icon

Ako zlepšiť vzťah s matkou?

sawsk
13. aug 2025

Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor ako by ste mi poradili v tejto situácií prípadne či ste niečo podobné zažili.
S mamou som nemala veľmi dobrý vzťah ešte pred páru rokmi. Stále mi robila divné veci, keď som bývala u babky o ltorú sa mama starala lebo nevedela ani chodiť, tak som aj platila bývanie, pratala som, kupovala čistiace prostriedky, jedlo atď, keď som išla pratať mama ma zakaždým vysmiala, že pratám lebo mal prísť môj priateľ pričom som pratala lebo som mala konečne čas a aby bolo čisto (mala som nepravidelnú zmenovku - každý deň iný čas v robote), keď som niečo navarila, tak ona toto a tamto nebude jesť a neraz mi povedala že ona toto žrať nebude pričom som varila obed a ona len mäso vo vode a ryžu v sačku a to dosť často, keď som chcela dospať lebo som mala i psychicky náročnú robotu jej zakaždým vadilo, že spím a aj keď som jej vravela, že peniaze má kedže jej platím nájom, nakúpené má, pes vyvenčený, upratané je tak nech ma nechá lebo jej nezavadziam ta ešte horšie bolo. Potom ako babka zomrela ja som sa odsťahovala ku priateľovi a otehotnela som a teraz už je to tri roky čo bývam mimo, mám i auto, i dom a aj synčeka a mám šťastnú rodinku a mama len hučala. Ja som myslela, že to skončí ale je to len horšie. Pred dvomi rokmi synček mal dva mesiace na nový rok a my sme spali a som mame napísala Šťastný nový rok ale jej vadilo, že som to napísala prvéhp januára a že som to mala spraviť 30ho decembra pričom netuším prečo, vravela, že môj priateľ jej mal doniesť kyticu ruží a z komára somára spravila a sme sa nebavili tri mesiace, potom to znovu pokračovalo a teraz s ňou niesom skoro polroka v kontakte lebo začala vravieť, že môj syn je zaostalý kvôli umelému mlieku, že je obézny až má napnutú kožu pričom i doktorka i všetci vravia, že je šikovný, vie o niečo viac ako deti v jeho veku a nemá nadváhu. Ale keď mama bola na návšteve tak nám do očí veavela aký je môj syn zlatý a šikovný ale hneď ako prišla domov tak iné písala. Písala som jej, že pokiaľ sa úprimne neospravedlní, tak neuvidí môjho syna lebo nás sa to veľmi dotklo. Po dlhšej dobe som jej oznámila, že plánujeme svadbu a prvá vec čo mi napísala bola výčitka, že máme mácičku lebo videla storku ako je môj syn s mačičkou. Ani zo slušnosti nezagratulovala, ani jej snúbenec. Jej snúbenca som sa dvakrát pýtala či príde na svadbu a mama to okomentovala, že on nebude na rozkaz odpovedať. Mama si medzitým fotila naše správy a vyrezávala z kontextu a dávala to sebe na fb na storky. Pridávala tam správy keď som jej napísala úprimne, že som nečakala, že po tomto všetkom prídu na svadbu a ešte dala aj smutného smajlíka aby ju asi ľudia ľutovali. Ja už neviem čo mám robiť. Mama jedno povie a druhé píše, veľakrát mojej rodine ublížila, ale dospelého brata hýčka ako malé decko a keď jej dakedy vysvetlím, že nemusí robiť bratovú hovorkyňu keď si chcem iba s bratom popísať a riešiť iba s ním ako súrodencom veci, tak hneď za neho píše a tvrdí, že ja útočím na brata pričom ja chcem nech je len dospelý a nech i sám sa spýta ako sa mám s rodinou, alebo nech ma zavolá či sa stretneme lebo za tri roky ani raz nič také nespravil a aj keď mal sviatok, tak ja som mu písala kedy mu môžeme zagratulovať lebo ani sám nevedel napísať a pozvať nás…mimochodom brat sa urazil, že som si dovolila mu napísať na rozum, že tri roky len ja sa angažujem aby sme boli aspoň v kontakte a na pozvanie na svadbu mi odpovedal, bez gratulácie jednoslovne NEJDEM

anonym_6b3eaa
13. aug 2025

@sawsk odstrihni sa od nich, budeš mať pokojnejší život

lucimichi
13. aug 2025

@sawsk zmier sa s tým, že tvoja matka je psychicky chorá a nestretávaj sa s ňou vôbec.

anonym_d24e86
13. aug 2025

Neviem čo na to povedať, okrem toho že obdivujem ako si dospela a dokázala si si vybudovať život aj rodinku. Fandím ti, nech si šťastná

sawsk
autor
13. aug 2025
@lucimichi

@sawsk zmier sa s tým, že tvoja matka je psychicky chorá a nestretávaj sa s ňou vôbec.

