icon

Ako zvládať toxické vzťahy s rodinou?

18. apr 2025

Vymenili sme si pár správ. Momentálne sa síce nerozprávame kvôli jej urážkam z leta a ja márne čakám aspoň na suché "prepáč", ale poslala som jej aspoň prianie ku sviatkom. Jej šarmantná odpoveď bolo obviňovanie, že ona netuší, prečo sa hnevám, že moje deti sú nevďačné, že sa môžem hanbiť, že sa mi raz všetko vráti, že ona nemá žiadnu rodinu a je sama, nemá sa jej kto zastať, čo mimochodom je lož, pretože posledných 20 rokov sa jej zastávam stále. Takisto ako posledných 20 rokov stojím pri nej, či ako psychická opora, či keď niečo potrebuje.... Je mi jasné, že to urobila preto, aby mi pokazila sviatky. Ale ja tie jej neustále útoky prestávam zvládať. Snažím sa od nej odstrihnúť, ale raz za mesiac mi "dávkuje" takéto pozdravy. Síce navonok som asertívnejšia, ale vo vnútri ma to zakaždým veľmi raní. Riešim terapie, ale najbližší termín je o 5 mesiacov... Cítim sa ako keby som mamu ani nemala a je to hrozný pocit. Nedokážem s ňou komunikovať, pretože zakaždým to skončí mojím obviňovaním, vôbec neberie do úvahy to, čo jej hovorím a čo si neželám, lebo ma to uráža. Podľa nej som nanič dcéra, nanič matka a aj moja práca je nanič. Keď vidím jej číslo na displeji, okamžite dostávam kŕče do brucha a pocit úzkosti. Čo robiť?

Strana
z2
0silvia0
18. apr 2025

Co znamena ze sa jej nema kto zastat? A co znamena, ze sa jej zastavas 20 rokov? Akoze niekto jej ublizuje a ty ju ochranujes?

peterfeher1975
18. apr 2025

Toto ako keby som ja písala 🫣😢 presne tieto pocity zažívam ja pri mojej. Ako bezvýznamný človek, ktorý nikdy nič nedokázal, zlyhavam podľa matky vo výchove detí, v očiach partnera som nula a len slúžka atd. Momentálne nekomunikujeme a myslela som, že to bude riešenie ale nie. Čaká nás ešte dedičské konanie po babke a tam sa ukáže len jej práva tvár. Mrzí ma to!

autor
18. apr 2025

@0silvia0 Stála som pri nej, keď mala problém s mužom, keď jej mama robila to, čo ona mne, keď sa pohádala s mojou sestrou... Jej jedinou rodinou, ktorú kedy mala, sú podľa nej jej rodičia. A keďže tí sú mŕtvi, tak sa jej nemá kto zastať. Skôr ale ide o to, že chce, aby som počúvala na slovo...

0silvia0
18. apr 2025

To je jedno, ze chce aby si ju posluchala. Ty si dospela a nemusis nikoho pocuvat na slovo, nie si pes.
A tvojou ulohou nebolo si ju "zastavat", ale mala si jej vzdy povedat nestranny nazor na situaciu. Bola by si davno zvykla, ze nie je stredobod vesmiru

autor
18. apr 2025

@0silvia0 Lenže v tých prípadoch bola pravda naozaj na jej strane. A postavila som sa za ňu, pretože som to tak cítila, nie preto, že som poslúchala... Keď som mala pocit, že to preháňa, snažila som sa ju tlmiť a povedať, že nemá celkom pravdu, to bolo v prípade sestry.

sante81
18. apr 2025

Odstrihla som sa. Definitívne pred 3 rokmi. A mala som tak urobiť už dávno. Na ulici sa pozdravime, a to je všetko.

0silvia0
18. apr 2025

No tak ked citis, ze ta chce manipulovat, tak jej to narovinu povedz. Aj ked to nie je lahke.
Povedz jej, ze si nezelas taketo reci. Ak bude pokracovat v obvineniach, budes musiet prerusi kontakt. Nebudete sa predsa navzajom tyrat, ked ta nevie respektovat

komplikovana
18. apr 2025

uvedomit si, ze matka nie je dokonala a ze sa moze mylit. Nikdy nebude taka, ako by si si priala. To, ze ta povazuje za nanic, je iba jej vnimanie, ktore vsak nemusi byt vobec pravdive. Pozna to vobec, vie kto si? Je dospela osoba, tak ta nema preco obvinovat, ze je sama. Je to jej problem.

januska12323
18. apr 2025

Nateraz stačí keď s ňou prestaneš komunikovať. Ale úplne, nie zdvíhať telefón a čítať sms.

macejkojan
Odpoveď bola odstránená
isis234
18. apr 2025

Terapiu potrebuje tvoja matka.. Povedz jej, že na tvoju adresu nech nevysiela také nemožnosti. Ak v tom bude pokračovať, prerušiť kontakt. Si dospelý človek, zodpovedná sama za seba aj matka. Ak ona nevie rozlíšiť, čo hovorí, smer psychiater.

autor
18. apr 2025

@isis234 To som jej už poradila. Vraj z nej robím blázna. A čo si to dovoľujem.

