icon

Ako zlepšiť život v nevyhovujúcom domove?

25. jan 2025

Ahojte, pred rokom sme sa presťahovali z Ba do domu kúsok od Ba. Mne sa to nepáčilo už hneď na obhliadke, ale povedala som si, že to zvládnem, veď je tu viac prírody, do Ba to je kúsok atď, ale opak, školopovinné dieťa ktoré chodí do školy do Ba, je každý deň voziť v zápche skoro hodinu úplne od veci. To, že sa mi nepáči dom, prostredie a celkovo mesto kde bývame o tom sa ani nemusím baviť. Najprv som si myslela, že to chce čas, že si zvyknem a všetko prejde, ale je to horšie. Vadí mi tu všetko. Už som aj začala prosiť manžela, nech to tu predáme a ideme preč. Ako si tu mám zvyknuť, čo mám robiť, aby to bolo lepšie?

janocka
25. jan 2025

Poznam viac rodin, ktore sa prestahovali naspat do BA ked deti zacali chodit do skoly. Nebavilo ich robit taxikara, z domu odchadzali skoro rano, vracali sa az vecer, dom sluzil len ako noclaharen a vikendovy dom. Prestahovali sa naspat z Malinova, Miloslavova, Chor. Grobu a Slov. Grobu. Ti, co maju deti na skolach v dedine kde byvaju a maju homeoffice, tam ostali.
Takze je mozne, ze si nezvyknes a vratis sa do BA

marsmykkok
25. jan 2025

Viac prírody? To mi teda prezrad ktorá obec? Lebo tie v okolí BA nemajú žiadnu prírodu, to proti ním je BA prírodná rezervácia... A prečo vlastne ste išli do tých panelákov naležato? čo ste od toho čakali?

gribka1
25. jan 2025

Nezmieriš sa s tým nikdy.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
alenka58
25. jan 2025

moja kolegyňa sa kvôli takémuto problému rozviedla, manžel chcel zostať ona nie, lebo denne dochádzali a deťi športovali takže to bolo náročné, ona si kúpila v meste byt, on zostal v dome, ale ani nie o rok sa odsťahoval, lebo tam chodil len prespávať

belllinka
25. jan 2025

@marsmykkok ale no, dediny pri Karpatoch maju aj prirodu, les, napr. Marianka, Rovinka, Pernek, Limbach, Jur…).

marcellka32
25. jan 2025

Nezvyknes

gnotek
26. jan 2025

Ja som bývala 13 rokov v Bratislave. Nikdy som si nezvykla. Napokon som to vzdala a presťahovala sa. Myslela som si, že to chce čas. Omyl. Intuitívne, ak cítiš, že to nie je ono, zmeň to kým sa dá.
Mala som výbornú prácu, dobre platenú, fajn kolegov ale aj tak som z bývania mala depresie. Mala som pekný byt, ten sme predali a šli preč. Nikdy sme neoľutovali.

margitaf
26. jan 2025

Všetko začína a konci v hlave ,ak si tak nastavená ,tak si nezvyknes ,ja som bývala 30rokov v Bratislave,teraz sme v obci pri Bratislave,príroda žiadna ale do centra mesta je to po R7 polhodina a škola je aj tu a autobusy tu tiež chodia ,sťahovať sa chceme ale ešte ďalej od ba ,do dediny so 400obyvatelmi bez kanalizácie 🤣🤣 niekomu sa viac páči život v meste ,inému na dedine ,niekto je spokojný na samote

h2
26. jan 2025

Veľká chyba, že si sa presťahovala niekam, kam si vôbec nechcela ísť a kde sa ti to od začiatku nepáčilo. Čo už teraz? Nič, len ísť naspäť. Nezvykneš si nikdy a bude to len horšie.

rayla
26. jan 2025

Ja neviem.. kedysi som žila aj v zahraničí a všade ľudia cestujú do práce, do skol.. aj tu hodinu, niekde aj viac.. máme nehnuteľnosť aj v BA aj vedľa BA.. bývame v tej vedľa BA.. mne vyhovuje kľud, pokoj, príroda, možnosť kedykoľvek bezpečne vybehnúť na bicykel, posedieť v miestnom bufete v prírode.. Autobusy tu chodia každú chvíľku, syn nemá problém sa dostať do školy a kam potrebuje.. V BA milión nervóznych ľudí, hluk, smrad, opilci, permanentne oštaty plot.. ne díky😁.. môj uhol pohľadu🤷

sandra49
26. jan 2025

Podla mňa si nezvyknes..nebyvate náhodou v Dobrohošti? Keď opisujes peknú prírodu.. ja bývam tiež 30 minút od Petržalky..kopa ludi tu chodí tak ze ráno o 6-pol 7 odchádzajú a vracajú sa bud okolo 5 alebo až okolo 7-8 ti co majú deti lebo krúžky.. susedka sa teraz stahuje spat do ba..dieťa jej od septembra bude chodiť už na druhý stupeň a vykrit 4 hodinové okno niekolkrat do týžd a kvôli krúžku je na prášky.. teraz ma druzinu, no aj tak mávajú 2 hodinové okno kedy často krát sedia v aute a čakajú.. chodia vtedy domov o pol 8 a ešte sa učiť, niečo jest pripraviť.. je to brutal o drzku a ja by som takýto život nechcela..moje dieťa bude chodiť do školy ale nie do BA ale 20 minút od nás, čo nebude také hrozne keďže mame home office s mužom.. ale serie ma, že nebude chodiť na lepšiu školu, lepšie krúžky.. muž do ba nechce už ísť a vlastne ani ja..ten kľud a príroda mi úplne vyhovuje, žiadny stres nič len pokoj..ale trvalo mi 4 roky kým som si tu zvykla.. no sú ľudia ktorí majú radi život v BA, aj ten zhon im nevadí, sú aktívny iným smerom ako príroda a podla mňa takýto človek bude v dedine trpieť tak ako trpis ty..a tvoj muz nechce odísť? Bavili ste sa už vôbec o tom?

