icon

Ako zistiť zbavenie svojprávnosti rodinou?

branko29
5. mar 2025

Dobrý večer chcem sa opýtať či sa dá niekde nejako zistiť či má niekto zbavil svojprávnosti je to zvlášte ale mám pocit že niekto z rodiny má zbavil svojprávnosti ak by má blízka osoba alebo rodina zbavila svojpravnsoti ako sa to dá nejak zistiť? keby že som bol nesvojpravny

janetia
5. mar 2025

@branko29 Väčšinou toje na občianskom preukaze
@branko29 poraď sa s ošetrujúcou lekárkou, svojprávnosti sa zbavuje súdnou cestou na základe lekárských potvrdení

prasiatko30
5. mar 2025

Neviem ako na sk ale v pripade kedy vies citat a pisat/nelezis volakde v bdelej kome, by bolo velmi zvlastne, ze by ta zbavili svojpravnosti bez toho, zeby ta sudca chcel aspon vidiet a prehodit 2-3vety s tebou

victoriab
5. mar 2025

@branko29 zbavit svojpravnosti je narocny sudny proces, riesili sme to v rodine, prisiel by za tebou osychiater a vysetril ta. Takze to nie je len tak.

nika23t
5. mar 2025

@branko29 no síce sa tomuto nerozumiem, ale snáď to nebude také jednoduché, ako píšeš, že len tak Ťa zbaví niekto svojprávnosti. Bez dôvodu, bez Tvojho vedomia. To by tu potom nejeden taky bol.

victoriab
5. mar 2025

@branko29 a aj ked sa to stane,musi clovek, ktory je pravne zodpovedny za danu osobu, dokladovat spravy kazdeho pol roka sudu

vreckovka2
5. mar 2025

Nie je mozne zbavit svojpravnosti, iba obmedzit sposobilost na ucite pravne ukony. Malo by to byt zapisane v obcianskom preukaze.

januska12323
5. mar 2025

@branko29 nie nemôže ťa nikto len tak zbaviť svojpravnosti, prečo máš taký pocit?

larinka552
5. mar 2025

Si na psychiatrii? Ak ano, tak chapem, ze take podozrenie mas. Ak nie, skus si ist nieco vybavit na urad alebo do banky a uvidis.

branko29
autor
5. mar 2025

@janetia a môže má lekár zbaviť svojprávnosti? mal som u svoje obvodnej doktorke komisiu volala mi po telofene keď som ešte bol na PN že mam prísť na posudkovu komisiu ohľadom mojho zdravotného stavu lebo som bol dlhodobo PN lenže neviem či v skutočnosti to bola pani zo sociálnej poisťovne pitala sa či mám chronické choroby

branko29
autor
5. mar 2025

@vreckovka2 v občianskom preukaze no dobre len kto mi to povie? či mám zapísané v OP že som nesvojpravny

bibina32
6. mar 2025

@branko29 Pri dlhodobej PN sa chodí na posudkovú komisiu.

maximiliana
6. mar 2025

@branko29 a ty nemas pri sebe svoj OP?

moony99
6. mar 2025

Ak by Ťa niekto zbavil,obmedzil na právne úkony,musel by prebehnúť súd,a aj Teba by tam prizvali,a domov by prišiel súdny psychiater urobiť posudok .Musí byť normálne súdne pojednávanie, lekár ani nikto iný to nemôže urobiť.Pri zápise do občianskeho preukazu je treba Rozhodnutie o obmedzení na právne úkony zo súdu.

bosorkabb
6. mar 2025

Už nejde človeka úplne zbaviť svojpravnosti.
Len obmedziť. A predchádza tomu súdne konanie kde dotyčný musí byť prítomný. Súdny znalec vypracuje posudok na základe ktorého sudca rozhodne. Bez tvojho vedomia to nie je možné.
U lekárky si bol na posudkovej komisii čo je bežné pri dlhodobej PN. Ide o posúdenie tvojej PN.

jaskolka
6. mar 2025

Na posudkovu komisiu sa nechodí kvôli zbaveniu svojprávnosti,ale kvôli dlhodobej PN. Zbavenie svojprávnosti ani nejde,iba obmedzenie spôsobilosti na niektoré právne úkony a celkovo tonie je len tak,že z dna na deň dáky úrad dá pečiatku a hotovo.predchadzaju tomu vyšetrenia a posudky od lekárov, psychológa, psychiatra,potom to hodnotí súd. To je dlhý proces, odkiaľ si vlastne nabral to,že by ťa mala rodina zbaviť svojprávnosti?