icon

Ako si nastaviť hranice s matkou?

14. dec 2025

Ahojte, tie ktore mate podobny typ rodica, ako si nastavit hranice? Byvame v jednom meste, nepracuje, takze ma kopec volneho casu. Cochvila sa mi narodi druhe dieta, a mama si neda vysvetlit ze nepotrebujem nechcenu pomoc. Mam este zivo v pamati ake to bolo ked sa mi narodilo prve, bola tu pecena varena, babrala mi do veci, presuvala, sukromie ziadne, proste cisty des. Mama je tazka povaha a k tomu ma psych. diagnozu, co to robi este tazsim. Uz teraz mam stres z toho, ake to bude po porode. Prosim vas, ako jej vysvetlit ze to takto nechcem, bez toho, aby sa rozplakala a nevydierala ma?

a0
14. dec 2025

@anonym_autor tak sa rozplače a bude vydierať. Tak ako aj pri malých deťoch. Nedovoliť jej vydobiť si svoje plačom ale držať si hranicu. Poďakovať jej za pomoc ale vysvetliť, že to chceš zvládať sama.

anonym_2ff13f
14. dec 2025

na rovinu..rozplace sa bude citovo vydierat-ale nedaj sa . tak ako ona musi pochopit tak aj ty-ze bez zranenia citov to hold nejde ..

autor
14. dec 2025
@a0

@anonym_autor tak sa rozplače a bude vydierať. Tak ako aj pri malých deťoch. Nedovoliť jej vydobiť si svoje plačom ale držať si hranicu. Poďakovať jej za pomoc ale vysvetliť, že to chceš zvládať sama.

@a0 len ja tazko zvladam ked zacne rozpravat o tom, ze je nepotrebna a ze uz vobec nemusi zit…. Kedze mala viacero pokusov o samovrazdu, bojim sa, aky to bude mat na nu dopad. Ale ja tiez nie som ochotna to znova znasat.

anonym_c85e6c
14. dec 2025

No, zjavne si to vysvetliť nijako nedá. Takže, len na tvrdo povedať nie, ďakujem. Zbytočne nezachadzat do debaty a vysvetľovania. Nekomunikovat. Neočuvat. A pripravit sa na reči. A samozrejme, upratať si to v sebe, aby si sa neuzialila vo výčitkách.....

januska12323
14. dec 2025

Dovoľ jej to čo ti nebude veľmi vadiť a na ostatné povedz nie, ďakujem. Vydierať bude tak či tak.

anonym_2ff13f
14. dec 2025
@anonym_autor

@a0 len ja tazko zvladam ked zacne rozpravat o tom, ze je nepotrebna a ze uz vobec nemusi zit…. Kedze mala viacero pokusov o samovrazdu, bojim sa, aky to bude mat na nu dopad. Ale ja tiez nie som ochotna to znova znasat.

@anonym_autor predpokladam,ze chodi sj psychiatrovi ak ma take problemy..tak skus aj ty raz s nou ist a vydysutovat si to tam..v neutralnej zone sso svedkom aby hned nevyskakovala... a pokusila si sa jej najst hobby ? nieco co ju zabavi aby sa doma nenudila a svoju energiu dala do nieco co ju bude bavit

strelkyna1
14. dec 2025

Neviem v akom je veku, fyzickom a psychickom stave, ale skusit jej najst nieco, kde stravi veeela casu - brigadu, psa, zalubu (turistika, strikovanie, puzzle,...), klub seniorov, ... Pripadne by som jej s jej diagnozou zverila max tak starostlivost o zahradu, psa, pripadne nejake hrozne pracne vypekanie kolacov a robenie ozdob, proste ju poriadne zamestnat.

anonym_936e20
14. dec 2025

@anonym_autor možno by bolo lepšie, keby ste jej to povedali spolu s manželom. Mami, mám ťa rada, ale po príchode z pôrodnice chcem byť iba s mojou rodinou. Keď budem potrebovať pomoc, zavolám. A nesnaž sa ma vydierať plačom a rečami, že si nepotrebná, nič nimi nedosiahneš.

anonym_9775cf
14. dec 2025

Drahé babičky., nestarajte sa do života svojich detí, užívajte si peniaze a svoj život ako uznáte za vhodné a nenechajte sa manipulovať deťmi keď oni budu žiadať o vašu pomoc, nie ste psíkovia, A peniažky a majetky ktoré odkladaťe pre dcéry a synov alebo vnúčatka si pokojne použité na vlastné sny. Nechajte ich žiť ved majú predsa svoju rodinku.

anonym_c9c3f6
14. dec 2025
@anonym_9775cf

Drahé babičky., nestarajte sa do života svojich detí, užívajte si peniaze a svoj život ako uznáte za vhodné a nenechajte sa manipulovať deťmi keď oni budu žiadať o vašu pomoc, nie ste psíkovia, A peniažky a majetky ktoré odkladaťe pre dcéry a synov alebo vnúčatka si pokojne použité na vlastné sny. Nechajte ich žiť ved majú predsa svoju rodinku.