0silvia0
18. apr 2025

A co si ona dovoluje obvinovat ta?

komplikovana
18. apr 2025

ja viem, ze to nie je lahke. Ale si uz dospely, samostatny clovek. Nemusis uz mamu posluchat na slovo, ako ked si bola dieta. Jednoducho respekt by mal byt na oboch stranach. A kedze ona to nedokaze, tak s kludnym svedomim jej mozes povedat, prepac mama, ale toto pocuvat nebudem a odist, alebo zlozit telefon. Sama vies, ze NEMA PRAVDU o tom aka si. Mas akesi ocakavania. Prestan ich mat, ona sa nezmeni. Akceptacia situacie a uvedomenie si, ze lepsie to nebude.

autor
18. apr 2025

Ja viem. Povedala som jej to. Vôbec ma nepočúva, obviňuje aj moje deti. Oni nič zlé neurobili. Nepopriali jej sviatky . Ja som priala za všetkých. Doteraz som to tak na sviatky robila vždy. K narodeninám jej prajú každá sama, aj k meninám aj na Nový rok. Ja viem, je to absurdné. Deti majú 11 a 13. Mali s ňou veľmi pekný vzťah, aj keď nejaké náznaky manipulácie tam boli, ale nič strašné. Na narodeninách mladšej dcéry však začala oslavu obviňovaním obidvoch dcér, aké sú neporiadne, je s nimi nuda, nedá sa s nimi vydržať. Oslávenkyňa sa z oslavy vrátila v šoku. Podľa mamy som bola na vine ja. Pritom ja som tam vôbec nebola, inak by som ostro zasiahla... Odvtedy je aj ich vzťah s ňou na bode mrazu, z čoho obviňuje mňa a aj ich...

autor
18. apr 2025

@komplikovana Rozumiem, len je ťažké prijať jej slová a fakt, že v podstate jej na mne nezáleží. Človek to tak od matky nejako očakáva... Ale asi áno, nemať očakávania.

martin96321
19. apr 2025

Kazdy sme v tom iny. Niekto si to velmi pripusta,niekto si to vie v sebe nejakym sposobom obhajit. Ja sa 15 rokov nestretavam so svojou rodinou. Nemam proti nim nic,neprajem im nic zle,ale stacilo mi . Mam svoj zivot,svoje deti ,mam sa o koho starat. Dokopy je 6 ludi na nazore ktorych mu zalezi . Naco sa zbytocne zozierat neriesitelnymi problemamy inych ked aj tak na kazde riesenie najdu novy problem.

hylary
24. apr 2025

Tvoja matka má histrionsku poruchu, musíš to tak brat že je psychicky chorá a brat ju s rezervou, aj keď je to ťažké...

poleva
25. apr 2025
@0silvia0

A co si ona dovoluje obvinovat ta?

@0silvia0 ahojky.Mate v rodine psychicky choreho cloveka? Lebo potom ak nemate to nemozes pochopit ani ty..Ako príspevok vyššie..Toto je diagnoza Histrion..rozumej..takej osobe nikto nie je dobrý ani nič..Nikdy s nikym a ničim nie je nespokojna..Ona je najlepsia, a vsetci jej 'ublizuju'..idem ti to skopirovat..

poleva
25. apr 2025

Autorke..Typické je pre ľudí s touto poruchou sklon k dramatizácii banálnych konfliktov, prehnaná teatrálnosť (histrión = herec), citové vydieranie, manipulácia s ľuďmi a neadekvátna afektivita (často predstieraná). Nápadná je labilná a povrchová emotivita, infantilné prejavy a snaha byť centrom pozornosti.6. 8. 2024

0silvia0
25. apr 2025
@poleva

@0silvia0 ahojky.Mate v rodine psychicky choreho cloveka? Lebo potom ak nemate to nemozes pochopit ani ty..Ako príspevok vyššie..Toto je diagnoza Histrion..rozumej..takej osobe nikto nie je dobrý ani nič..Nikdy s nikym a ničim nie je nespokojna..Ona je najlepsia, a vsetci jej 'ublizuju'..idem ti to skopirovat..

@poleva jezis, nic mi nekopiruj. Moja mama je cisty histerion, poznam to doverne. To neznamena, ze ked to poznam, ze som ochotna znasat jej vrtochy. A nenecham sa histerionom obmedzovat. Za tie roky viem, ako s nou komunikovat.

poleva
25. apr 2025
@0silvia0

@poleva jezis, nic mi nekopiruj. Moja mama je cisty histerion, poznam to doverne. To neznamena, ze ked to poznam, ze som ochotna znasat jej vrtochy. A nenecham sa histerionom obmedzovat. Za tie roky viem, ako s nou komunikovat.

