Ako začať od nuly?
ahojte, len tak som viackrát nad tým uvažovala, ako to dokázali ženy, odísť od mužov a osamostatniť sa, keď nič nemali? Poviem príklad, žena býva v mužovom dome (niesú zobratý) a má s ním jedno dieťa. Ako má od neho odísť, keď nemá vôbec nič, príjem nejaký ej ale nie stabilný, teda okrem rodičáku. Čiže podnájom asi nie.. K amme sa vrátiť nemôže a inak nemá nikoho. KAo sa to dá? kSú tu tkaé čo začali od nuly s dieťaťoma zvládli to? Pýtam sa len čisto zo zvedavosti, keďže tu bolo mnoho diskusií v ktorých baby radili odíď od muža... Ale ako?
Napr odist byvat na nejaky cas do krizoveho centra, ci domova pre osamelych rodicov, najst si brigadu, ci nejaky part time, dohodnut sa s kamoskou ci inou mamkou na strazeni dietata,
Rodicak, pridavky, vyzivne, plus nejaka brigada, tie peniaze nie su velke, ale kto chce ten to zvladne, ako sa to hovori, kde je vola je i cesta
Pripadne sa vraziti do prace a dieta si dat strazit, bo sipukromna ms je dost draha
Keď ma muž nebije?
@pribinak hej to je sice pekne ale aj tam treba platit a ked je dieťa staršie ako 3 roky, žena dostane len 23e, a ťažko sa zamestnáť v čase, ked je dieťa v škôlke. Zaujímajú ma presne tie prípady ktoré nemajúkam dať dieťa aby mohli pracovať, rpetože všetci vieme že čas kedy je školka (t.j. od 7-15-16:30) to sú pracovné doby iba na úradoch, v bankách a rôznych inštituciách, ešte aj predavačka robí dlhšie, takže ako sa má taká žena zamestnať?
No, u nas je MS od 6.30 do 17.00, v tom krizaku nebyva ta zena sama, takze si tam dohodnem nejaku spolubyvajucu co je na materskej, ze tu mas 100e a budes mi to dieta vyzdvihovat z MS, vybavim si vyzivne, je moznost aj nahradneho, potom su aj nejake brigady,
V tych zariadenia h su aj socialny pracovnici a ich uloha je, ze tak dnes ste prisli, ale zajtra ideme riesit toto vaetko a od dalsieho dna idete niekde zarabat prachy
Potom, je na kazdej zene, aby ajsama sa snazila riesit situaciu. Odchadzam od partnera, tak uz dopredu nieco planujem, maloktora sa rano zobudi a povie si, ze dnes odchadzam, drviva vacsina to planuje nejaky cas
@pribinak toto môžeš dookola vysvetľovať v každej druhej téme, že ak sa naozaj chce, tak sa dá... ale stále sa len dozvieš, aké je to ťažké a ako sa nedá pre milión dôvodov... ponúkneš niekoľko spôsobov, ako by to šlo, a vždy bude nejaké "ale.." neviem, niekedy mám pocit, že si všetci myslia, že žena po pôrode už nikdy nebude pracovať, lebo do troch rokov je dieťa malé aby bolo čo len 10min bez matky a nie ešte nejakých 8 hodín, potom nie je miesto v škôlke, potom už aj miesto je, ale s každým kýchnutím treba byť dva týždne doma a teda kde už zamestnajú ženu, ktorá je viac očr ako celá firma dokopy, potom príde škola a treba sa s dieťaťom učiť, potom príde puberta tak zas sa treba dieťaťu viac venovať aby nezdivelo a potom už vlastne aj dôchodok je na spadnutie... keby zrušili trojročnú platenú rodičovskú, tak slováci asi vyhynú...
@seemani, nuz, ta zena nezije vo vzduchoprazdne, ma rodinu, kamaratky, znamych, urcite sa najde niekto, kto dieta opatri za poplatok alebo na vymenu. Tiez sa da vopred pripravit "poda" na odchod, ak teda hovorime o odchode a nie uteku. O odchode sa spravidla zena nerozhodne z minuty na minutu.
Inak ja som si až teraz uvedomila a to mám deti 17 a 11 rokov, že si konečne môžem nájsť akúkoľvek prácu, s akoukoľvek pracovnou dobou a v akejkoľvek vzdialenosti, čo som furt kedysi riešila. Až teraz mi došlo. 😀
@natalym ak je byt spolocny a si bez penazi, smer centra pravnej pomoci, su takmer na kazdom sude. Dokonca aj tu na konovi najdes pravnicky, byt predat a zo svojou polovicou prachou nech si robi co hce, ty mas pekne prachy na novy start
Nie je to easy, to mi je jasne, ale treba bojovat za seba a svoje detiska
a aké sú poplatky v tých centrách? to asi tiež nie je zadarmo
ha! Takze doma mas tyraneho chlapa? Som ta odhalila!!!!
budem zla, ale nad týmito otazkami by bolo treba uvazovat prv, ako vojdem do vztahu s niekym, prv, ako s nim mam dieta, prv, nez sa dobrovolne postavim do ulohy zeny, ktora sa nedokaze o seba postarat a do pozicie "priatelky", ktora nie je s otcom svojho dietata zosobasena.
