Ako zlepšiť vzťah s problematickou mamou?
Nikdy som extra dobry vztah s rodicmi nemala, ale doteraz sa to ako tak dalo zvladnut. Neviem cim to je, ale vztah najma s mamou sa za posledny rok velmi zhorsil. Zacala byt viac hadava, vsetko jej vadi a s nicim nie je spokojna. Mava problem udrzat emocie na uzde, vybuchuje. Taha mi pomaly na 30, napriek tomu pri kazdej navsteve mi vycita rozne veci, kritizuje ma za uplne hluposti, je vyslovene neprijemna a casto bezdovodne. Obcas sa s nou neda ani komunikovat, bud hovori len o sebe alebo o politike. Mna sa na nic nepyta, nezaujimam ju. To je dobre, aj tak pred nou tajim polovicu svojho zivota, aby ma nahodou neskrizitovala. Ma kratko po 60tke. Prestala sa o seba starat, stava sa, ze chodi vyslovene zanedbana a odmieta to zmenit. Neviem, ako s nou vychadzat, necitim sa prijemne v jej pritomnosti. Bud pocuvam reci, ktore ma nezaujimaju a len prikyvujem ako ovecka, alebo sa hadame.
Je mi to luto, lubim ju, ved je to moja mama. Ale ten nepokoj a stres mi zacina naozaj prekazat. Co mam robit?
ja som tiez nemala nikdy nejake dobre vztahy s maminou. odkedy som sa postavila na vlastne a vyletele z hniezda, tak musim povedat, ze sa to zlepsilo. 😉
Viem, ze ta to trapi, ale pravdepodobne s tym nezmozes nic, to by ona sama musela chciet nieco zmenit. Povedat jej, aby sa zacala o seba viac starat? Na to by mohla reagovat velmi zle, zrejme by sa urazila. Je to smutne, ale velakrat pocuvam taketo pribehy, ze s vlastnou matkou si nevedia vyjst v ustrety.
Odstrihnúť sa.Moji rodičia bývajú 2 km od nás.Niekedy ich nevidím a nepočujem aj dva mesiace.Vacsinou si volame,len keď chceme niekomu niečo oznámiť,alebo niečo potrebujeme.Pred návštevou si volame,či je druhá strana doma.
Keď je niekto toxický a negatívny,treba ho odstrihnúť.Bez ohľadu nato,či to je mama alebo nie
Odstrihnúť sa.Moji rodičia bývajú 2 km od nás.Niekedy ich nevidím a nepočujem aj dva mesiace.Vacsinou si volame,len keď chceme niekomu niečo oznámiť,alebo niečo potrebujeme.Pred návštevou si volame,či je druhá strana doma.
Keď je niekto toxický a negatívny,treba ho odstrihnúť.Bez ohľadu nato,či to je mama alebo nie
@doriiis naprosto súhlasím. Najradšej by som úplne odstrihla svoju matku ale zas by som si vypočula tonu reči od iných z rodiny že čo to robím že je to moja matka a takato nemám byť a podobne 🤦pritom tí ľudia boli toho svedkom čo za peklo mi robila. Ach
Nechcem ju odstrihnut, ani velmi nemozem. Ked treba tak jej pomaham, okrem mna to neurobi nikto. Sama by si niekedy nedala rady (napr. Ked treba pomoct na zahrade atd)
@doriiis naprosto súhlasím. Najradšej by som úplne odstrihla svoju matku ale zas by som si vypočula tonu reči od iných z rodiny že čo to robím že je to moja matka a takato nemám byť a podobne 🤦pritom tí ľudia boli toho svedkom čo za peklo mi robila. Ach
@rozkvet1 ....už pekných pár rokov mám s rodičmi taký čisto obchodný vzťah.Ked niečo potrebujú,poradím,pomôžem,vybavím,odveziem,priveziem,ale žiadne hlbšie city k nim nemám.O veciach sa s nimi nebavím,mám vlastný život a oni vlastný.Vieme bez seba žiť úplne super
Poznate nejake psychologicke triky (pre mna), ako to zvladat? Ako sa s tym vyrovnat? Mozno ako to ignorovat?
Po niektorych debatach s mamou mi je normalne do placu, nechcem, aby ma to tak ovplyvnovalo lebo to potom prenasam na svojho partnera.
Kým sa neodstrihnes,tak ti nepomôže nic
Ani necitam, co ti poradili, lebo viem, ze to je odstrihnutie . Na inych karma plati, len na konikovske matky nie.
Ani necitam, co ti poradili, lebo viem, ze to je odstrihnutie . Na inych karma plati, len na konikovske matky nie.
@oli18 ....prečo? Že ma karma dostihne,že som odstrihla svoju toxicku mamu? Nebojím sa.Totizto nie som ako moja mama a nebudem psychicky deptat svoje deti aj keď sú dávno dospelé.
Kým nezijes s toxickým človekom tak nevieš o čom rozprávaš.
@oli18 ....prečo? Že ma karma dostihne,že som odstrihla svoju toxicku mamu? Nebojím sa.Totizto nie som ako moja mama a nebudem psychicky deptat svoje deti aj keď sú dávno dospelé.
@doriiis treba sa naučiť milovať matku aj otca. Až potom je človek dospelý. Pokiaľ má človek hnevu alebo potrebu niečo doháňať je to dieťa. Keď je dieťa myslí a posudzuje ako dieťa. Keď je dospelý tak súdi a chápe ako dospelý. Má úctu k rodičom. vie že robili a robia nejaké chyby ale je tolerantný. Až toto budeš chápať bude to ok.