@0silvia0 aj tvoja mama je ?? Tak to som netušila..Lebo si vyššie napisala..Ako si dovoluje mama jej ublizovat?? Histrion je ten dobrý vzdy a vo vsetkom, ublizuje sa iba jej / v hlave histriona🫣/

hylary
25. apr 2025
@0silvia0

@0silvia0 tak mi prosím poraď.. hoc do správy, ďakujem....

0silvia0
25. apr 2025
@poleva

@0silvia0 aj tvoja mama je ?? Tak to som netušila..Lebo si vyššie napisala..Ako si dovoluje mama jej ublizovat?? Histrion je ten dobrý vzdy a vo vsetkom, ublizuje sa iba jej / v hlave histriona🫣/

@poleva odpovedala som autorke, aby si uvedomila tu abdurdnost situacie. Ze mama jej vycita nieco, to iste moze vycitat aj ona jej. Nikto nema pravo dospelemu cloveku nic dovolovat a vycitat. Len kym to clovek pochopi, ze ma docinenia s poruchou osobnosti, zvladne si to spracovat, odstrihnut sa od rokmi pestovanych pocitov menejcennosti, trva to dlhy cas a je to hotovy proces.
Vidis, ako autorka reaguje, neberie do uvahy, ze matka je histerion, stale nam opisuje absurdne situacie.

0silvia0
25. apr 2025
@hylary

@0silvia0 tak mi prosím poraď.. hoc do správy, ďakujem....

@hylary ty s matkou zijes v jednej domacnosti?

0silvia0
25. apr 2025
@poleva

@poleva a ešte čo mám skúsenosti s týmito diskusiami, keď niekomu napíšeš, že má chlapa narcisa, alebo matku histerionku, aj tak ľudia nevedia, ako s tou informáciou naložiť. Majú tendenciu riešiť: ale veď mama by mala milovať svoje deti, mala by byť taká a taká... nechápu, že ľudia s poruchami osobnosti majú iné vnímanie ako bežný človek. Preto už na počkanie nikomu nevypisujem diagnózy, hoci ja tie narcistické alebo histerionske črty viem identifikovať podľa napísaného

poleva
25. apr 2025
@0silvia0

@poleva a ešte čo mám skúsenosti s týmito diskusiami, keď niekomu napíšeš, že má chlapa narcisa, alebo matku histerionku, aj tak ľudia nevedia, ako s tou informáciou naložiť. Majú tendenciu riešiť: ale veď mama by mala milovať svoje deti, mala by byť taká a taká... nechápu, že ľudia s poruchami osobnosti majú iné vnímanie ako bežný človek. Preto už na počkanie nikomu nevypisujem diagnózy, hoci ja tie narcistické alebo histerionske črty viem identifikovať podľa napísaného

@0silvia0 hrozné...cize je plno takych matiek🫣a dakto ani netuší čo má doma

0silvia0
25. apr 2025
@poleva

@0silvia0 hrozné...cize je plno takych matiek🫣a dakto ani netuší čo má doma

@poleva kedysi sa o poruchách osobnosti veľa nevedelo, pravdou je, že ľudí s poruchami je veľa, niektoré štúdie odhadujú dokonca 10-20 percent populácie. Ja keď som otcovi pred rokmi poslala charakteristiku historionskej poruchy, bol šokovaný z toho, ako charakteristika sedí na našu mamu. A myslím, že mu to pomohlo získať nadhľad.

poleva
25. apr 2025
@0silvia0

@poleva kedysi sa o poruchách osobnosti veľa nevedelo, pravdou je, že ľudí s poruchami je veľa, niektoré štúdie odhadujú dokonca 10-20 percent populácie. Ja keď som otcovi pred rokmi poslala charakteristiku historionskej poruchy, bol šokovaný z toho, ako charakteristika sedí na našu mamu. A myslím, že mu to pomohlo získať nadhľad.

@0silvia0 len ako sa baviť s takym clovekom?

0silvia0
25. apr 2025
@poleva

@0silvia0 len ako sa baviť s takym clovekom?

@poleva pri komunikácii si musíš byť vedomá, že ten človek má poruchu. Že vlastne za tie teatrálne, dotklivé a rýpavé reakcie ani nemôže, lebo to nevie inak. Čiže si nebrať osobne ich prípadné útoky, prípadne sa v duchu na tom pousmej. Musíš mať veľký nadhľad a nevšímať si keď do teba niekto rýpe a nereagovať na to. Tvár sa, že do teba nerýpe. Baviť sa k veci a nechytať sa na háčiky, ktoré ti historión/narcis snaží podsúvať.

Strana
z2