icon

Ako stáť pri sestre v ťažkých časoch?

25. apr 2026

Ahojte všetci, rozmýšľam, ako pomôcť mojej sestre. Pred rokom 2020 mala úraz a ostala na PN, medzitým bola operovaná (chrbtica), ale stav sa operáciou upravil tak na 25%. Počas PN si požiadala o ID, ale uznali jej iba 25%, teda žiadny ID aj po odvolaní s odôvodnením, že práve operácia jej stav upraví. Išla na liečenie, výrazné zlepšenie nebolo, cvičila samozrejme aj doma. Bol covid, bola doma, prácu vo svojom fachu si nevedela nájsť. Predtým robila manuálnu prácu, v stoji, s rukami, dnes to už nedokáže. Rozmýšľali sme nad upratovaním, opatrovaním - ale nič z toho nedokáže robiť fyzicky. Ako išli dni za dňom, tak bola doma a pridružili sa jej ďalšie ochorenia - presné názvy neviem, ale má cystu na chrbtici, čo jej tlačí na miechu, problémy so žalúdkom z liekov proti bolesti (vred, gastritída, a ešte niečo), bola operovaná na kŕčové žily, na slepé črevo, vybrali jej žlčník. Prišli problémy s tlakom, máva vysoký tlak a stavy na odpadnutie, berie lieky. Schudla za tie roky asi 10-15kg a dnes je doslova kosť a koža. Samozrejme dala si opakovane žiadosť o ID, ale nepochodila, nič z toho nebolo na ID, ale všetko spolu ju zdravotne veľmi obmedzuje. Vidím, že ona nechce ID, ale chcela by, aby nemala problémy, dokázala samostatne fungovať, vrátiť sa do práce. Viacerí z okolia si myslíme, že máva už aj depresie, problémy so spánkom, kvôli permanentným bolestiam.

Skúšala sa aj zamestnať pár krát, ale kvôli chrbtici vydržala max. 3 dni, potom ju to odpálilo na 2 týždne a tak ju prepustili. Aktuálne býva doma s mamou a mamina má svoj dôchodok plus vdovský. Ale mamka má nad 70r, má kopec diagnóz a všetci vieme, že tu nebude večne. Stať sa môže hocičo hocikedy. I keď sestra si myslí, že skôr sa jej niečo stane...

Ja normálne rozmýšľam, čo s ňou bude, keď jej mama zomrie.
Sú na seba veľmi naviazané, psychicky ju to absolútne položí a pri jej stave sa o ňu naozaj bojím. Snažím sa jej byť morálnou oporou, pomáham jej, aj s maminou, akokoľvek, ale bojím sa o ňu. Keď mama zomrie, tak nebude mať ani cent, myslím si. Dostáva hmotnú núdzu a ešte jeden príspevok. Čiže ona sama nevyžije. Ja ako sestra jej finančne pomôžem a určite prvé mesiace jej budem podporou. Byt je písaný na mamu, mám sa vzdať svojej časti dedičstva v prospech sestry? A potom jej dávať mesačne aspoň 250 eur, aby poplatila inkaso, energie - len samotné inkaso majú 260 eur, plus plyn, elektrinu, TV a mobily. Ak by sme aj byt predali, a jej sa vyplatí polka bytu, z toho si nič nekúpi, ani garzónku. Mám ju zobrať k sebe? Netuším čo urobiť a bojím sa toho dňa a viem, že sestra sa veľmi trápi a viem, že povedala viac krát, že tu už nebude mať zmysel ďalej byť. Je to mladšia sestra. Nemá ešte ani 40. Ako by ste sa zachovali ako starší súrodenec vy? Ďakujem. Prosím skúsme nebyť útoční a chápaví. ❤

Strana
z4
anonym_d2af59
25. apr 2026
@anonym_be751f

@anonym_d2af59 uctovnictvo, IT, rozne call centra, helpdesky, sprava socialnach sieti. Toto su vsetko kancelarske prace. Daju sa vykonavat z domu. Len sestra nic nevie, nechce, ma vazne psychicke problemy podla popisu. Cakas ze Ti tu niekto pre nu da pracu, ked je nezamestnatelna????