Ja viem, ze ked je clovek zalubeny, vidi veci inac, ale zakladom je dobry vyber. Ak mam muza, s ktorym si rozumiem, od ktorého neocakavam, ze "vsak ked bude dieta, on sa zmeni", ked mam muza, ktory sa o mna a dieta ako moj manzel postara, kym nezacnem znova pracovat, tak nemusim toto riesit.
@seemani , suhlasim, po obycajnej hadke netreba balit kufre, ale hladat, ako tu hadku k obojstrannej spokojnosti vyriesit. Na to ale treba, aby boli obaja zreli a zodpovedni ludia.
@natalym ma snad nejaku rodinu ci kamosky, casto je to aj o tom, ze ci ti ludia radsej nezatvaraju oci pred tym, ze ta zena je tyrana, len aby nedaj boze ju debil nepockal na ulici a nepovedal jej pred susedmi, ze kurva ty sa staraj o svoju tucnu rit a ni do mna a mojej zeny
Co si ludia pomyslia?
Zeny ono to teoreticky az tak tezke neni ale prakticky a hlavne kdyz je psychika v haji..tak to jsme nekde uplne jindy...tezke to je.je ziju v nemecku a tady kdyz pracujes tak i zijes..muzes,vydelas si na to..ale u nas? No nevim
@seemani
moj nazor je ze by takej zene v prvom rade mala pomoct jej rodina, rodicia, surodenci, tety, ujovia, sesternice, atd...
velmi sa tu na slovensku "vyzdvihuje" rodina a az precenuje mat viac deti, surodencov, aby dieta nebolo same... a prave rodina by mala byt prva, kto sa ujme takej zeny.
A moj sukromny nazor pre prevenciu inym zenam: nerodit deti do vztahov bez manzelskeho zavazku, a je mi to luto konstatovat... ale mysliet (financne, ekonomicky,..) aj na pripad straty manzela (smrt, rozvod,... pripadne trvala invalidita - to nie je pravdaze strata), aby sa zena dokazala postarat o dieta a seba....
Zivot je tazky a moze priniest rozne situacie... preto ja osobne nezastavam nazory "a nejako bude"... lebo BUDE, ale nie pre okolie, ktore to druhemu cloveku navrava....ale pre toho, tko sa ta tymto zmanipulovat
tu je plno mamin v takej situacii, ked nie je toho kto by im pomohol a musia riesit same tak sa vedia vzdy dohodnut napr. 2 alebo 3, najst si spolu privat - dvojizbak, trojizbak, budu ho spolu platit a este si vedia navzajom pomoct s detmi... cesta sa vzdy najde, len je to velmi tazke 😢
osobne si myslim ze na taketo veci treba mysliet aj ked nie je ziaden problem. ja mojmu manzelovi 100% doverujem, ale nie som na nom financne zavisla, mam svoj byt, svoju pracu, v podstate by som si poradila aj bez pomoci rodiny keby nieco take nastalo, ale nastastie mam aj vynikajuceho brata a mamu, ktori viem ze aj keby pindali vzdy mi pomozu 😀
Dolezite je NIKDY nedopustit aby sa zena do takej situacie ako opisujes dostala. Ked zena trochu pouziva rozum, da sa.
@libka1 tak by to malo byť, lenže ťažko radiť babám, ktoré pr. nikdy nerobili, išli na materskú, a sú závislé od muža a štátu. ale na toto každá z tých mladých napíše, že jej životným snom bolo mať čím skôr dieťa, resp. veď neskôr, (rozumej po dvadsaťpäťke 😀 ) sa už nemusí podariť ... a neostanú pri jednom... a potom zistia, že ten ich vysnívaný sa zmenil, resp. im spadli ružové okuliare, a čo teraz?
@mima4 manželský zväzok v takýchto prípadoch nie je plus, ale problém navyše... lebo jednoduchšie je dostať sa preč od niekoho, s kým ma nič nespája, ako ešte riešiť na súde rozvod, ťahanice o majetok a podobne... manželstvo ti nedáva záruku, že sa ten druhý bude k tebe po zvyšok života správať pekne a úctivo, starať sa a podobne... naopak, často toto prepukne po svadbe, keď chlap už má ženu "poistenú" papierom, ak sa podarí aj dieťaťom a teda ju ekonomicky odrovná...
súhlas s @evelynm v tom, že žena by sa nemala stavať do pozície závislej od manžela / partnera, toto je základ... to, že už s niekým žijem (či v manželstve alebo bez) by nemalo automaticky znamenať, že už sa o mňa bude starať a som vybavená, ale udržať si nejaký svoj osobný štandard...

Tak to by som chcela aj ja vedieť. Za mňa: nemám nič našetrené, byt je spoločný, on neodíde, môžem si zbaliť jednu cestovnú tašku, ísť napr. ku kamoške ak s tým bude súhlasiť, urgent si nájsť robotu a potom snáď podnájom. Ak si chcem poslať životopis tak musím buď niekoho poprosiť alebo si zaplatiť prístup v nejakej internetovej kaviarni. Potom si zoberiem decká k sebe na ubytovňu napr. ?
Alebo sa môžem zoznámiť s nejakým týpkom s bytom, čo keď sa so mnou dobre zahrá, tak ma z bytu vyhodí a budem prosíkať manželíka, či sa môžem k nemu vrátiť?
Alebo z hocijakého príjmu si môžem odkladať po 5 € a skrývať v spodnom prádle a asi tak za 30 rokov sa môžem odsťahovať.
Netuším.