@lucimichi to mi uz povedalo vela ludi 😅 len stale mam akoby v sebe malý boj, ze sa musím zavďačiť a musím byť dobrá aby ma vôbec mala nejako rada. Na deň matiek som už zo stresu grcala dva dni lebo ma zasiahlo dosť to, že s bratom som si písala a mi napísal, že na neho mama nikdy nič zlé nepovedala, nikdy mu ani nadávku nepovedala a mňa sa to veľmi dotklo, že čo také zlé som robila a ten niekoľko ročný stres sa mi už takto ukázal, že som išla na pohotovosť aby mi dali injekciu na zastavenie grcania a brala som voľnopredajné lieky na úzkosti a stres. Doktorka na pohotovosti mi povedala, že mám mame dať vedieť, že aj ja mám hranice a ak to nepôjde tak sa odstrihnúť. Len kedže plánujeme svadbu tak ma to bolí lebo otca nemám. Tento rok je to prvykrát čo som dokázala stáť za svojím názorom a nemienim to upustiť a aj psychológ mi povedal, že preto mám zmiešané pocity lebo dlhoročne som mala citové vydieranie a lásku od mami len za odmenu a že to trvá pokiaľ človek sa s tým zmieri, že nemusím byť dokonalá dcéra aby sa mama ku mne dobré správala. Mne momentálne len chýba nejaký rodič lebo už nemám nikoho.a tiež je to dosť krátka doba čo prvykrát nerobím veci aby mama bola spokojná

januska12323
13. aug 2025
@sawsk

@lucimichi to mi uz povedalo vela ludi 😅 len stale mam akoby v sebe malý boj, ze sa musím zavďačiť a musím byť dobrá aby ma vôbec mala nejako rada. Na deň matiek som už zo stresu grcala dva dni lebo ma zasiahlo dosť to, že s bratom som si písala a mi napísal, že na neho mama nikdy nič zlé nepovedala, nikdy mu ani nadávku nepovedala a mňa sa to veľmi dotklo, že čo také zlé som robila a ten niekoľko ročný stres sa mi už takto ukázal, že som išla na pohotovosť aby mi dali injekciu na zastavenie grcania a brala som voľnopredajné lieky na úzkosti a stres. Doktorka na pohotovosti mi povedala, že mám mame dať vedieť, že aj ja mám hranice a ak to nepôjde tak sa odstrihnúť. Len kedže plánujeme svadbu tak ma to bolí lebo otca nemám. Tento rok je to prvykrát čo som dokázala stáť za svojím názorom a nemienim to upustiť a aj psychológ mi povedal, že preto mám zmiešané pocity lebo dlhoročne som mala citové vydieranie a lásku od mami len za odmenu a že to trvá pokiaľ človek sa s tým zmieri, že nemusím byť dokonalá dcéra aby sa mama ku mne dobré správala. Mne momentálne len chýba nejaký rodič lebo už nemám nikoho.a tiež je to dosť krátka doba čo prvykrát nerobím veci aby mama bola spokojná

@sawsk popravde zišla by sa ti terapia, potrebuješ pochopiť, že ich správanie nemá nič spoločné s tým ako sa správaš, je to ich vizitka. Prestaň s nimi všetko rozoberať. Na svadbu ich pozvi oficiálne a keď sa nevyjadria nech sedia doma. Ty máš teraz vlastnú rodinu, venuj energiu im.

sawsk
autor
13. aug 2025
@januska12323

@sawsk popravde zišla by sa ti terapia, potrebuješ pochopiť, že ich správanie nemá nič spoločné s tým ako sa správaš, je to ich vizitka. Prestaň s nimi všetko rozoberať. Na svadbu ich pozvi oficiálne a keď sa nevyjadria nech sedia doma. Ty máš teraz vlastnú rodinu, venuj energiu im.

@januska12323 snažím sa cez to preniesť, stále myslím na to, že nesmie opakovať aby som bola z nej v strese lebo mna to už aj fyzicky ničilo. Len rozmýšľam či mám poslať pozvánky na svadbu alebo nie lebo naposledy mi mama napísala, že sme skončili a blokla si ma, mamin priateľ si ma vymazal a dal si súkromný profil a brat si ma blokol 😅