@anonym_be751f IT? Účtovníctvo? Toto teraz asi srandujes 😆😆

anonym_31e14f
25. apr 2026

Autorka - je veľmi sympatické a empatické, že si o sestru robíš starosti. Je zrejmé, že si realistka a vieš, že niektoré tunajšie rady sú idealistické a mimo reality. Vážne si niekto myslí, že bez ID je možné zamestnať sa v chránenej dielni? Alebo že pri dnešnom pretlaku administratívnych síl, v období prepúšťania a s praxou robotníčky zoženie nenáročnú prácu v úrade?

Zdravotné problémy tvojej sestre už pravdepodobne nalomili sebavedomie a odhodlanie pracovať, začína rezignovať. Možno (naozaj len možno) by pomohol psychológ, ale po reoperácii/priznaní ID snáď získa psychickú barličku a trochu sebaistoty a pokúsi sa o reštart - pretože jej samej je asi nepríjemné byť závislá na mame či tebe.

anonym_fc1697
25. apr 2026

@anonym_autor pokial by na tom bola tak zle zdravotné, ID jej priznaju.
Inak ďalších 40 rokov chce z čoho žiť? Aj ten byt, z čoho chce po smrti matky platit? Ci ho budeš platiť ty?

anonym_46af54
25. apr 2026

@anonym_autor si dobra sestra, ze takto rozmyslas. Sestra bude musiet v nejakej praci vydrzat. Nemozes sa vzdat vsetkeho a doplacat jej. Invalidny jej neuznali, ona proste musi ist pracovat. Treba hladat intenzivnejsie. Uz si odvykla od prace, vzdy to bude tazsie.

autor
26. apr 2026
@anonym_be751f

@anonym_d2af59 uctovnictvo, IT, rozne call centra, helpdesky, sprava socialnach sieti. Toto su vsetko kancelarske prace. Daju sa vykonavat z domu. Len sestra nic nevie, nechce, ma vazne psychicke problemy podla popisu. Cakas ze Ti tu niekto pre nu da pracu, ked je nezamestnatelna????

@anonym_be751f sestra nema vazne psychicke problemy. Ona je jedno chodiace slniecko. Aj napriek tymto veciam, co sa jej deju. Bolesti ju psychicky nicia a je z toho uz unavena a chyta ju reaktivna depresia z toho nekonciaceho sa procesu. Sestra ma vazne problemy s chrbticou a travenim, vredy na zaludku. Tu je problem a s tym sa ,musi popasovat. Ale u nas je to tak - operacia sa podarila, pacient sa nema lepsie, ale vsetko je ok.

autor
26. apr 2026
@anonym_31e14f

Autorka - je veľmi sympatické a empatické, že si o sestru robíš starosti. Je zrejmé, že si realistka a vieš, že niektoré tunajšie rady sú idealistické a mimo reality. Vážne si niekto myslí, že bez ID je možné zamestnať sa v chránenej dielni? Alebo že pri dnešnom pretlaku administratívnych síl, v období prepúšťania a s praxou robotníčky zoženie nenáročnú prácu v úrade?

Zdravotné problémy tvojej sestre už pravdepodobne nalomili sebavedomie a odhodlanie pracovať, začína rezignovať. Možno (naozaj len možno) by pomohol psychológ, ale po reoperácii/priznaní ID snáď získa psychickú barličku a trochu sebaistoty a pokúsi sa o reštart - pretože jej samej je asi nepríjemné byť závislá na mame či tebe.

@anonym_31e14f ďakujem sestra nebola robotníčka, ale tak nazvime to tak,. celý život v stoji, práca v tempe, s rukami - kaderníčka. Po pár kolapsoch čo mala, spadla a zranila sa. Nevedela vôbec hýbať hlavou a rovnako rukou. Išla na operáciu, hybnosť sa síce vrátila, vie pohnúť hlavou, vie hýbať rukou, ale bolí ju to neskutočne a má obmedzenia na ten uhol- záklon skoro vôbec, predklon limitovany, do strany jednej to ide, do druhej menej. Aktualne caka na prehodnotenie a pravdepodobne pojde reoperacia.

anonym_be751f
26. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_be751f sestra nema vazne psychicke problemy. Ona je jedno chodiace slniecko. Aj napriek tymto veciam, co sa jej deju. Bolesti ju psychicky nicia a je z toho uz unavena a chyta ju reaktivna depresia z toho nekonciaceho sa procesu. Sestra ma vazne problemy s chrbticou a travenim, vredy na zaludku. Tu je problem a s tym sa ,musi popasovat. Ale u nas je to tak - operacia sa podarila, pacient sa nema lepsie, ale vsetko je ok.

