icon

Ako zvládať problémy s menštruáciou a únavou?

3. dec 2024

Žienky čo robím zle? Ms mi začala hafrovať (mesiac krvácanie v kuse na 1000% potom 3-4mesiace nič)asi pred 3-4rokmi ale v tej dobe lieky čo na gynde predpísali mali výpadok, toto obdobie prešlo. 1-2r to bolo ako tak lepšie od vtedy to ide dolu vodou. Do práce som chodila bicyklom, ak bolo zlé počasie tak busom. Keď začali, návaly, potenie, únava, nespavosť, búšenie srdca a ostatné, už sa mi nedalo chodiť bikom, lebo v práci nemám možnosť osprchovať sa, už nestačilo náhradné oblečenie, sama sebe som smrdela. Pri návaloch sa mi až hlava krútila, čo už je v premávke nebezpečné. Keď dôjdem z práce každý deň ma premôže únava a zaspím, zaspávam už v buse. Váha začala pribúdať, pokus chodiť cvičiť skončil obrovským fiaskom, tak mi tam prišlo zle. Doma sa neviem dokopať k cvičeniu ,sused pod nami, domácnosť deti a pes v dôchodkovom veku a som rada ak končím o 11tej a čumím na strop ani o druhej neviem v noci zaspať. Skúšala som, čaje, tablety, vitamíny posledný rok a pol žiadnym či minimálnym účinkom. Preventívnku mám ok, absolútne som vylúčila alkohol, spracované výrobky, korenisté a pod, nikdy som nefajčila dávam si iba jednu kávu bez kofeínu denne. Pijem dostatok vody, piť kolu a pod. by ma nikto nepresvedčil tak isto na fast food. Aj tak je to furt horšie a horšie. Deti majú 6 a 7,(diagnózy na dlhšie písanie)bojím sa že sa niečo stane keď zaspím. Muž chodí domov neskôr.
Viem že to takto to nie je dobre, ale musím si pospať aspoň 10-15min aby som vedela ďalej fungovať.

pribinak
3. dec 2024

Tvoj vek?

autor
3. dec 2024
zobaka
3. dec 2024

to vyzera na nizku hladinu progesteronu

pribinak
3. dec 2024

No okolo 40tky mnohym ženám začínajú zmeny. Skús si niečo prečítať o perimenopauze

autor
3. dec 2024

@pribinak mám potvrdené gynekológom, posledné ms bola 23/6

karolinakr
3. dec 2024

nejdeš do prechodu? možno začinaš skôr, ale tie príznaky tomu odpovedajú..

loliki
3. dec 2024

A ešte si daj vyšetriť štítnu žľazu, či je v poriadku.

autor
3. dec 2024

@karolinakr ale áno, veď píšem že to mám potvrdené gynekológom, ale takto sa nedá fungovať, že zaspím cestou domov v buse a dieťa má musí budiť,že vystupujeme. Len by som spala ale potrebujem sa s deťmi uciť, vyvenčiť psa, upratať. A keď by som mohla späť nezaspím do druhej a štvrtej som už hore. Každý mesiac pribudne kilo. Len zo mňa leje voda.nedokažem sa sústrediť ani na svoju prácu

autor
3. dec 2024

@loliki je ok

veselo_neveselo
4. dec 2024

No a gyn dr na to co hovori? Ved vysetrrit hormony a HRT, ked ti je takto zle. Este si prilis mlada na to, aby si takto trpela. Normalne nabehni k nemu, nech sa to riesi. Ak nebude chciet riesit, hladaj ineho, lebo toto je vazny problem, len niektori zaspali dobu a myslia si, ze (peri)menopauza moze byt hrozna a nic s tym netreba robit "lebo priroda".

