icon

Ako sa zachovať k "otcovi"?

12. sep 2025

Predstavte si že vyrastáte v rodine kde otec nie je ideálny, týra matku, keď ste malá (do 6 rokov) bije aj Vás, neskôr už nie, ale doma vytvára dusnú atmosféru stále a kvôli nemu sa stále doma necítite dobre. Keď máte 18 nájde si otec frajerku a ide bývať k nej, s Vami kontakty preruší, maximálne Vám pošle sms k Vianociam, narodeninám.
Takto fungujete niekoľko desiatok rokov Až raz sa stretnete a dozviete že je veľmi vážne chorý a sám... Pomohli by ste mu v rámci svojich možností napríklad s nákupom, lekármi alebo nie? A vlastne ako sa vyrovnať s celou situáciou a krivdami z minulosti? Ak proste už otec je na tom zle a asi na nejaké rodinné terapie a zmazanie krivdy čas a kapacita nie je? Je to stále Váš otec, čo niekedy sa snažil aj Vám pomôcť hoci to nevedel a napríklad v období kedy mal frajerku ani nepomohol ak som požiadala a preto som na neho zanevrela. A dúfala že proste raz sa dozviem že umrel a môj najväčší problém bude že pôjdem na pohreb. Ale život Vás postaví do takejto situácie a zrazu je to ťažšie a na dlhšie...
Budem vďačná aj za skúsenosti iných a ich pocity, pocity keď neskôr rodič odišiel navždy ako to hodnotili, určite nie som sama ktorej neidealny rodič zrazu na starobu potreboval pomoc

Strana
z2
anonym_afc0b5
12. sep 2025

@anonym_autor a kedy sa ti snazil pomoct? Pre mna by to bol zly clovek, ktoreho dobehla "karma".. a neriesil by som nic

anonym_6aeb69
12. sep 2025

Určite nie, nech sa stará frajerka. Ale to záleží na každom ako to má v osobnom nastavení. Ja ani neviem kedy zomrel, len som sa to tak nejako dozvedela. Neriešim.

thirstymonk
12. sep 2025

@anonym_autor Pozri sa, je to čisto na tebe. Moja babka celý život hovorila "Aj ket pojdzeš po uľici a uvidziš oca na žemi ležac ožrateho, ta ho ždvihni, bo to je tvoj ocec!" V rodine bol alkohol pánom...
Sám neviem, ako by som sa zachoval. Ak rozmýšľaš čisto len kvôli výčitkám, tak tie pusť z hlavy... je plno ľudí, ktorí na svojich rodičov kašlú, aj keď boli "ideálni" rodičia... nieto ešte keď tyran.
Ak cítiš nejaké puto, tak je na tebe, či to všetko chceš a dokážeš odpustiť...

autor
12. sep 2025
@anonym_afc0b5

@anonym_autor a kedy sa ti snazil pomoct? Pre mna by to bol zly clovek, ktoreho dobehla "karma".. a neriesil by som nic

@anonym_afc0b5 pomohol mi tesne po tom ako odišiel materiálne, tesne predtým ako tie kontakty oslabli a prešli len na sms. A potom som chcela pomoc dvakrát nematerialnu to odmietol už a potom ani ja som s ním nemala záujem nejako znova obnoviť kontakty. Ale tak som rada zase že teda aspoň s mamou sa rozviedli a nemusí sa teraz o neho starať a ničiť si na starobu zdravie, lebo toto je asi najhoršie čo môže byť ak má žena muža tyrana a trápi ju celý život a potom ešte vážne ochorie a má s nim ešte väčšie starosti.

autor
12. sep 2025
@anonym_6aeb69

Určite nie, nech sa stará frajerka. Ale to záleží na každom ako to má v osobnom nastavení. Ja ani neviem kedy zomrel, len som sa to tak nejako dozvedela. Neriešim.

@anonym_6aeb69 frajerka už nie je zjavne bola len na dobré časy.

evcagabi
12. sep 2025

Nie, nepomohla.