@anonym_autor depresia a chodiace slniecko? Zo ziadneho tvojho prispevku nemam pocit, ze ona je "chodiace slniecko". Ale tak ty musis vediet, je to tvoja sestra. Ona si uz za 6 rokov uplne odvykla od akehokolvek pracovneho procesu a najst si v jej stave pracu by bol zazrak. Lebo si ju tu opisala ako osobu vlastne neschopnu sa starat sama o seba kvoli zdravotnym obmedzeniam.

autor
26. apr 2026
@anonym_be751f

@anonym_autor depresia a chodiace slniecko? Zo ziadneho tvojho prispevku nemam pocit, ze ona je "chodiace slniecko". Ale tak ty musis vediet, je to tvoja sestra. Ona si uz za 6 rokov uplne odvykla od akehokolvek pracovneho procesu a najst si v jej stave pracu by bol zazrak. Lebo si ju tu opisala ako osobu vlastne neschopnu sa starat sama o seba kvoli zdravotnym obmedzeniam.

@anonym_be751f to, ako som ju popísala sa nerovná to, kým je. Je to sprostredkovaná informácia. Paradoxne ona je tá, čo má vždy povzbudzuje, keď všetko na mňa doľahne. Psychicky je to veľmi rovný človek. Choroba ju dáva dole, to bezpochyby, ale keby nemala svoju psychicku, už tu nie je.

anonym_c08b45
26. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_be751f to, ako som ju popísala sa nerovná to, kým je. Je to sprostredkovaná informácia. Paradoxne ona je tá, čo má vždy povzbudzuje, keď všetko na mňa doľahne. Psychicky je to veľmi rovný človek. Choroba ju dáva dole, to bezpochyby, ale keby nemala svoju psychicku, už tu nie je.

@anonym_autor Ja začínam mať pocit, že tá chorá a nepoužiteľná sestra si ty, keď sa tu takto opeknuješ a hľadáš ru rady, ako dosiahnuť prepis matkinho bytu na sebal o odrbať sestru a ešte získať ako bonus invalidný dôchodok na zvyšok života.
V každom prípade, tá osoba sa absolútne nesnaží vyliečiť, vzchopiť, pracovať, učiť, len čaká, kto sa o ňu postará a ako by mohla dostávať peniaze za nič. Ja radím takéhoto parazita odstrihnúť zo svojho života a nestarať sa o ňu. Určite si nejako poradí, minimálne nájde iného hostiteľa, Teba to vôbec trápiť nemusí, je dávno dospelá. Toto je totiž typ človeka, ktorý pracovať nechce a nič sa mu nedá.

autor
26. apr 2026
@anonym_c08b45

@anonym_autor Ja začínam mať pocit, že tá chorá a nepoužiteľná sestra si ty, keď sa tu takto opeknuješ a hľadáš ru rady, ako dosiahnuť prepis matkinho bytu na sebal o odrbať sestru a ešte získať ako bonus invalidný dôchodok na zvyšok života.
V každom prípade, tá osoba sa absolútne nesnaží vyliečiť, vzchopiť, pracovať, učiť, len čaká, kto sa o ňu postará a ako by mohla dostávať peniaze za nič. Ja radím takéhoto parazita odstrihnúť zo svojho života a nestarať sa o ňu. Určite si nejako poradí, minimálne nájde iného hostiteľa, Teba to vôbec trápiť nemusí, je dávno dospelá. Toto je totiž typ človeka, ktorý pracovať nechce a nič sa mu nedá.

@anonym_c08b45 môžeš začínať mať pocit, aký len chceš, neberiem ti to. Som vydatá, mám dve deti, manžela, pracujem, pomáham maximálne ako môžem tak mame, ako aj sestre. Ale nemám 10 rúk a deň nemá 42 hodín. Čiže ak toto ti príde, že som chorá a nepoužiteľná sestra, tak nech je podľa teba.

aurelia2000
26. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_c08b45 môžeš začínať mať pocit, aký len chceš, neberiem ti to. Som vydatá, mám dve deti, manžela, pracujem, pomáham maximálne ako môžem tak mame, ako aj sestre. Ale nemám 10 rúk a deň nemá 42 hodín. Čiže ak toto ti príde, že som chorá a nepoužiteľná sestra, tak nech je podľa teba.