@anonym_9775cf pobavilo ale je to pravda.

anonym_9f356a
14. dec 2025

@anonym_autor Pri psychicky chorých je to mnohonásobne ťažšie. Ak sa lieči a má diagnózu. Veľa krát psychické diagnózy zmenia povahu človeka. Úplne inak sa správa ako zdraví a inak vnímajú tieto veci. Mám mamu ktorá má manio depresívne stavy veľmi veľa rokov. A úplne inak treba s nimi jednať. Nesmú sa rozčuľovať, veľké hádky,,všetko ich vie riadne rozhodiť. Držím palce. Mne sa to nepodarilo 20 rokov. Áno tiež boli časy, že chodila každý deň, niekedy aj dva krát.

anonym_9f356a
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Aha takže diagnóza tam je..budete sa cítiť ešte viac nepotrebná,odstrčená keď ju nezačleníš..tak len hľadať treba kamarátky, záľuby...lebo psychicky to bude zje znášať keď budeš takto na ňu..

autor
14. dec 2025
@anonym_9775cf

@anonym_9775cf dakujem za ironiu, ja som aj cakala vic takychto komentarov, ale som milo prekvapena…. Pozri. Je ine prist na navstevu, pozriet vnucata par krat do tyzdna a ine ked od rana do vecera je u teba, pri kojeni taha dieta lebo uz staci, babre ti do skrin, preklada komplet domacnost… ozaj je to neprijemne aj mne, aj mojmu muzovi

anonym_9775cf
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_9775cf dakujem za ironiu, ja som aj cakala vic takychto komentarov, ale som milo prekvapena…. Pozri. Je ine prist na navstevu, pozriet vnucata par krat do tyzdna a ine ked od rana do vecera je u teba, pri kojeni taha dieta lebo uz staci, babre ti do skrin, preklada komplet domacnost… ozaj je to neprijemne aj mne, aj mojmu muzovi

@anonym_autor nebolo to myslene na teba ale všeobecne preto som ta ani pri mojom prvom prvom príspevku neoznačila,,,,, fúha no ak je to takto, tak toto by sa ani mne nepáčilo

anonym_d09384
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som mala presne toto iste, dokonca, keď som kojila tak nacuvala pri prse ci malej tečie ci preglga (mala kolíky a stále. Plakala) vydeptala ma tak psychicky, ze som prešla na umelé mlieko.... Nastal zlom keď mala malinka 5 mesiacov, ochorela som tak ze som nevládala žiť. Na druhy deň som mala plánovanú poradnu s malou a ona povedala, ze. Ju nemám rušiť, ze pôjde na poradňu s mojim otcom a malou... Vtedy som. To nezvládla, rozplakala som. Sa A vy kricala som jje uplne všetko. Ze si môže malu zobrať a adoptovať.... Ona mi ju nechcela dat ani okupat.... A odchádzala od nás doslova, keď ma prikryla perinou, ze mame ist už spať.... Muž bol radšej vonku celých 5 mesiacov a s ničím nepomohol ani ne pestoval, lebo ved naco, keď je unas. Nonstop svokra - moja mama.... Bolo to najhoršie obdobie premna, ja viem, ze mi chcela len pomôcť, ale!!!!!!!!! Od toho môjho výbuchu, to robiť prestala... Odvtedy som mala ďalšie dve deti a úplná pohoda, príde raz za týždeň ako babka pohrať sa... Zoberie ich na prechadzku, keď. Chcú... Ja ta uplne chapem

anonym_d09384
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor cize zamna jedine co zabralo, povedať všetko na rovinu....

eva8
Včera o 08:35

Navrhni jej, ze moze prist ti pomoct 1-2x do tyzdna. Alebo, lepsie jej padne, ked ju poprosis - mami, mohla by si mi prist pomoct v utorky a srvrtky?
Bude ona spokojna, ze iniciativa prisla od teba a ty jej urcis hranice. Este si mozes rozmysliet konkretnu cinnost, ze s cim. Nakup, pohranie sa s druhy dietatom, upratanie, navarenie.... Co budes potrebovat a co mama "nepokazi"

tiika
Včera o 19:42
@anonym_autor

@anonym_autor tak jej nehovor, že pomoc nechceš, ale vymysli a dohodnite sa, čo pre teba urobit môže, ako často, kde by si jej pomoc uvítala. Jednoducho ty urci mieru a spôsob (nakúpiť, navarit, postrážiť..) a tam, kde nechceš ju nepúšťaj.

marca12
Včera o 19:47
@anonym_autor

@anonym_autor Musis byt sebecka. Ja to mam takisto s mojou mamou a my sme z nej cela rodina na prasky. Zatala som sa a uz nehram jej hru,ze ona sa zduje,rozplace a vsetci skaceme ako ona chce. Zatala som sa,mam s nou peklo,ale v ramci zachovania svojho dusevneho zdravia,som to musela urobit. Jasne,ze robi sceny,vyplakava,ohovara ma,rozprava ako jej len ublizujeme a som nevdacna a praje mi vsetko zlo sveta. Ale tentokrat nepristupim na jej hru a vydrzim to. Cize musis byt razna,nebrat si k srdcu jej vyhrazky,ty nie si zodpovedna za jej zivot. Kazdy si je strojcom svojho stastia a stavat svoje stastie na inych ludom nie je spravne