autor
4. dec 2024

@veselo_neveselo jedny lieky nemôžem kvôli vedľajšim účinkom, druhé na prírodnej báze doporučené lekárom pomohli tak na 10%príznakov.
On sa nejak tie ,,výhovoril,, na prírodu. Uvažujem o zmene gynekológa, ale bývam pri malom meste tu nie je veľký výber lekárov. Tam kam som chcela, nepríjmali nových pacientov.

canany
4. dec 2024

Ako keby si pisala o mne. Mam cez 40, mavam lepsie obdobia a horsie. Na navaly mi pomohol menoxin a pupalka, ale teraz pri dalsej krabicke menoxinu mam velmi citlive prsia, tak som vysadila. Citala som ze je to estrogenove a ten podporuje aj bujnenie buniek v tele, tak chcem skusit nieco na baze progesteronu, ze vraj vitex jahnaci. Kupila som od terezie menopauzu, kde by to malo byt, ale este cakam, kym sa vyplavi menoxin. Zavrate nastastie nemam, ale panicke ataky, ked som pod velkym tlakom. Od roku 2018 mavam sny kazdu noc. Strieda sa to s nocnymi morami, rano sa budim nevyspata, unavena, ako keby som to cele prezila na zivo. To pozeranie do blba po veceroch, ked vsetko utichne, poznam. Vcera som mala snahu citat, po minute mi padali viecka. Minule som zaspavala na pracovnom telefonate, ze mi hlava padla do zadu a buchla som si ju o vrch stolicky l. Unava cez den, zly spanok, nervy a stresy, podrazdenost.
Ja som sama na dve deti, pes, domacnost, cela logistika, do toho nespavost, narocna a stresujuca praca. Zatial som nic neobjavila, co by mi pomohlo
Podla dr som zdrava, aj stitna zlaza je ok, aj vysledky. Len som v prechode. Ms mavam raz za pol roka. Riesila som uz aj ci nejaka intolerancia, tiez sa snazim obmedzovat mlieko bielu muku, sladke, pit vela vody, bylinkove caje. Ja som tiez v koncoch. Tak velmi by som sa chcela vyspat bez snov a rano sa zobudit oddychnuta a spokojna.

autor
4. dec 2024

@canany vitaj v klube 😭😭v kútiku duše som dúfala že sa tu nájdu žienky ktoré prežili niečo podobné a vedia poradiť.
Aj na teba,, naskakujú,, kilá?

canany
4. dec 2024

Kila nastastie nie, mne spaluje dobre, ako povie lekar, len mavam nizky cukor. Mna nici nespavost a unava. Z toho som aj depresivna. Potom podrazdenost, z nicoho nic zacnem byt nervozna, vybusna, vtedy potrebujem klud, inak som ako rozzureny byk. Do 5 minut to prejde. Este som citala, ze vitamin D3 je vlastne hormon a mal by tiez pomahat, tak este toto som zacala uzivat. Na mk toho vela nie je. Gynekologicka tiez nepomohla, ze hormonalnu liecbu mi neodporuca, ze som velmi mlada.
Taka klasika, sportovat, zdravo sa stravovat atd, len ako ked je clovek unaveny, depresivny, ze sa mi nic nechce. Zacarovany kruh

zuzanaam
4. dec 2024

mne pomáha krém s výťažkom z jamu a na spánok CBD cukríky s melatonínom. Návaly potenia prestali a potím sa len trochu v noci pred MS.

vydrariecna1
4. dec 2024

Ahojte, skús si niečo naštudovať o hormonálnej jóge či by nepomohlo. My sme 3 roky nemohli otehotnieť, cvičila som to pravidelne, robila som síce aj iné popritom (vitamíny, čaje, mojžišová..) a podarilo sa. Je to na vyrovnanie hormónov ženských keď haprujú. Menopauzu som síce neriešila ale pri čítaní o HJ tam o tom bolo niečo, že nastáva rýchly úbytok hormónov a táto joga by s tým mala pomôcť.

loliki
5. dec 2024

Bola si u endokrinológa?