@anonym_autor nereaguj na takéto psychopaticke rady. ❤️

anonym_bed214
26. apr 2026

Je kaderníčka? Tak nech si prenajme u niekoho kreslo na pár hodín do mesiaca a nájde si 2-4 klientky ktorým napríklad predĺži vlasy.
Jedno predlžko trvá cca 90min, hodí jej to cca 150e a snáď hodinu zvládne stáť. Dá sa to robiť aj s jednou zdrevenelou rukou a dá sa to robiť aj ak sa nevie predkláňať.

vanilka83
26. apr 2026
@sissy27

@vanilka83 aky ustav? Ved ona nepotrebuje 24/7 opateru, nie je leziak ani mentalne nesposobila, nie je odkazana na starostlivost, ma pribuznych. Ci akoze ustav pre nezamestnanych, kde netreba nic platit?

@sissy27 no stále to vychádza tak z celej konverzácie,že nie je spôsobila na žiadnu prácu a sama by potrebovala opateru.

vanilka83
26. apr 2026

@anonym_autor psychiater by jej mal stanoviť diagnózu a vybavíte ID raz dva.

anonym_71f2af
26. apr 2026

Bohužiaľ neviem poradiť, ale keďže som vo veku tvojej sestry, zamýšľam sa nad tým. To aký úraz ta vie takto doraziť? Že sa z toho nedá dostať a len sa to nabaľuje?

anonym_b1d972
26. apr 2026
@anonym_953b0b

@anonym_b90d4f Ako tento tyzden jedna ze "bola som doma 10 rokov na MD"🤯🤦‍♀️

@anonym_953b0b a co je na tom ze bola nejaka žena 10 rokov s viacerými detmi doma?

sissy27
26. apr 2026
@vanilka83

@sissy27 no stále to vychádza tak z celej konverzácie,že nie je spôsobila na žiadnu prácu a sama by potrebovala opateru.

@vanilka83 ze nie je sposobila na pracu v ramci svojho vzdelania neznamena, ze ju treba prebalovat, krmit, umyvat, polohovat, podavat jej lieky atd. Toto co popisuje autorka absolutne, ale absolutne nie je na DSS a este k tomu v jej veku.

autor
26. apr 2026
@anonym_71f2af

Bohužiaľ neviem poradiť, ale keďže som vo veku tvojej sestry, zamýšľam sa nad tým. To aký úraz ta vie takto doraziť? Že sa z toho nedá dostať a len sa to nabaľuje?

@anonym_71f2af ľudia mávajú nehody, pády. Vieš koľko je autonehôd každý deň?

anonym_953b0b
26. apr 2026
@anonym_b1d972

@anonym_953b0b a co je na tom ze bola nejaka žena 10 rokov s viacerými detmi doma?

@anonym_b1d972 Nic...v pohode😄

anonym_71f2af
26. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_71f2af ľudia mávajú nehody, pády. Vieš koľko je autonehôd každý deň?

@anonym_autor však presne to sa pýtam, nejaká autonehoda, pád zo schodov…? Ak to nie je tajne

marsmykkok
26. apr 2026

ženy viete o tom figu a preto zľahčujete.
Hlavne ten systém ID, niekto ochrnie na nohy a dostane plný ID 800 eur a kľudne si popri ňom pracuje na pôvodnom mieste v kancelárii za 1300 eur a má dokopy 2100 eur mesačne však hlava a ruky mu fungujú... Niekto má len menšie psychické problémy ale napríklad v detstve bol na psychiatrii raz a to zaváži a priznajú mu aspoň 300 eur polovičný ID a popri ňom aspoň brigáduje. Al niekto má 10 diagnóz, napríklad kvôli chrbtici nevie pracovať fyzicky, má problémy s očami a teda ani administratívu nemôže alebo ako tu sestra autorky celý život pracoval manuálne a proste hoci nezvládne ani prácu manuálne ani administratívu každý diagnóza je tak maximálne na 30 percent a teda nedosiahne ani polovičný ID lebo diagnózy z rovnakej kategórie sa nesčitávajú a celkovo aj iné ak sú maximálne dá sa dostať za jednu 10 percent a nikoho nezaujíma že človek má napríklad 7 diagnóz čo sú na 25-30 percent.
Teda áno reálne proste môže mať niekto takú smolu že proste nie je schopný robiť nič a nedostane ani polovičný ID a zase niekto má plný ID a popri ňom ešte na plný úväzok pracuje. A chránené dielne detto, je ich veľmi málo, väčšinou je chránená dielňa že zťp osoba robí na seba, takých čo zamestnávajú iných je málo a ak sú tak skôr v Bratislave, zvyšok Slovenska veľká bieda a ťažko nájsť prácu v chránenej dielni.