060106
12. sep 2025

@anonym_autor ahoj ja mam podobného otca . Mamu týral psychicky,fyzicky a aj ju znásilnil a bolo mu jedno ze je niekto doma. Ubližovať aj mne aj sestre. Sestra sa sním stretáva a navštevuje ho. Ja ho neznášam a nepovažujem ho za otca. Viem ze je vážne chorý a potrebuje opateru. Ja som si povedala ze toho hajzla konečne dobehla karma. Keď konečne skape tak bude o jedného ko-ko- ta na tomto svete menej . A určite na ziadny pohreb nepôjdem.

gribka1
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Jeho voľba

sevrin
12. sep 2025

@anonym_autor nerieš, on je už minulosť.

veklipo
12. sep 2025

Nič mu nedlžíš. On si vybral, myslel vtedy na seba, mal ma to právo. Teraz si vyber Ty, mysli na seba, máš rovnaké právo.
Ja by som sa len poďakovala za život a už by som s ním prerušila kontakt.

bielasovicka
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_afc0b5 pomohol mi tesne po tom ako odišiel materiálne, tesne predtým ako tie kontakty oslabli a prešli len na sms. A potom som chcela pomoc dvakrát nematerialnu to odmietol už a potom ani ja som s ním nemala záujem nejako znova obnoviť kontakty. Ale tak som rada zase že teda aspoň s mamou sa rozviedli a nemusí sa teraz o neho starať a ničiť si na starobu zdravie, lebo toto je asi najhoršie čo môže byť ak má žena muža tyrana a trápi ju celý život a potom ešte vážne ochorie a má s nim ešte väčšie starosti.

@anonym_autor je to na tebe. Ja by som mu pomohla. Ale ja som taká no... Predsa je to otec.

labocca
12. sep 2025

@anonym_autor tazke rozhodnutie,vravi sa,ze odpustit sa da ale zabudnut nie. Ja by som asi pomohla ako pises,s nakupmi a pod. Je to otec... A nikdy nevieme ako mozme dopadnut aj my sami.

anonym_1a005d
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takze je odmajetneny... No nech mu ta pomoze👽

mirokub
Odpoveď bola odstránená
bonboniera
12. sep 2025
@labocca

@anonym_autor tazke rozhodnutie,vravi sa,ze odpustit sa da ale zabudnut nie. Ja by som asi pomohla ako pises,s nakupmi a pod. Je to otec... A nikdy nevieme ako mozme dopadnut aj my sami.

@labocca nevieš ako dopadnes ale minimálne vieš ze nebudeš týrať svoju najbližšiu rodinu ;)

Autorka absolútne by ma otec nezaujímal, on si svoj život vybral.

autor
12. sep 2025
@thirstymonk

@anonym_autor Pozri sa, je to čisto na tebe. Moja babka celý život hovorila "Aj ket pojdzeš po uľici a uvidziš oca na žemi ležac ožrateho, ta ho ždvihni, bo to je tvoj ocec!" V rodine bol alkohol pánom...
Sám neviem, ako by som sa zachoval. Ak rozmýšľaš čisto len kvôli výčitkám, tak tie pusť z hlavy... je plno ľudí, ktorí na svojich rodičov kašlú, aj keď boli "ideálni" rodičia... nieto ešte keď tyran.
Ak cítiš nejaké puto, tak je na tebe, či to všetko chceš a dokážeš odpustiť...

@thirstymonk Tieto staré múdrosti majú niečo do seba, ja som v podstate mala už rok indície od iných že je vážne chorý, ako nepustila som to jedným uchom dnu a druhým von, ale zase nemala som ani nejakú snahu sa s ním stretnúť a pomôcť mu a nejako som sa s tým zmierila a žila dalej. To proste ako keby vieš že tvoj otec čo moc nie je dobrý otec leží opitý niekde na ulici 500metrov od teba nepôjdeš tam kvôli nemu zodvihnúť ho. Ale proste ak po tej ulici ideš a vidíš ho tam ležať je to ťažké prejsť okolo neho bez pomoci a povšimnutia. A to je to že proste vplyvom okolností sme sa nejako spojili a stretli a proste tá situácia už nestala.

anonym_db71db
12. sep 2025

je to na tebe, možno by záležalo ako sa teraz správa či si uvedomuje že robil zle a ľutuje to, alebo sa nezmenil a je taký istý