sasa1310
26. jan 2025

nezvykneš. Ani sa ti nedivím. Ja keď vidím tie satelity tak nechápem ako tam môžu žiť. Nikde nič a všade musíš ísť autom

margotka17
26. jan 2025

@margitaf presne tak. Žijem na dedine, na dedine na východe, v ulici, kde sa ide už len do lesa. Bus chodí každých cca 20 minút cez dedinu smer VT, HE, PO a skoro ráno aj KE. Nikam by som sa nesťahovala, tu je nám dobre. Manžel je spod Tatier, tam som chcela ísť, ale on ani za svet tam nechcel ísť.

juliet86
26. jan 2025

musite zvazit tu logistiku do buducna. v akom okoli byvatre atd. ja som zila vela rokov. od narodenia do 25 v dedine pri BA (Malinovo) kolko som sa nasedela na mlynskych nivach. to bol moj druhy domov. ale vtedy bol icesty ze 7 15 odchod 7 35 sme sedeli v skole medzi prvymi.... kruzkov som mala milion po BA mama pracu len doobeda a poobede taxikara. zijem uz v BA a v zivote nikdy by som dochadzanie nedavala. moh nanzel len navrhol dom v satelite bolo mu to zatrhnute hned. mne vadi dochadzanie medzi bratislavskymi stvrtami. nedavam psychicky zapchy. nie ze napr ist zit dakde do miloslavova

maury
27. jan 2025

@rayla ja som to tiež tak vnímala. Vyrastala som na dedine a postavila tam aj dom. Mne chýba príroda, zeleň, možnosť vybehnúť von a bicykel. Ja som si v Bratislave nezvykla, najhoršie to bolo v lete, čistá betónová džungľa. Zanechala som tam prácu a odišla, vraciam sa tam raz za rok, keď potrebujem ísť. Ako mnohí kvôli práci že čo majú robiť. Ako chápem, niekedy je problém ale ja som to tam fakt nedávala a neľutujem to. Už by som tam nešla

h2
27. jan 2025

@juliet86 Ak si mala o 7:15 odchod autobusu z Malinova a o 7:35 si bola v škole, tak to si dochádzala kratšie, než mnohí cestujú v rámci Bratislavy MHD. A nechápem, prečo boli Mlynské Nivy tvoj druhý domov. Veď buď mi ide autobus a potom tam chvíľku počkám, alebo keď mám do jeho odchodu veľa času, tak idem zatiaľ niekam do mesta. Ja neviem, ako často chodili autobusy do Malinova v čase, keď si chodila do školy, ale určite nie tak zriedkavo, aby boli Nivy tvoj druhý domov.

juliet86
27. jan 2025

@h2 no to rano to bol odvoz autom... a to sa postupne predlzovalo ako pribudali domy. co sa autobusov tyka tak ano chodievali v niektorych casoch casto. ale napr vecer sli 17 50 18 50 19 20 20 50 22 45. ak,som nestihla tqk hold... cez vikendy chodili aj s hodinovym a viac rozostupom. aj cez den siel jeden 12 50 dalsi 13 40. rano napr siel 8 38 a 9 24. ked som sla na tretiu hodinu. tym 9 24 som nestihala a tym 8 38 som bola polhodinu skor... a akoze jasne ze ked som mala 8 9 10 11 rokov tak nasi posledne co chceli je aby som isla hakdakat sa mestom. mala som sediet na zadku na nivach... nehovorim o kruzkoch a dochadzani mhd a sad. nebyt mojej mami a jej prace a taxikarcenoa tak to nedam

h2
27. jan 2025

@juliet86 Ty si dochádzala už na ZŠ? Tak to ešte chápem, myslela som, že o SŠ je reč.

juliet86
27. jan 2025

@h2 od druhej triedy uz do mesta. a boli sme tri deti. proste som rada ze som to zazila o to viac viem ocenit byvat v meste. mozno zvazime nejake kitsee s manzelom o cca 15rokov ;)

helenbozka
27. jan 2025

V tejto situácii a tomto Tvojom emočnom rozpoložení jediná aktuálne realizovateľná rada: presunúť dieťa do obecnej školy 🤷🏼‍♀️ voziť ráno dieťa tak, aby prišlo VČAS a prípadne aj aby si sa Ty niekam potom dostala do zamestnania včas, to je skutočná VÝZVA.
Pokiaľ sa Ti nepáči celkovo dom, prostredie, susedia a obmedzené možnosti v tej obci, tak potom pomôže len sťahovanie. Ale zatiaľ je to rok, čo ste tam. Daj tomu čas ešte cca 1-2 roky, keď aj dieťa bude väčšie a možno vyskúšaš tú školu bližšie k Vášmu bývaniu.
Ja som sa narodila v meste a môj manžel v zapadákove - doslova. Keď sme sa vrátili zo zahraničia (to sa ani len nedalo porovnať so SVK 😁🤦🏼‍♀️), zvolili sme si ako dočasné bývanie "mestečko" neďaleko manželovej rodnej dediny ale cca 40 km od môjho rodného mesta.... Za 7 ROKOV SOM SI NEZVYKLA!!! Bolo to utrpenie, obdivujem hlavne samu seba, že som to psychicky takto dlho ustála 🙃 vďaka Bohu, že som mala auto a vodičák a každý deň, odkedy mala dcéra cca 3 mesiace, som s ňou chodila do mesta (manžela som odviezla do práce) a my dve sme behali po meste a OC 😁 jedine tak sa to dalo prežiť...