vanilka83
26. apr 2026
@sissy27

@vanilka83 ze nie je sposobila na pracu v ramci svojho vzdelania neznamena, ze ju treba prebalovat, krmit, umyvat, polohovat, podavat jej lieky atd. Toto co popisuje autorka absolutne, ale absolutne nie je na DSS a este k tomu v jej veku.

@sissy27 neviem ci si si čítala co písala autorka v komentároch...nezvládne sa predklonit, nedokaze dlho sedieť ani robiť manuálne máva závraty...

gagik
26. apr 2026

Ona ma invalidny dôchodok?

anonym_811f94
26. apr 2026
@marca12

@anonym_autor Nasla by som jej dobreho psychologa. Chapem,ze ma zdravotne problemy,ale dnes je naozaj vela ludi,ktory maju operovane chrbtice,bolesti a snazia sa pracovat. Mne to pripada,ze sestra je psychicky slaba a preto takto upada.

@marca12 áno ani sa nečudujem, že je psychicky zle. Čítali ste dobre autorkinu správu?

marca12
26. apr 2026
@anonym_811f94

@marca12 áno ani sa nečudujem, že je psychicky zle. Čítali ste dobre autorkinu správu?

@anonym_811f94 Ani ja sa necudujem,ale to neznamena,ze sa ma s tym trapit sama. Musi ist ku psychologovi. Tak ako riesi choroby telesne,musi sa starat aj o dusevne zdravie.

anonym_811f94
26. apr 2026
@marca12

@anonym_811f94 Ani ja sa necudujem,ale to neznamena,ze sa ma s tym trapit sama. Musi ist ku psychologovi. Tak ako riesi choroby telesne,musi sa starat aj o dusevne zdravie.

@marca12 súhlasím

sissy27
26. apr 2026
@vanilka83

@sissy27 neviem ci si si čítala co písala autorka v komentároch...nezvládne sa predklonit, nedokaze dlho sedieť ani robiť manuálne máva závraty...

@vanilka83 citala, ale preboha este raz - ze nie schopna prace neznamena, ze je odkazana na ustavnu starostlivost !! Samoobsluzne cinnosti zvlada, pri zmysloch je tiez. DSS nefunguju na principe, ze pridem a tu sa o mna starajte, potrebujes na to dg, urcit stupen odkazanosti a ona jednoducho NIE JE ODKAZANA NA STAROSTLIVOST. Keby bola, tak ma v jej veku aj priznany ID. Maju problem dostat sa tam ludia, ktori sa realne o seba nevedia postarat, imobilni, plienkovani, s demenciou atd, na zaklade coho by si tam akoze umiestnila autorkinu sestru? Ze caka na operaciu a nie je schopna pracovat? Na to dss-ky fakt nie su.

strelkyna1
26. apr 2026

Byt by som jej nedarovala, aj tak by on zachvilu bez prijmu prisla. Odkupila by som jej cast za fer trhovu cenu, z toho by mohla par rokov zit a platit mi aj nejake skromnejsie najomne. Ty budes mat ,,investicny byt", ona na par rokov vystarane.
Ale rozhodne sestra smer psycholog a najst si pracu - moze byt predavackou v kiosku (ponatahuje sa, ked nema klienta), praca na recepcii, roznos letakov, posty na ciastocny uvazok,... Alebo moze byt kadernickou, jednu - dve klientky denne by zvladla, aj keby len 50 ecok otocila, tak krat 20 dni ma zarobene na prezitie. V trojizbovom byte jednu miestnost si necha ako domace kadernictvo a mozu klientky chodit za nou.
A mozno by som jej skusila dohodit chlapa s bytom, nepopuparne riesenie, ale niekto s kym by si mohla pokecat a postaral by sa o nu by nebol zlym obohatenim jej zivota.

karolinakr
7. máj 2026

@anonym_autor takuto sestru mať, ty si dar z neba

Strana
z4