu sadnut v klude, iba vy dve, mozno niekde na prechadzke a proste to dat zo seba, poplakat si a umooznit aj jej navrat k sebe.
Uprimne - ja lutujem aj tvoju sestru:
- na krku a dobrovolne s alkoholickym agresivnym frajerom
- zivot, ktory sama nechce zit
- extremna vycerpanost z tohto vsetkeho
Ty si sa zdvihla a zariadila a si spokojna. Ona dobrovolne podstupuje celu tu torturu, lebo veri tomu, ze "musi".
Mozno by bolo vhodne si spolu sadnut v klude, iba vy dve, mozno niekde na prechadzke a proste to dat zo seba, poplakat si a umooznit aj jej navrat k sebe.
@zmrzlinka2021 ona je obeť, že živi z maminych penazi alkoholika??
najlepšie cely život fnukat a plakat, ako sa nič neda, ako je zle na tomto svete, ale prstom nepohnuť, aby sa niečo zmenilo
mama ma psychicke problemy i brat.. potrebuju adekvatnu starostlivosť
sestra sa neodstahuje a privedie do domu nepracujuceho alkoholika
z maminho invalidneho ho živi a potom žmyka jedinu pracujucu osobu, ktora je udajne zodpovedna za ich chudobu
tažko radit, ked to ma niekto takto v živote zadelené
@zmrzlinka2021 ona je obeť, že živi z maminych penazi alkoholika??
@karolinakr Oni sú spolu iba kvôli málemu.
S mojou sestrou sa nedá porozprávať lebo hneď zvýši hlas a potom všetko povie tomu alkáčovi 🤦♀️
Preto ja jej už nič nerozprávam.
Aj mama mi minule povedala že by najradšej išla do domovu dôchodcov ale podla mojej sestry by to bola hanba za celu rodinu,že sa nevieme o ňu postarať.
najlepšie cely život fnukat a plakat, ako sa nič neda, ako je zle na tomto svete, ale prstom nepohnuť, aby sa niečo zmenilo
mama ma psychicke problemy i brat.. potrebuju adekvatnu starostlivosť
sestra sa neodstahuje a privedie do domu nepracujuceho alkoholika
z maminho invalidneho ho živi a potom žmyka jedinu pracujucu osobu, ktora je udajne zodpovedna za ich chudobu
tažko radit, ked to ma niekto takto v živote zadelené
@karolinakr Presne tak to je ako píšete 🤦♀️
Každý z dediny mi povedal že dobre že som išla byvať preč lebo by som sa asi zblaznila
@karolinakr Oni sú spolu iba kvôli málemu.
S mojou sestrou sa nedá porozprávať lebo hneď zvýši hlas a potom všetko povie tomu alkáčovi 🤦♀️
Preto ja jej už nič nerozprávam.
Aj mama mi minule povedala že by najradšej išla do domovu dôchodcov ale podla mojej sestry by to bola hanba za celu rodinu,že sa nevieme o ňu postarať.
@babybear ale ty sa neriaď blaznami, s mamou si sadni za zavretymi dverami a hladajte riešenie
ked pojde do domova, zas tam necha sestre cely dom so zahradou..ak nemaju peniaze, nebudu platit, pojde dom do exekucie a ty nedostaneš dedičstvo
musiš byt rozumna
si tam najmladšia, nikto ta nerešpektuje
ale porad sa s nejakym odbornikom, toto neni normalne, čo sa tam deje
mama ma zdravy rozum a vie hospodarit s peniazmi?
@babybear ale ty sa neriaď blaznami, s mamou si sadni za zavretymi dverami a hladajte riešenie
ked pojde do domova, zas tam necha sestre cely dom so zahradou..ak nemaju peniaze, nebudu platit, pojde dom do exekucie a ty nedostaneš dedičstvo
musiš byt rozumna
si tam najmladšia, nikto ta nerešpektuje
ale porad sa s nejakym odbornikom, toto neni normalne, čo sa tam deje
mama ma zdravy rozum a vie hospodarit s peniazmi?
@karolinakr Nie nevie hospodariť s peniazmi...
Raz jej nechala sestra celý dôchodok a všetky peniaze skoro minuli na sladkosti,blbosti a ešte k tomu niekto mojej mame ukradol peniaze.A aj viem kto to bol....
@karolinakr Nie nevie hospodariť s peniazmi...
Raz jej nechala sestra celý dôchodok a všetky peniaze skoro minuli na sladkosti,blbosti a ešte k tomu niekto mojej mame ukradol peniaze.A aj viem kto to bol....
@babybear ked aj brat nema rozum, zvaž si niektore veci
1.nebolo by im lepšie v ustave?
ale zas aj v domove dôchodcov som počula pripady, že okradali klientov
2.sestra s mužom a synom by sa mali odsťahovať alebo sa rozisť s alkoholikom
3.mala by si vedieť, kam idu všetky peniaze, da sa nastaviť cez internet banking, aby odchadzali pravidelne platby na najom, energie, telefon, teraz sa platila daň za nehnuteľnosť
strava sa da kupovať lacnejšie cez Tesvo donášku, tovar sa vyzdvihne pri dverach
lieky vieš objednať cez internet lacnejšie, len sa vyzdvihne v lekarni na meno
toto su platby, čo vieš cez internet banking zariadiť
zvyšok odložiť dalej na stravu
sestra by nemala vôbec s peniazmi robiť, nakolko ma nezamestneho alkoholika na krku a prioritne idu peniaze na alkohol, a budu teba žmykať a vydierať
čo sa upratovania tyka, ak to nie je schopna sestra zariadiť, ozaj by sa mala odstahovať a na urade socialnom vybaviť pomoc a asistentku, neviem či aj štat by nedoplacal, ktori su v nudzi, lebo ked nie si doma, nie su zabezpečené mamine a bratove základné potreby
toto sa malo riešiť 20 rokov dozadu !
ja by som im pomahala za predpokladu,žeby ma rešpektovali, suhlasili by s nastavenymi pravidlami, alebo by som sa šla poradiť na Urad prace, socialnych vecí a rodiny, lebo toto smeruje ku katastrofe

mrzi ma , ze existuju taketo rodinne vztahy, ked ti najblizsi takto robia. :( ublizuju. tak sa dohodni so sestrou na splatkovom kalendari. nemusi ti hned nazraz dat. a to ze ma muza nepodarka.to je jej problem,
drzim palce.