Ako zabrániť alkoholikovi prestať piť a fajčiť?
Mam vazne choreho clena rodiny, ktoreho prepustili do domacej liecby a neviem zabranit, aby zacal znovu pit a fajcit. Neviem mu zabezpecit strazenie 24 hodin denne. Podmienkou vyliecenia je, aby nepil a nefajcil, Ako to riesit?
Nijako. Nedá sa to.
@anonym_autor Z vlastnej skusenosti, je to bez sance, dokym on nechce a nie je ochotny zit bez pitia a cigarety.
ak on nechce neni sanca, proste privodi si smrt sam svojim spravanim, riesila by som mozno zariadenie, tam je pod vacsou kontrolou
Zober ho do pohrebnictva...vážne nech si vyberie truhlu a da Ti peniaze na pohreb.
Je zbavený taktiež svojprávnosti? Neustrážiš ho,ak sám nechce. Či ho chceš obmedziť na slobode reťazou, lanom? Toto je boj už vopred prehraný bez pomoci osoby, ktorej sa to týka. (Viem o čom vravím, osobná skúsenosť v rodine). Veľa šťastia a trpezlivosti.
Strazit dospeleho cloveka? Prosim??? No tak nechce, upije sa na smrt. Smutne. Ale nebude prvy a bohuzial ani posledny.
Zober ho do pohrebnictva...vážne nech si vyberie truhlu a da Ti peniaze na pohreb.
@anonym_03e9f1 to nepomôže. To je skratka choroba. Alkoholik a fajciar sa neuvedomi. Posledne dva roky som sledovala znameho, ako sa snazi vsemozne zachranit blizkeho cloveka, dal do toho kopu svojich penazi, do alternativnej liečby, strazil ho... Nepomohlo bohuzial😢
Ak on sam nepovie chcem pomoc od vas,pomozte mi a nebude chciet sam,tak mu nepomozes. A dalsia vec je ako dlho pije? To fajcenie to by sa este dalo. Ak pije niekolko rokov tak tam ani protialkoholicke nemusi pomoct
nijak neda sa to musi si sám nakazať že nebude piť a fajčiť.Nie je psychickýa fyzický možne behať za dospelým človekom ako za malým dieťaťom.Snad chce žiť bude dodržiavať pokyny lekárov a ak žiť nechce tak bude piť a fajčiť.Ak nie je zbavený svojpravnosti že nemá tutora tak nijako.
nijak neda sa to musi si sám nakazať že nebude piť a fajčiť.Nie je psychickýa fyzický možne behať za dospelým človekom ako za malým dieťaťom.Snad chce žiť bude dodržiavať pokyny lekárov a ak žiť nechce tak bude piť a fajčiť.Ak nie je zbavený svojpravnosti že nemá tutora tak nijako.
Pije a fajci cely zivot. Ako prebieha zbavenie svojpravnosti? Lebo pravdepodobne uz ma zacinajucu starecku demnciu alebo je sposobena alkoholom, neviem presne. Ale ma uz problem aj s rozpravanim a pametou aj za triezva.
@alickapusinka
Pribi mu ruky o postel. Ak sa bude vzpierať, zavolaj si na pomoc susedov.
Pije a fajci cely zivot. Ako prebieha zbavenie svojpravnosti? Lebo pravdepodobne uz ma zacinajucu starecku demnciu alebo je sposobena alkoholom, neviem presne. Ale ma uz problem aj s rozpravanim a pametou aj za triezva.
@alickapusinka
@anonym_autor aj tak mu nezabranis pit, ak bude vediet zohnat alkohol.
pozbaenie svojpravnosti nie je vezenie, aj taky clovek ma svoje ludske prava a obmedzovat ho nemozes. alkoholici su akysi sudrzni. ak jeden nema, druhy mu pomoze a da mu napit. samozrejme vznikaju aj spory,a le zabranit pitiu a fajceniu sa da jedine, ez sam bude chciet, alebo sam uz nebude vediet, co to je, aj ked aj v takom pripade stale moze mat nutanie, eln ho nebude vediet identifikovat.
@alickapusinka
@anonym_autor a v takomto stave si chodí sám kupovať alkohol a cigarety?
@anonym_autor
Nerozmyslala si nad tym ze jednoducho uz nechce dalej zit? a vy mu chcete z lasky zneprijemnit posledne chvile zivota, ja som tiez nedavno zacal pit, nechce sa mi dalej zit ked vidim tu kombinaciu liekov co mam uzivat kazdy den je to len odialovane o par mesiacov naco? Nechcem skoncit v hospice a robim vsetko preto aby sa to skoncilo skor.
Dospeleho cloveka strazit? Svojpravneho? On musi chciet sam, ak nechce, nikto s nic ho nedonuti. Zbavenie svojpravnosti je sudny akt, to nie je len tak. Je tam urcena osoba na spravu majetku. Deje sa to v zavaznych pripadoch a nie ze niekde prides a povies, ze tuto Jano pije s fajci a nechce prestat.
A koľko ma rokov?
@alickapusinka
@anonym_autor to je zdlhavý proces cez súd súd s atým nebude ani zaoberať ked pracoval celý život a teraz je dôchodca súd nepovie len tak že je nesvojpravny čosi to bolo myslelne len tak že môže to urobiť súd s tým že niekomu by musel v opitosti ubližiť ale tak aby mal niekto trvale následky alebo spôsobiť nedajbože dopravnu enhodu z následkami vtedy.Ale že to TY chceš to je všetko málo. Súd by sa tým ani nezaoberal.takže neurobite bohužiaľ nič neda s amusí si vedieť rozkazať ak sám nechce neda sa nič robiť.
V mojej rodine je podobný prípad, len s tým rozdielom, že člen rodiny je závislý na liekoch na spanie a kadejakých oblbovákoch, ktoré ho už raz priviedli do nemocnice (delírium atď.)... Čistá katastrofa. Odmieta pomoc, klame, zatĺka, lieky (ktovie, odkiaľ ich má) má poskrývané kade tade... Je nemožné byť mu non stop za zadkom. Kto potrebuje piť, fajčiť, drogovať, cesty si nájde... Snažila som sa mu pomôcť akokoľvek...
@anonym_autor zober mu vsetky peniaze aby si nevedel kupit alkohol
@alickapusinka
@anonym_autor nie je možné človeka zbaviť svoprávnosti, len obmedziť spôsobilosť na právne úkony. Rieši sa to na súde a trvá do dosť dlho, aj pol roka. Potrebujete na to posudky od všeobecného lekára, psychológa. psychiatra
@anonym_autor kým sam nechce prestať a nepožiadal ta o pomoc tak nevenuj svoj drahocenný čas niekomu kto o to nestojí.Osobna skusenost z rodiny,všemožne sme sa mu pokúšali pomôcť,dotrapil celú rodinu,kvôli jedného človeku trpia všetci blízky. Lekár nás upozorňovať,ze pokiaľ nechce, neurobíme s tým nič.. ale skúšali sme 2 roky..ale stačilo...A to jedine môžeš v tejto situácii urobiť,odosobnit sa a nechat alkoholika žiť svoj život aky chce.

Je dospelý? Lebo ak áno, tak jedine dohovárať, ale nezakážeš a nie je to ani tvoja zodpovednosť. Buď mu oporou, nie policajtom.