čo poznám z minulosti jeden prípad bol to zákerný zlý človek, násilný, alkoholik mal cukrovku tak mu časom amputovali obe nohy takže bol odkázaný na pomoc, ale aj tak sa správal veľmi zle, bol grobian, nadával im, nútil ich každý deň mu kúpiť fľašku
tak vyriešili to tak, že sa naňho vykašľali, pár dní ho nechali samého napospas až kým nezomrel od hladu vo vlastných výkaloch

autor
12. sep 2025
@anonym_1a005d

@anonym_autor takze je odmajetneny... No nech mu ta pomoze👽

@anonym_1a005d Nie úplne, ale z väčšej časti áno. Toto je učebnicový prípad chlapov čo sa im v strednom veku zapália lýtka a nájdu si frajerku, rozvedú sa, časom na popud svojej novej frajerky prerušia kontakty aj s deťmi, vnúčatami a celou rodinou, frajerka ich využije kým majú silu a peniaze a na starobu skončia chorí sami bez pomoci a peňazí.

autor
12. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub O mamu sa nebojím, tá k nemu je riadne zatrpknutá a teda ani rokmi ju to neprechádza. Ona sa nejako nezmierila s tým že proste si našiel inú hoci ten vzťah nebol ideálny a v podstate môže byť rada že odišiel. Ale ona je ten starosvetský typ človeka že zachovať rodinu za každú cenu a to mu nikdy neopustí.

bluka2
12. sep 2025

Mozno pomoct len s tym najnevyhnutnejsim sem-tam. Ak sa budes citit tak lepsie

darina77
12. sep 2025

@anonym_autor ja neviem či ako dcéra nemáš zo zákona povinnosť sa oňho starať. Môj bývalý bol alkoholik a keď bol v poslednom štádiu cirhozy pečene, sme toto riešili či má naša dospelá dcéra povinnosť sa oňho starať

gribka1
12. sep 2025
@darina77

@anonym_autor ja neviem či ako dcéra nemáš zo zákona povinnosť sa oňho starať. Môj bývalý bol alkoholik a keď bol v poslednom štádiu cirhozy pečene, sme toto riešili či má naša dospelá dcéra povinnosť sa oňho starať

@darina77 Tú povinnosť ako dosiahnu?

anonym_db71db
12. sep 2025
@darina77

@darina77 dieťa môže namietať že rodič si neplnil rodičovské povinnosti a vážne zlyhal vo svojej úlohe, tak to môže zohľadniť súd

anonym_002671
12. sep 2025

Pomohla tak ako som ja pomohla ,,neidealnym rodičom,, a bol to moj najväčší úspech v živote a keď raz ja budem zomierať poviem si :urobila som co som mohla a z dobra, nie z nenávisti alebo zla tak ako oni

hopsas
12. sep 2025

@anonym_autor buď lepší človek. Nič nestratis ako osobnosť, keď mu pomôžeš. Nepočúvaj tie čo ti hovoria že sa máš naňho vykašľať. Ak by si sa správala rovnako ako on a ak by sa tak správali všetci, na svete by bola úplná džungľa. Bud skrátka lepší človek. Lebo takto to má byť a takto je to správne. Nič tým nestratis práve naopak.

anonym_fae288
12. sep 2025

Pracovala som v nemocnici, kde jedna naša sestrička riešila podobnú situáciu s otcom.... Ona sa rozhodla vybaviť mu umiestnenie v domove sociálnych služieb. Aby bolo o neho postarané.

Každí to asi vnímame inak, dôležité je, aby si bola so svojím prístupom ok aj po rokoch. Možno osloviť psychologa, s ktorým prejdeš svoje zmiešané pocity a pomôže ti usporiadať myšlienky tak, že budeš skôr vidieť, čo je pre teba autentické rozhodnutie.

anonym_dedc0b
12. sep 2025

@anonym_autor muža, ktorý týral matku a mňa ako dieťa bil, by som už dávno nepovažovala za otca. To bol len darca spermií a hajzel, ktorý nám znepríjemňoval život. Nie, nepomohla by som mu, nezaukímal by ma

viera012345
12. sep 2025

@anonym_autor Vo vlastnom záujme mu odpustite, lebo keď odíde bez Vášho odpustenia, jemu to už bude jedno,ale Vás to bude ťažiť a sprevádzať po celý zvyšok života.

vilma7
13. sep 2025

A chceš mu pomôcť? Ak nie, tak len preto ze to je tvoj otec by som to nerobila.
Urobila by som to vtedy, keby som naozaj chcela a nie preto, lebo sa to má, patrí atď.

enmery
13. sep 2025

Nie je otec, je to darca spermií. Keby sa k Tebe takto správal zlý sused, neriešila by si jeho chorobu. Zničil Ti detstvo, doubližoval a keď by si sa teraz starala, stále by si bola v tom kruhu.

Strana
z2