lapalma
13. aug 2025

Dievča zlaté ... zastav sa na chvíľku a porozmýšľaj, čo by si poradila cudziemu s podobnou rodinou ?
Rodina je dôležitá, ale nie za každú cenu. Ty neustále riešiš, snažíš sa zavďačiť a oni reagujú a vylievajú si na tebe svoje životné mindráky. Postav sa do svojej sily - máš už dieťa, muža, si samostatná.... rieš SEBA a SVOJU RODINU !!! Buď slušná k matke a bratovi ale daj im priestor, aby prejavili aktivitu sami. Nevyčítaj, neprosíkaj, žiadne zbytočné smsky , blokácie fb, ... ži si konečne svoj život bez nich... nerieš hlúposti...staraj sa o synka a vytvor mu nádherné detstvo - aké si ty nemala.
Nemusíš nikomu NIČ dokazovať ... si dosť dobrá taká, aká SI ... s matkou alebo bez nej - a ona to vie. Žije z tvojich emocionálnych reakcií...držím ti palce 🙂

sawsk
autor
13. aug 2025
@lapalma

Dievča zlaté ... zastav sa na chvíľku a porozmýšľaj, čo by si poradila cudziemu s podobnou rodinou ?
Rodina je dôležitá, ale nie za každú cenu. Ty neustále riešiš, snažíš sa zavďačiť a oni reagujú a vylievajú si na tebe svoje životné mindráky. Postav sa do svojej sily - máš už dieťa, muža, si samostatná.... rieš SEBA a SVOJU RODINU !!! Buď slušná k matke a bratovi ale daj im priestor, aby prejavili aktivitu sami. Nevyčítaj, neprosíkaj, žiadne zbytočné smsky , blokácie fb, ... ži si konečne svoj život bez nich... nerieš hlúposti...staraj sa o synka a vytvor mu nádherné detstvo - aké si ty nemala.
Nemusíš nikomu NIČ dokazovať ... si dosť dobrá taká, aká SI ... s matkou alebo bez nej - a ona to vie. Žije z tvojich emocionálnych reakcií...držím ti palce 🙂

@lapalma až ma to rozplakalo, ďakujem, potrebovala som istú podporu a vidieť niečo čo v hlbke svojej duše viem, ďakujem ❤️

januska12323
13. aug 2025
@sawsk

@januska12323 snažím sa cez to preniesť, stále myslím na to, že nesmie opakovať aby som bola z nej v strese lebo mna to už aj fyzicky ničilo. Len rozmýšľam či mám poslať pozvánky na svadbu alebo nie lebo naposledy mi mama napísala, že sme skončili a blokla si ma, mamin priateľ si ma vymazal a dal si súkromný profil a brat si ma blokol 😅

@sawsk poslala by som len oznámenie nie pozvánku alebo ani to

anonym_990c14
20. aug 2025

Ahoj, ja mam doma nieco obdobne, sice mam oboch rodicov, ale ten vztah s mamou a cela atmosfera v rodine je viac ako zvlastna a prichadzam na to az teraz v dospelosti ako som aj ja mamou.
Mama mi stale prizvukuje ako mam vsetko riesit so synom s pokojom, ako mu treba vsetko vysvetlovat a potom pride nejaka situacia a z nicoho nic po nom zacne kricat, z mojho pohlafu bez dovodu, lebo ona urobi nieco comu vedela predist. Mna pravidelne trestala tichom a robi to doteraz a dokaze to robit aj mesiace. Rovnako tak funguje s otcom aj s bratom. Brat bol asi jej favorit, vzdy mu dokazala obetovat vsetko, no ten sa jej otocil chrbtom a neriesi nic ine len to ako sa ku nej sprava a na mna kasle, nepomoze, pricom jemu prakticky vychovala dceru a mne povedala, ze sa mam dat dokopy, ked som chcela pomoct. Tiez velakrat riesila to, ze moj syn nie je v poriadku, ze sa sprava divne az som to prebrala za svoju myslienku. Syn bol narocny, velmi vela plakal, musela som ho vecne nosit lebo inak nespal a plac neprestaval. Zacala som si nahovarat, ze bude autista. Je uzasny, sikovny. Dozeraz ma vecne poznamky o tom, ako sa podoba na svokra, ktoreho moja mama nema rada a vzdy to povie s opovrhnutim. Uz s nou fungujem viac menej na nutnej baze, ked cosi treba vybavime, pridem tam sem tam so synom, pohra sa a idem domov. Osobne veci s nou neriesim, lebo viem ze ti otoci proti mne aj ked sem tam sa este pozabudbem, ked ma lepsie obdobie, je premilena a vtedy sa sem tam zabudnem, ale nepisem jej spravy, ked cosi, tak zavolam a telefonaty trvaju kratko, ked ona zacne rozoberat cosi osobne, ukoncim to ze sa mi popri malom neda a musim sa venovat jemu. Mna jej staznosti na brata unavuju a nechce si priznat svoj podiel viny na vychove. Rob to tak aj ty, zameraj sa na svoju rodinu, lebo toto ta len vycerpava. Vybudovala si si svoje, ked sa ona nechce zmenit, jej smola.