@doriiis treba sa naučiť milovať matku aj otca. Až potom je človek dospelý. Pokiaľ má človek hnevu alebo potrebu niečo doháňať je to dieťa. Keď je dieťa myslí a posudzuje ako dieťa. Keď je dospelý tak súdi a chápe ako dospelý. Má úctu k rodičom. vie že robili a robia nejaké chyby ale je tolerantný. Až toto budeš chápať bude to ok.
@uzivajden25h .... vieš,len je rozdiel medzi tým,keď človek robí chybu a neuvedomí si to.A keď si to uvedomil,tak si z toho vezme ponaučenie a viac to nerobí.A iné je,keď je niekto tak toxický,že mu je úplne jedno,že psychicky ničí druhú osobu celé roky.
Ja mám rada svojich rodičov,ale nastavila som hranice,ktoré už viac ( hlavne moja mama) nesmie prekročiť.A za tým si stojím.
A tak je to úplne so všetkými takými ľuďmi.Mama má však to privilégium,že jej ešte dviham telefón a pomáham.Ini ľudia ako ona sú u mňa úplne ignorovani.
A toto milovanie blížnych za každú cenu,aj za cenu vlastného psychického zdravia si nechaj.Ked je niekto toxic,tak je.Aj keby to bol samotný pápež,by dostal u mňa stopku
Asi by potrebovala dobreho psychiatra, dusi v sebe nejake krivdy, nedavne ci z praveku a nevie v sebe poriesit. Jej muz co na to, ako sa k tebe sprava tatko? Vzdy pred navstevou vymysli nieco pozitivne, napr. Kup farbu na vlasy a - nafarbim ti vlasy, mozem?... objednala som ta na vlasy za rohom, ideme... kupila som ti halenku- kup jej nieco pekne na seba, prehrab sekac, co jej sadne. Dones rozkvitnutu hortenziu🌸🌸🌸-pozri ako to ozil balkon.... Skus ju prebudit k zivotu, lebo toto vyzera na strmy mentalny zosup💥
uvedom si, ze si uz dospely clovek, ktory rozhoduje sam za seba. Mama asi zabudla, ze nie si uz dieta a na vychovne rady, je uz neskoro. Ked sa zacne hadat, povedz jej ze odchadzas, pre hadky si na navstevu neprisla a odid. Ty sa mozes darmo snazit, zlepsit vztah, ak mama o to zaujem nema, nic nezmozes a budes sa iba trapit. Je strasne tazke si uvedomit a pripustit, ze vlastny rodic nema rad svoje dieta.
Asi by potrebovala dobreho psychiatra, dusi v sebe nejake krivdy, nedavne ci z praveku a nevie v sebe poriesit. Jej muz co na to, ako sa k tebe sprava tatko? Vzdy pred navstevou vymysli nieco pozitivne, napr. Kup farbu na vlasy a - nafarbim ti vlasy, mozem?... objednala som ta na vlasy za rohom, ideme... kupila som ti halenku- kup jej nieco pekne na seba, prehrab sekac, co jej sadne. Dones rozkvitnutu hortenziu🌸🌸🌸-pozri ako to ozil balkon.... Skus ju prebudit k zivotu, lebo toto vyzera na strmy mentalny zosup💥
@ahhola nechodi ani k lekarovi, toboz nie k psychologovi. Objednala som ju ku kadernikovi, nechcelo sa jej, z donutenia isla. Vratila sa opat raz nespokojna. Aj na manikuru a pedikuru som ju chcela objednat, to v momente odmietla. Zive kvety nechce, lebo "stoji to vela penazi, rychlo to zvadne a potom to musi vyhadzovat". Na vylety nechce chodit, ju to nebavi a "musi sa starat o psika, nemoze ist". Jej je velmi tazko urobit radost...
Ja mam tiez podobny problem s mamou tiez som chcela zlepsit vztahy viac s nou komunikovat pomoct jej v mnohych veciach lenze ona niee a niee . Vela som o tom rozmyslala a zistila som ze na chybe je ona niee ja to ona si takto vybrala zit ked niekto nechce pomoct tak nechce . Teraz jej sice stale pomaham v niektorych veciach ale uz sa aspon netrapim ze ako sa k tomu postavi ona , ja mam dobrypocit ze som aspon daco urobila a ked ona sa zachovala napr zle , je to jej problem nie moj, nech si s tym zije ona s tym pocitom .. niekedy sa nezavdacis nikomu proste.
@anonym_autor Zato môže menopauza,aj moja mama to má odkedy začala jej menopauza a u svokry to boli časté plakania za každú blbosť,keď už máš 30rokov nájdi si svoj byt,dom proste svoje bývanie a navštevuj ju len ke´d máš čas raz za týždeň za 2týždne prejde ju to.
@doriiis Zato, že sú tvoje deti dospelé, si ešte nič nevyhrala. Prídu partneri, vnúčatá, mimoriadne udalosti, všetko môže byť inač. Život je nevyspytateľný.
Byt k nej úprimná. Si jej dcera. Ďaleko od nej nemáš.. aj tebe sa môžu stať podobne okolnosti a budeš ako ona. Skôr podať pomocnú ruku, ak ju chce.

fuuuch ... no ... len sa s tým naučiť žiť ... moja mama má tiež obdobia keď je viac povedzme rýpavá - vtedy trochu povolím intenzitu stretnutí ... ale inak čo s tým?